Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία του πρωθυπουργού σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Σανγκάη
  • [02] Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ΣΥΝ
  • [03] Απεβίωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα
  • [04] Επίθεση Αλαβάνου σε κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ

  • [01] Ομιλία του πρωθυπουργού σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Σανγκάη

    Πρόσκληση για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και για επενδύσεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σανγκάη, τελευταίο σταθμό της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων. Η επίσκεψή μου αυτή είναι η κατακλείδα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και καιρό η οικονομική μας διπλωματία, αλλά και η απαρχή μιας συνεργασίας που πιστεύουμε ότι θα φέρει σημαντικά και αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και στις δύο πλευρές. Γιβ αυτό και πλαισιώνομαι όχι μόνο από επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά, αλλά και από θεσμικούς εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας από τους τομείς του εμπορίου - επενδύσεων, του τουρισμού, της ναυτιλίας - μεταφορών, των λιμανιών και των μελετών - κατασκευών. Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών μας σχέσεων, η αύξηση των εξαγωγών μας σε προϊόντα ή υπηρεσίες, η ενθάρρυνση των ελληνοκινεζικών συνεργασιών και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μου, που αποτελεί το κέντρο μιας μεγάλης αγοράς μισού δισεκατομμυρίου καταναλωτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της μεταολυμπιακής Ελλάδας, το σταθερό περιβάλλον, τις υποδομές, την φορολογική μεταρρύθμιση και τον νέο επενδυτικό νόμο, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

    O πρωθυπουργός ανέφερε ως τομείς συνεργασίας τη ναυτιλία σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοίων στην Κίνα και «διεκδικεί να προτιμάται ο ελληνικός εμπορικός στόλος για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων στη διεθνή αγορά». Υπογράμμισε ακόμη πως στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας λέγοντας: «Η προώθηση και υλοποίηση μεγάλων διεθνών έργων καθιστούν την χώρα μου ενεργειακό κόμβο και ανοίγουν το δρόμο για αυξημένες ευκαιρίες σε Κινέζους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

    Στον τομέα του τουρισμού, στόχος μας είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος σημαντικού αριθμού Κινέζων τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Η ραγδαίως αναπτυσσόμενη ταξιδιωτική διάθεση των Κινέζων πολιτών αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Το 2005 επισκέφθηκαν την Ευρώπη 22 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες. Επιθυμία μας είναι να καλωσορίσουμε αρκετούς από τους Κινέζους φίλους μας στην Ελλάδα».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα τονίζοντας: «Η Ελλάδα διαθέτει φημισμένα αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Προϊόντα που είναι συνώνυμα της ευζωίας, όπως το κρασί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και, πάνω απβ όλα, το ασυναγώνιστης ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο. Η υπεροχή των διεθνώς βραβευμένων ελληνικών γεωργικών προϊόντων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σε Κινέζους εισαγωγείς».

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για την μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο Πεκίνο και για τις δυνατότητες ελληνικών εταιρειών μελετητών και κατασκευαστών για νέες αναπτυξιακές ζώνες, νέους οικισμούς και έργα βιολογικού καθαρισμού.

    «Σας προσκαλώ λοιπόν να επικεντρώσετε το επενδυτικό ενδιαφέρον σας στην ελληνική αγορά, όπου μπορούν εύκολα να βρεθούν κατάλληλοι τοπικοί συνεργάτες και να δημιουργηθούν έτσι κερδοφόρες επιχειρηματικές συμπράξεις» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής μετά την ομιλία επισκέφθηκε τον Δήμαρχο της Σανγκάης και παρακάθησε σε γεύμα που του παρέθεσε.

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα με επισκέψεις στον πύργο της τηλεόρασης και σε εκθεσιακό χώρο της Σανγκάης.

    Στον πύργο της τηλεόρασης που έχει 468 μέτρα ύψος, ο κ.Καραμανλής θαύμασε τη θέα της Σαγκάης και είδε από ψηλά την ανάπτυξη της πόλης.

    Νωρίτερα, στον εκθεσιακό χώρο ο πρωθυπουργός είδε σε μακέτες και τρισδιάστατες εικόνες το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πόλης, τα νέα έργα υποδομής που προωθούνται αλλά και την ιστορία της.

