Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Συντονιστές ΠΑΣΟΚ
  • [03] Οι προτεραιότητες στην οικονομία
  • [04] Διαπραγματεύσεις για Εθνική Συλλογική Σύμβαση
  • [05] Παπαδημούλης για Πολιτική Προστασία
  • [06] «Ελήφθησαν όλα τα προληπτικά μέτρα»
  • [07] Σύσκεψη για τον ιό της γρίπης των πτηνών
  • [08] Συντονιστές ΠΑΣΟΚ
  • [09] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκράσερ
  • [10] Ακαρπη η συνάντηση εργοδοτικών φορέων-ΓΣΕΕ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδρίαζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή.Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

    Στο μεταξύ χθες ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλιασε για την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και τη σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΝΔ.

    Ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι η αναθεώρηση του συντάγματος είναι η μεγαλύτερη θεσμική πρωτοβουλία της νέας διακυβέρνησης και αποτελεί το επιστέγασμα των μεταρρυθμίσεων που προχωρούν σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. Σημείωσε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε οι επιμέρους τομές που γίνονται να αποδώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα στον τόπο και τους πολίτες.

    Υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων αναγνωρίζουν την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης και υπογράμμισε πως οι πολίτες αξιώνουν αλλαγές παντού. Ανέφερε επίσης πως στόχος είναι να δοθούν δυνατότητες σε όλους τους πολίτες για δημιουργία και ευημερία, να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της παιδείας, να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, να προστατευθεί αποτελεσματικά και να αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον.

    Ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι για να είναι επιτυχημένη η συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται υπεύθυνος, ανοιχτός και ευρύτατος διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους επιστημονικούς φορείς και τους πολίτες και ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες του διαλόγου ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Παρουσία των δημοσιογράφων οι κ.κ. Παπούλιας και Καραμανλής συζήτησαν για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Ο Πρόεδρος ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί εάν ο πρωθυπουργός θα πάρει μαζί του επιχειρηματίες και ο κ.Καραμανλής απάντησε θετικά.

    Ο κ.Καραμανλής είπε, μεταξύ άλλων, στον Κ. Παπούλια ότι εκτός από την πολιτική σημασία της επίσκεψης υπάρχει και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς με τους Kινέζους επισήμους θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. "Εχουμε καλό δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμη δυσκολίες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπούλιας παρατήρησε ότι πριν από λίγο καιρό ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί την Ιαπωνία και τώρα επίκειται επίσκεψή του στην Κίνα, σημειώνοντας ότι "επισκέπτεστε όλες τις μεγάλες δυνάμεις ή τις υπό ανάπτυξη μεγάλες δυνάμεις".

    Συνάντηση κ.Κ.Παπούλια-κ.Π.Παυλόπουλου

    Για το σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και και για ορισμένα θέματα που αφορούν στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνάντηση, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι τα ζητήματα που αφορούν στο διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ή θέματα που αφορούν στην εκλογή ή στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να τεθούν από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συνταγματική αναθεώρηση. "Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην προηγούμενη αναθεώρηση. Η θέση μας ήταν γνωστή. Δεν πρόκειται να τεθούν τα θέματα αυτά. Το έχω εξηγήσει και μένουμε σε αυτά" πρόσθεσε ο υπουργός.

    Οσον αφορά τους βασικούς άξονες του νέου Κώδικα.στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο υπουργός δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ότι "πρώτο θέμα είναι η υιοθέτηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι τα τοπικά δημοψηφίσματα και η δυνατότητα των πολιτών να ασκούν έλεγχο στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω αναφορών και ερωτήσεων. Το δεύτερο θέμα αφορά τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδίως τα θέματα των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων που μπαίνουν σε νέες βάσεις, ώστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις και κυρίως στις προκλήσεις του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης".

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Στη "μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης", την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα ξεκινήσει στην παρούσα Βουλή ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια "απαίτηση της κοινωνίας για να απελευθερωθεί η Παιδεία, να διασφαλιστεί η διαφάνεια, να προστατευθεί το περιβάλλον".

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στις 17 του μηνός το πρωί στις 11 για να γίνει διεξοδική συζήτηση επί του θέματος της αναθεώρησης του Συντάγματος και παράλληλα (επειδή πρόκειται "για μια διαδικασία που απαιτεί συναίνεση") οργανώνει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ήδη ο κ. Καραμανλής έχει κάνει σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο,θα συναντηθεί την Τετάρτη με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και εκκρεμεί το ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Εξάλλου, σε ερώτηση περί των προτάσεων που δημοσίως έχουν κάνει επί του θέματος μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι "οι προτάσεις των βουλευτών είναι ευπρόσδεκτες δεδομένου ότι είναι υποχρέωση όλων των βουλευτών να καταθέτουν τις απόψεις τους για μια τόσο σημαντική θεσμική αλλαγή που γίνεται από τη Βουλή".

    Ως προς το άρθρ.14 παρ.9, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε ότι "έχει ήδη ψηφιστεί ένας νόμος για το βασικό μέτοχο και προχωρούμε στη διαδικασία ψήφισης ενός δεύτερου. Συγχρόνως, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες μέσω του Ίντερνετ".

    Αθανασάκης: Αναθεώρηση συντάγματος

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στην αναθεώρηση του συντάγματος εξέφρασε το "φόβο" ότι ο πρωθυπουργός "συνεχίζει, όπως άρχισε το βράδυ της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, να αντιμετωπίζει το θέμα με όρους επικοινωνιακούς".

