Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Στρο
  • [03] Σύσκεψη για την πολιτική στη ν/α Ευρώπη
  • [04] Παπανδρέου για επίδομα θέρμανσης
  • [05] Στην Ιταλία ο Κάρολος Παπούλιας
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με Γ.Αλογοσκούφη
  • [07] Συνέντευξη Κυπριανού για τη γρίπη των πτηνών
  • [08] Στην Περούτζια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [09] Συνάντηση Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών

  • [01] Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας

    Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει από σήμερα η κακοκαιρία. Χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός θα υπάρξει σε όλη σχεδόν τη χώρα. Την προσοχή των οδηγών και των πεζών στις μετακινήσεις τους, το επόμενο 24ωρο, εφιστά με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών μέχρι τις 8 το πρωί. Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλλονία. Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν πολλές ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

    Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Αττική, την Εύβοια, την Αρκαδία και τη Σάμο, ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Επίσης, και σήμερα δεν θα γίνουν τα μαθήματα ή οι εξετάσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη, καθώς και στα Τεχνολογικά ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά. Κανονικά λειτουργούν οι υπηρεσίες και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας.

    Μικρά προβλήματα παρουσιάζονται στις πτήσεις των αεροπλάνων, ωστόσο ανοικτά είναι όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Επετράπη ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, Παράταση ως την Παρασκευή δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για φορολογικές υποθέσεις που έληγαν χθες.

    Εξάλλου, τη συμπαράστασή του στους πολίτες και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπήρξε πρόβλεψη, ενημέρωση, επαγρύπνιση και διαρκής κινητοποίηση Υπήρξαν, ωστόσο είπε ο πρωθυπουργός, γεγονότα που δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν, όπως ατυχή περιστατικά και βλάβες που δυσκόλεψαν σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα. Διευκρίνισε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και δημιουργήθηκαν περιορισμένης έκτασης τοπικά προβλήματα.

    Αναγνώρισε το δύσκολο έργο που επιτελούν όσοι εργάζονται κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη στο δημόσιο, στη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό, τη ΔΕΗ, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τις εθελόντριες και τους εθελοντές που αναπτύσσουν κάθε προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση, προκειμένου να αποτρέψει κάθε άλλη ενδεχόμενη παρενέργεια, τις επόμενες ημέρες.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Στρο

    Με τον υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζάκ Στρό συναντάται ο πρωθυπουργός.

    Στο μεταξύ, χθες σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής εξετάστηκε το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε σχετικά, ότι υπό το υφιστάμενο νομικό καθεστώς η ανακατασκευή ή η κατασκευή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου καθίσταται δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης πόρων που απαιτούνται, όμως είναι απαραίτητη «για τις σύγχρονες ανάγκες του δημοσίου» με αποτέλεσμα «πολλές φορές να αδρανοποιείται η περιουσία. Αυτές τις ανάγκες έρχεται να καλύψει το σχέδιο νόμου» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [03] Σύσκεψη για την πολιτική στη ν/α Ευρώπη

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του κ. Μολυβιάτη με αντικείμενο την πολιτική της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης θα αναφερθεί στις κατευθυντήριες γραμμές και επιδιώξεις της χώρας στη σημαντική αυτή για την ελληνική εξωτερική πολιτική περιοχή.

    Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Ι. Βαληνάκης και Ε. Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Χ. Ροκανάς, και όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς και οι διαπιστευμένοι στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πρέσβεις της Ελλάδας.

    Στη σύσκεψη, θα εξεταστούν τα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανικών χωρών, των πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, της οικονομικής συνεργασίας, των επενδύσεων, του εμπορίου, της αναπτυξιακής βοήθειας, των μεταφορών, της ενέργειας και της ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Επιπλέον θα συζητηθεί και το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας στη συνεργασία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στις χώρες της περιοχής.

    Ειδικά για τα θέματα μεταφορών και ενέργειας έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν και οι Γενικοί Γραμματείς των αντίστοιχων αρμόδιων Υπουργείων.

    [04] Παπανδρέου για επίδομα θέρμανσης

    Το θέμα του επιδόματος θέρμανσης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης του δήμου Αγ. Βαρβάρας, στη δυτική Αττική, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί για αυτό το ζήτημα, παρότι το ΠΑΣΟΚ το είχε φέρει στη Βουλή προς συζήτηση.

    Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι ασχολείται με την επικοινωνιακή πολιτική και όχι με τα ουσιαστικά προβλήματα του κόσμου.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, τόνισε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα δώσει τη δυνατότητα τις αρμοδιότητες και τα ''εργαλεία'' στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε αυτή να είναι κοντά στον πολίτη και πρόσθεσε ότι δεσμεύομαι να υποστηρίξω τις προσπάθειές σας.

    ΚΚΕ για επιπτώσεις κακοκαιρίας

    "Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια φυσιολογική κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου,από την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας" αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι η διακοπή ρεύματος σε Κεφαλονιά - Ιθάκη και σε άλλες περιοχές της χώρας καταδεικνύει τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που παραμελεί τη δημιουργία και τη συντήρηση των υποδομών που δεν έχουν άμεσο και μεγάλο κέρδος για το κεφαλαίο, ενώ όποιες γίνονται στοιχίζουν στο λαό δυο και τρεις φορές περισσότερο.

