Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Αγιάλα
  • [03] Συνεργασία Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα
  • [04] Συγκέντρωση ΚΚΕ στα Προπύλαια
  • [05] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Λουίς Αγιάλα
  • [06] Συνάντηση Αλογοσκούφη- Γκαργκάνα
  • [07] Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος-Κίνας
  • [08] Περιοδεία Μπασιάκου

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα

    Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τους υπουργούς Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη και επιχειρηματίες

    Η επίσκεψη είναι σημαντική από πολιτικής όσο και από οικονομικής απόψεως. Στις 14:30 τοπική ώρα (08:30 Ελλάδας) το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αρχίζει με συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΚ Πεκίνου και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, κ. Λίου Τσι.

    Τρεις ώρες αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του κ. Βεν Τζιαμπάο όπου θα υπογραφεί συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας».

    Η κ. Νατάσσα Καραμανλή έχει ξεχωριστό πρόγραμμα και θα επισκεφθεί το Μουσείο, την Λιου Λι Τσανγκ και θα παρακολουθήσει παράσταση κινέζικης όπερας.

    Η ελληνική κυβέρνηση εκτός από την προώθηση ελληνικών αγροτικών προιόντων όπως το λάδι και της συνεργασίας στον τομέα των κατασκευών και της τεχνογνωσίας ενδιαφέρεται και για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σταθμό και για την Ευρώπη και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Αγιάλα

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντάται με τον γενικό γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουϊς Αγιάλα, ενόψει και της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 - 31 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον καθηγητή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Μαϊκλ Γουόλτζερ, και τον καθηγητή, Τζέρεμι Ρίφκιν.

    Χθες, ο κ.Παπανδρέου είχε μακρά συνεργασία με τον πρόεδρο της επιτροπής δημοτικών και νομαρχιακών εκλογων του Κινήματος Αλέκο Παπαδόπουλο σχετικά με θέματα εκλογικής τακτικής και υποψηφιοτήτων.

    [03] Συνεργασία Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν.Γκαργκάνα συναντάται ο υπουργός Οικονομίας. Το απόγευμα ο κ. Αλογοσκούφης θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ν.Ορφανό και τη διοίκηση του ΟΠΑΠ.

    Στο μεταξύ, χθες στη σύσκεψη της διϋπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, υπό την προεδρία του κ. Αλογοσκούφη αποφασίστηκε οι αυξήσεις στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ να μην ξεπεράσουν τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής, ενώ τα όρια των απολαβών των προέδρων και των διευθυνόντων συμβούλων των επιχειρήσεων αυτών δεν θα ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ.

    Η Επιτροπή αποφάσισε την ενεργοποίηση όλων των άρθρων του νόμου 3429/2005.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ο κ. Αλογοσκούφης, ολοκληρώνεται η μεγάλη μεταρρύθμιση εξυγίανσης και περιορισμού του δημόσιου τομέα. Με τη μεταρρύθμιση αυτή περιορίζεται η σπατάλη και οι ΔΕΚΟ δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΔΕΚΟ θα καταρτίσουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους πολίτες μέσα σε ένα εξάμηνο.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής, ενεργοποιείται το άρθρο 1 του νόμου και κάθε ένας υπουργός θα καταρτίσει κατάλογο των επιχειρήσεων που εποπτεύει και για κάθε επιχείρηση θα συγκεντρωθούν στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα, τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου, τις επενδύσεις, τον δανεισμό, το χρέος και την απασχόληση. Με βάση όλα αυτά, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, ώστε να καταστεί δυνατή η άντληση στοιχείων σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί.

    Επίσης ενεργοποιείται το άρθρο 2 βάσει του οποίου όλες οι ΔΕΚΟ θα πρέπει ώς τις 27 Ιουνίου 2006 να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στο νόμο. Οι επιχειρήσεις καλούνται επίσης να αποστείλουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2006 στην (υπό σύσταση) Ειδική Γραμματεία για τις ΔΕΚΟ τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τους, ενώ θα υποβάλουν και στρατηγικά σχέδια. Ορισμένες ΔΕΚΟ (ΕΛΟΤ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ κλπ.) έχουν ήδη υποβάλει στρατηγικά σχέδια.

    Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ενεργοποίηση του άρθρου 7, σύμφωνα με το οποίο οι ΔΕΚΟ υποχρεούνται να υποβάλουν Χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι δεσμεύσεις των ΔΕΚΟ θα εγκριθούν από τη Διϋπουργική Επιτροπή. Οι "Χάρτες" θα αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικήσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι οι προσλήψεις νέων υπαλλήλων (νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό) θα γίνεται κατά ενιαίο τρόπο. Ενεργοποιείται επίσης το άρθρο 14 και κατά συνέπεια οι διοικήσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το προσωπικό για την κατάρτιση νέων εσωτερικών κανονισμών του προσωπικού. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, θέλει να επιδιωχθεί συναινετικά η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι:

    -Για το τρέχον έτος επιβάλλεται η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής με τη γενική κατεύθυνση να μην υπερβούν οι αυξήσεις τους μισθούς που θα καθοριστούν από την εισοδηματική πολιτική. Πρόκειται για μια γενική κατεύθυνση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισοδηματική πολιτική θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 3% και κατά συνέπεια και οι αντίστοιχες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

    -Δεν οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις για αυξήσεις στα εισιτήρια.

    -Οποιος υπουργός θέλει να εφαρμόσει από αύριο τις νέες ρυθμίσεις για τους μισθούς των προέδρων και των διευθύνοντων συμβούλων, είναι ελεύθερος να το πράξει.

    ΠΑΣΟΚ

    Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση φόρτωσε τις ευθύνες για την κατάσταση των ΔΕΚΟ αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζόμενων χωρίς ούτε μια αναφορά στον κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πιστός στην πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους εξήγγειλε την διαδικασία αυξήσεων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων.

    Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ. οφείλεται στους εργαζόμενους ή στην έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής , στην κομματικοποίηση και στις Διοικήσεις που επιλέγει;

    Ο χωρίς τέλος κατάλογος των στελεχών της που το ένα μετά το άλλο εγκαταλείπουν τις θέσεις τους είναι αδιάψευστος μάρτυρας για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται αυτοί που στελεχώνουν τις ανώτατες βαθμίδες της διοίκησης.

    Οι ΔΕΚΟ χρειάζονται ικανά στελέχη που επιλέγονται με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια, κι όχι κινήσεις επικοινωνιακού αντιπερισπασμού.

    Είναι πραγματικά λυπηρό ότι, η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται, ότι αυτό που χρειάζονται οι ΔΕΚΟ είναι σύγχρονα αναπτυξιακά σχέδια εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της λειτουργίας τους στο πλαίσιο των απελευθερωμένων αγορών και της αναβάθμισης των υπηρεσιών τους προς το κοινωνικό σύνολο. Επαναλαμβάνουμε ότι, όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς τη συναίνεση και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε μια τέτοια προσπάθεια.

    ΣΥΝ

    Κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη μετά τη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, ασκεί ο ΣΥΝ.

    Σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, δεν φτάνει που έχει εξαγγείλει μια πολιτική σκληρής λιτότητας με αυξήσεις κάτω και αυτού του πληθωρισμού στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά προτίθεται να επιβάλλει αυτή την κοινωνικά ανάλγητη πολιτική και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ".

    "Το μέτρο αυτό, όπως και η εκβιαστική αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών των ΔΕΚΟ, παραβιάζουν πλήρως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συνταγματική επιταγή του σεβασμού των συλλογικών συμβάσεων. Είναι φανερό ότι, με τις πρακτικές αυτές, η κυβέρνηση ανοίγει ένα πρόσθετο αντεργατικό κεφάλαιο για το νέο συνταγματικό έκτρωμα που προετοιμάζει σε βάρος των δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού", τονίζει ο κ.Λαφαζάνης.

    [04] Συγκέντρωση ΚΚΕ στα Προπύλαια

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποιεί το απόγευμα το ΚΚΕ για την καταδίκη του αντικομουνιστικού μνημονίου που προωθείται για ψήφιση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Στο μεταξύ,στις 24 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και εκπρόσωποι φορέων θα μεταβούν στο Στρασβούργο, για να παραδώσουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης κείμενο με χιλιάδες υπογραφές ενάντια στο μνημόνιο.

