Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξενογιαννακοπούλου:Για επιλογή υποψηφίων
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Παπανδρέου
  • [03] Παυλόπουλος:Για συνταγματική αναθεώρηση
  • [04] Ξενογιαννακοπούλου:Επίθεση κατά κυβέρνησης
  • [05] Αυστηροί έλεγχοι για τη γρίπη των πουλερικών
  • [06] Ωρα για ντέρμπι
  • [07] Νίκη του Ολυμπιακού
  • [08] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ.Παπανδρέου
  • [09] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [10] Στα Γιάννενα η Αλέκα Παπαρήγα
  • [11] Γρίπη των πουλερικών

  • [01] Ξενογιαννακοπούλου:Για επιλογή υποψηφίων

    Στις επόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Τρίκαλα, ασκώντας παράλληλα κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.

    Για την επιλογή των υποψηφίων στο πλαίσιο των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε:

    « Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει μια πρωτοποριακή διαδικασία για την ανάδειξη των υποψηφίων. Τα κριτήρια αφορούν την ικανότητα, την αποδοχή έκφρασης από την τοπική κοινωνία, τη δυνατότητα να μπορέσουν να προβάλουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα και φυσικά οι υποψήφιοι να μπορούν να ``βάλουν πλάτη`` στην κατεύθυνση μιας νέας μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία στόχος είναι να βγούμε και να προχωρήσουμε ενωμένοι, σε μια νικητήρια πορεία προς τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

    Σε ερώτηση για στήριξη υποψηφίων από το χώρο της Αριστεράς, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε:

    « Το ΠΑΣΟΚ πάντα έχει θετική στάση διαλόγου και συζήτησης με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Και φυσικά όχι μόνο στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά σε όλα τα επίπεδα, σε ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης και διαλόγου με αυτές τις δυνάμεις».

    Σχετικά με την πορεία που ξεκίνησε, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ προς τον ελληνικό λαό, ανέφερε:

    «Αυτή η πρώτη πολιτική εκδήλωση στην οποία συμμετέχω για τη νέα χρονιά, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής μεγάλης προσπάθειας προς το λαό. Θέλουμε να έχουμε μια ζωντανή επαφή με τους πολίτες όλης της χώρας. Στόχος μας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, η επένδυσή μας στον άνθρωπο. Για όλα αυτά εμείς έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο διάλογο με όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση να εμπλουτίσουμε τη συζήτηση και το διάλογο».

    Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα 15 περιφερειακές συνδιασκέψεις μεταξύ των οποίων και μία στη Θεσσαλία.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ "παλαιού" και "νέου" στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε:

    « Δεν μιλάμε για σύγκρουση ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από μια ανανέωση, η οποία είναι φυσιολογική για την προοπτική του».

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, να πλήττονται η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσθέτοντας πως αυτή η εικόνα και το αδιέξοδο οφείλονται στις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα, υπογράμμισε πως στην ελληνική κοινωνία υπάρχει έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας και της απαισιοδοξίας.

    Απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε την ερώτηση των έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό για το παραδικαστικό κύκλωμα, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως "πρόκειται για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενός δικαιώματος που είχαν οι βουλευτές μας για ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη" και πρόσθεσε:

    «Η έρευνα της δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη για το παραδικαστικό κύκλωμα, υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης».

    Τέλος, για την υπόθεση με τους Πακιστανούς η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε πως «πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα».

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Παπανδρέου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, όπου θα συζητήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Την Τρίτη θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή,η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας,όπου ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματος για το σκοπό της πρωτοβουλίας αυτής της κυβέρνησης.

    Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κίνα.

    [03] Παυλόπουλος:Για συνταγματική αναθεώρηση

    Τα οικονομικά των κομμάτων, ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών και το «πόθεν έσχες», θα είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως αναφέρει ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής».

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι «η γενική κατεύθυνση είναι ο εις βάθος έλεγχος της διαχείρισης του πολιτικού χρήματος».