    Ο κ. Αθανασάκης είπε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος "είναι μια σοβαρή υπόθεση για να εμφανίζεται ή να επιχειρείται να εμφανιστεί σαν «το κερασάκι στην τούρτα» των δήθεν μεταρρυθμίσεων της ΝΔ, μεταρρυθμίσεις που είναι είτε ανύπαρκτες, είτε σε λάθος κατεύθυνση και πάντως σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των πολλών".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως δεν μπορεί η αναθεώρηση του Συντάγματος "να γίνει το άλλοθι ώστε να υπεκφεύγει η κυβέρνηση, να υπεκφεύγει ο πρωθυπουργός από τα προβλήματα του σήμερα, παραπέμποντάς τα για μετά την αναθεώρηση" και πρόσθεσε ότι "σε τίποτα δεν εμποδίζει το Σύνταγμα της χώρας την κυβέρνηση να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα. Η κυβέρνηση είναι που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση".

    Ο κ. Αθανασάκης θύμισε πως το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχουν τοποθετηθεί θετικά στο θέμα της αναθεώρησης και μάλιστα, όπως τόνισε, ο Πρόεδρος του Κινήματος είχε μιλήσει στη Βουλή «για μια αναθεώρηση που μπορεί να γίνει ύστερα από σοβαρή συζήτηση, μια αναθεώρηση με επίκεντρο τον πολίτη, τον άνθρωπο, τη σχέση πολίτη και κράτους, το θεσμό του δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία των πολιτών, την καλύτερη και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, καθώς και τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της, τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και τη σχέση κράτους-εκκλησίας, τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά Πανεπιστήμια, την πολιτική συμμετοχή, υπό προϋποθέσεις, των μεταναστών εργαζομένων στη χώρα μας, τη θέσπιση νέας σειράς μέτρων υπέρ της διαφάνειας, τη λειτουργία της Βουλής, των βουλευτών καθώς και τις διορθωτικές παρεμβάσεις στα θέματα του «βασικού μετόχου» και του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών».

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ανέφερε:

    «Ελπίζουμε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση -παρά τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της- θα αντιμετωπίσει εν τέλει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

    [02] Συντονιστές ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζουν στη Βουλή οι Συντονιστές της ΚΟ του κινήματος.

    Χθες, ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του στη δεξίωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανέφερε ότι το 2005 ήταν δύσκολη χρονιά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αυξήσεις και νομοθετήματα που δυσκόλεψαν τη λειτουργία τους και πρόσθεσε ότι η αγορά βρέθηκε στα όρια της ασφυξίας. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δίνει σημασία στις επενδύσεις, στο ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

    Ανέφερε δε, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και η αγορά χρειάζονται τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζήτησε για το 2006 να υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο διοικητικό μοντέλο για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    [03] Οι προτεραιότητες στην οικονομία

    Χρονιά εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων θα είναι το 2006, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέπτυξε χθες τις προτεραιότητες και τους στόχους του νέου έτους, παρουσία των υφυπουργών, των γενικών γραμματέων και των ειδικών γραμματέων του υπουργείου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αταλάντευτο το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% και είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να αποδώσουν, είναι:

    -Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ: Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, με αντικείμενο την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς (ν.3429/2005).

    -Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: Η Ειδική Γραμματεία για τις ΣΔΙΤ έχει προετοιμαστεί για την εφαρμογή του νόμου (ν.3389/2005).

    -Αποκρατικοποιήσεις: Θα εστιαστούν κυρίως στον κλάδο των τραπεζών. Οι προτεραιότητες θα αφορούν την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της ΑΤΕ και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2006 θα συνεχιστεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό, θα προωθηθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, θα υπάρξει νέο πλαίσιο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ' ΚΠΣ) και θα συνεχιστεί η προσήλωση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Επίσης θα υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως για τη σύσταση θεσμικού οργάνου δημοσιονομικού ελέγχου, το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και το νέο πλαίσιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συνεχίζουν να αποδίδουν οι ενέργειες ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Εως τώρα έχουν υποβληθεί 1.100 αιτήσεις προβλεπόμενου ύψους επένδυσης 2,3 δισ. ευρώ και από αυτές έχουν εγκριθεί 526 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 817 εκατ. ευρώ, με δημιουργία 3.082 νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη που αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο δείκτη τιμών του Χρηματιστήριου, είπε ότι όλοι πρέπει να θυμούνται τι συνέβη το 1999 και το 2000.

    Για την εισοδηματική πολιτική είπε ότι, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, θα δοθούν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών, είπε ότι υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και δεν πρέπει να καθορίζονται οι αποφάσεις μόνο από κάποιο φορέα.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με αναδρομικά υπαλλήλων, είπε ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν δημοσιονομικές συνέπειες, θα πρέπει να καθορίζονται από τη Βουλή. Κανείς δεν επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης, πρόσθεσε και κατέληξε: "Περιμένετε τις προσωπικές μου απόψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    ΠΑΣΟΚ

    Για "διεύρυνση του κύκλου του ψέματος" κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τα όσα ανέφερε ο υπουργός στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου.

    "Ζητάμε να μας πει πότε λέει την αλήθεια. Την περασμένη εβδομάδα που είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2006 δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα ζητήσει παράταση της επιτήρησης για ένα χρόνο ή σήμερα που μας λέει ότι θα πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Πότε λέει την αλήθεια; Όταν μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μειώνει τις επενδύσεις κι επιβάλλει μέτρα λιτότητας ή όταν υπόσχεται καλύτερες μέρες σε απροσδιόριστο χρόνο;", αναρωτήθηκε η κα Παπανδρέου.