    Αυτό ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι το μνημόνιο αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή που εκτρέφεται στο έδαφος της γενικότερης ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, με φορείς τις πιο ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κέντρα, αλλά και συνολικά από το ίδιο το ιμπεριαλιστικό σύστημα.

    Η επιλογή, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι προπομπός ενός νέου κύκλου βάρβαρων αντιδραστικών μέτρων, που περιλαμβάνουν κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και εξαπόλυση νέου κύκλου πολέμων.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το κόμμα της εκεί που χρειάζεται αυτοκριτική την έχει κάνει, σημειώνοντας ότι "λογοδοτούμε στην εργατική τάξη και τους λαούς και όχι στους ιμπεριαλιστές".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι είναι λάθος έως έγκλημα και ανιστόρητο ψέμα η ταύτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, "το αναποδογύρισμα της ιστορίας με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αρνητική ψήφο που έδωσαν σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό,ο κ. Καραμανλής τη διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ (ο κ. Μεϊμαράκης που θα πάρει μέρος) θα καταψηφίσει εκ νέου το κείμενο αυτό.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε επίσης την ανάγκη όλοι οι βουλευτές να παραστούν στη συνεδρίαση και να μην υποχωρήσουν σε πιθανές πιέσεις ούτε να δεχθούν επιμέρους τροποποιήσεις στο μνημόνιο.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα το κόμμα της θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα από έρευνα που έχει κάνει το ΚΚΕ από το 1995 σχετικά με όσα λέγονται για λάθη ή για εγκλήματα κυρίως στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι έγιναν πολλά πράγματα σε συνθήκες περικύκλωσης, έγιναν δολιοφθορές, "έγινε εσωτερικός πόλεμος", σημείωσε, όμως, ότι είναι λάθος διάφορες περίοδοι να ταυτίζονται με τη δράση προσώπων, είτε του Λένιν, είτε του Στάλιν για παράδειγμα και τόνισε ότι η έκδοση που θα κυκλοφορήσει σύντομα θα βασίζεται σε αρχειακό υλικό που θα βοηθήσει να γίνει μια καλύτερη προσέγγιση της λεγόμενης σταλινικής περιόδου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολλά από όσα λέγονται έχουν διογκωθεί ή είναι ψευδή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο δεν ξεκίνησε τώρα, έχει ήδη τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι και η ηγεσία τους θα έπρεπε να είχαν ξεσηκωθεί νωρίτερα. Και διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των δημοσίων υπαλλήλων.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι καλό θα ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να μην πηγαίνουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις που γίνονται δήθεν στο όνομα της ενημέρωσης, αν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση.

    ΣΥΝ - Ευρωπαϊκή Αριστερά - Καταδίκη αντικομμουνιστικού μνημονίου

    Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος «Ευρωπαική Αριστερά» στο οποίο συμμετέχει και ο Συνασπισμός, με ομόφωνη απόφασή της καταδικάζει την προώθηση του «αντικομμουνιστικού μνημονίου» στο Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή γίνεται προσπάθεια «ενοχοποίησης των ιδεών και απόπειρα παραχάραξης της Ιστορίας».

    Στην απόφαση τονίζεται ότι :

    «Πενήντα χρόνια μετά το θάνατο του Μακάρθι ο εισηγητής (Χριστιανοδημοκράτης) του κειμένου προσπαθεί να ξεκινήσει ένα νέο Μακαρθισμό ευρωπαϊκού στυλ, νομιμοποιώντας εκ των πρότερων απειλές απαγόρευσης, όπως αυτή που αιωρείται αυτή τη στιγμή πάνω από την Τσέχικη Κομμουνιστική Νεολαία. "Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι η όλη διαδικασία είναι έξω από την δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    "Επιχειρεί να μετατρέψει το θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ιδεολογικό δικαστήριο και να το χρησιμοποιήσει με άθλιο τρόπο στον πολιτικό αγώνα.

    "Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στην εξαιρετικά σοβαρή φύση της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία στην πραγματικότητα, οδηγεί στην υποβάθμιση της ναζιστικής γενοκτονίας και στην προσβολή της μνήμης των πολλών κομμουνιστών, αντιστασιακών και θυμάτων του φασισμού.