    Ο υπουργός τονίζει ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται κατά βάση από τον προϋπολογισμό και να περιοριστεί η ιδιωτική χρηματοδότηση. Διευκρινίζει, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων, τα οποία θα πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

    Υπάρχει σκέψη, ανέφερε, τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», να αναλάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο, την ίδρυση του οποίου θα προτείνει η κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει τη δήμευση των περιουσιών όσων δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

    ΄Όπως ανέφερε, στην προηγούμενη αναθεώρηση, η ΝΔ είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγέλματος, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη που καθιέρωσε το ασυμβίβαστο, χωρίς, όμως, να δοθεί στους βουλευτές «πλήρης επαγγελματική ελευθερία».

    Ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της άρσης του πλήρους ασυμβιβάστου του βουλευτή, ταυτόχρονα με την καθιέρωση της δυνατότητας «να ασκεί το επάγγελμά του με περιορισμένο τρόπο», ο οποίος «θα συνάδει με την εκτέλεση της αποστολής του». Τον έλεγχο για την τήρηση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα μπορεί να αναλάβει η ίδια η Βουλή.

    Σε ερώτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί «για όλα τα εγκλήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση της πολιτικής».

    Γενικά για το Σύνταγμα ο κ. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι οι διατάξεις του πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο γενικές, ώστε «να επιτρέπεται στο νομοθέτη να δράσει και στο Σύνταγμα να αντέξει στο χρόνο».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε την αναθεώρηση. Ο πρώτος λόγος «είναι γιατί αρκετές σημαντικές προτάσεις που είχαν γίνει από την πλευρά της ΝΔ, στην προηγούμενη αναθεώρηση, δεν είχαν γίνει δεκτές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ». Και ο δεύτερος «διότι συγκεκριμένες διατάξεις που ψηφίστηκαν αποδείχθηκε ότι δεν άντεξαν στο χρόνο».

    Στους λόγους αυτούς πρόσθεσε και την «πολύ μεγάλη ταχύτητα στην εξέλιξη των κοινωνικών σχέσεων και της τεχνολογίας».

    [04] Ξενογιαννακοπούλου:Επίθεση κατά κυβέρνησης

    Σκληρή επίθεση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες βράδυ από τα Τρίκαλα, στο πλαίσιο της κεντρικής ομιλίας που πραγματοποίησε στην ετήσια συνεστίαση, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η πολιτική αυτή, όπως είπε, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη δημιουργία πολλών προβλημάτων και αδιεξόδων στους αγρότες και τους μικρομεσαίους, για να προσθέσει:

    "Υπάρχει αδιέξοδο, το οποίο ζει και αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης. Η χώρα μας χάνει συνεχώς ερείσματα, τα προβλήματα είναι εδώ, αν και γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης." Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:

    " Εμείς προχωρούμε μπροστά, φέρνουμε την ελπίδα, είμαστε περήφανοι για αυτά που πετύχαμε, για την ιστορία και τις αξίες μας. Η χώρα μας, με τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη άλλαξε πρόσωπο και όψη, προς όλους τους τομείς.

    " Πάντως η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε λάθη και παραλείψεις, αλλά και σε αδυναμίες, τονίζοντας πως "έχουμε το θάρρος της κριτικής και αυτοκριτικής, προσαρμόζοντας την πορεία μας, για να απαντήσουμε στις σύγχρονες και συνεχώς νέες ανάγκες που δημιουργούνται στην Ελληνική κοινωνία".

    Ιδιαίτερη αναφορά στην κεντρική της ομιλίας, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έκανε για τον αγροτικό κλάδο λέγοντας πως τα προβλήματα πνίγουν τους αγρότες και επισήμανε, πως η κυβέρνηση της ΝΔ άλλα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και διαφορετικά πράττει τώρα που είναι στην εξουσία.

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε εξάλλου, πως ήδη η ελληνική κοινωνιά έχει κάνει στροφή προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ έκλεισε την ομιλία της με δύο στίχους από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.

