Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον πρόεδρο της Κίνας συναντάται ο πρωθυπουργός
  • [02] Ομιλία Παπανδρέου για την Παιδεία
  • [03] Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης
  • [04] Κεντρική Επιτροπή ΣΥΝ
  • [05] Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης
  • [06] Γρίπη των πουλερικών

  • [01] Με τον πρόεδρο της Κίνας συναντάται ο πρωθυπουργός

    Με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Γιντάο συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Σαγκάη, όπου θα βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία οικονομικών παραγόντων και επιχειρηματιών.

    Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο. Εξετάστηκε η πορεία των διμερών σχέσεων, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας, η οποία -όπως δήλωσε ο κ.Καραμανλής- αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Υπογράφτηκε, επίσης, μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Forum και τη συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ συμφώνησαν για θέματα ναυτιλίας, τουρισμού, για τον πολιτισμό και για τον αγροτικό τομέα. Επίσης στις συνομιλίες τέθηκαν θέματα όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ, θέματα της Βαλκανικής όπως το καθεστώς του Κοσόβου, ο ρόλος του ΟΗΕ, θέματα για τα οποία επαναλήφθησαν οι γνωστές θέσεις των δυο χωρών

    Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών και παρουσίασε αναλυτικά τις συμφωνίες, τις οποίες υπέγραψαν. Συγκεκριμένα ο κ.Καραμανλής δήλωσε:

    «Αποδέχτηκα με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, κ. Γουέν Τζιαμπάο, να επισκεφθώ την Κίνα. Oι χώρες μας, ως κοιτίδες πανάρχαιων πολιτισμών, έχουν ένα πολύ ισχυρό κοινό σημείο αναφοράς. Ταυτόχρονα μας συνδέουν σχέσεις φιλίας που αναπτύσσονται διαρκώς. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει γίνει, όπως γνωρίζετε, μια συστηματική προσπάθεια, ώστε οι σχέσεις μας να λάβουν νέα ώθηση, με εφαλτήριο, μεταξύ άλλων, και την παράδοση της σκυτάλης των Ολυμπιακών Αγώνων, από την Αθήνα στο Πεκίνο.

    Είχα, πριν από λίγο, μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, με τον οποίο εξετάσαμε σε βάθος τις διμερείς μας σχέσεις και ανταλλάξαμε απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Διαπιστώσαμε ότι οι πολιτικές μας σχέσεις εδράζονται σε ισχυρά θεμέλια, αλλά εντοπίσαμε και σημαντικά περιθώρια και προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας. Προς το σκοπό αυτό, υπογράψαμε Κοινή Δήλωση για τη θέσπιση μιας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος-Κίνας. Η δήλωση αυτή αντικατοπτρίζει το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και διαμορφώνει το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας μας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

    Ιδιαίτερα ως προς την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων με την Κίνα - στην οποία, όπως γνωρίζετε, αποδίδουμε μεγάλη σημασία - έγιναν σήμερα πολύ σημαντικά βήματα. Υπογράψαμε:

  • Μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Forum μεταξύ του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος - Κίνας και του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου. Η δημιουργία του Forum αυτού θα συμβάλει στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

  • Μνημόνιο για τη Συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

  • Συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων στην Κίνα.

    Όσον αφορά τον τομέα της ναυτιλίας, συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τη συνεργασία μεταξύ λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων των χωρών μας, καθώς και να αξιοποιήσουμε τα λιμάνια μας ως διαμετακομιστικά κέντρα προώθησης των προϊόντων μας σε γειτονικές χώρες.

    Δώσαμε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης του τουρισμού, με την παροχή, εκατέρωθεν, των αναγκαίων διευκολύνσεων και με τη λειτουργία, το συντομότερο, απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθηνών-Πεκίνου.

    Ένας τομέας που προσφέρεται για ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι οι προετοιμασίες της Κίνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, το 2008. Έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, καθώς και Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής του Πεκίνου και του Ελληνικού Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με τον κ. Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε την ήδη υπάρχουσα συνεργασία.

