Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Αθανασάκη
  • [02] ΚΚΕ για αντικομμουνιστικό μνημόνιο
  • [03] Συνέντευξη Αλογοσκούφη
  • [04] Ενημέρωση κ.Γ.Κουμουτσάκου
  • [05] Ινστιτούτο γάμου προετοιμάζει η Εκκλησία
  • [06] Συντονισμός και ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών
  • [07] Συνάντηση Παπούλια-Παπαληγούρα
  • [08] Συνέντευξη Αλογοσκούφη
  • [09] «Οφείλουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη»
  • [10] Συναντήσεις Αλαβάνου

  • [01] Δηλώσεις Αθανασάκη

    Η ευθύνη για τον έλεγχο των υπουργών και των υφυπουργών ανήκει στον πρωθυπουργό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα που προκλήθηκε από τους χαρακτηρισμούς του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού.

    Υπενθύμισε τη χθεσινή του δήλωση ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν θα έπρεπε να μείνει στη θέση του ούτε λεπτό μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου, αλλά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, όπως είπε, χρειάστηκαν κάποιες ώρες για να το αντιληφθούν.

    Ο κ. Αθανασάκης θεώρησε την υπόθεση Μαρκογιαννάκη ως συνέχεια των υποθέσεων Τσιτουρίδη, Ρεγκούζα, Παλαιοκρασσά κ.λπ. και τόνισε ότι όλα αυτά δείχνουν ποιο νόημα έχουν τα περί σεμνότητας και ταπεινότητας του πρωθυπουργού, στα οποία δεν δίνουν σημασία ούτε οι υπουργοί, ούτε οι υφυπουργοί.

    Ειδικότερα για την περίπτωση Μαρκογιαννάκη ανέφερε ότι ο πρώην υφυπουργός προσπάθησε να παραπλανήσει με ψεύδη τον ελληνικό λαό και αυτό ήταν το θέμα για το οποίο κρίθηκε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος καταλόγισε υποκρισία στην αξιωματική αντιπολίτευση, που επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται θέματα της δικαιοσύνης, δήλωσε ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ άσκησαν συγκεκριμένη κριτική σε συγκεκριμένες ενέργειες δικαστών και όχι στη δικαιοσύνη προς την οποία επέδειξαν πλήρη σεβασμό. Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούσαν στην προστασία της δικαιοσύνης και στη σωστή λειτουργία των θεσμών, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία επιδιώκει τον έλεγχο των θεσμών, είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της νόσου των πτηνών με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Αθανασάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, καθώς και ότι "το πάθημα της χαμένης γαλοπούλας του κ. Μπασιάκου έγινε μάθημα".

    Ανέφερε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αλλά ετοιμότητα, εγρήγορση, σωστή ενημέρωση των πολιτών, εφαρμογή όσων προβλέπονται από τους διεθνείς οργανισμούς και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την Τουρκία.

    Σχετικά, εξάλλου, με τις σημερινές δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα για το θέμα των συμφωνιών σχετικά με την υπόθεση των Πακιστανών μεταναστών, ο κ. Αθανασάκης επισήμανε ότι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε σε μυστικές συμφωνίες, όπως είχε γίνει και μάλιστα εμφατικά, τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να επιτρέπει τη λειτουργία οποιουδήποτε έξω από κανόνες και νομιμότητα.

    [02] ΚΚΕ για αντικομμουνιστικό μνημόνιο

    Το θέμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η γγ του Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ.Παπαρήγα δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό η αντιπροσωπεία της ΝΔ στο Συμβούλιο της Ευρώπης να καταψηφίσει το "φασιστικό μνημόνιο", σημειώνοντας ότι τη στάση αυτή πρέπει να κρατήσουν όλα τα κόμματα ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις και από τις θέσεις που έχουν έναντι των κομμουνιστικών κομμάτων.

    Η γγ του ΚΚΕ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εισέπραξε θετική απάντηση από τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι η αντιπροσωπεία της ΝΔ και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε καταψηφίσει το μνημόνιο.

    Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι με το θέμα αυτό κρίνεται αν οι λαοί θα έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται και να διεκδικούν και αν τα κομμουνιστικά κόμματα θα έχουν το δικαίωμα να δρουν και να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των λαών.

    Η κ.Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι με το προωθούμενο σχέδιο απόφασης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουν δυνάμεις "που θέλουν να βάλουν τους λαούς στο γύψο".

    Η κ.Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της στην προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, λέγοντας ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο, όχι γιατί δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά γιατί με την αναθεώρηση θα αυξηθούν τα αντιδραστικά μέτρα.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι όταν έρθει η κατάλληλη ώρα το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί και επίσημα.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το ζήτημα είναι προς ποιά κατεύθυνση θα γίνει. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν αντιδραστικοί νόμοι, οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν και αναφερόμενη στο θέμα των καταγγελιών για απαγωγές Πακιστανών είπε ότι αυτές έγιναν με βάση συμφωνίες που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, και οι οποίες δίνουν το δικαίωμα σε Αμερικανούς και Αγγλους να δρουν και στη χώρα μας.

    Η κ.Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την τήρηση της νομιμότητας, διότι κάθε μέρα ψηφίζονται αντιδραστικοί νόμοι, τονίζοντας έτσι τη θέση του κόμματός της για την ανάγκη κατάργησης αντιδραστικών νόμων.

    Η κ.Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει νομιμότητα όταν καταπατούνται τα συλλογικά, αλλά και ατομικά διακαιώματα των πολιτών.

    Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις καταδίκης του μνημονίου διοργανώνει το ΚΚΕ, σε όλη την Ελλάδα.

    [03] Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Tύπου το πρόγραμμα δράσης του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου.

    Στο μεταξύ χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζ.Κ.Γιούνκερ, επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2006.

    Στη συνάντηση, ο υπουργός ανέλυσε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβώνας.

    [04] Ενημέρωση κ.Γ.Κουμουτσάκου

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ρωτήθηκε για το τί ελέγχθη στην τηλεφωνική συνομιλία του Ελληνα και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών κυρίου Μολυβιάτη και Στρο, σχετικά με την υπόθεση των Πακιστανών.

    Ο εκπρόσωπος απήντησε επαναλαμβάνοντας προγενέστερη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και τονίζοντας ότι είναι πάγια διπλωματική τακτική να μην ανακοινώνεται το ακριβές περιεχόμενο τέτοιων συνομιλιών και ιδίως το τί μεταφέρει η μια πλευρά στην άλλη.

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πληροφορία ή γνώση για τις καταγγελίες περί κρατήσεων ατόμων στην αμερικανική βάση στη Σούδα της Κρήτης, υπογράμμισε εξάλλου ο κ.Κουμουτσάκος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ενώ αναφερόμενος στο διεθνή αντίκτυπο της υπόθεσης των Πακιστανών είπε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει διασυρθεί, ότι δεν θίγεται το κύρος της χώρας και ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρνητικά δημοσιεύματα που όμως στη συνέχεια ανασκευάστηκαν.

    Ο κ.Κουμουτσάκος χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό τον προσανατολισμό της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, το θέμα της προώθησης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης και για την περαιτέρω προσέγγιση των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Υπήρξε μια περίοδος περισυλλογής που πρέπει όμως τώρα να δώσει τη θέση της σε μια ενεργό συζήτηση και σε έναν ευρύτατο διάλογο με τους Ευρωπαίους πολίτες για το θέμα των θεσμών της ΕΕ.

    Σε αυτό βοηθάει, συνέχισε ο κ.Κουμουτσάκος άρση των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό.