    [05] Αυστηροί έλεγχοι για τη γρίπη των πουλερικών

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καλύτερο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την γρίπη των πτηνών, συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις και κωδικοποίηση των ενεργειών για την πρόληψη ενδεχόμενης πανδημίας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος δήλωσε ότι έχουν γίνει από τον Οκτώβριο περίπου 470 προσλήψεις κτηνιάτρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και υπάρχει το περιθώριο του νόμου να γίνουν και προσλήψεις εποχικού προσωπικού από τις νομαρχίες όταν χρειαστεί.

    Στο μεταξύ, αυστηροί έλεγχοι γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας, κυρίως από την Τουρκία, για τη γρίπη των πουλερικών. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο νομό Έβρου, ενώ αυστηροί και συστηματικοί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία.

    Με απόφαση του νομάρχη Έβρου, Ν.Ζαμπουνίδη, απαγορεύεται σε ανοιχτούς χώρους η διατήρηση πουλερικών, τα οποία πρέπει να περιοριστούν σε στεγασμένους και περιφραγμένους με προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείεται κάθε επαφή οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά. Επιπλέον, απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση κάθε είδους πουλερικών γιά εμπορία σε οικόσιτες εκτροφές, καθώς και η πώληση κάθε είδους ζώντων πουλερικών σε παζάρια. Οι παραβάτες, όπως αναφέρει η απόφαση, θα διώκονται και θα τιμωρούνται ποινικά.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μολυβιάτη-Γκιουλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να του εκφράσει τη συμπάθειά του για το πρόβλημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία με το θέμα της «γρίπης των πουλερικών» και για τα θύματα που προκάλεσε.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε στον κ. Γκιουλ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια εάν αυτό χρειαστεί και ζητηθεί από την τουρκική πλευρά.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μολυβιάτη, είπε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν χρειάζεται, και έμειναν σύμφωνοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία εάν αυτό απαιτηθεί.

    Τουρκία - Θετικός στον ιό της γρίπης των πτηνών ο πεντάχρονος που νοσηλεύεται στην πόλη Βαν

    Θετικές στον ιό της γρίπης των πτηνών είναι οι εξετάσεις που έγιναν στο πεντάχρονο αγόρι το οποίο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης Βαν της ανατολικής Τουρκίας. Με τα στοιχεία αυτά αυξάνονται σε 19 τα προσβεβλημένα από την ασθένεια άτομα, τρία από τα οποία έχουν πεθάνει, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

    Τα τεστ που έγιναν στον Μοχαμάντ Οζτσάν, τον αδελφό της 12χρονης Φατμά η οποία υπέκυψε νωρίτερα σήμερα στο ίδιο νοσοκομείο από επιπλοκές, αφού είχε εκδηλώσει συμπτώματα του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, είναι θετικά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. "Οι πρώτες εξετάσεις που διενεργήθηκαν για τη Φατμά, αντίθετα, δείχνουν αρνητικές", σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εξετάσεις.

    Η Τουρκία μετράει ήδη τρεις θανάτους από τη γρίπη των πτηνών, τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας στην ανατολική πλευρά της.

    [06] Ωρα για ντέρμπι

    Το σημερινό μεγάλο παιχνίδι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού «κλέβει» την παράσταση από τα παιχνίδια της πρεμιέρας του δεύτερου γύρου, της 16ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι «ερυθρόλευκοι» απέχουν εννέα βαθμούς από τους «πράσινους» και με νίκη ή με ισοπαλία κάνουν σημαντικό βήμα τίτλου, ενώ σε περίπτωση πράσινης νίκης, μαζί με τον Παναθηναϊκό, θα χαμογελάσει και η ΑΕΚ που βρίσκετα στους στους -3 βαθμούς από τον Ολυμπιακό και η οποία νίκησε, μέσα στο ΟΑΚΑ, τον Ατρόμητο με 2-1.