    Τέλος, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την υπογραφή Μνημονίου για τη διοργάνωση Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδος στην Κίνα, το 2008, δηλαδή το έτος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Πεκίνο, όταν η προσοχή όλου του κόσμου θα είναι στραμμένη στη χώρα αυτή. Όπως καταλαβαίνετε, η απόφαση αυτή είναι άκρως τιμητική, ιδιαίτερα αξιοποιήσιμη και πολλαπλώς επωφελής για τη διεθνή προβολή της χώρας μας.

    Θέλω και πάλι να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψής μου και να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Κίνας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία».

    Νωρίτερα, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

    Η κα Νατάσα Καραμανλή

    Χωριστό πρόγραμμα είχε, χθες, η σύζυγος του πρωθυπουργού Νατάσα Καραμανλή, η οποία επισκέφθηκε το Μουσείο, μια παραδοσιακή συνοικία όπου βρίσκονται καταστήματα λαϊκής τέχνης και λαογραφίας. Επίσης, ξεναγήθηκε στη φημισμένη κινεζική Οπερα, ενώ επισκέφθηκε ακόμη παραδοσιακό τεϊοποτείο, όπου παρακολούθησε παράσταση παντομίμας με τίτλο "ο βασιλιάς των μαϊμούδων".

    [02] Ομιλία Παπανδρέου για την Παιδεία

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου,θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη νέα εκπαιδευτική του πρόταση με θέμα « Νέο πανεπιστήμιο. Η Πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

    Oκ. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί την Κυριακή 22 Ιανουαρίου την Βοιωτία, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με πολίτες στον Ορχομενό (5.00μ.μ., κεντρική πλατεία) και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο Λειβαδειάς, στις 7.00μ.μ.

    Στο μεταξύ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο υποψήφιος επόμενος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατόπιν ομόφωνης αποφασής της, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Αγιάλα είπε επίσης ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα "συνδεθεί" με το σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι αυτή η σύνδεση αντανακλάται στην συναίνεση της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας στην υποψηφιότητα ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς "του προέδρου αυτού του μεγάλου κόμματος", Γιώργου Παπανδρέου.

    Ιδιαίτερα πλούσια θα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Αγιάλα, η πολιτική ατζέντα της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα συνέλθει στα τέλη Ιανουαρίου στην Αθήνα, καθώς θα περιλαμβάνει συζητήσεις για θέματα όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η παγκόσμια φτώχεια, ενώ σε αυτήν θα συμμετέχουν σοσιαλιστές ηγέτες από όλο τον κόσμο, αρκετοί εκ των οποίων είναι εν ενεργεία πρωθυπουργοί.

    Οπως ειπε ο γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν τις προετοιμασίες της επικείμενης συνόδου και τόνισε ότι αυτή θα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα διατυπωθεί η στάση της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας στα προβλήματα "ενός κόσμου που ζητά απαντήσεις και ηγεσία".

    [03] Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης

    Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, με θέματα ημερήσιας διάταξης εισήγηση του κ. Σιούφα για την αναπτυξιακή πολιτική του υπουργείου και τον απολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" για το 2005.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 34 εκ. ευρώ για τη δημιουργία οκτώ Βιοτεχνικών και Βιομηχανικών πάρκων σε Κρήτη, Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσων των αντίστοιχων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων.

    Οπως τόνισε ο κ. Σιούφας οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μια μεγάλη παρέμβαση για τη στήριξη και την ενίσχυση της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας, αφού με την ολοκλήρωση των έργων που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2008 θα αποδοθούν συνολικά 2.628 στρέμματα για εγκατάσταση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων.

    [04] Κεντρική Επιτροπή ΣΥΝ

    Με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο τρίμηνο και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ. Το άνοιγμα των εργασιών θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του σχεδίου δράσης από τον γραμματέα της ΚΠΕ Νίκο Χουντή.

    Το σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία περιλαμβάνει τις πολιτικές εξελίξεις, έναν σύντομο απολογισμό από το 4ο τακτικό συνέδριο εως σήμερα, καθώς και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Οι βασικοί άξονες δράσης περιλαμβάνουν τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Αύριο το μεσημέρι, στο διάλειμμα της συνεδρίασης της ΚΠΕ, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΣΥΝ.