    "Δεν ακούσαμε τίποτα για το ποια θα είναι η εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για το 2006. Μήπως επειδή για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια θα έχουμε πραγματική μείωση των μισθών και των συντάξεων; Δεν ακούσαμε τίποτα για τους επιπλέον φόρους που θα πληρώσουν οι πολίτες, όπως επίσης, και για τα αυξημένα τιμολόγια που έρχονται", συμπλήρωσε.

    Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων επιχειρήσεων, η κα Παπανδρέου υπενθύμισε ότι αυτή ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ. "Εδώ και δύο χρόνια ακούμε δηλώσεις προθέσεων αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική της κυβέρνησης είναι επεμβάσεις στο χώρο των Τραπεζών και των δημοσίων επιχειρήσεων, με στόχο να τα ξεπουλήσει", τόνισε.

    Τέλος, σχετικά με τις επισημάνσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για το Χρηματιστήριο, η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ είπε: "Η θέση μας σήμερα είναι ότι δεν χρειάζονται ούτε σχολιασμοί, ούτε επηρεασμοί από την πλευρά της κυβέρνησης. Η αυτονομία λειτουργίας του Χρηματιστηρίου δεν θα πρέπει να μένει μόνο στα λόγια".

    ΣΥΝ

    "Η κυβερνητική πολιτική κινείται όλο και περισσότερο σε ένα άγριο και επικίνδυνο αντικοινωνικό νεοφιλελεύθερο μονόδρομο γενικής κοινωνικής και εργασιακής κατεδάφισης", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί πρόσχημα για αντεργατικές συνταγματικές ρυθμίσεις.

    «Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με τη σημερινή παρέμβασή του επιβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση η νέα χρονιά θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ενίσχυση των προνομίων και των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τους εργαζόμενους θα είναι έτος περιορισμού των εργασιακών τους δικαιωμάτων και σκληρής λιτότητας, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.

    Επισημαίνει ακόμα ότι "ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε το πράσινο φως για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των τραπεζών, καλύπτοντας τις αυθαιρεσίες συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων, ενώ δήλωσε την πρόθεσή του, εν όψει Συνταγματικής Αναθεώρησης, να καταργήσει τη δυνατότητα των δικαστηρίων να παρεμβαίνουν υπέρ των εργαζομένων σε θέματα που οι αποφάσεις τους έχουν δημοσιονομικό κόστος. Και τα δύο αυτά μέτρα, όχι μόνο συνθλίβουν εργασιακά δικαιώματα αλλά και επιχειρούν να διαλύσουν πλήρως κατακτημένα εργασιακά ωράρια και εργασιακές σχέσεις, επιβάλλοντας ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας".

    [04] Διαπραγματεύσεις για Εθνική Συλλογική Σύμβαση

    Πραγματοποιείται σήμερα η δεύτερη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας .

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η ΓΣΕΕ ζήτησε να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις οι θέσεις που εξέφρασε κατά την προηγούμενη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο.Κυριακόπουλος και που, κατά τα συνδικάτα, οδηγούν σε πλήρη υποβάθμιση της Εθνικής αλλά και των κλαδικών συμβάσεων.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι εισέπραξαν από τις κυβερνητικές πολιτικές την αποσταθεροποίηση της εργασίας, των βασικών τους δικαιωμάτων, της εισοδηματικής και κοινωνικής τους θέσης.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είναι τίποτα άλλο από κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, αποσταθεροποίηση κάθε έννοιας ασφάλειας της εργασίας και των ωραρίων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Είπε ακόμα ότι οι εργοδότες αποθρασύνθηκαν και αξιοποιούν την κυβερνητική πολιτική, εμφανιζόμενοι στις διαπραγματεύσεις με αιτήματα και απαιτήσεις που οδηγούν σε ανατροπές απαραβίαστων κατακτήσεων των εργαζομένων.

    Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι το μισθολογικό κόστος της εργασίας στη χώρα μειώθηκε κατά 25% την τελευταία 20ετία. Υπογράμμισε ότι η μείωση των αμοιβών της υπερωριακής απασχόλησης με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 16% σε ετήσια βάση και σε μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου. Ακόμα είπε πως ο νέος φορολογικός νόμος μείωσε τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων επίσης κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

    Απαντώντας στις θέσεις του ΣΕΒ για τον κίνδυνο της ανεργίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι στα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας προβλέπεται και διατίθεται επιδότηση για 130.000 νέες θέσεις εργασίας, από 14 έως 26 ευρώ το άτομο ημερησίως και για χρονικό διάστημα μέχρι και δύο χρόνια, αλλά, παρόλα αυτά, τα προγράμματα δεν αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις.

    Τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός (που τίθεται σε αμφισβήτηση από τις θέσεις του ΣΕΒ) σε εθνικό επίπεδο ισχύει σε 18 από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στην Ελλάδα είναι 42,4 ώρες έναντι των 37,9 ωρών στις χώρες- μέλη της ΕΕ των "15".

    Συνολικά τα συνδικάτα προβλέπουν ότι η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, θα επιδεινωθεί όχι λόγω του ύψους των αμοιβών της μισθωτής εργασίας και του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων αλλά επειδή απουσιάζει το αναπτυξιακό πρότυπο ενίσχυσης της απασχόλησης με τόνωση των επενδύσεων (δημόσιων και ιδιωτικών) και βελτίωσης του επιπέδου ανταγωνιστικότητας με την αναβάθμιση της παραγωγικής υποδομής της χώρας και των επιχειρήσεων.

