Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση πρωθυπουργού με Γ.Αλογοσκούφη
  • [02] Ελπίδες για το φυσικό αέριο
  • [03] Απόφαση Αρείου Πάγου για πανωτόκια
  • [04] Μεταρρυθμίσεις και εισοδηματική πολιτική συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [05] Συνάντηση Ρώσων-Ουκρανών
  • [06] Λογοτεχνικά βραβεία παιδικών βιβλίων
  • [07] Ανοδος της στάθμης των υδάτων του Έβρου

  • [01] Συνάντηση πρωθυπουργού με Γ.Αλογοσκούφη

    Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη συναντάται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, κ.Κ.Καραμανλής. Σημαντική αύξηση 13% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση κατά 13,5% που παρουσίασαν τα έσοδα του ΦΠΑ. Ετσι, σε ετήσια βάση, τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 6% υπερκαλύπτοντας το στόχο του προϋπολογισμού για αύξησή τους κατά 5%.

    Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι η καλή πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί και το 2006 και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες που είναι κρίσιμοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    [02] Ελπίδες για το φυσικό αέριο

    Η ροή ρωσικού αερίου στην Αυστρία μέσω Ουκρανίας αποκαταστάθηκε στα κανονικά επίπεδα χθες, έπειτα από την κρίσιμο διάστημα που μεσολάβησε μετά την διαφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου, κατά το οποίο η παροχή μειώθηκε στο ένα τρίτο των κανονικών παραδόσεων, ανακοίνωσε ο αυστριακός ενεργειακός οργανισμός ΟΜV.

    Ο ΟΜV, που παρέχει σχεδόν το σύνολο των 8,6 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που καταναλίσκονται ετησίως στην Αυστρία, είχε δηλώσει προηγουμένως πως η μείωση της παροχής ήταν μεγαλύτερη απβ όσο είχε υπολογισθεί, όμως θα μπορούσε να ισοσκελισθεί από τη χρήση των αποθεμάτων και την αύξηση της εντόπιας παραγωγής.

    Η Αυστρία εισάγει το 59% του φυσικού αερίου που καταναλίσκει από τη Ρωσία, ενώ ένα 20% είναι δικής της παραγωγής.

    Επίσης, το ουγγρικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η πίεση στους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν την Ουγγαρία με την Ουκρανία επανήλθε στα κανονικά επίπεδα , αφήνοντας να εννοηθεί πως η εξομάλυνση της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία για την τιμή του προϊόντος ενδέχεται να έχει θετικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γιάνος Κόκα τόνισε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την ρωσική ενεργειακή εταιρεία Γκαζπρόμ ότι η παροχή φυσικού αερίου στην Ουγγαρία θα έχει αποκατασταθεί στα φυσιολογικά επίπεδα το αργότερο σήμερα.

    Σύμφωνα με τον Κόκα, ο αντιπρόεδρος της Γκαζπρόμ Αλεξάντερ Μεντβέγιεφ δεσμεύθηκε πως θα υπάρξουν επιπλέον παραδόσεις φυσικού αερίου ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκης της Ευρώπης.

    Για τον λόγο αυτό, συνάντηση είχε επίσης ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, κ.Δ.Σιούφας με τους με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και το επίκαιρο ζήτημα της απρόσκοπτης τροφοδοσίας της χώρας μας με φυσικό αέριο.

    Στη συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα κ. Andrey Vdovin, στην οποία παρευρισκόταν και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης κ. Νίκος Στεφάνου, συζητήθηκε το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών και ειδικότερα υπογραμμίσθηκε η συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, που αναβάθμισαν σημαντικά τις διμερείς σχέσεις στον ενεργειακό τομέα.

    Ο Ρώσος πρέσβης ενημέρωσε επίσης τον υπουργό Ανάπτυξης για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη διέλευση, μέσω Ουκρανίας, του ρωσικού φυσικού αερίου. Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να εξευρεθεί, το ταχύτερο δυνατόν, μία κοινά αποδεκτή λύση στο διμερές αυτό πρόβλημα προκειμένου να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις των χωρών αυτών και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς φυσικού αερίου της χώρας μας. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η χώρα μας ταυτίζεται απόλυτα με τις πρωτοβουλίες της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ στο θέμα αυτό.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Valerii Tsybukh, όπου συζητήθηκε το πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών και των μεγάλων προοπτικών που υπάρχουν για την περαιτέρω διεύρυνση τους. Ο Ουκρανός Πρέσβης ενημέρωσε με τη σειρά του τον υπουργό Ανάπτυξης για τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, καθώς επίσης και για τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Borys Tarasyuk.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι, αν και το πρόβλημα είναι διμερές και αφορά κατά βάση την Ουκρανία και τη Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ταχεία επίλυση του θέματος, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την παροχή φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι η χώρα μας παρακολουθεί και υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Αυστριακής Προεδρίας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της διευθέτησης του ζητήματος αυτού, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας.