    [05] Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης

    Τριπλασιάστηκε το 2005 ο ρυθμός απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των προγραμμάτων του Γβ ΚΠΣ με κριτήριο το ποσοστό απορρόφησης, από την ενδέκατη που ήταν το 2004. Την περασμένη χρονιά δόθηκαν -μέσω του ΕΠΑΝ- 536 εκατ. ευρώ στην αγορά, ενώ από τα προγράμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, επωφελούνται συνολικά 85.000 επιχειρήσεις.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, ενώ ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας κ.Σ.Ευσταθόπουλος τόνισε ότι το ΕΠΑΝ δεν είχε απώλειες κονδυλίων από την εφαρμογή του κανόνα ν+2, χωρίς να χρειαστεί να ζητηθούν εξαιρέσεις από τον κανόνα.

    Ο υπουργός ανήγγειλε επίσης την τρίτη και τελευταία αναθεώρηση του ΕΠΑΝ που θα γίνει την άνοιξη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την αύξηση των εξαγωγών κατά 12,8%, την άνοδο της τουριστικής κίνησης κατά 8%, τη μείωση της ανεργίας στο 9,8%, τη βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά αλλά και τη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, με βάση τη συγκριτική πορεία των τιμών, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε κατά 1,4% και με βάση το κόστος εργασίας κατά 0,9%.

    Παρουσίασε επίσης στοιχεία για τις επενδύσεις, σύμφωνα με τα οποία:

    -Οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας το 2004 ήταν 1,3 δισ. δολάρια, έναντι 661 εκατ. το 2003, δηλαδή διπλασιάστηκαν, και έναντι μόλις 50 εκατ. το 2002..

    -Ως το τέλος του 2005 είχαν υποβληθεί 1.155 προτάσεις για ένταξη επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, από τις οποίες εγκρίθηκαν 551, ύψους 430 εκατ. ευρώ.

    Ο κ.Σιούφας αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρόσφατη έκθεση για την καινοτομία στις χώρες - μέλη της ΕΕ και τόνισε ότι από τις 26 δείκτες που χρησιμοποιούνται, μόνο οι επτά χρησιμοποιούν στοιχεία του 2004, οι έξι του 2003 και οι υπόλοιποι 13 ακόμη παλαιότερα ή κανένα στοιχείο.

    Τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας, τα οποία δεν είδαν ανάλογη δημοσιότητα, όπως το ότι η Ελλάδα είναι έκτη μεταξύ 27 χωρών στον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που μετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης των ερευνητικών υποδομών, τέταρτη μεταξύ των «15» ως προς το ρυθμό αύξησης τηα απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και 12η μεταξύ 24 χωρών στο δείκτη «εσωτερική ζήτηση καινοτομίας».

    Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Χ.Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις της Coca Cola 3Ε για μείωση του προσωπικού της και ζήτησε παρέμβαση της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι πιθανώς η κίνηση αυτή υποκρύπτει σενάριο μεταφοράς της παραγωγής της εταιρίας σε άλλη χώρα. Απαντώντας ο κ.Σιούφας, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς και ότι επικοινώνησε χθες με την εταιρία, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους.

    «Όλα θα τα συζητήσουμε», ήταν η απάντηση που έδωσε εξάλλου ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των ΔΟΥ, ενώ δήλωσε σύμφωνος με την επέκταση του ωραρίου των τραπεζών, λέγοντας ότι όσο λειτουργεί η αγορά, πρέπει να λειτουργούν και οι τράπεζες. Αυτό όμως, τόνισε, δεν σημαίνει διεύρυνση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ.Δ.Δασκαλόπουλος δεν σχολίασε την υπόθεση της Coca Cola 3Ε, ενώ για το ωράριο είπε πως πρέπει να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

    [06] Γρίπη των πουλερικών

    Επαγρύπνιση και ετοιμότητα συνιστούν οι επιδημιολόγοι στις γειτονικές με την Τουρκία χώρες, για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πουλερικών. Μειώνονται τα κρούσματα στην Τουρκία όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Η Γερμανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποίησε ότι ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 είναι ασυνήθιστα επιθετικός, καθώς προσπαθεί να μεταλλαχθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να λάβει διαστάσεις πανδημίας η γρίπη των πτηνών.

    "Ο ιός μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα", δήλωσε ο καθηγητής Ράινχαρντ Κουρτ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στο Βερολίνο, που είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία στη Γερμανία, που έχει την ευθύνη για την πρόληψη και τον έλεγχο νοσημάτων.