    [05] Παπαδημούλης για Πολιτική Προστασία

    Την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας προωθεί με σχετική έκθεση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης και η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 23 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση του Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στην έκθεσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφέρει ότι το πρόγραμμα δράσης για την πολιτική προστασία είναι η κοινοτική απάντηση σε μια σειρά καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, θαλάσσια ρύπανση και άλλα καταστροφικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, κλονίζοντας τις οικονομίες των χωρών που τα υφίστανται και πλήττοντας τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού τους.

    Οι κύριες τροπολογίες που ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε τη σχετική πρόταση Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορούν:

  • Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού και σε μέτρα πρόληψης

  • Επέκταση του πεδίου εφαρμογής ώστε να καλύπτει περιπτώσεις θαλάσσιων ατυχημάτων και προστασίας δημόσιας υγείας.

  • Αύξηση του προϋπολογισμού.

  • Πλήρη εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στον σχεδιασμό.

  • Χρηματοδότηση δράσεων και θεματική κατανομή κονδυλίων για να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν ιδιαίτερα τα θέματα των σεισμών και δασοπυρκαγιών.

  • Παροχή ισοδύναμης βοήθειας σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές.

    Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Ο περιορισμός των καταστροφών πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και η ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας να καταστεί επιτακτικός στόχος και όχι να αναμένουμε την εκδήλωση άλλης καταστροφής".

    [06] «Ελήφθησαν όλα τα προληπτικά μέτρα»

    "Δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος στην Ελλάδα, από την γρίπη των πουλερικών. Ωστόσο, έχουμε πάρει όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης τόσο στη Τουρκία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας". Τα παραπάνω δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφορούσε την πολιτική της κυβέρνησης για το AIDS.

    Όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, τα Κέντρα Επιχειρήσεων του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας και του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων βρίσκονται σε 24ωρη εγρήγορση από τις 4 Ιανουαρίου, οπότε ανακοινώθηκε ότι 6 άτομα στην Τουρκία είναι θετικά στον ιό H5N1. Οπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, έγινε άμεση επικαιροποίηση των οδηγιών για τη γρίπη των πτηνών στις Διευθύνσεις Υγειονομικών Περιφερειών. Τέλος, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζεται η αποστολή του ιδιοσκευάσματος Τamiflu για το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα και των τριών προξενείων μας στην Τουρκία.

    16 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Τουρκία

    Η Αγκυρα επιβεβαίωσε νέο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών σε ασθενή που νοσηλεύεται στην Σεβάστεια, στην κεντρική Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Το νέο κρούσμα εντοπίστηκε μεταξύ οκτώ ασθενών που εξετάστηκαν στην Σεβάστεια.

    Από τα 16 κρούσματα της νόσου που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Τουρκία, τέσσερα εντοπίστηκαν σε τρεις επαρχίες του Βορρά, γεγονός που δείχνει ότι ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται από τις απομονωμένες αγροτικές περιοχές της Ανατολίας προς τις δυτικές περιοχές.

    Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πάντως ότι οι εξετάσεις ήταν αρνητικές σε 12 άτομα στην Κωνσταντινούπολη που παρουσίασαν χθες συμπτώματα της νόσου.

    Η κρίση έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και την τουρκική τουριστική βιομηχανία καθώς ο ιός ανιχνεύτηκε και στο θέρετρο του Κουσάντασι, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. "Η κατάσταση είναι ανησυχητική" δήλωσε ο Οσμάν Αγίκ, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων στην επαρχία Αντάλια.

    Σε καραντίνα η δυτική Κωνσταντινούπολη

    Σε επιτήρηση έχουν τεθεί περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων της δυτικής Κωνσταντινούπολης με αφορμή τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έδειξαν ότι ο θάνατος πέντε κοτόπουλων στις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ και Γκαζιοσμάνπασά οφείλεται στη γρίπη των πτηνών. Χτες θανατώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 406 πουλερικά ενώ ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Μουαμμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι δεν έχει διαγνωστεί γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους

    Εξάλλου η αρμόδια για την υγεία των ζώων επιτροπή που συνεδρίασε χτες στη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης καθόρισε τις περιοχές του νομού που πρέπει να επιτηρούνται και αποφάσισε να τεθούν σε καραντίνα οι περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ, Γκαζιοσμάνπασά και Εσενλέρ. Υπό επιτήρηση τέθηκε και περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων στην οποία βρίσκονται οι συνοικίες Εγιούπ, Μπαϊράμπασά, Μπαγτζιλάρ και Αβτζιλάρ καθώς επίσης και οι λίμνες, τα φράγματα και οι δεξαμενές που βρίσκονται εκεί. Αποφασίστηκε ακόμη η υποχρεωτική θανάτωση όλων των ύποπτων πτηνών στις υπό επιτήρηση περιοχές.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" στο σύνολο της Κωνσταντινούπολης 61 άτομα προσήλθαν στα νοσοκομεία με την υποψία ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών. Εξ αυτών 23 άτομα, από τα οποία τα 13 παιδιά, εισήχθησαν στα νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλευτούν.