    [03] Απόφαση Αρείου Πάγου για πανωτόκια

    Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 1780/2005 απόφασή του αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών (3365/2005) που είχε δικαιώσει δανειολήπτη ο οποίος ζητούσε από Τράπεζα να του επιστρέψει, ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα», 340.780 ευρώ από πανωτόκια τα οποία παράνομα παρακράτησε η Τράπεζα.

    Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το άρθρο 30 του Ν. 2789/2000 όπου αποκλείεται η επιστροφή πανωτοκιων στους δανειολήπτες όταν οι λογαριασμοί των δανείων έκλεισαν οριστικά, είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία.

    Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή του Ν. 2789/2000 αναφέρει ότι «καταβληθέντα οποτεδήποτε ποσά, ανεξαρτήτως ύψους από τους οφειλέτες ή τρίτους, είτε εκουσίως, είτε κατόπιν συμφωνίας ή οποιασδήποτε ρύθμισης, είτε συνεπεία διαδικασιών ατομικής ή συλλογικής εκτέλεσης, δεν αναζητούνται σε καμία περίπτωση και για καμία αιτία».

    [04] Μεταρρυθμίσεις και εισοδηματική πολιτική συζητήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε πέρσι η κυβέρνηση και τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι το 2006 είναι χρονιά εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τίθεται θέμα ώστε να δοθεί ένας χρόνος επιπλέον παράταση στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, ο υπουργός απάντησε ότι "ο παραπάνω χρόνος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη λογική της ήπιας προσαρμογής υπογραμμίζοντας πως το θέμα συζητείται στην ευρωπαϊκή επιτροπή. "Δεν έχουμε βάλει εμείς το ζήτημα", είπε ο υπουργός "αλλά εάν δοθεί η παράταση ενός χρόνου είναι ευπρόσδεκτη".

    [05] Συνάντηση Ρώσων-Ουκρανών

    Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν εντός της ημέρας για συνομιλίες με θέμα τη διένεξη που οδήγησε τη Μόσχα στην απόφαση να διακόψει την τροφοδοσία της γειτονικής χώρας σε φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο υποδιευθυντής του ρωσικού ομίλου Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διένεξης μεταξύ του Κιέβου και της Gazprom. Την ίδια έκκληση είχε διατυπώσει και ο εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ με επιστολή του προς τις Βρυξέλλες ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία, ώστε να διασφαλισθεί η πλήρης τροφοδοσία των χωρών της ΕΕ σε φυσικό αέριο. Συγχρόνως, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και τόνισε ότι θα υπάρξει "πραγματική απειλή" για μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, εάν η Ουκρανία συνεχίσει τις υποκλοπές.

    Συγχρόνως, η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι υπέκλεψε για δεύτερη ημέρα χθες ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για ευρωπαίους καταναλωτές. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, "η Ουκρανία συνεχίζει να κλέβει φυσικό αέριο και χθες έκλεψε 118,7 εκατ. κυβικά μέτρα. Η Gazprom θα αποζημιώσει για μια ακόμα φορά τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ομως δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αιωνίως και η Ουκρανία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει γι΄αυτό". Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τροφοδοσία των Ευρωπαίων καταναλωτών έχει αποκατασταθεί πλήρως.

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια

    Εν τω μεταξύ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ανησυχεί τη Ρουμανία. Οπως μεταδίδει το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Rompres, εάν ανασταλούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου, oι δυο μεγάλες εταιρίες φυσικού αερίου της χώρας -"Romgaz" και "Petrom"- δεν θα μπορέσουν να καλύψουν μακροπρόθεσμα τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο. Οι διοικήσεις των δυο εταιρειών θα συζητήσουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου της Ρουμανίας, με τον αρμόδιο υπουργό Κοντρούτ Σέρες, τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποσοβηθεί ενδεχόμενη κρίση. Η "Romgaz" και η "Petrom" παράγουν το 60% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ρουμανία και εισάγουν το υπόλοιπο 40% από άλλες χώρες. Χθες, ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου απέστειλε επιστολή προς το Κρεμλίνο, με την οποία ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση εγγυήσεις για τη συνέχιση της ομαλής ροής φυσικού αερίου προς τη χώρα.