    "Υπενθυμίζουμε ότι το Μουσείο του ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον και το Μνημείο Shoah στο Παρίσι υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες συνεργασίας με ευρωπαίους Κομμουνιστές αποτείοντας το φόρο τιμής που αρμόζει στη συνεισφορά τους για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    "Είναι άλλο πράγμα η ευθεία καταδίκη των εγκλημάτων του Σταλινισμού, τα οποία είναι απολύτως αντίθετα με τη βασική ιδέα του Σοσιαλισμού. Είναι όμως άλλο πράγμα να επιτρέπει κανείς στο εαυτό του να επιδίδεται σε επικίνδύνο και ανεπίτρεπτο ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Καλούμε όλους τους δημοκράτες να απορρίψουν κάθε τέτοια απόπειρα».

    [05] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Λουίς Αγιάλα

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο υποψήφιος επόμενος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατόπιν ομόφωνης αποφασής της, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Αγιάλα είπε επίσης ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα "συνδεθεί" με το σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι αυτή η σύνδεση αντανακλάται στην συναίνεση της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας στην υποψηφιότητα ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς "του προέδρου αυτού του μεγάλου κόμματος", Γιώργου Παπανδρέου.

    Ιδιαίτερα πλούσια θα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Αγιάλα, η πολιτική ατζέντα της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα συνέλθει στα τέλη Ιανουαρίου στην Αθήνα, καθώς θα περιλαμβάνει συζητήσεις για θέματα όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η παγκόσμια φτώχεια, ενώ σε αυτήν θα συμμετέχουν σοσιαλιστές ηγέτες από όλο τον κόσμο, αρκετοί εκ των οποίων είναι εν ενεργεία πρωθυπουργοί.

    Οπως ειπε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν τις προετοιμασίες της επικείμενης συνόδου και τόνισε ότι αυτή θα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα διατυπωθεί η στάση της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας στα προβλήματα "ενός κόσμου που ζητά απαντήσεις και ηγεσία".

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί σήμερα με τον καθηγητή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πρίστον Μάικλ Γουόλτζερ καθώς και με τον καθηγητή Τζέρεμι Ρίφκιν.

    [06] Συνάντηση Αλογοσκούφη- Γκαργκάνα

    Η τακτική μηνιαία συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

    Οι κκ Αλογοσκούφης και Γκαργκάνας συζήτησαν θέματα που αφορούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2005 και τις προοπτικές για το 2006.

    Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι έγινε με επισκόπηση για τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία και τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά γιατί δείχνουν ότι παγιώνεται η ανάπτυξη στην ΕΕ.

    Επίσης είπε ότι ενημέρωσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2006 και για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αρμονική.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκαργκάνας ευχαρίστησε τον κ. Αλογοσκούφη για την καλή συνεργασία που έχουν και πρόσθεσε ότι η έκθεση για τη Νομισματική πολιτική, της Τράπεζας της Ελλάδος, θα είναι έτοιμη μέσα στο Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, όπως είπε ο κ. Γκαργκάνας, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2006 δεν θα είναι "πολύ διαφορετικός του 2005, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρά χαμηλότερος από τον περυσινό".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την απόφαση της EUROBANK (επέκταση ωραρίου) ο μεν κ. Γκαργκάνας είπε ότι το θέμα αυτό δεν είναι της αρμοδιότητας της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά του υπουργείου Απασχόλησης, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι ευχάριστο όταν οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στη βελτίωση του ανταγωνισμού, μέσα από συναινετικές διαδικασίες.

    Τέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα χρέη των νοικοκυριών, είπε ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να δανείζονται σε ρεαλιστική βάση και ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εκτιμούν τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Αυτές, πρόσθεσε, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 30-40% του εισοδήματος των δανειοληπτών.

    [07] Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος-Κίνας

    Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τους υπουργούς Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη και επιχειρηματίες

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο. Εξετάστηκε η πορεία των διμερών σχέσεων, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος-Κίνας, η οποία -όπως δήλωσε ο κ.Καραμανλής- αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Υπογράφτηκε, επίσης, μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Forum και τη συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ συμφώνησαν για θέματα ναυτιλίας, τουρισμού, για τον πολιτισμό και για τον αγροτικό τομέα.

