Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] Σύσκεψη στην ΕΕ για το φυσικό αέριο
  • [03] Συνάντηση Αλαβάνου με επιτροπή Αρμενίων
  • [04] Στις ΗΠΑ ο κ.Π.Σκανδαλάκης
  • [05] Συμφωνία Ρώσων-Ουκρανών για το φυσικό αέριο
  • [06] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη
  • [07] Σταθεροποιήθηκε η στάθμη του ποταμού Έβρου

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κατά την χθεσινή συνάντηση του κ.Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας, κ.Γ.Αλογοσκούφη συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε πέρσι η κυβέρνηση καθώς και η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παρεβρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΒΕΑ στο ξενοδοχείο Intercontinental.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι το 2006 είναι χρονιά εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τίθεται θέμα ώστε να δοθεί ένας χρόνος επιπλέον παράταση στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, ο υπουργός απάντησε ότι "ο παραπάνω χρόνος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν" και σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη λογική της ήπιας προσαρμογής υπογραμμίζοντας πως το θέμα συζητείται στην ευρωπαϊκή επιτροπή. "Δεν έχουμε βάλει εμείς το ζήτημα", είπε ο υπουργός "αλλά εάν δοθεί η παράταση ενός χρόνου είναι ευπρόσδεκτη".

    ΠΑΣΟΚ

    Αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι έχουμε πλέον αλλαγή πλεύσης, παράταση της επιτήρησης και της λιτότητας. "Άλλος ένας χαμένος χρόνος. Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία", είπε η κ. Παπανδρέου.

    ΣΥΝ

    Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, υπογράμμισε ότι "ο κ. Αλογοσκούφης στην ουσία ομολογεί πως η κυβέρνηση επιθυμεί την παράταση του απαράδεκτου καθεστώτος επιτήρησης που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου, υποτίθεται, να αποφύγει να λάβει πρόσθετα φορολογικά μέτρα εντός του 2006".

    "Πολύ φοβούμεθα ότι θα συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα. Και η λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων εντός του 2006 και η παράταση της μονομερούς λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις για πολλά χρόνια ακόμα. Το κυβερνητικό δόγμα, που παραχωρεί όλο και περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο και στα υπερκέρδη του, αποτελεί φαύλο κύκλο και συνταγή πλήρους κοινωνικού αδιεξόδου", τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

    Απάντηση του υπουργείου Οικονομίας

    «Με τον προϋπολογισμό του 2006, ο στόχος της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η ελληνική οικονομία νοικοκυρεύεται και αναπτύσσεται. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι δυσαρεστεί τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όταν ήταν στην κυβέρνηση, επί χρόνια παραπλανούσαν τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί συνεχίζουν χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής να παραπληροφορούν και να κινδυνολογούν", αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

    Το υπουργείο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της ήπιας προσαρμογής και από το 2007, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές που αφορούν τις συντάξεις του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ καθώς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα.

    [02] Σύσκεψη στην ΕΕ για το φυσικό αέριο

    Έκτακτη σύνοδο ειδικών συγκαλεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μελετηθούν οι πιθανές επιπτώσεις της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές. Υπέρ κοινής ενεργειακής πολιτικής για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στην ασφάλεια, τάχθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός κ. Φέρεντς Γκιουρσκάνι.

    Ο διευθύνων την γαλλική ενεργειακή επιθεώρηση "Petrostrategies", Πιέρ Τερζιάν, επισημαίνει ότι το ολοένα περισσότερο ζητούμενο φυσικό αέριο μετατρέπεται πλέον σε "στρατηγικό" ενεργειακό απόθεμα, όπως και ο "μαύρος χρυσός".

    Επίσης, Ουκρανία και Μολδαβία ζήτησαν επισήμως από την Ευρωπαική Ενωση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστεί η διαφωνία με τη Ρωσία σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για τον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι υποστηρίζει την ιδέα αυτή.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξαν διαμπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων προκειμένου να εξευρεθεί λύση στη διένεξη για το φυσικό αέριο. Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καλέσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διένεξης μεταξύ του Κιέβου και της Gazprom. Την ίδια έκκληση είχε διατυπώσει και ο εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ με επιστολή του προς τις Βρυξέλλες ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία, ώστε να διασφαλισθεί η πλήρης τροφοδοσία των χωρών της ΕΕ σε φυσικό αέριο. Συγχρόνως, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και τόνισε ότι θα υπάρξει "πραγματική απειλή" για μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, εάν η Ουκρανία συνεχίσει τις υποκλοπές.