    Η σύζυγός του Νατάσα είχε το πρωί χωριστό πρόγραμμα και επισκέφθηκε πρότυπο σχολείο όπου τα παιδιά που φοιτούν μπορούν να αναπτύξουν το ταλέντο τους σε εκατό και πλέον δραστηριότητες, ανάμεσά τους μουσική, θέατρο, χορός αλλά και τεχνολογία.

    Ο πρωθυπουργός, σε συνομιλία που είχε το πρωί με τους δημοσιογράφους, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και εκτίμησε πως άμεσα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στη ναυτιλία και τον τουρισμό.

    Ο κ.Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία και τόνισε πως σε όλες τις επαφές του υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις και σχέδια, για τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι "χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, επιμονή και συνέχεια, ώστε ελληνικά αγροτικά προϊοντα όπως το λάδι να "κατακτήσουν" τον κινέζικο λαό".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν ο ανασχηματισμός θα γίνει ως στις 14 Φεβρουαρίου, ο κ.Καραμανλής είπε: "δεν δίνω ημερομηνίες", ενώ όταν οι δημοσιογράφοι επανήλθαν ξέκοψε τη συζήτηση, λέγοντας "μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη".

    Πάντως, ο πρωθυπουργός είπε ότι η αυριανή ημέρα, είναι "ημέρα χαλάρωσης" στην Αθήνα και πως επιστρέφει σήμερα, για "να δει από κοντά τα δίδυμα".

    [02] Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ΣΥΝ

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου θα επηρεάσουν με βεβαιότητα τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, εκτιμά ο Συνασπισμός και προγραμματίζει τόσο την κλιμάκωση της προετοιμασίας του ενόψει αυτών των εκλογών, όσο και μια τρίμηνης διάρκειας εξόρμηση κατά την οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο κεντρικά ζητήματα όπως η υγεία, η παιδεία, οι εργασιακές σχέσεις αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την συσπείρωση της Αριστεράς.

    Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ που συνεδριάζει αήμερα και αύριο με θέματα συζήτησης τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος και τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Το άνοιγμα των εργασιών έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδίου απόφασης από τον γραμματέα της ΚΠΕ Νίκο Χουντή

    Ο κ.Χουντής υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκτός από την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Η διεξαγωγή τους μάλιστα με το 42% διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο υπέρ του δικομματισμού, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για έγκαιρη αυτόνομη αυτοδιοικητική έκφραση και κινητικότητα, και για τη διαμόρφωση αριστερών αυτοδιοικητικών σχημάτων, είπε ο κ. Χουντής, σημειώνοντας ότι «η επιβολή από την ηγεσία του ΚΚΕ μιας ανθενωτικής γραμμής ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί επιπλέον εμπόδιο για την αντιμετώπιση των προθέσεων που επέβαλαν το πλαφόν του 42%».

    - Οσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ΣΥΝ εκτιμά ότι αυτή θα κινηθεί προς συντηρητική κατεύθυνση, ενώ αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική σημείωσε ότι:

    « Η ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική επίθεση στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιδεινώνει τη θέση μεγάλων πλατιών κοινωνικών στρωμάτων και η εφαρμογή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, η συσσώρευση νέων φορολογικών βαρών και ανατιμήσεων, η περικοπή των κοινωνικών δαπανών, οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα. Το 2006 θα είναι χρονιά αγώνων και αμφισβήτησης των εφαρμοζόμενων πολιτικών, καθώς μεγαλώνει η δυσφορία απέναντι στην Ν. Δημοκρατία και ενισχύεται η ανάγκη για τη συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε αντινεοφιλελεύθερη βάση. Είναι κρίσιμο ζήτημα η μαζικοποίηση των συνδικάτων, η στήριξη των εργατικών αγώνων και η προοδευτική ανασυγκρότηση που θα προσδώσει μια νέα δυναμική και κύρος στο συνδικαλιστικό κίνημα».

    Για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΝ εκτιμά ότι:

    « Η ενεργητική ή δια της σιωπής και της υποβάθμισης των μετώπων συναίνεση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βασικές οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και στο περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, αποδεικνύει τη σύμπλευση των δυνάμεων του δικομματισμού στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, με αποτέλεσμα η κοινωνική δυσφορία να στρέφεται και κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας έτσι την πολιτική ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Τροφοδοτούνται σενάρια για την διαμόρφωση νέων πολιτικών σχημάτων που θα κινούνται όμως στο ίδιο συντηρητικό πλαίσιο, προκειμένου νβ απορροφηθεί συγκυριακά ή μεσοπρόθεσμα η διάθεση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών.