    Κανονική είναι προς το παρόν η ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, η οποία έχει αποθέματα τριών μηνών, ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία "Bulgargaz". Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της εταιρείας Ντιμιτάρ Γκόγκοφ δήλωσε ότι "ανησυχεί" γιά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας- Ουκρανίας και εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει άμεση διευθέτηση του θέματος.

    Στο μεταξύ, χθες, η σερβική εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου "Srbijagas" προχώρησε στη σύσταση επιτροπής διαχείρησης κρίσεων, αν και προς το παρόν δεν εκφράζονται ανησυχίες από τους ιθύνοντες της εταιρίας.

    Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να εξευρεθεί, το ταχύτερο δυνατόν, μια κοινά αποδεκτή λύση προκειμένου να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις των χωρών αυτών και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς φυσικού αερίου της χώρας μας. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η χώρα μας ταυτίζεται απόλυτα με τις πρωτοβουλίες της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ στο θέμα αυτό.

    Αποκατάσταση της ροής σε Ουγγαρία και Αυστρία

    Αποκαταστάθηκε στα κανονικά επίπεδα η πίεση στους αγωγούς που συνδέουν την Ουγγαρία με την Ουκρανία. Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Γιάνος Κόκα, τόνισε πως ο αντιπρόεδρος της Γκαζπρόμ Αλεξάντερ Μεντβέγιεφ δεσμεύθηκε πως θα υπάρξουν επιπλέον παραδόσεις φυσικού αερίου ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκης της Ευρώπης.

    Χθες η Ουγγαρία είχε διαπιστώσει πτώση 40% στις εισαγωγές αερίου από τα σύνορά της με την Ουκρανία. Ο ουγγρικός ενεργειακός οργανισμός MOL είχε ανακοινώσει κατβ αναλογία μείωση στις εξαγωγές του σε φυσικό αέριο προς τη Σερβία-Μαυροβούνιο και στη Βοσνία. Ο οργανισμός είχε ζητήσει από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας να στραφούν στην κατανάλωση πετρελαίου.

    Σε κανονικά επίπεδα αποκαταστάθηκε και η ροή στην Αυστρία, ανακοίνωσε ο αυστριακός ενεργειακός οργανισμός ΟΜV. Ο οργανισμός παρέχει σχεδόν το σύνολο των 8,6 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που καταναλίσκονται ετησίως στην Αυστρία.

    Χθες είχε δηλώσει πως η μείωση της παροχής ήταν μεγαλύτερη απβ όσο είχε υπολογισθεί, όμως θα μπορούσε να ισοσκελισθεί από τη χρήση των αποθεμάτων και την αύξηση της εντόπιας παραγωγής. Η Αυστρία εισάγει από τη Ρωσία το 60% περίπου του φυσικού αερίου που καταναλίσκει και παράγει το 20%.

    [06] Λογοτεχνικά βραβεία παιδικών βιβλίων

    Με μια πιλοτική διαδικασία που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος , το Υπουργείο Πολιτισμού προετοιμάζεται ολοταχώς για την ανακοίνωση και απονομή των Κρατικών βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας, ενός θεσμού που φέτος συμπληρώνει τα 50 του χρόνια.

    Το Σώμα των Αξιολογητών και ο θεσμός των Εισηγητών έρχονται να προστεθούν στην βασική επιτροπή, που αποφασίζει για την βράβευση, με τις προτάσεις που κάνουν, αφού πρώτα έχουν εξασφαλίσει τη μελέτη και αξιολόγηση του συνόλου των εκδοθέντων βιβλίων , κάθε χρονιάς.

    Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στις δυο νέες επιτροπές , που ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, είναι ότι τα μέλη τόσο του Σώματος Αξιολογητών και θεσμού των εισηγητών είναι ότι προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού (π. χ Γέηλ), αλλά και αποσπασμένων εκπαιδευτικών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων Σχολών Φιλοσοφικής , Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, Καλών Τεχνών από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Βόλου , Θεσσαλονίκης και Ρόδου.