    Ενδεχομένως έχει εξαπλωθεί σε Ιράν, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν και Συρία

    Στο μεταξύ ο αρχίατρος του νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εκατοστού Έτους της επαρχίας Βαν (όπου διαγνώστηκε για πρώτη φορά η νόσος στην Τουρκία) Χουσεϊν Αβνί Σαχίν δήλωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων άργησε να επέμβει, με αποτέλεσμα η γρίπη των πτηνών που γίνει αιτία ώστε να χαθούν ανθρώπινες ζωές. "Το υπουργείο Γεωργίας δεν είπε στα αγροτικά επιμελητήρια ότι διαγνώστηκε γρίπη των πτηνών, ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι πρέπει να αξιολογήσουν τα περιστατικά με βάση αυτά τα στοιχεία. Εμείς τη διαγνώσαμε. Υπάρχει και στο Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και τη Συρία αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν ούτε καν να τη διαγνώσουν" δήλωσε στη "Μιλλιέτ" ο κ Σαχίν και πρόσθεσε ότι η νόσος θα συνεχίσει να εμφανίζεται και στο μέλλον, διότι θα τη μεταφέρουν τα αποδημητικά πουλιά τα οποία θα μολύνουν τα πουλερικά που ζουν σε κοτέτσια. Κατά συνέπεια θα μολυνθούν και οι άνθρωποι. Συνέστησε να καταργηθούν τα κοτέτσια στα οποία οι οικογένειες εκτρέφουν πουλερικά.

    Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" δημοσιεύει ότι το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων θα υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση απαγόρευσης της εκτροφής πουλερικών ελευθέρας βοσκής συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκτρέφουν οι οικογένειες στις αυλές τους.

    Τα νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών επέφεραν δεύτερο μεγάλο πλήγμα σε διάστημα λίγων μηνών στον τομέα της πτηνοτροφίας στην Τουρκία. Οι πτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να θάψουν τα αποθέματα κρέατος πουλερικών που έχουν από τον Οκτώβριο του 2005 οπότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο Μάνιας. Ο τομέας της πτηνοτροφίας είχε ανακάμψει πριν τη Πρωτοχρονιά καθώς είχαν ξεχαστεί τα πρώτα κρούσματα της νόσου. Αλλά η επανεμφάνισή της τον οδήγησε σε νέα κρίση. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της υπηρεσίας Πληροφόρησης για Υγιή Κοτόπουλα, Ζουχάλ Νταστάν με την τελευταία κρίση σταμάτησαν οι πωλήσεις πουλερικών. Η κ. Νταστάν εκτίμησε ότι ο τομέας της πτηνοτροφίας θα συρρικνωθεί προσωρινά κατά 70%.

    [07] Σύσκεψη για τον ιό της γρίπης των πτηνών

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο αύριο στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Ήδη, η χώρα μας έχει τεθεί σε ενεργητική επιφυλακή για τη νόσο των πουλερικών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης "επείγουσας επέμβασης".

    Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι, εκτός από τα μέτρα που πάρθηκαν, σε συνεργασία με την Ε.Ε., έχουν ληφθεί και πρόσθετα εθνικά μέτρα. Αυτά είναι η διατήρηση των οικόσιτων πουλερικών εντός κλειστών χώρων, η απαγόρευση πώλησης ζώντων πουλερικών σε λαϊκές αγορές, η απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου ζώντων πουλερικών, κ.α.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Μπασιάκος:

    Το τελευταίο τρίμηνο έχουν ενισχυθεί οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καθώς και τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρόσθετο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά σε ικανοποίηση αντιστοίχων υποβληθέντων αιτημάτων τους για την καλύτερη ενεργοποίησή τους και συγκεκριμένα:

    1. Προσλήφθηκαν και απασχολούνται στις Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων επιπλέον 373 νέοι υπάλληλοι (κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής κ. ά.) για να καλύψουν τις τυχόν δημιουργούμενες νέες ανάγκες επιτήρησης και ελέγχων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

    2. Ενισχύθηκαν τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Χαλκίδας) με επιπλέον 100 νέους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων (κτηνίατροι, χημικοί, βιολόγοι), προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυξημένες ανάγκες ελέγχου δειγμάτων. Έτσι όλα τα δείγματα εξετάζονται άμεσα.

    3. Εφοδιάστηκαν τα παραπάνω Κτηνιατρικά Εργαστήρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά (π.χ. αντιδραστήρια) για τον άμεσο έλεγχο των παραδιδομένων δειγμάτων.

    4. Εντατικοποιήθηκαν οι ρυθμοί δειγματοληψιών, ιδιαίτερα στα άγρια υδρόβια και παρυδάτια μεταναστευτικά πτηνά που φθάνουν στους υδροβιότοπους της χώρας.

    5. Συγκροτήθηκαν επικουρικά στις Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Ν.Α. τα Τοπικά Κέντρα Άμεσης Επέμβασης τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία με την Κεντρική Ομάδα αντιμετώπισης κρίσης για την γρίπη των πτηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    6. Έχουν εφοδιαστεί οι Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Ν.Α. με τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα (φόρμες προσωπικού, απολυμαντικά, υλικά δειγματοληψιών).

    7. Πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις (στις έδρες των Ν.Α.) με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης.

    8. Συγκροτήθηκε και συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα 11μελής Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές της ιολογίας και παθολογίας των πτηνών.

    9. Με βάση τα νέα δεδομένα των κρουσμάτων στην Τουρκία και σε συνέχεια σχετικών εγκυκλίων που είχαν σταλεί από τον περασμένο Οκτώβριο απεστάλησαν επικαιροποιημένες οδηγίες για την τήρηση των προβλεπομένων στο Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης και ιδίως στην απαγόρευση εισαγωγών καθώς και για συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα τόσο των Δ/νσεων Κτηνιατρικής των Ν.Α., όσο και των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων.

