Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Τουρκία
  • [02] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία
  • [03] Παρουσία του κ.Κ.Παπούλια, ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά.
  • [04] Θεοφάνεια στη Φλόριντα με τον Πατριάρχη
  • [05] Σε νέα επέμβαση υποβλήθηκε ο Αριελ Σαρόν

  • [01] Τρίτο θανατηφόρο κρούσμα στην Τουρκία

    Άλλο ένα παιδί έχασε τη ζωή του στην Τουρκία εξαιτίας του στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Πρόκειται για την 11χρονη Χούλια Κοτσιγκίτ, το τρίτο παιδί της ίδιας οικογένειας, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πόλης Βαν, όπου υπέκυψαν τις προηγούμενες μέρες ο 14χρονος αδελφός της Μεχμέτ Αλί και η 15χρονη αδελφή της Φάτμα. Τα παιδιά ζούσαν σε μία απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.

    Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών και το μικρότερο αδελφάκι τους, ένα εξάχρονο αγόρι.

    Σημειώνεται οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε κτηνιατρικό εμπειρογνώμονα στην Τουρκία για να τη βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.Η επιτροπή επίσης σε ανακοίνωσή της εξέφρασε την εκτίμηση οτι πιθανόν να εκδηλωθούν και άλλα ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην περιοχή.

    [02] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία

    Βαριά κατηγορία κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας, της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ ότι "ψεύδονταν ενσυνείδητα", κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2006, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Αθανασάκης.

    «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε και εισηγήθηκε στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης και τον υποστήριξαν οι υπουργοί, ο Πρωθυπουργός και η ΚΟ. της ΝΔ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί»,δήλωσε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε:«΄Ελεγαν όλοι τους ψέματα στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, γιατί ήξεραν ότι είναι ανεφάρμοστος».

    Ανέφερε επίσης ότι χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Έσοδα του 2005

    Τα πυρά του Ν.Αθανασάκη δέχθηκε ο Γ.Αλογοσκούφης και για την ανακοίνωση περί υπερκάλυψης του στόχου για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2005, αμφισβητώντας την επιτυχία που αναφέρει η κυβέρνηση.

    ΄Όπως τόνισε ο κ. Αθανασάκης, η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση, χαμήλωσε τον πήχη για να τον περάσει και να πανηγυρίσει. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2005, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπήρχε πρόβλεψη αύξησης των εσόδων κατά 7,2%. Το Μάρτιο, με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ, ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 10,2%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ενόψει της μεγάλης υστέρησης των εσόδων αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο, κατεβάζοντάς τον στο 5% και πανηγυρίζει για το 6,3% που πέτυχε.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για αναξιοπιστία του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας και της κυβέρνησης, που πετυχαίνουν, όπως ανέφερε, κατ΄ αυτό τον τρόπο τους στόχους τους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του 5% στα έσοδα του προϋπολογισμού, αύξησε τον ΦΠΑ στο 19%. Ανέφερε ότι το 2005 υπήρξαν αυξημένα φορολογικά έσοδα λόγω αυξημένων τιμών στα πετρελαιοειδή. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η αύξηση ήταν μόνο 6,3% και ζήτησε από τον κ. Αλογοσκούφη να εξηγήσει σε ποιο ύψος θα ήταν τα έσοδα αν δεν υπήρχε η μία μονάδα αύξησης στον ΦΠΑ και τα αυξημένα έσοδα από τα πετρελαιοεοδή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε, γενικότερα για εγκλωβισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον οποίο απέδωσε στην «απίθανη ιστορία της απογραφής».

    Καταγγελία για την ΕΡΤ

    Σε καταγγελία της δημόσιας τηλεόρασης προέβη, επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ανέφερε, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε μόλις 8 δευτερόλεπτα στις προχθεσινές του δηλώσεις και μόνο για ένα από τα τρία θέματα στα οποία αναφέρθηκε. Τόνισε επίσης ότι στα απογευματινά δελτία δεν υπήρξε καμία αναφορά.