    [07] Νίκη του Ολυμπιακού

    Με... υπογραφή Ριβάλντο, ο Ολυμπιακός νίκησε 3-2 τον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Βραζιλιάνος κατάφερε να «διαγράψει» το προβάδισμα των «πρασίνων» (21΄ Γκονζάλες με πέναλτι) και με δύο γκολ στο 37΄ και το 58΄ να φέρει την ομάδα του σε θέση ισχύος. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου πέτυχε το τρίτο γκολ των πρωταθλητών στο 73΄ και ένα λεπτό αργότερα ο Φάνης Γκέκας διαμόρφωσε το τελικό 3-2. Με το αποτέλεσμα αυτό και μετά τη συμπλήρωση 16 αγωνιστικών στο πρωτάθλημα Α΄ εθνικής, ο Ολυμπιακός παραμένει στην πρώτη θέση με 42 βαθμούς, ακολουθεί η ΑΕΚ με 39, ενώ ο Παναθηναϊκός έμεινε στους 30.

    Με τη συμπλήρωση 20 λεπτών, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος από έξοχη μπαλιά του Γκονζάλες πέταξε τη μπάλα μπροστά και έπεσε πάνω στον Νικοπολίδη, που πραγματοποιούσε έξοδο. Σε μια φάση που θα αναλυθεί πολύ και θα συζητηθεί ακόμη περισσότερο, ο διαιτητής Καλόπουλος έδειξε την άσπρη βούλα. Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες και στον αγωνιστικό χώρο έπεσαν δύο φωτοβολίδες, μία εκ των οποίων πέτυχε στο πόδι τον Καλόπουλο. Λίγο αργότερα, στο 21΄, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Εζέκιελ Γκονζάλες, έστησε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι και ψύχραιμα έγραψε το 0-1.

    Από τότε το ματς απέκτησε «δαιμονισμένο» ρυθμό, με τον Ολυμπιακό να επιτίθεται συνεχώς, αλλά τον Παναθηναϊκό να είναι πολύ επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις. Το παιχνίδι ήλθε «στα ίσια» στο 37ο λεπτό, όταν σε διεκδίκηση ανάμεσα σε Κωνσταντίνου και Μπίσκαν, η μπάλα βρίσκει και στο χέρι του Κύπριου και στρώνεται στον Ριβάλντο, ο οποίος λίγο έξω από την περιοχή «εκτέλεσε» με υπέροχο πλασέ τον Γκαλίνοβιτς και ισοφάρισε.

    Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Αμφότερες πιστεύοντας ότι άξιζαν το προβάδισμα σ΄αυτά τα πρώτα 45 λεπτά και με πίστη ότι μπορούν να πάρουν τη νίκη στο υπόλοιπο του αγώνα. Υπήρχαν, ωστόσο, δύο βασικά προβλήματα που οι Τροντ Σόλιντ, Αλμπέρτο Μαλεζάνι κλήθηκαν να επιλύσουν: Ο πρώτος έπρεπε να βρει το «φάρμακο» για τις ταχύτατες αντεπιθέσεις του Παναθηναϊκού και ο δεύτερος τον τρόπο με τον οποίο θα περιόριζε την αριστερή πτέρυγα του Ολυμπιακού, όπου οι Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος με αντίπαλο τον Βύντρα έκαναν... πάρτι.

    Λένε ότι στη ζωή, παίρνεις ό,τι... πληρώνεις. Το ίδιο ισχύει και στο ποδόσφαιρο και ο Ολυμπιακός δαπάνησε πολλά χρήματα για να πείσει τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου για το 1999, να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Η διαφορά του Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα με τους συναδέλφους του, που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι εμφανής, έστω κι αν ο Βραζιλιάνος «πατάει» πλέον στα 33. Στο ντέρμπι, λοιπόν, το β' ημίχρονο δεν είχε να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο τουλάχιστον στο πρώτο δεκάλεπτο. Μέχρι που στο 58΄, μετά από προσπάθεια του Γεωργάτου, η μπάλα έφτασε μέσα στην περιοχή στον «Ρίμπο», ο οποίος με εκπληκτικό αριστερό πλασέ γύρισε το παιχνίδι, δίνοντας το προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Τα γκολ που πέτυχε στο ντέρμπι ήταν τα πρώτα του Βραζιλιάνου «σούπερ σταρ» στο φετινό πρώταθλημα Α΄ εθνικής, αλλά έφτασε τα τρία σε δύο αναμετρήσεις με τον «αιώνιο» στο «Καραϊσκάκη», αφού είχε πετύχει το νικητήριο στο 1-0 της περσινής περιόδου.