    Αναφερόμενος στην προσέγγιση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε την καταλυτική σπουδαιότητα που αποδίδει η Αθήνα στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, που είναι όμως νοητός μόνο ως αποτέλεσμα ανταπόκρισης στα κριτήρια της ΕΕ και των απαραίτητων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και μιας διεθνούς πολιτικής που να δίδει έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ.Κουμουτσάκος υπογράμμισε την εμμονή στη φόρμουλα "πλήρης εφαρμογή-πλήρης ένταξη" και τόνισε ότι η Αθήνα είναι εποικοδομητική και θετική στην ευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας, χωρίς όμως να εκδίδει λευκές επιταγές.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των κριτηρίων δεν είναι μια τυπικότητα στο Κόσοβο αλλά έχει μεγάλη ουσία και σημασία. Πρόσθεσε ότι η διευθέτηση και σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κόσοβο δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της περιφερειακής σταθερότητας και ότι θα αξιοποιήσουμε και το πλαίσιο της διαβαλκανικής σε αυτή την κατεύθυνση με δεδομένο μάλιστα ότι στις 25 Ιανουαρίου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Διαβαλκανικής στην Αθήνα.

    Ο κ.Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μία λύση στο Κυπριακό χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και υπογράμμισε ότι η διαδικασία επίλυσης πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο δηλαδή η συμφωνημένη λύση.

    [05] Ινστιτούτο γάμου προετοιμάζει η Εκκλησία

    Ινστιτούτο γάμου και προγράμματα κατάρτισης μελλονύμφων προετοιμάζει η Εκκλησία της Ελλάδος. Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Σύνοδο το επόμενο διάστημα θα λάβει ειδικά μέτρα προκειμένου να στηρίξει το γάμο και την οικογένεια.

    Στόχος του ινστιτούτου γάμου είναι η απόκτηση «ενός επιστημονικού οργάνου για τη μελέτη των σχετικών προς τον γάμο και την οικογένεια θεμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Πατρών κ.Χρυσόστομος. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που θα μελετά το ινστιτούτο είναι και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός διαζυγίων.

    Ταυτόχρονα στις 80 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος θα λειτουργήσουν προγράμματα κατάρτισης των μελλονύμφων στα οποία οι κληρικοί θα καλούν τα ζευγάρια και θα τους ενημερώνουν για το γεγονός ότι ο γάμος πρωτίστως είναι μυστήριο το οποίο πρέπει να σέβονται.

    [06] Συντονισμός και ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών

    Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται στα τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της γρίπης των πτηνών. Επίσης, αυξημένοι και αυστηροί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία του Έβρου.

    Οδηγοί και επιβάτες κάθε οχήματος που διέρχονται από τα τελωνεία Νίκης, Κρυσταλλοπηγής, Εύζωνων και Προμαχώνα, στα σύνορα με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, ενημερώνονται εκτενώς από το προσωπικό των τελωνείων για τα μέτρα πρόληψης της νόσου. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι τελωνειακές υπηρεσίες είναι αυστηρά. Πραγματοποιούνται λεπτομερείς έλεγχοι, ενώ δεν περνάνε τρόφιμα στη χώρα αν δεν έχουν ελεγχθεί από κτηνιάτρους.

    Στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών η κίνηση των οχημάτων -από και προς την Τουρκία- έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα και κατάσχουν τρόφιμα που προέρχονται από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του τελωνείου Καστανεών, καθημερινά περνούσαν περίπου 300 οχήματα, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα τριάντα.

    Μέτρα έχουν ληφθεί γιά την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών από όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες συμμετέχουν στο Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας. Λειτουργεί ήδη διαρκές σύστημα αλληλοεπικοινωνίας και άμεσης ενημέρωσης όλων των νομών του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας με ευθύνη της διεύθυνσης του Δικτύου.

    Σε όσους διέρχονται μέσω του τελωνείου των Κήπων, αλλά και του αεροδρομίου "Δημόκριτος'' της Αλεξανδρούπολης, από και προς την ενδοχώρα, οι αρμόδιοι τους δίνουν ένα εικοσασέλιδο ενημερωτικό εγχειρίδιο, που αφορά στη γρίπη των πουλερικών. Το έντυπο, το οποίο παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και επιστημονικές συμβουλές, που σχετίζονται με τα μέτρα πρόληψης της νόσου, παρήγαγε και διανέμει η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με πρωτοβουλία του Γ.Γ. της περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλου.