    Η ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, αφιέρωσε 8 δευτερόλεπτα στο ΠΑΣΟΚ για θέμα των αστυνομικών επιχειρήσεων σχετικά με το Ρώσο δραπέτη, θέμα στο οποίο, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε 10 λεπτά.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο και δεν είναι θέμα κάθε στελέχους της πως χειρίζεται τα θέματα. Και ζήτησε από την ηγεσία της ΕΡΤ να ξαναδιαβάσει τους νόμους και να τους εφαρμόσει, εκφράζοντας την ευχή να μη χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν.Αθανασάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι πάντες σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ποιοι ταυτίστηκαν - και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με εικονικούς και πλασματικούς προϋπολογισμούς, ποιοι επί σειρά ετών έλεγαν ψέματα στους Έλληνες για την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκαλεί τη νοημοσύνη και την μνήμη των Ελλήνων».

    [03] Παρουσία του κ.Κ.Παπούλια, ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά.

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τελέστηκε στο πρώτο λιμάνι της χώρας, από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κκ Καλλίνικο, ο αγιασμός των υδάτων.

    Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλός, ο υφυπουργός Μεταφορών Αναστάσιος Νεράντζης, ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γβ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο δήμαρχος Πειραιωτών Χρήστος Αγραπίδης, ο νομάρχης Πειραιώς Γιάννης Μίχας, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, οι βουλευτές της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και άλλοι επίσημοι.

    Μετά την τελετή του αγιασμού των υδάτων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με δήλωσή του ευχήθηκε "φώτιση σε πολιτικούς και πολίτες για το καλό αυτού του τόπου". Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενοι από το δήμαρχο Πειραιωτών Χρήστο Αγραπίδη περπάτησαν μέχρι το Δημαρχείο του Πειραιά όπου τους παρατέθηκε δεξίωση.

    Πριν τη δεξίωση, ο κ. Αγραπίδης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, στον κ. Τραγάκη και στους άλλους επίσημους.

    Στη Δεξαμενή ο αγιασμός των υδάτων στην Αθήνα.

    Στη Δεξαμενή και στο Εθνικό Κολυμβητήριο με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα οι τελετές του καθαγιασμού των υδάτων στην Αθήνα.

    Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Παιδείας κα Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Παπουτσής καθώς και βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέγονται στην Α΄Αθηνών.

    Η κα Μπακογιάννη ευχήθηκε υγεία και οικογενειακή ευτυχία σε όλους και το 2006, όπως είπε, να φέρει περισσότερο φως και χαρά και λιγότερη ανέχεια για όλους.

    Στον Βόλο ο Αρχεπίσκοπος

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στο Βόλο η λειτουργία της εορτής των Θεοφανείων και η τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία του Βόλου όπου συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, ενώ παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο νομάρχης Μαγνησίας Ιωάννης Πρίντζος, ο δήμαρχος του Βόλου Κ. Μήτρου, βουλευτές, στρατιωτικές αρχές και πληθος κόσμου.

    Ο κ. Χριστόδουλος στην παραλία του Βόλου μετά την τελετή του Αγιασμού, είπε μεταξύ άλλων: "Δοξάζουμε το Θεό γιατί είμαστε ο πιο θρησκευόμενος λαός της Ευρώπης και γι'αυτό πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, καταδεικνύεται με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ρίζες της θρησκευτικότητας δεν είναι επιφανειακές και επιπόλαιες, αλλά έχουν σμηλευθεί με τους αγώνες και το αίμα των προγόνων μας".

    Ο αρχιεπίσκοπος όμως ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την παρουσία του μητροπολίτη Θεόκλητου στο πλευρό του. Μην ξεχνάτε είπε ο αρχιεπίσκοπος ότι ο σεβασμιώτατος Θεόκλητος δεν είναι τιμωρημένος και αυτό πρέπει να το καταλάβετε όλοι σας.

    Χθες το βράδυ, στον εσπερινό που έγινε στον καθεδρικό ναό Βόλου ο αρχιεπίσκοπος συγκινημένος, είπε ότι τα χρόνια που πέρασε μακρυά από το Βόλο (ο κ. Χριστόδουλος ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος μέχρι το 1998) έγιναν πολλά στην Αρχιεπισκοπή και πρόσθεσε με έμφαση: "Χρειάστηκε να γίνουν πολλά πράγματα για τα οποία κυρίως ο αρχιεπίσκοπος έχει την ευθύνη. Γι'αυτό και δεν αποσείω τις ευθύνες μου, οποιεσδήποτε και αν είναι αυτές. Αλλωστε, δεν έμαθα ποτέ να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Σας ζητώ να προσεύχεσθε για μένα".

    Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη

    Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη. Στην παραλία, στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας και Λεωφ.Νίκης και με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η τελετή καθαγιασμού των υδάτων, μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

    Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου έγινε από τον κ.κ. Άνθιμο. Δεκαεπτά κολυμβητές έπεσαν στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο 29χρονος Νίκος Μάρκου, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

    Τραγικό ατύχημα στην Ελασσόνα

    Τραγική κατάληξη είχε το πρωί στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας η τήρηση του εθίμου των Θεοφανείων. Ο 19χρονος Χρήστος Μελέτης, που βούτηξε μαζί με τον αδελφό του στη λίμνη του Κεφαλόβρυσου, προκειμένου να πιάσει το σταυρό, "καρφώθηκε" στη λίμνη, η οποία έχει βάθος περίπου 8 μέτρων. Τον άτυχο 19χρονο ανέσυραν νεκρό άνδρες της ΕΜΑΚ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο αδερφός του πέφτοντας στο νερό αντιμετώπισε πρόβλημα, αλλά βούτηξαν κάποιοι από τους παρόντες και τον έβγαλαν σώο. Τα δύο αδέρφια, που ήταν αθίγγανοι, δεν ήταν από την περιοχή. Απλώς περνούσαν και βούτηξαν να βγάλουν το σταυρό επειδή κανένας από τους ντόπιους δεν το τολμούσε, καθώς γνώριζαν ότι τα νερά είναι πολύ παγωμένα.

    [04] Θεοφάνεια στη Φλόριντα με τον Πατριάρχη

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε των εορταστικών εκδηλώσεων των Θεοφανείων που πραγματοποιήθηκαν στο Τάρπον Σπρινγκς, στην πολιτεία των ΗΠΑ Φλόριντα.

    Το πρωί (τοπική ώρα) πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και πολλών ιεραρχών και ιερέων, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος γιορτάζει φέτος την 100η επέτειό του.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε λιτανευτική πομπή από τον Καθεδρικό Ναό μέχρι τον γραφικό κολπίσκο της πόλης Σπρίνγκ Μπαγιού, όπου γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων για 100 χρόνια. Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και η καλοκαιρία που επικράτησε στην περιοχή ευνόησε την αθρόα προσέλευση του κόσμου.

    Στη μεγάλη πομπή, εκτός από τον Πατριάρχη, τους αρχιερείς και ιερείς, συμμετείχαν αξιωματούχοι των δημοτικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών, εκατοντάδες παιδιά ομογενειακών σχολείων που ήταν ντυμένα με παραδοσιακές ελληνικές στολές, ομογενειακοί φορείς με τα λάβαρά τους, φιλαρμονικές της περιοχής και πλήθους κόσμου.

    Χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον γραφικό κολπίσκο για να παρακολουθήσουν την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Για την ανεύρεση του Σταυρού που έριξε ο Πατριάρχης βούτηξαν φέτος 56 νέοι ελληνικής καταγωγής. Τυχερός ήταν ο 16χρονος Τζακ Βασιλάρης από τον Κλίαργουοτερ της Φλόριντα.

    Μετά την τελετή, ακολουθεί ελληνικό παραδοσιακό γλέντι, με ελληνική μουσική και φαγητό, κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου του Τάρπον Σπρινγκς.

    Σε όλες τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, την ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον κ. Σκανδαλάκη, θα πραγματοποιήσει αύριο ποιμαντορική επίσκεψη στη Νέα Ορλεάνη και στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας, την πρώτη και παλιότερη Ελληνορθόδοξη κοινότητα σε όλη την Αμερική, η οποία είχε υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα».

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ο κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε με παιδιά 5-9 χρονών, στα οποία απηύθυνε λόγια νουθεσίας, παροτρύνοντας τα να αναλογισθούν και να προσεύχονται για τα εκατομμύρια παιδιών του πλανήτη μας, που αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, συνθήκες πείνας, φτώχιας, εκμετάλλευσης και πολέμου. «Μείνετε μακριά από τις ποικίλες και ποικιλότροπες εξαρτήσεις, είτε σωματικές, είτε ψυχολογικές, είτε πνευματικές. Μη γίνεσθε δούλοι ανθρώπων, αλλά πάντοτε παραμείνετε ελεύθεροι», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Δεν θα μπορούσατε να μου επιφυλάξετε καλύτερο καλωσόρισμα από αυτό», δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος στους εξακόσιους και πλέον νέους και νέες ηλικίας 10-18 ετών από τη γύρω περιοχή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησής του με μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 10-18 ετών. «Να είστε υπερήφανοι για την καταγωγή σας και για τη γλώσσα των πατέρων σας και να μαθαίνετε όσο μπορείτε περισσότερο και καλύτερα τα ελληνικά. Θα σας χρειαστούν και τώρα και αύριο», ανέφερε.