    Στη συνέχεια του αγώνα και σε διάστημα δύο λεπτών, οι δύο άμυνας συναγωνίστηκαν για το ποια μπορούσε να κάνει το πιο τραγικό σφάλμα! Στο 73΄ ο Μόρις προσπάθησε με κεφαλιά να γυρίσει τη μπάλα στον Γκαλίνοβιτς, χωρίς να βλέπει ότι ο Κροάτης βρισκόταν αρκιβώς πίσω του. Εστειλε τη μπάλα προς τα δίχτυα της ομάδας του, όπου «παρενέβη» ο Μιχάλης Κωνσταντίνου για να σκοράρει εναντίον της παλιάς του ομάδας. Σχεδόν αμέσως (74΄), ολόκληρη η άμυνα του Ολυμπιακού «κοιμήθηκε», ο Φάνης Γκέκας πρόλαβε την έξοδο του Νικοπολίδη και από πλάγια θέση μείωσε σε 3-2 μετατρέποντας σε «θρίλερ» το υπόλοιπο του αγώνα. Παρ'ολα αυτά οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να απειλήσουν και οι γηπεδούχοι κράτησαν σχετικά εύκολα το 3-2, που τους διατηρεί στην πρώτη θέση με διαφορά τριών βαθμών από την ΑΕΚ.

    [08] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ.Παπανδρέου

    Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου συναντάται ο πρωθυπουργός προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε συνέντευξή του, χθες, στην "Απογευματινή της Κυριακής" ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρει ότι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι τα οικονομικά των κομμάτων, ο έλεγχος των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών και το "πόθεν έσχες".

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει ότι «η γενική κατεύθυνση είναι ο εις βάθος έλεγχος της διαχείρισης του πολιτικού χρήματος».

    Ο υπουργός τονίζει ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται κατά βάση από τον προϋπολογισμό και να περιοριστεί η ιδιωτική χρηματοδότηση. Διευκρινίζει, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων, τα οποία θα πρέπει να βρουν τρόπους να μειώσουν τις δαπάνες τους για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

    Υπάρχει σκέψη, ανέφερε, τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», να αναλάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο, την ίδρυση του οποίου θα προτείνει η κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει τη δήμευση των περιουσιών όσων δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

    ΄Όπως ανέφερε, στην προηγούμενη αναθεώρηση, η ΝΔ είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγέλματος, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι πρέπει να αλλάξει η διάταξη που καθιέρωσε το ασυμβίβαστο, χωρίς, όμως, να δοθεί στους βουλευτές «πλήρης επαγγελματική ελευθερία».

    Ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της άρσης του πλήρους ασυμβιβάστου του βουλευτή, ταυτόχρονα με την καθιέρωση της δυνατότητας «να ασκεί το επάγγελμά του με περιορισμένο τρόπο», ο οποίος «θα συνάδει με την εκτέλεση της αποστολής του». Τον έλεγχο για την τήρηση μιας τέτοιας πρόβλεψης θα μπορεί να αναλάβει η ίδια η Βουλή.

    Σε ερώτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί «για όλα τα εγκλήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση της πολιτικής».

    Γενικά για το Σύνταγμα ο κ. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι οι διατάξεις του πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο γενικές, ώστε «να επιτρέπεται στο νομοθέτη να δράσει και στο Σύνταγμα να αντέξει στο χρόνο».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε την αναθεώρηση. Ο πρώτος λόγος «είναι γιατί αρκετές σημαντικές προτάσεις που είχαν γίνει από την πλευρά της ΝΔ, στην προηγούμενη αναθεώρηση, δεν είχαν γίνει δεκτές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ». Και ο δεύτερος «διότι συγκεκριμένες διατάξεις που ψηφίστηκαν αποδείχθηκε ότι δεν άντεξαν στο χρόνο».

    Στους λόγους αυτούς πρόσθεσε και την «πολύ μεγάλη ταχύτητα στην εξέλιξη των κοινωνικών σχέσεων και της τεχνολογίας».