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών και παρουσίασε αναλυτικά τις συμφωνίες, τις οποίες υπέγραψαν. Συγκεκριμένα ο κ.Καραμανλής δήλωσε:

    «Αποδέχτηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, κ. Γουέν Τζιαμπάο, να επισκεφθώ την Κίνα. Oι χώρες μας, ως κοιτίδες πανάρχαιων πολιτισμών, έχουν ένα πολύ ισχυρό κοινό σημείο αναφοράς. Ταυτόχρονα μας συνδέουν σχέσεις φιλίας που αναπτύσσονται διαρκώς. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει γίνει, όπως γνωρίζετε, μια συστηματική προσπάθεια, ώστε οι σχέσεις μας να λάβουν νέα ώθηση, με εφαλτήριο, μεταξύ άλλων, και την παράδοση της σκυτάλης των Ολυμπιακών Αγώνων, από την Αθήνα στο Πεκίνο.

    Είχα, πριν από λίγο, μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, με τον οποίο εξετάσαμε σε βάθος τις διμερείς μας σχέσεις και ανταλλάξαμε απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικές μας σχέσεις εδράζονται σε ισχυρά θεμέλια, αλλά εντοπίσαμε και σημαντικά περιθώρια και προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας. Προς το σκοπό αυτό, υπογράψαμε Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος-Κίνας. Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας μας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

    Ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων με την Κίνα - στην οποία, όπως γνωρίζετε, αποδίδουμε μεγάλη σημασία - έγιναν σήμερα πολύ σημαντικά βήματα. Υπογράψαμε:

  • Μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Forum μεταξύ του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Κίνας και του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου. Η δημιουργία του Forum αυτού θα συμβάλει στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

  • Μνημόνιο για τη Συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

  • Συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων στην Κίνα.

    Όσον αφορά τον τομέα της ναυτιλίας, συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τη συνεργασία μεταξύ λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων των χωρών μας, καθώς και να αξιοποιήσουμε τα λιμάνια μας ως διαμετακομιστικά κέντρα προώθησης των προϊόντων μας σε γειτονικές χώρες.

    Δώσαμε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης του τουρισμού, με την παροχή, εκατέρωθεν, των αναγκαίων διευκολύνσεων και με τη λειτουργία, το συντομότερο, απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθηνών-Πεκίνου.

    Ένας τομέας που προσφέρεται για ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι οι προετοιμασίες της Κίνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, το 2008. Έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, καθώς και Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής του Πεκίνου και του Ελληνικού Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με τον κ. Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα συνεργασία.

    Τέλος, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την υπογραφή Μνημονίου για τη διοργάνωση Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδος στην Κίνα, το 2008, δηλαδή το έτος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Πεκίνο, όταν η προσοχή όλου του κόσμου θα είναι στραμμένη στη χώρα αυτή. Όπως καταλαβαίνετε, η απόφαση αυτή είναι άκρως τιμητική, ιδιαίτερα αξιοποιήσιμη και πολλαπλώς επωφελής για τη διεθνή προβολή της χώρας μας.

    Θέλω και πάλι να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψής μου και να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Κίνας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία».

    Νωρίτερα, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

    Αύριο, ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Σαγκάη, όπου θα βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών.

    [08] Περιοδεία Μπασιάκου

    Ικανοποιημένος από τις ενέργειες και τα μέτρα πρόληψης που έχουν παρθεί στο νομό Δωδεκανήσου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της νόσου των πτηνών δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, στην διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Ρόδο.

    Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην νομαρχία πήραν επίσης μέρος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κόντος , ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδης οι βουλευτές κ.κ. Β. Χρύσης και Γ. Παρασκευάς και όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε πως πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές και η δημιουργία αρνητικού κλίματος σε μια τουριστική περιοχή όπως η Δωδεκάνησος. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την θωράκιση των νησιών και ότι τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν και στην διάρκεια της θερινής περιόδου.

    Από την πλευρά του ο νομάρχης κ. Μαχαιρίδης δήλωσε πως κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων θα επισκεφτούν όλα τα νησιά του νομού για να εποπτεύσουν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, ενώ ήδη άρχισαν να έρχονται στη Ρόδο κτηνίατροι και τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίοι θα στελεχώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία Δωδεκανήσου.

    Μετά την σύσκεψη ο κ. Μπασιάκος και οι συνεργάτες του αναχώρησαν για την Σάμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 January 2006 - 15:48:20 UTC