    Συγχρόνως, η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι υπέκλεψε για δεύτερη ημέρα ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για ευρωπαίους καταναλωτές. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, "η Ουκρανία συνεχίζει να κλέβει φυσικό αέριο και χθες έκλεψε 118,7 εκατ. κυβικά μέτρα. Η Gazprom θα αποζημιώσει για μια ακόμα φορά τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ομως δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αιωνίως και η Ουκρανία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει γι΄αυτό". Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τροφοδοσία των Ευρωπαίων καταναλωτών έχει αποκατασταθεί πλήρως.

    [03] Συνάντηση Αλαβάνου με επιτροπή Αρμενίων

    Με την εθνική Επιτροπή Αρμενίων θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ.Αλέκος Αλαβάνος. Επίσης, μετά από αίτημα του κ.Αλαβάνου θα πραγματοποιηθεί αύριο, συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ.Κ.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των καταγγελιών πακιστανών μεταναστών οι οποίοι διαμένουν στην χώρα μας, ότι απήχθησαν και ανακρίθηκαν. Για το ίδιο θέμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο κ.Π.Μολυβιάτης.

    [04] Στις ΗΠΑ ο κ.Π.Σκανδαλάκης

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης μεταβαίνει σήμερα στην Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανίων στις 6 Ιανουαρίου, στην πόλη Τάρπον Σπρίνγκς, όπου διαμένουν πολλοί Ελληνες ομογενείς.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Οι εορταστικές εκδηλώσεις , συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 100 ετών από την πρώτη τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Τάρμπον Σπρίνγκς, καθώς και με την 100η επέτειο του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στην ίδια περιοχή.

    Ο κ.Σκανδαλάκης στο πλαίσιο της επισκέψεώς του, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους και φορείς της ομογένειας της Φλόριδα.

    [05] Συμφωνία Ρώσων-Ουκρανών για το φυσικό αέριο

    Σε πενταετή συμφωνία για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία αντί 230 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα κατέληξαν το πρωί οι αντιπροσωπείες της ρωσικής Γκαζπρόμ και της ουκρανικής Ναφτογκάζ σε συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα.

    Ο πρόεδρος της ρωσιικής εταιρίας Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η συμφωνία ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. "Καταλήξαμε σε οριστική συμφωνία. Ηταν επιτυχής για την Γκαζπρόμ και είμαστε ικανοποιημένοι. Η συμφωνία θα διασφαλίσει τον σταθερό εφοδιασμό της Ευρώπης" τόνισε ο Μίλερ.

    Πηγή της Γκαζοπρόμ δήλωσε ότι η συμφωνηθείσα τιμή των 230 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα αερίου θα ισχύει μόνο για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ουκρανία, από 50 δολάρια που ήταν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2005. Η Ουκρανία θα μπορεί να αγοράζει αέριο από το Τουρκμενιστάν αντί 95 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας. Ομως, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της προεδρεύουσας Αυστρίας, η ΕΕ θα συζητήσει το θέμα της ασφαλούς τροφοδοσίας της Ευρώπης. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Μαρτίν Μπαρτενστάιν, "θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη των χωρών μελών για το θέμα της αποθήκευσης. Το ζήτημα παραμένει σοβαρό". Γι αυτό το λόγο, σήμερα στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σύνοδος εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

    [06] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

    Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό ενέκρινε το σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Νικήτας Κακλαμάνης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, τη θεσμοθέτηση οικογενειακού γιατρού, τη λειτουργία σε 24ωρη βάση αστικών κέντρων υγείας, και την μεταφορά του κλάδου υγείας του ΙΚΑ, και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ.

    Ο κ.Κακλαμάνης υπογράμμισε πως ουδείς ιατρός του ΙΚΑ θα απολυθεί, θα χρειαστεί βάθος χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου καθώς απαιτούνται 6.000 γενικοί ιατροί τετραετούς φοίτησης.

    Συνολικά για να παραχθούν οι γενικοί γιατροί απαιτούνται δέκα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κακλαμάνης ενώ τόνισε πως οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές, εργοδοτικές και ιατρικές οργανώσεις, ενώ θα γίνει και οικονομική μελέτη κόστους ωφέλειας για το σύστημα.

    Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 ανέφερε ο κ.Κακλαμάνης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί θέτει το θεμέλιο λίθο, μαζί με τον κ.Παναγιωτόπουλο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και σημείωσε πως "δεν έχει σημασία ποιός θα κόψει την κορδέλα", απαντώντας στην παρατήρηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την υποψηφιότητά του για το δήμο Αθηναίων.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος απαντώντας στο ίδιο ερώτημα τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και υπογράμμισε πως η συνεργασία του με όλους τους συναδέλφους του είναι καλή.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με την ένταξη των κλάδων υγείας το ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ, θα υπάρχει καλύτερη περίθαλψη για τους Ελληνες πολίτες, ενώ υπογράμμισε πως το ΙΚΑ θα παραμένει ο βασικός πυλώνας για όλους τους Ελληνες πολίτες.

    Ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και πως θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους.

    Ανέφερε ότι θα υπάρξει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας μελέτη κόστους ωφέλειας και θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Νικήτα Κακλαμάνη και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο δήμο Αθηναίων, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας, αν η κ.Μπακογιάννη αποφασίσει να μην είναι υποψήφια, αποτελεί την ιδανική λύση, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος, που θα συγκεντρώσει την προτίμηση Αθηναίων από όλους τους πολιτικούς χώρους.

    [07] Σταθεροποιήθηκε η στάθμη του ποταμού Έβρου

    Ελεγχόμενη είναι από χθες βράδυ η κατάσταση στον Εβρο, καθώς η στάθμη του ποταμού στο Πύθιο, έχει σταθεροποιηθεί στα 5,30 μέτρα με οριο επιφυλακής 4,70μ.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντινομάρχης Έβρου Μιχ.Κουγιουμτζής, όλες οι αρχές εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχομένων προβλημάτων. Η κατάσταση ελέγχεται δεν έχουμε υπερχειλίσεις. Οι πλημμύρες που έχουν προκληθεί είναι από τοπικά νερά και όσο τα νερά του Άρδα είναι σε χαμηλά επίπεδα δεν υπάρχει ανησυχία.''

    Από την πλευρά του ο γεν. γρ. της Περιφέρειας ΑΜΘ Μιχ Αγγελόπουλος τόνισε πως "μετά τις πλημμύρες του Έβρου δόθηκαν 14 έργα με τη μορφή του επείγοντος χαρακτήρα της τάξεως των 4.287.000 ευρώ, τα οποία αποκατέστησαν τις ζημιές, είτε αυτές έγιναν από μόνες τους λόγω της σφοδρότητας των υδάτων, είτε λόγω της επιλογής για τις τεχνικές πλημμύρες. Για την τρέχουσα περίοδο και μέσα από το περιφερειακό πρόγραμμα έχουμε 10 έργα της τάξης των 6.460.000 ευρώ και για τις αποζημιώσεις των γεωργικών καλλιεργειών έχουν δοθεί μέχρι τώρα 1 εκ. ευρώ για τα σιτηρά, 2 εκ. ευρώ για τα σπαράγγια, για τα μύδια 120.000 ευρώ και για το ζωικό κεφάλαιο 250.000 ευρώ. Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που εχουν δοθεί από την πολιτεία μέχρι στιγμής. Στην κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG, στις 18 Απριλίου εγκρίθηκαν 455000 ευρώ για την εγκατάσταση αυτόματων μετρητών στάθμης ύδατος στον Έβρο και από τις δυό πλευρές. Ήδη εχει γίνει η εγκατάσταση των 2 μηχανημάτων που έχουν προσφερθεί για να διαπιστωθεί τι απόδοση εχουν και να προχωρήσει η μόνιμη εγκατάσταση τους''.

    Χθες, από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Έβρου, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου "Ξενοκράτης" κλήθηκαν οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι κυνηγοί να μην πλησιάζουν στις επικίνδυνες περιοχές κοντά στον ποταμό Έβρο και στα αναχώματα του και να απομακρύνουν τα ζώα και τα γεωργικά μηχανήματα τους.

    Από τα τοπικά βρόχινα νερά και την υπερχείλιση μικρών χειμάρρων και αρδευτικών καναλιών, πλημμύρισαν οι κάμποι του Πυθίου και των Λάβαρων.

    Χθες το πρωί, ο νομάρχης Νικόλαος Ζαμπουνίδης επισκέφθηκε την περιοχή του Πυθίου και εξέτασε την κατάσταση, ενώ δόθηκαν εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες για αυξημένη επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 January 2006 - 12:52:28 UTC