    Μέτρα για τη γρίπη των πτηνών έχουν ληφθεί και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Κωνσταντίνος Τενεκές τόνισε ότι οι έλεγχοι των επιβατών έχουν ενταθεί, κυρίως μεταξύ αυτών που έρχονται από ανατολικές χώρες. Συγχρόνως, υπάρχουν αφίσες και μοιράζονται φυλλάδια που ενημερώνουν το κοινό. Παράλληλα, έχει δημιουργεί ειδικό ιατρείο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν άμεσα κρούσματα γρίπης των πτηνών καθώς και χώρος παραμονής των ασθενών.

    Δηλώσεις υπουργού Υγείας

    "Δημόσια δεν μπορώ να ξαναφάω κοτόπουλο, αλλά σας λέω ότι εγώ τρώω" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 15 χρόνια δραστηριότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έραυνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

    Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι σχετικά με τη γρίπη των πουλερικών ισχύουν όλα αυτά που ίσχυαν πριν από μήνες σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα πτηνοτροφεία: Δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπορεί ο κόσμος να φάει, εφόσον το επιθυμεί, άφοβα κοτόπουλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν πιστεύει ή είναι βέβαιος για το αν περάσει η γρίπη των πτηνών και από την Ελλάδα, είπε ότι κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ούτε για το "ναί", ούτε για το "όχι", ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε οποιαδήποτε χώρα.

    Στη γειτονική Τουρκία

    "Είναι επιβεβαιωμένο (ότι υπάρχουν κρούσματα) σε πτηνά σε 11 επαρχίες και υπάρχουν υποψίες για άλλες 14 επαρχίες" δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ, σε συνέντευξη Τύπου στην ανατολική Τουρκία που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

    "O ιός της γρίπης των πουλερικών μπορεί να εξαπλωθεί παρά τα μέτρα ελέγχου που έχουν ληφθεί στην Τουρκία" προειδοποίησε ο Χουάν Λαμπρόθ, ειδικός σε θέματα υγείας των ζώων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

    "Αν δεν απομονωθούν αυστηρά όλες οι γνωστές και άγνωστες εστές όπου έχει εξαπλωθεί μέχρι σήμερα η νόσος των πτηνών, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη έκθεση ανθρώπων και ζώων στον ιό" τόνισε. Ο FAO προειδοποίησε μαλιστα ότι η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε "επιδημία" στην Τουρκία και να"απειλήσει τις γειτονικές χώρες".

    Η Γεωργία που γειτνιάζει με την Τουρκία ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για να κλείσει τα σύνορα, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών στην Τιφλίδα διέταξε πιο αυστηρούς ελέγχους στους μεθοριακούς σταθμούς.

    Το Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει στη σφαγή κάπου 50.000 πουλερικών στην περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία για να αποτρέψει πιθανή εξάπλωση της νόσου των πτηνών στο έδαφός του. Επίσης, απαγόρευσε το διασυνοριακό εμπόριο με την περιοχή του Ντογκουμπεγιαζίτ, στην ανατολική Τουρκία, όπου υπήρξαν τα πρώτα ανθρώπινα θύματα της νόσου των πτηνών. "Η διέλευση είναι κλειστή για το διασυνοριακό εμπόριο. Μόνο τα φορτηγά διεθνών μεταφορών μπορούν να κυκλοφορούν" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ιρανός τελωνειακός στον μεθοριακό σταθμό Γκουρμπουλάκ, 45 χλμ. ανατολικά του Ντογκουμπεγιαζίτ.

    Συναγερμό έχουν σημάνει και οι αρχές στη Βουλγαρίας, αν και ο υπουργός Γεωργίας Νιχάτ Καμπίλ ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου στη χώρα.

    Οι διεθνείς οργανισμοί

    Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να λάβει βοήθεια ύψους 30 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γρίπη των πτηνών. "Έχουμε λάβει έκθεση με αίτημα για βοήθεια ύψους 30 εκατ. δολαρίων, για την κάλυψη των αναγκών, όσον αφορά τη βελτίωση του ελέγχου, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την εγκατάσταση βασικών υγειονομικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου" δήλωσε ο Γιούργκεν Βόγκελε, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας που διευθύνει το τμήμα ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη.

    Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών, Ντέιβιντ Ναβάρο απηύθυνε χθες έκκληση για τη διάθεση ποσού ύψους 1,5 δις δολαρίων προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ώστε να ελέγξουν την κατάσταση. "Πιστεύουμε ότι το ποσό αυτό είναι μόνο η αρχή" τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα για τον συντονισμό του αγώνα αντιμετώπισης της θανατηφόρου νόσου. Η διάσκεψη του Πεκίνου θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία της Κίνας, της Ευρωπαικής Ενωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Τα μέτρα που λαμβάνονται στην ΕΕ

    Επιδημιολόγοι από τις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης συναντώνται στο Λουξεμβούργο για να εξετάσουν την κατάσταση. Η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει ως το τέλος του χρόνου τους ελέγχους στα άγρια πτηνά και τα πουλερικά. Αποφάσισε μάλιστα να διαθέσει δύο εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των εργαστηριακών ερευνών. Οι ειδικοί εκτιμούν προς το παρόν ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να διαδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Η κυβέρνηση της Γαλλίας παρήγγειλε εκατομμύρια πρόσθετες δόσεις του φαρμάκου Ταμιφλού που πιστεύεται ότι αντιμετωπίζει τη νόσο. Στόχος των γαλλικών αρχών είναι η εξασφάλιση το 2007 περίπου 33 εκατ. δόσεων Ταμιφλού από 13,8 εκατ. που είναι σήμερα διαθέσιμες στη χώρα. Αποφασίστηκε επίσης να αγοραστούν 200 εκατ. ειδικές μάσκες για την προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων και να μοιραστούν ειδικά φυλλάδια με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης σε όσους ταξιδεύουν στην Τουρκία.

    Στη Γερμανία, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χορστ Σιχόφερ, δήλωσε ότι είναι "πολύ πιθανό" η κυβέρνηση να δώσει νέα εντολή για να παραμένουν τα πουλερικά σε κλειστούς χώρους εντός των πτηνοτροφείων σε μιά προσπάθεια να αποτραπεί η επαφή τους με μολυσμένα πουλιά.

    Οσο μάλιστα πλησιάζει η άνοιξη, οι ευρωπαικές χώρες που βρίσκονται στον "δρόμο" των αποδημητικών πουλιών ανησυχούν ιδιαίτερα.

    Στην Ιταλία, ο υπουργός Υγείας Φρανσέσκο Στοράτσε δήλωσε ότι θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης, που θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία.

    Επαγρύπνηση συνέστησε ο επικεφαλής του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, Κόλιν Μπλέικμορ."Πιστεύω ότι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί η νόσος των πτηνών στη Βρετανία είναι μεγάλο εξαιτίας της μετανάστευσης των πουλιών" δήλωσε στο BBC.

    Για την αντιμετώπιση της νόσου ετοιμάζεται εντατικά και η Πορτογαλία έχοντας παραγγείλει 2,5 εκατομμύρια δόσεις Ταμιφλού.

    Η Ελβετία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια για την αποτροπή μεταφοράς πουλερικών από την Τουρκία. Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει η Δανία και η Νορβηγία. Η Σουηδία συμβουλεύει επίσης τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Τουρκία να μην επισκέπτονται αγορές πουλερικών.

    [07] Συνάντηση Παπούλια-Παπαληγούρα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα.

    Σε διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος είπε στον κ. Παπαληγούρα ότι παρακολουθεί το έργο του στο Υπουργείο με «μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ ο Υπουργός «απάντησε» χαριτολογώντας πως δεν έφερε μαζί του τη χαντζάρα, παραπέμποντας εμμέσως στην προεδρική παραβολική προτροπή την πρωτοχρονιά για την ανάγκη κάθαρσης στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    «Την έχετε υπόψη σας πάντως», πρόσθεσε ο Πρόεδρος, για να «εισπράξει» την καταφατική απάντηση από τον κ. Παπαληγούρα.

    Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης πρόσθεσε πως γίνεται αποτελεσματική δουλειά στο Υπουργείο του και ότι η δικαιοσύνη εξυγιαίνεται και εκσυγχρονίζεται, ενώ ο Πρόεδρος σημείωσε πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης λαού - δικαιοσύνης...

    Ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε πως «είναι πράγματι προϋπόθεση του να έχουμε δημοκρατικό καθεστώς, όπως πρέπει να το έχουμε» και ο Κάρολος Παπούλιας πρόσθεσε ότι «το πιστεύω αυτό και χαίρομαι γιατί πρωταγωνιστείτε».

  • ** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε επίσης τον Διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίο, ενώ το βράδυ παραθέτει δεξίωση προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    [08] Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Το πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας μέσω των δράσεων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), καθώς και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Οργανισμού για το 2006, ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του 2006 θα πραγματοποιηθούν 31 επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό έναντι των 16 που είχαν πραγματοποιηθεί το 2005, ενώ παράλληλα οι ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις θα ξεπεράσουν τις 80.

    Για το πρόγραμμα εξωστρέφειας έχουν ήδη ενημερωθεί περισσότερες από 4.000 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι δράσεις του ΟΠΕ για τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές θα επικεντρωθούν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γερμανία, την Βρετανία, την Πολωνία, την Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα.

    Παράλληλα θα συνέλθει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών και ο ΟΠΕ αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αύξηση των εξαγωγών.

    Το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ είναι βασισμένο σε τρεις προτεραιότητες:

    - Στην στόχευση των μεγάλων αγορών,

    - Στην συνδυασμένη παρουσία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικών και

    - Στη διαφήμιση αγαθών και υπηρεσιών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως τώρα, έχουν αποδώσει ήδη αποτελέσματα και στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2005 οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004.

    Ήδη βρίσκεται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της διαχείρισης και του σχεδιασμού της Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής της χώρας μας, ενώ εκσυγχρονίζεται το μητρώο εξαγωγών, το οποίο και θα συνδεθεί με νέα διαδικτυακή "πύλη" (portal), που θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους Ελληνες εξαγωγείς για τις ξένες αγορές.

    Σύσκεψη για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, υπό την προεδρία του κ.Αλογοσκούφη, με αντικείμενο την αξιολόγηση των γενικότερων επιπτώσεων που προκύπτουν από την κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, στη σύσκεψη θα μετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος και εκπρόσωποι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Χθες το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) αποφάσισε, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου ζαχαρουργείου Ξάνθης.

    Η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της Ξάνθης, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, θα γίνει από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο και την παραίτηση από ανάλογη ποσόστωση, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στην αγορά ζάχαρης, που προέκυψαν ύστερα από απόφαση της ΕΕ για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς Ζάχαρης

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου Ξάνθης ελήφθη μετά από μεγάλη περίσκεψη, με μόνο γνώμονα την αποφασιστικότητα της ΕΒΖ να επιβιώσει στο νέο καθεστώς και να συνεχίσει να προσφέρει αξία στους μετόχους της, προϊόντα ποιότητας στους καταναλωτές και οικονομική ανάπτυξη στην περιφέρεια".

    Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, προβλέπεται η μείωση της τιμής αναφοράς της ζάχαρης κατά 36% σε τέσσερα χρόνια, ενώ κατά την επόμενη περίοδο η συρρίκνωση θα ανέλθει σε 20%.

    Κατά αναλογία, βάσει της απόφασης της ΕΕ μειώνεται και η ελάχιστη τιμή ζαχαροτεύτλων, ενώ προβλέπεται ετήσια αποσυνδεδεμένη ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς μέχρι την καλλιεργητική περίοδο 2014/2015. Επίσης με την απόφαση της ΕΕ προβλέπεται η δημιουργία Ταμείου Αναδιάρθρωσης για την εφάπαξ επιδότηση της ενίσχυσης της ποσόστωσης που αποσύρεται στα εργοστάσια που θα κλείσουν, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στους τευτλοκαλλιεργητές και τους εργαζόμενους και για την απαραίτητη περιβαλλοντική αποκατάσταση.