    Επισημαίνεται ότι πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους κατά την επίσκεψή τους στην χώρα μας για την πιστή εφαρμογή του Σχεδίου Επείγουσας Επέμβασης και τη λειτουργία των διαπιστευμένων ελληνικών Κτηνιατρικών Εργαστηρίων.

    Το θέμα συζητήθηκε και στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με το Βέλγο ομόλογό του Κάρελ Ντε Γκουχτ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών,ο κ. Ντε Γκουχτ τόνισε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε ότι "τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα ως γειτονική χώρα έχουν πλήρη συνείδηση του προβλήματος και έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα".

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Στο σχέδιο δράσης της ΕΕ που υιοθετήθηκε το φθινόπωρο του 2004, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών.

    Ειδικότερα, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του σχεδίου έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα». Προσέθεσε πως «η ΕΕ δεν κρίνει ότι σ΄αυτή τη συγκυρία υπάρχει η ανάγκη για επιβολή ή εφαρμογή νέων μέτρων. Υπάρχει πλήρης συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων και ενημερώνεται ο πρωθυπουργός».

    Ενδεικτικά, ο κ.Αντώναρος αναφέρθηκε στην υποχρέωση απολύμανσης των φορτηγών που έρχονται στην Ελλάδα από Τουρκία,την απαγόρευση εισαγωγής πτηνοτροφικών ειδών από συγκεκριμένες χώρες κλπ.

    Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ήδη έχει σχεδιασθεί Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας της Γρίπης με παραγγελία αντιϊκών φαρμάκων, πρόβλεψη για τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της εποχιακής γρίππης, ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθιέρωση ενός αλγορίθμου επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οδηγίες για την γρίππη των πτηνών και συμμετοχή στην περιφερειακή και διεθνή συνεργασία.

    16 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Τουρκία

    Η Αγκυρα επιβεβαίωσε νέο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών σε ασθενή που νοσηλεύεται στην Σεβάστεια, στην κεντρική Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Το νέο κρούσμα εντοπίστηκε μεταξύ οκτώ ασθενών που εξετάστηκαν στην Σεβάστεια.

    Από τα 16 κρούσματα της νόσου που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Τουρκία, τέσσερα εντοπίστηκαν σε τρεις επαρχίες του Βορρά, γεγονός που δείχνει ότι ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται από τις απομονωμένες αγροτικές περιοχές της Ανατολίας προς τις δυτικές περιοχές.

    Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πάντως ότι οι εξετάσεις ήταν αρνητικές σε 12 άτομα στην Κωνσταντινούπολη που παρουσίασαν χθες συμπτώματα της νόσου.

    Η κρίση έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και την τουρκική τουριστική βιομηχανία καθώς ο ιός ανιχνεύτηκε και στο θέρετρο του Κουσάντασι, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. "Η κατάσταση είναι ανησυχητική" δήλωσε ο Οσμάν Αγίκ, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων στην επαρχία Αντάλια.

    Σε καραντίνα η δυτική Κωνσταντινούπολη

    Σε επιτήρηση έχουν τεθεί περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων της δυτικής Κωνσταντινούπολης με αφορμή τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έδειξαν ότι ο θάνατος πέντε κοτόπουλων στις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ και Γκαζιοσμάνπασά οφείλεται στη γρίπη των πτηνών. Χτες θανατώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 406 πουλερικά ενώ ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Μουαμμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι δεν έχει διαγνωστεί γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους

    Εξάλλου η αρμόδια για την υγεία των ζώων επιτροπή που συνεδρίασε χτες στη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης καθόρισε τις περιοχές του νομού που πρέπει να επιτηρούνται και αποφάσισε να τεθούν σε καραντίνα οι περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ, Γκαζιοσμάνπασά και Εσενλέρ. Υπό επιτήρηση τέθηκε και περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων στην οποία βρίσκονται οι συνοικίες Εγιούπ, Μπαϊράμπασά, Μπαγτζιλάρ και Αβτζιλάρ καθώς επίσης και οι λίμνες, τα φράγματα και οι δεξαμενές που βρίσκονται εκεί. Αποφασίστηκε ακόμη η υποχρεωτική θανάτωση όλων των ύποπτων πτηνών στις υπό επιτήρηση περιοχές.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" στο σύνολο της Κωνσταντινούπολης 61 άτομα προσήλθαν στα νοσοκομεία με την υποψία ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών. Εξ αυτών 23 άτομα, από τα οποία τα 13 παιδιά, εισήχθησαν στα νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλευτούν.

    Ενδεχομένως έχει εξαπλωθεί σε Ιράν, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν και Συρία

    Στο μεταξύ ο αρχίατρος του νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εκατοστού Έτους της επαρχίας Βαν (όπου διαγνώστηκε για πρώτη φορά η νόσος στην Τουρκία) Χουσεϊν Αβνί Σαχίν δήλωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων άργησε να επέμβει, με αποτέλεσμα η γρίπη των πτηνών που γίνει αιτία ώστε να χαθούν ανθρώπινες ζωές. "Το υπουργείο Γεωργίας δεν είπε στα αγροτικά επιμελητήρια ότι διαγνώστηκε γρίπη των πτηνών, ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι πρέπει να αξιολογήσουν τα περιστατικά με βάση αυτά τα στοιχεία. Εμείς τη διαγνώσαμε. Υπάρχει και στο Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και τη Συρία αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν ούτε καν να τη διαγνώσουν" δήλωσε στη "Μιλλιέτ" ο κ Σαχίν και πρόσθεσε ότι η νόσος θα συνεχίσει να εμφανίζεται και στο μέλλον, διότι θα τη μεταφέρουν τα αποδημητικά πουλιά τα οποία θα μολύνουν τα πουλερικά που ζουν σε κοτέτσια. Κατά συνέπεια θα μολυνθούν και οι άνθρωποι. Συνέστησε να καταργηθούν τα κοτέτσια στα οποία οι οικογένειες εκτρέφουν πουλερικά.

    Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" δημοσιεύει ότι το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων θα υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση απαγόρευσης της εκτροφής πουλερικών ελευθέρας βοσκής συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκτρέφουν οι οικογένειες στις αυλές τους.

    Τα νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών επέφεραν δεύτερο μεγάλο πλήγμα σε διάστημα λίγων μηνών στον τομέα της πτηνοτροφίας στην Τουρκία. Οι πτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να θάψουν τα αποθέματα κρέατος πουλερικών που έχουν από τον Οκτώβριο του 2005 οπότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο Μάνιας. Ο τομέας της πτηνοτροφίας είχε ανακάμψει πριν τη Πρωτοχρονιά καθώς είχαν ξεχαστεί τα πρώτα κρούσματα της νόσου. Αλλά η επανεμφάνισή της τον οδήγησε σε νέα κρίση. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της υπηρεσίας Πληροφόρησης για Υγιή Κοτόπουλα, Ζουχάλ Νταστάν με την τελευταία κρίση σταμάτησαν οι πωλήσεις πουλερικών. Η κ. Νταστάν εκτίμησε ότι ο τομέας της πτηνοτροφίας θα συρρικνωθεί προσωρινά κατά 70%.

    [08] Συντονιστές ΠΑΣΟΚ

    Μικροκομματική προσέγγιση από την πλευρά της κυβέρνησης για να ξεφύγει από τα μεγάλα διλήμματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να κινήσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τόνισε ότι η κυβέρνηση καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα ''πετάει τη μπάλα ''σε άλλο γήπεδο και προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα με το Σύνταγμα.

    Αλλά όπως απέδειξε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ούτε στο γήπεδο της οικονομίας ξέρει να παίζει μπάλα, ούτε στο γήπεδο του Συντάγματος φάνηκε ότι μπορεί να παίξει σοβαρά.

    Εκανε επίσης λόγο για δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών με αντιφατικές προελεύσεις και στοχεύσεις, κάτι που όπως είπε, αποδεικνύει την ανυπαρξία προετοιμασίας από την πλευρά της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα υπάρξει σαφέστατη ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ προόδου και συντήρησης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το 2006 όπως και το 2005 θα εμφανιστούν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, η οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη οδηγούν σε υποχώρηση.

    Αναφέρθηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι ένα στοίχημα ανανέωσης και για την αυτοδιοίκηση στοίχημα νέας προοπτικής.

    Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της παρουσίας και της δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2005, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει ένας πολύ θετικός απολογισμός και πολύ καλή παρουσία στο Κοινοβούλιο αλλά και γενικότερα σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Σφυρηλατήσαμε πρόσθεσε, συνοχή, ενότητα και σοβαρή παρουσία, η οποία φάνηκε και στο κλείσιμο του έτους κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και όλα αυτά πρόσθεσε αναδεικνύουν τη νικηφόρα προοπτική της δημοκρατικής παράταξης.

    Μεταξύ των επιτευγμάτων του ΠΑΣΟΚ στο χρόνο που πέρασε ανέφερε ότι κατάφερε να ξαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο και πρόσθεσε ότι ο λαός ζητά πολλά από το ΠΑΣΟΚ, οι ευθύνες του οποίου γίνονται πιο μεγάλες, γιατί ο κόσμος κοιτά και πάλι προς αυτό. Και πρέπει πρόσθεσε, να ξαναγίνουμε η μεγάλη δύναμη της αλλαγής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα με τους πακιστανούς μετανάστες ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το αν υπάρχουν ή όχι μυστικές συμφωνίες.

    Όχι μόνο δεν υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ τέτοιες συμφωνίες, αλλά, αντίθετα κατάργησε πολλές μυστικές συμφωνίες που χρονολογούνταν από την εποχή της ΕΡΕ, τις οποίες μπορούσαν να επικαλούνται οι αμερικανοί στις διμερείς επαφές, είπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε την αντίθεσή του προς το «ιδεολόγημα» περί μη ύπαρξης τρομοκρατίας και ανέφερε ότι τρομοκρατία υπάρχει, αλλά η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι ξένων μυστικών υπηρεσιών.

    Για το θέμα των πακιστανών μεταναστών, ενόψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν, αλλά και να υπάρξει εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για ευθύνες του Υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη στο θέμα των πακιστανών, οι οποίες, όπως σημείωσε, πρέπει να αναδειχθούν, ενώ ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται σε υπηρεσιακό επίπεδο και φθάνουν μέχρι την κορυφή της κυβέρνησης και στον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης. Παραλλήλισε δε τη υπόθεση με αυτήν με εκείνη με τον κούρδο ηγέτη Οτζαλάν λέγοντας πως τότε τρεις υπουργοί προσπάθησαν να υπερασπίσουν τη χώρα και τον πρωθυπουργό και το πλήρωσαν με τις παραιτήσεις τους, οι οποίες καλώς έγιναν. Και πρόσθεσε ότι εμείς, πάντως, δεν είπαμε ποτέ ψέμματα.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Συντονιστικό, ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε τον ισχυρισμό του βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Μαγκριώτη ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να τρέχει επικοινωνιακά πίσω από την κυβέρνηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δεν τρέχει πίσω από την κυβέρνηση, έχει τις δικές του θέσεις για τα θέματα που ανακινεί η κυβέρνηση και τις δικές του πρωτοβουλίες, ενώ υπενθύμισε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση.

    Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να καταψηφιστεί ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, ενώ σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το θέμα των πακιστανών μεταναστών, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ζητήσει να μη γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

    [09] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκράσερ

    Συγχαρητήρια για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας έδωσε στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ο αυστριακός ομόλογός του και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, κατά τις μακρές συνομιλίες που είχαν στη Βιένη.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ μετά τις συνομιλίες, ο κ. Γκράσερ τόνισε πως είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τον κ. Αλογοσκούφη γιατί αντεπεξήλθε σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να αντιμετωπίσει πολύ υψηλά ελλείμματα των τελευταίων ετών. Ο κ. Γκράσερ σημείωσε πως η εντύπωσή του, όπως και πολλών ξένων ομολόγων του, είναι ότι ο κ. Αλογοσκούφης ήταν πραγματικά ικανός να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Ο Ελληνας ομόλογός του, όπως είπε ο κ. Γκράσερ, του είπε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2006 θα μπορούσε να είναι κάτω από το 3%. Και εάν είναι έτσι, τότε θα έχει λύσει το πρόβλημα των ελλειμμάτων, στόχος για τον οποίο ο Αυστριακός υπουργός εύχεται στον κ. Αλογοσκούφη καλή επιτυχία.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ επισήμανε τη διαπίστωση του πως το κλίμα και στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετικό για την Ελλάδα γιατί, όπως σημείωσε, αναγνωρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει αυστηρά τον προϋπολογισμό για να βρεθεί το έλλειμμα κατά το 2006 κάτω από το 3%, και στο στόχο αυτό παραμένει προσηλωμένη.

    Οπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός, στις συνομιλίες του με τον κ. Γκράσερ του ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ συζήτησαν τους τρόπους συνεργασίας μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα και για την Ευρώπη και για την Αυστρία και για την Ελλάδα.

    [10] Ακαρπη η συνάντηση εργοδοτικών φορέων-ΓΣΕΕ

    Ακαρπη απέβη και η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τα συνδικάτα σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόιπουλος έκανε λόγο για επιλογή μη σύγκρουσης στην παρούσα φάση.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος δήλωσε ότι οι βιομήχανοι δεν θέτουν σε αμφισβήτηση το θεσμό της ΕΓΣΣΕ και ότι το κατώτατο ημερομίσθιο που αυτή ορίζει, δεν επηρεάζει τις μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια το επίπεδο της απασχόλησης. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ διευκρίνισε ότι κατά τη διαπραγμάτευση πρότεινε να εξαιρεθούν οι νομοί Δράμας, Ημαθίας, Καστοριάς και Φλώρινας, που έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, από την ισχύ της επόμενης συλλογικής σύμβασης και να παραταθεί σε αυτούς η ισχύουσα σύμβαση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για μια χρονιά δύσκολη στην οποία έχουν συμβεί ανατροπές σε εργασιακά και εργατικά δικαιώματα. Τα συνδικάτα, είπε, δεν συμψηφίζουν και δεν ξεχνάνε τις συνέπειες αυτών των ανατροπών. Ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε ως σημείο σύγκλισης με τους εργοδότες τη διευκρίνηση ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αμφισβήτησης της γενικής ισχύος της σύμβασης και κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, που έχουν θέματα σχετικά με την αύξηση της απασχόλησης, να τα θέσουν στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που μέχρι σήμερα έχει υποβαθμίσει τη λειτουργία αυτού του θεσμού, όπως είπε.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Δ.Αρμενάκης δήλωσε ότι η οργάνωσή του καθορίζεται από προσήλωση στην αξία της σύμβασης και του κοινωνικού διαλόγου αλλά κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και αφορούν κυρίως τους νεοεισερχόμενους στην απασχόληση, δηλαδή το 15% του εργατικού δυναμικού. Εκανε λόγο για χρυσή τομή, μιλώντας όμως για διετή σύμβαση που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, κάτι που για την ώρα μοιάζει κυριολεκτικά "γόρδιος δεσμός", όπως είπε.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (Συνασπισμός) σημείωσε ότι οι εργοδότες προσήλθαν και στη σημερινή διαπραγμάτευση με αξιώσεις και αιτήματα, όπως να υπολογιστεί η αύξηση του πληθωρισμού με βάση το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εξαιρεθούν από τη σύμβαση οι συγκεκριμένοι νομοί, να μειωθεί κατά 50% η εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά των νεοπροσλαμβανομένων, αλλά και να υπάρξει προαιρετική εφαρμογή των πολυετιών κατά την πρόσληψη εργαζομένων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών.

    Ο Γιώργος Μαυρίκος (εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ) δήλωσε ότι υπάρχει απόπειρα υπονόμευσης του θεσμού της γενικής σύμβασης μέσα από τις διεργασίες εφαρμογής των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, της εξαίρεσης συγκεκριμένων νομών αλλά και της λεγόμενης κωδικοποίησης της εργασιακής και συλλογικής νομοθεσίας, που οδηγεί στην εξατομικευμένη διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης. Χαρακτήρισε τη λογική αυτή κίνδυνο θάνατο για το εργατικό κίνημα και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 January 2006 - 22:19:00 UTC