    Τέλος, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους νέους και τις νέες να επισκεφθούν και να γνωρίσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοντά.

    [05] Σε νέα επέμβαση υποβλήθηκε ο Αριελ Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, υπέστη σήμερα νέα εγκεφαλική αιμορραγία και υπεβλήθη σε μια δεύτερη κατεπείγουσα εγχείρηση. Οι χειρουργοί κατάφεραν να σταματήσουν την αιμορραγία και τώρα βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

    "Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης τέθηκε υπό έλεγχο η πίεση στο εσωτερικό του κρανίου του και αφαιρέθηκαν οι θρόμβοι που παρέμεναν από την προηγούμενη εγχείρηση. Κατά το τέλος της εγχείρησης δεν υπήρχε πλέον ενεργή αιμορραγία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Δρ. Σλόμο Μορ Γιόσεφ, διευθυντής του νοσοκομείου Χαντάσα της Ιερουσαλήμ.

    Ο ίδιος είπε ότι ο εγκέφαλος του Σαρόν παρουσιάζει "σημαντική βελτίωση" σε σύγκριση με τις προηγούμενες αξονικές τομογραφίες. Όμως ο Μορ Γιόσεφ πρόσθεσε: "η καταστασή του εξακολουθεί να είναι κρίσιμη αλλά σταθερή".

    Την Πέμπτη το βράδυ, ο Δρ. Μορ Γιόσεφ, είχε δηλώσει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι απίθανο να επιστρέψει στα πολιτικά του καθήκοντα, με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του. Συγκεκριμένα, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε τεθεί σε τεχνητό κώμα μετά την πρώτη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε λόγω της εκτεταμένης εγκεφαλικής αιμορραγίας που υπέστη το βράδυ της Τετάρτης, ο διευθυντής του νοσοκομείου σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψει στην πολιτική ο κ.Σαρόν απάντησε ότι "πρέπει να αποκλειστεί κάτι τέτοιο για το μέλλον. Με βάση τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο είναι αδύνατον".

    Πάντως, ένας από τους χειρουργούς που έκαναν την επέμβαση στον ισραηλινό πρωθυπουργό δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Αριελ Σαρόν έχει ακόμη μια ευκαιρία να τα βγάλει πέρα. "Μπορεί ακόμη να τα βγάλει πέρα. Δεν γνωρίζω αν αυτό θα είναι κατά 100% αλλά το ελπίζω", δήλωσε ο καθηγητής Φέλιξ Ουμάνσκι.

    Αναβολή ταξιδιού της Κ.Ράις

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις ανέβαλε ένα ταξίδι της στην Ινδονησία και την Αυστραλία λόγων των ανησυχιών για την πολύ σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί επειδή η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί δημόσια. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία, ότι το ταξίδι αναβλήθηκε, δήλωσαν όμως ότι ανακοίνωση για το θέμα αυτό θα γίνει αργότερα σήμερα.

    Φαβορί το κόμμα του Σαρόν

    Το κόμμα Καντίμα που ίδρυσε πρόσφατα ο Αριέλ Σαρόν παραμένει φαβορί των βουλευτικών εκλογών, έστω και χωρίς τον ηγέτη του επικεφαλής, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Χααρέτζ και το Κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης.

    Στην περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, 82 ετών διαδεχόταν τον Σαρόν στην ηγεσία του κόμματος, τότε το Καντίμα θα αποσπούσε 42 έδρες (σε σύνολο 120) στις εκλογές του Μαρτίου. Εάν τη θέση του αναλάμβανε ο νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρ, τότε το κόμμα θα κέρδιζε 40 έδρες.

    Με επικεφαλής τη δημοφιλή υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, το Καντίμα θα αποσπούσε 38 έδρες ενώ με αρχηγό τον υπουργό Άμυνας Σαούλ Μοφάζ θα κέρδιζε 26.

    Οι δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, περίπου δύο εβδομάδες μετά το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Σαρόν, έδιναν επίσης μεγάλο προβάδισμα στο Καντίμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 January 2006 - 22:04:47 UTC