    Ο Ράινχαρντ Κουρτ επισήμανε, πάντως, ότι είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς εάν ο ιός της γρίπης των πτηνών θα αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Επαρκή τα μέτρα στην Ελλάδα, λέει η κυβέρνηση

    "Λαμβάνονται όλα τα μέτρα που χρειάζεται", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς σχετικώς με το εάν η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα από την νόσο των πτηνών.

    Σημείωσε ότι οι προβλέψεις για πολυάριθμα θύματα αφορούν την περίπτωση πανδημίας, για την οποία διευκρίνισε ότι "βρισκόμαστε πολύ μακριά και δεν υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες να μας οδηγούν αυτή την στιγμή σε τέτοιες υποψίες".

    Ο κ.Αντώναρος αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες έχει χορηγηθεί πίστωση 3,9 εκ. ευρώ για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της γρίππης των πτηνών,ενώ έχουν εγκριθεί και οι προσλήψεις 250 ατόμων από το ίδιο υπουργείο για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών οι οποίες πιθανών να προκύψουν από την γρίππη. Με τις αποφάσεις αυτές η κυβέρνηση ενισχύει περαιτέρω την θωράκιση της χώρας έναντι της εξάπλωσης της νόσου που παρατηρείται σε άλλα κράτη, είπε.

    Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη και σε περιοδεία που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος σε ακριτικούς νομούς της χώρας και προήδρευσε συσκέψεων στις οποίες μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες και τοπικοί φορείς. "Όλα αυτά δείχνουν ότι η χώρα λαμβάνει εκείνα τα μέτρα τα οποία χρειάζεται ώστε σε μία ενδεχόμενη όξυνση της κατάστασης -η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή- να είμαστε πανέτοιμοι", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) Άγγελος Χατζάκης δήλωσε σήμερα πως "η ετοιμότητα των υπηρεσιών του συστήματος υγείας στην περιοχή της Θράκης είναι πρωτοφανής και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι", δήλωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη στη διάρκεια των εργασιών της .

    Όπως είπε ο κ. Χατζάκης, από την Αλεξανδρούπη -όπου πραγματοποιείται η πρώτη περιφερειακή σύνοδος των διοικητών Διοίκησης Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) της χώρας- από μέρα σε μέρα τα πράγματα βελτιώνονται και σε επίπεδο υπουργείου Υγείας η ετοιμότητα πλέον πλησιάζει στο άριστα. Ο κ Χατζάκης τόνισε ότι έχει γίνει όλη η απαιτούμενη δουλειά σε υποδομές, οδηγίες, σε εκπαίδευση, ώστε ο φραγμός στα σύνορα να είναι ο καλύτερος δυνατός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι τα νοσοκομεία της περιοχής είναι καλά εξοπλισμένα έτσι ώστε η εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στις περιπτώσεις αυτές είναι υποδειγματική.

    Στη σημερινή συνεδρίαση ενημερώθηκαν όλοι οι διοικητές των ΔΥΠΕ της χώρας για το σχέδιο ετοιμότητας των νοσοκομείων, για την ανάγκη να εφαρμοστούν όλες οι οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. άμεσα, καθώς επίσης και για την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλου του προσωπικού.

    "Είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και φυσικά αυτό διαχέεται προς τις διευθύνσεις Υγείας της Περιφέρειας έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι σε περίπτωση οποιουδήποτε κρούσματος" δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΥΠΕ ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Θεμιστοκλής Σπυριδόπουλος και πρόσθεσε: "θεωρώ ότι το υψηλό επίπεδο οργάνωσης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σε τέτοιου είδους κρίσεις".

    Συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη, Δράμα και Κοζάνη

    O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, μεταβαίνει αύριο στη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, για συσκέψεις με τους περιφερειάρχες, νομάρχες, βουλευτές και τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, ως προς την πληρότητα του προσωικού και των μέτρων, καθώς και το συντονισμό της δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών.

    Στη σύσκεψη της Δράμας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των νομών Δράμας και Καβάλας, στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας και στη σύσκεψη της Κοζάνης εκπρόσωποι των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς.

    Στο κλιμάκιο θα συμμετέχει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Νικ. Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντός, ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Αθ. Βεζυργιάννης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκιαδάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 January 2006 - 14:42:11 UTC