    Οσον αφορά την εσωκομματική κατάσταση, το σχέδιο απόφασης διαπιστώνει οργανωτικές αδυναμίες αλλά και εσωστρέφεια, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει.

    Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προτείνεται η οργάνωση για τον Απρίλιο Πανελλαδικής Οργανωτικής Συνδιάσκεψης, προκειμένου να συζητηθεί και να βελτιωθεί η οργανωτική κατάσταση του Κόμματος.

    Τέλος για τις εκλογές στην ΤΑ, το σχέδιο απόφασης υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες των επιλογών σε κάθε δήμο και νομό, ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η προεκλογική καμπάνια του κόμματος.

    [03] Απεβίωσε ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα

    Ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών λόγω καρκίνου στον πνεύμονα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αποκέντρωσης του Κοσόβου Λούτφι Χαζίρι.

    «Ο πρόεδρος του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα απεβίωσε», ανακοίνωσε ο Χαζίρι στους δημοσιογράφους.

    Ο θάνατος του Ρουγκόβα έρχεται σε μία ευαίσθητη στιγμή, καθώς έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο οι διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να καθορισθεί το τελικό καθεστώς της γιουγκοσλαβικής επαρχίας, της οποίας το 90% του πληθυσμού είναι Αλβανοί.

    Ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Ρουγκόβα θα ηγείτο των διαπραγματεύσεων από αλβανικής πλευράς. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο πως είχε προσβληθεί από καρκίνο και πως ακολουθούσε πρόγραμμα χημειοθεραπείας.

    Τον περασμένο μήνα ο Ρουγκόβα είχε αναγκασθεί να ακυρώσει συνάντησή του με τον ιταλό ΥΠΕΞ Τζανφράνκο Φίνι εξαιτίας μεγάλης κώπωσής του.

    [04] Επίθεση Αλαβάνου σε κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού υπογραμμίζοντας την ανάγκη το κόμμα του να αρχίσει εκστρατεία συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, παρά την αντίθετη στάση του ΚΚΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε επίσης ότι προτείνει ως υποψήφιο, εκ μέρους της ΠΓ του κόμματος, για την νομαρχία Αθηνών τον Σπ. Λυκούδη και τη νομαρχία Πειραιά την Εύη Καρακώστα, ενώ σημείωσε με ικανοποίηση την υποψηφιότητα του καθηγητή Γ. Πανούση για την υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς.

    Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "είναι μεγάλη η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα η οποία γίνεται από τη ΝΔ. Και βλέπουμε και προσπάθεια συνταγματοποίησης αυτής της επίθεσης".

    Για τη στάση του κόμματός του είπε ότι "εμείς πρέπει να αναδείξουμε και άλλα στοιχεία που πλήττουν το κοινωνικό κράτος, όπως είναι το ζήτημα των συνταγματικών μέτρων σε σχέση με τον χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και της δυνατότητας να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, η επίθεση ενάντια στο περιβάλλον με τα μέτρα που προτείνονται για την απελευθέρωση, ουσιαστικά, των δασικών εκτάσεων, οι προσπάθειες περιορισμού της δημοκρατίας, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υπό κυβερνητική εποπτεία Συνταγματικό Συμβούλιο".

    Αναφερόμενος στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πολιτική που ακολουθεί, ουσιαστικά ανέχεται, συγκαλύπτει, συναινεί σε βασικές επιλογές της Ν.Δ

    Διαπίστωση του προέδρου του ΣΥΝ είναι ότι "η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα κενό αντιπολίτευσης, η οποία αν συνδυαστεί με την αντιενωτική στάση που ακολουθεί πια σταθερά το ΚΚΕ, μας βάζει σοβαρές υποχρεώσεις αλλά και σοβαρές δυνατότητες. Εμείς, μέσα από μια ενωτική δράση και κινητοποίηση των δυνάμεών μας, πρέπει να αναδειχθούμε σε δύναμη αντίστασης στις πολιτικές που ακολουθεί η Ν.Δ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 January 2006 - 1:02:59 UTC