    Φέτος ο αριθμός των εκδοθέντων βιβλίων έχει διπλασιαστεί αγγίζοντας τα 1300 βιβλία, σύμφωνα με καταλόγους που αποστέλουν στο ΥΠΠΟ, εκδοτικοί οίκοι.

    Τα βιβλία που θα απασχολήσουν την Επιτροπή αγγίζουν τα 500 και τα βραβεία είναι τρία , συμπεριλαμβανομένου του βραβείου που θέσπισε πέρυσι το ΥΠΠΟ, για αλλοδαπούς εικονογράφους.

    Σύμφωνα , με απόφαση ,του Υπουργείου, τα βραβευμένα βιβλία μεταφράζονται στο διεθνές σύστημα για τυφλούς , ενώ αποστέλλονται μετά το πέρας της διαδικασίας σε ιδρύματα και δανειστικές βιβλιοθήκες.

    Όπως τόνισε στην συνέντευξη τύπου και ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Εγκληματολογίας και συγγραφέας Παιδικών βιβλίων κ. Ευγένιος Τριβιζάς το μεγάλο πρόβλημα παραμένει "ο τεράστιος αριθμός βιβλίων που πρέπει να διαβαστούν και να αξιολογηθούν , με αποτέλεσμα τόσο το Σώμα Αξιολογητών , όσο και ο θεσμός των Εισηγητών να διευκολύνουν ιδιαιτέρως με αξιοπιστία και εγκυρότητα, την διαδικασία".

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων επιλέγεται ένα επιλαχόν βιβλίο. Τα δυο βιβλία Γνώσεων, σε περίπτωση που το θέμα τους κείται εκτός των γνωστικών αντικειμένων των Μελών της Επιτροπής αποστέλλονται σε ειδικούς επι του θέματος.

    [07] Ανοδος της στάθμης των υδάτων του Έβρου

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής-Μακεδονίας και Θράκης και των παραποτάμιων δήμων, καθώς από τις έντονες βροχοπτώσεις στο νομό, στη Βουλγαρία και στην Τουρκία παρατηρείται από το απόγευμα σταδιακή άνοδος της στάθμης του ποταμού Έβρου.

    Στις 6 μ.μ. στο σταθμό μέτρησης Πυθίου, η στάθμη των νερών του Έβρου έφθασε τα 5,22 μέτρα ξεπερνώντας το όριο επιφυλακής (4.70 μέτρα).

    Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Έβρου, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου "Ξενοκράτης" κλήθηκαν οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι κυνηγοί, να μην πλησιάζουν στις επικίνδυνες περιοχές, κοντά στον ποταμό Έβρο και στα αναχώματα του και να απομακρύνουν τα ζώα και τα γεωργικά μηχανήματα τους.

    Συνεχής είναι η επικοινωνία του Νομάρχη Έβρου Νικόλαου Ζαμπουνίδη με τους Νομάρχες Χασκόβου Βουλγαρίας και Αδριανούπολης Τουρκίας και η συνεργασία τους μέσα από το Δίκτυο διασυνοριακής Συνεργασίας που λειτουργεί στην Ορεστιάδα.

    Από τα τοπικά βρόχινα νερά και υπερχείλιση μικρών χειμάρρων και αρδευτικών καναλιών, πλημμύρισαν οι κάμποι του Πυθίου και των Λάβαρων.

    Το πρωί ο νομάρχης Νικόλαος Ζαμπουνίδης, επισκέφθηκε την περιοχή του Πυθίου και εξετάσθηκε η κατάσταση, ενώ δόθηκαν εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες για αυξημένη επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.

    "Είμαστε σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα. Ολόκληρος ο μηχανισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων είναι σε ετοιμότητα με προσωπικό και μηχανήματα για να επέμβουν, αν χρειασθεί, για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, ενώ είμαστε σε συνεχή επαφή με τη βουλγαρική και τουρκική πλευρά" δήλωσε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαμπουνίδης δεν έκρυψε την ανησυχία του για επιδείνωση της κατάστασης, καθώς όπως είπε, οι άσχημες καιρικές συνθήκες ενισχύουν την εκτίμηση για περαιτέρω αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου, καθώς ακόμη δεν έχουν αρχίσει να φτάνουν σε αυτόν τα νερά των παραποτάμων του, τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, τόνισε τα εξής:

    «Σήμερα το απόγευμα η στάθμη είναι στο 5,20 μέτρα, με «κάθοδο» υδάτων από τη Βουλγαρία. Η περυσινή κρίση, αλλά και η κρίση του Αυγούστου μας διευκόλυνε στο να έχουμε αποκαταστήσει σε ένα ικανό επίπεδο ένα σύστημα έγκυρης προειδοποίησης μεταξύ των βουλγαρικών και ελληνικών αρχών, έτσι ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε, περίπου, πόσα νερά πιθανόν να έρθουν. Στα νερά, έχουμε 24 ώρες προθεσμία για να τα δούμε μπροστά μας σε πλήρη ανάπτυξη, άρα, οι παρεμβάσεις μας έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Μέχρι της πρώτης και δεύτερης κατάκλισης υδάτων έχουμε ένα ικανό χρονικό διάστημα, το οποίο είναι περίπου ένα εξάωρο. Ο χρόνος παρέμβασης λοιπόν είναι πιο μικρός και εκεί παίζει ρόλο και η τεχνογνωσία και η εμπειρία των υπηρεσιών, η ψυχραιμία αλλά και η αποφασιστικότητα που πρέπει να διακρίνει τις παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με ποια έργα έχουν γίνει στην Τουρκία, ποιες περιοχές επιλέγονται, αλλά και για το πώς διοχετεύονται τα νερά από τη Βουλγαρία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα, για διεθνές ποτάμι που δεν μπορούμε μόνοι μας να το ελέγξουμε.

    Μετά τις πλημμύρες του Έβρου δόθηκαν 14 έργα με τη μορφή του επείγοντος χαρακτήρα της τάξεως των 4.287.000 ευρώ, τα οποία αποκατέστησαν τις ζημιές, είτε αυτές έγιναν από μόνες τους λόγω της σφοδρότητας των υδάτων, είτε λόγω της επιλογής για τις τεχνικές πλημμύρες. Για την τρέχουσα περίοδο και μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα έχουμε 10 έργα της τάξης των 6.460.000 ευρώ και για τις αποζημιώσεις των γεωργικών καλλιεργειών έχουν δοθεί μέχρι τώρα 1 εκατομμύριο ευρώ για τα σιτηρά, 1 εκατομμύριο ευρώ για τα σπαράγγια, για τα μήδια 120.000 ευρώ και για το ζωικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ. Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί από την Πολιτεία μέχρι στιγμής. Στην κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG, στις 18 Απριλίου του 2005, εγκρίθηκαν 455.000 ευρώ για την εγκατάσταση αυτόματων μετρητών στάθμης ύδατος στον Έβρο και από τις δύο πλευρές. Ήδη έχουμε προβεί στην εγκατάσταση των 2 μηχανημάτων που έχουν προσφερθεί για να δούμε τι απόδοση έχουν για να προχωρήσουμε στη μόνιμη εγκατάστασή τους. Στα ποσά αυτά πρέπει να αντιπαραθέσω, αντίθετα με τις τότε εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης, το ποσό των 3.672.000 ευρώ που δόθηκε για όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, των 51 μηνών.

    Λόγω της ισχύουσας κατάστασης, με την στάθμη του ποταμού Έβρου να ανεβαίνει, η επαγρύπνηση και η επιφυλακή των υπηρεσιών συνεχίζεται και απόλυτη προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση, αποτελεί η ασφάλεια και η προστασία των κατοίκων».

    Προβλήματα και στην Αλεξανδρούπολη:

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν σήμερα στην ανατολική Αλεξανδρούπολη, αλλά και στη συνοικία της οδού Αβαντος οι βροχοπτώσεις που από το βράδυ της Δευτέρας σημειώνονται στην περιοχή.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 50 κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων και επενέβη σε 20 συμβάντα. Οκτώ συνεργεία πυροσβεστών με μηχανήματα, άντλησαν τα νερά από διάφορα κτίρια και σπίτια, ενώ με το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, μετέφεραν 6 εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί σε βιοτεχνία.

    Από τις πλημμύρες προκλήθηκαν ζημίες σε μηχανήματα και σε οικοσκευές, ενώ έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των πληγέντων για τις σοβαρές ελλείψεις υποδομών στο αποχετευτικό σύστημα ομβρίων υδάτων της πόλης.

    Σημειώνεται πως μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις έχουν γεμίσει νερά από το ύψος νότια του οικισμού Μαίστρου, στην περιοχή Απαλού και βόρεια του αεροδρομίου «Δημόκριτος», ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε δρόμους των περιοχών Άνθειας και Αρίστεινου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 January 2006 - 21:31:11 UTC