    Η διοίκηση της ΕΒΖ, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι "η απόφασή της να περιορίσει την παραγωγή της σε τέσσερα εργοστάσια, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, στοχεύει στην επίτευξη ενός κόστους παραγωγής που θα διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της, συνεχίζοντας να παράγει την προγραμματισμένη ποσότητα ζάχαρης για την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς".

    Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, υποστηρίζει ότι με την έγκαιρη λήψη μέτρων, εξασφαλίζεται η απαραίτητη χρηματοδότηση μέτρων από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης της ΕΕ.

    Η χρηματοδότηση αυτή, κατά τη διοίκηση της εταιρίας "θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των εργαζομένων, στο πλαίσιο μιας ομαλής προσαρμογής στις απαιτήσεις για την επίτευξη αυξημένης ανταγωνιστικότητας", ενώ προσθέτει ότι "με την εξασφάλισής της αντιμετωπίζεται το κόστος προσαρμογής τευτλοκαλλιεργητών και τευτλοεξαγωγέων".

    Τέλος, διαβεβαιώνεται ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες της διοίκησης της ΕΒΖ για την ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως στον τομέα των βιοκαυσίμων, παρακολουθώντας ενεργά τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται ώστε να αξιοποιήσει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματά της στο χώρο της αγροτικής βιομηχανίας.

    [09] «Οφείλουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη»

    Οφείλουμε όλοι σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τους χαρακτηρισμούς του παραιτηθέντος υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως Χρήστου Μαρκογιαννάκη για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό.

    Πρόσθεσε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται και ότι αυτό ισχύει για όλους τους λειτουργούς, είτε πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους κλπ.

    Στο ίδιο θέμα, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, αλλά παραιτήθηκε.

    Σε άλλη ερώτηση για δήλωση που φέρεται να έχει κάνει ο κ. Λινός ότι μετά τους εναντίον του χαρακτηρισμούς δόθηκε η πρέπουσα πολιτική λύση, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε ότι αυτό που αποδίδεται στον Εισαγγελέα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Για τις αναφορές του κ. Μαρκογιαννάκη περί εσωκομματικού πολέμου στον ίδιο και στον κ. Βουλγαράκη ενόψει του ανασχηματισμού, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει εσωκομματικός πόλεμος και πρόσθεσε ότι δεν έχει τη βαρύτητα αυτού του είδους ο υπαινιγμός που άφησε ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Στο ίδιο θέμα, ο κ.Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχει σημαντική πολιτική διαφοροποίηση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

    Και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκριναν και πρόσωπα και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε τηλεφώνημα στο Μέγαρο Μαξίμου από επιχειρηματία την Τρίτη το βράδυ.

    [10] Συναντήσεις Αλαβάνου

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί το πρωί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων.

    Στο μεταξύ, χθες, ζητήματα του νομοσχεδίου "περί κινηματογραφικής πολιτικής" απασχόλησαν τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με σωματεία και φορείς που συνδέονται με την κινηματογραφική παραγωγή.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την διαφωνία του με το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του.

    "Δυστυχώς είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο από τη μια εκφράζει τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομάδων στο χώρο του κινηματογράφου και από την άλλη εκφράζει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να ελέγξει, μέσα από εκτεταμένους κρατικούς μηχανισμούς, τον κινηματογραφικό χώρο", είπε ο κ. Αλαβάνος και κατέληξε:

    "Είναι λυπηρό ότι το 1,5%, το οποίο οφείλουν να παραχωρούν τα κανάλια της τηλεόρασης, γίνεται 1%. Και είναι γνωστό ότι ούτε κι αυτό κατά διάνοια έχει εισπραχθεί και κανείς δεν έχει ελέγξει μέχρι σήμερα όλους αυτούς οι οποίοι δεν εκπληρώνουν καν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 January 2006 - 14:21:43 UTC