    [09] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Στο μεταξύ, οξεία κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης άσκησε από τα Τρίκαλα η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η πολιτική αυτή, τόνισε, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη δημιουργία πολλών προβλημάτων και αδιεξόδων στους αγρότες και τους μικρομεσαίους για να προσθέσει:

    "Υπάρχει αδιέξοδο, το οποίο ζει και αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης. Η χώρα μας χάνει συνεχώς ερείσματα, τα προβλήματα είναι εδώ, αν και γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης." Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας:

    " Εμείς προχωρούμε μπροστά, φέρνουμε την ελπίδα, είμαστε περήφανοι για αυτά που πετύχαμε, για την ιστορία και τις αξίες μας. Η χώρα μας, με τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη άλλαξε πρόσωπο και όψη, προς όλους τους τομείς.

    " Πάντως η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε λάθη και παραλείψεις, αλλά και σε αδυναμίες, τονίζοντας πως "έχουμε το θάρρος της κριτικής και αυτοκριτικής, προσαρμόζοντας την πορεία μας, για να απαντήσουμε στις σύγχρονες και συνεχώς νέες ανάγκες που δημιουργούνται στην Ελληνική κοινωνία".

    Ιδιαίτερη αναφορά στην κεντρική της ομιλίας, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, έκανε για τον αγροτικό κλάδο λέγοντας πως τα προβλήματα πνίγουν τους αγρότες και επισήμανε, πως η κυβέρνηση της ΝΔ άλλα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και διαφορετικά πράττει τώρα που είναι στην εξουσία.

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε εξάλλου, πως ήδη η ελληνική κοινωνιά έχει κάνει στροφή προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ έκλεισε την ομιλία της με δύο στίχους από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη.

    [10] Στα Γιάννενα η Αλέκα Παπαρήγα

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σήμερα βράδυ σε συγκέντρωση-συζήτηση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων, με θέμα "Το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006".

    Νωρίτερα, η κ.Παπαρήγα θα επισκεφθεί τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό "ΠΙΝΔΟΣ" και στις 6.00 μμ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    [11] Γρίπη των πουλερικών

    Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Τουρκία από τη γρίπη των πτηνών και 19 άτομα έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό. Η παρουσία της γρίπης των πτηνών έχει επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον πέντε ασθενείς στην πόλη Βαν και σε σχεδόν 40 άλλους, που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου. Χθες, ένα νέο ύποπτο κρούσμα της νόσου διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

    Στο μεταξύ, έχασε τη μάχη για τη ζωή η 12χρονη, η οποία νοσηλευόταν μαζί με τον 5χρονο αδελφό της σε νοσοκομείο της πόλης Βαν, στην Τουρκία, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των πτηνών. Σημειώνεται ότι οι πρώτες εξετάσεις που της έγιναν για τη νόσο ήταν αρνητικές, ενώ είναι θετικές για τον αδελφό της. Πάντως αναμένονται και άλλες εξετάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, η κατάσταση του 5χρονου είναι "σταθερή" και ο μικρός δεν χρειάζεται τεχνητή υποστήριξη για να αναπνέει.

    Από την άλλη πλευρά στη χώρα μας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καλύτερο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την γρίπη των πτηνών, συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις και κωδικοποίηση των ενεργειών για την πρόληψη ενδεχόμενης πανδημίας.

    Επίσης, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού στις κτηνιατρικές διευθύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη της γρίπης των πουλερικών. Ακόμη, έχει εγκριθεί ποσό άνω του 1,8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε υλικά και για τις υπερωρίες του επιστημονικού προσωπικού.

    Αυστηροί έλεγχοι γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας, κυρίως από την Τουρκία, για τη γρίπη των πουλερικών. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο νομό Έβρου, ενώ αυστηροί και συστηματικοί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να του εκφράσει τη συμπάθειά του για το πρόβλημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία με το θέμα της «γρίπης των πουλερικών» και για τα θύματα που προκάλεσε.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε στον κ. Γκιουλ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια εάν αυτό χρειαστεί και ζητηθεί από την τουρκική πλευρά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 January 2006 - 23:59:12 UTC