    Επίσης αναφέρει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυτό το διάστημα δεν αποτελεί μόνο ληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Συνιστά κοινωνικό έγκλημα.

    Το ΚΚΕ "απαιτεί και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τώρα την κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα καύσιμα. Ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να δοθεί ικανοποιητικό επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους".

    [05] Στην Ιταλία ο Κάρολος Παπούλιας

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι (ο οποίος του παρέθεσε γεύμα στο Παλάτσο Κίτζι, στο οποίο πήραν μέρος οι υπουργοί Μαριέττα Γιαννάκου και Νίκος Τσιαρτσιώνης και οι υφυπουργοί Π. Τατούλης και Τ. Σκανδαλάκης) τον αρχηγό της ιταλικής Κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι και τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβερνήσεως και Υπουργό των Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι είχε χθες στην «αιώνια πόλη» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στη συνάντηση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων Αθηνών - Ρώμης και τονίσθηκε η ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Ακόμη συζητήθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ ο Κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό για το Κυπριακό και τις σχέσεις Αθηνών - Αγκυρας.

    Στη συνάντηση του Προέδρου με τον Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στον κ. Παπούλια πως είναι σκληρή η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία και πρόσθεσε - σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους - ότι συζήτησαν για την κατάσταση στη Μεσόγειο, το μέλλον της Ευρώπης, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και την κατάσταση στα Βαλκάνια (ιδιαίτερα το θέμα του Κοσόβου και της ρευστότητας στη μετα-Ρουγκόβα εποχή).

    Ο Ρομάνο Πρόντι επεσήμανε στις δηλώσεις του την ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική ειρήνης και αναπτύξεως στη Μεσόγειο γιατί, όπως σημείωσε, η περιοχή επιστρέφει ως σημείο αναφοράς στη διεθνή οικονομία. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη νέα ανάπτυξη της Ασίας που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης στη Μεσόγειο, είπε ο κ. Πρόντι και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία να προχωρήσουν στην ανάπτυξη αυτής της νέας πολιτικής στην περιοχή ώστε να δημιουργηθεί μία νέα πολιτική και οικονομική κατάσταση.

    Ο Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν συζήτησε με τον Κάρολο Παπούλια τις τελευταίες «προτάσεις» της Τουρκίας για το Κυπριακό, αλλά για τα υπό εξέλιξη σενάρια στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, δηλαδή σε δύο περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα των χωρών μας και είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία. Εμβαθύναμε, είπε, στα όσα συνέβησαν και σε αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν στην προσεχή περίοδο στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα.

    Ο κ. Φίνι ερωτηθείς για τη θέση του στο θέμα του Κοσόβου είπε πως το Κόσοβο μπορεί να γίνει ανεξάρτητο εν καιρώ, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, που συνδέονται με τις εγγυήσεις που θα πρέπει να δώσει η Πρίστινα, και οι οποίοι πρέπει να συνάδουν απολύτως με τις απαραίτητες εγγυήσεις που έχει ορίσει η διεθνής κοινότητα.

    Και αναφέρομαι, είπε ο Ιταλός αντιπρόεδρος, στο δικαίωμα επιστροφής των Σέρβων στις εστίες τους και στον απόλυτο σεβασμό της διατηρήσεως ενός πολυεθνικού Κοσόβου.

    Τα ελληνικά στα ιταλικά σχολεία

    Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε στη Ρώμη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό της και συμφωνήθηκε να σταλούν Ελληνες φιλόλογοι εξειδικευμένοι στα ιταλικά πανεπιστήμια και να επεκταθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ιταλικά σχολεία.

    Επίσης συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με κοινά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Επίσης αποφασίσθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία σε θέματα προπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά και ιταλικά πανεπιστήμια. Η κα Γιαννάκου δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία Αδριατικής - Ιονίου, σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Εκθεση Κυκλαδικής Τέχνης

    Χθες, το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε σε αίθουσα του Καπιτωλίου έκθεση με αριστουργήματα της Κυκλαδικής Τέχνης τα οποία θα εκτίθενται στην ιταλική πρωτεύουσα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

    Η έκθεση, την οργάνωση της οποίας ανέλαβαν η επιτροπή πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου της Ρώμης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία, κατέστη δυνατή χάρη στην κα Ντόλλυ Γουλανδρή, πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης των Αθηνών.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ρώμης και σήμερα θα μεταβεί στην Περούτζια όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της πόλης, με την ευκαιρία των 700 χρόνων από της ιδρύσεώς του.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή με Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Eurogroup και ECOFIN στις αρχές της εβδομάδας αλλά και για τις εξελίξεις στις δυο Διϋπουργικές Επιτροπές για τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και τις ΔΕΚΟ.

    Με ταχείς ρυθμούς θα υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί και ο νόμος για τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί στο σύνολό του με στόχο την εξυγίανσή τους και την καλύτερη αξιοποίηση και χρήση των φόρων των φορολογουμένων.

    Σε ό,τι αφορά τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής εξετάστηκε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από ορισμένους φορείς που κυρίως ,όπως είπε ,αφορά έργα του υπουργείου Παιδείας για νέα σχολεία και φοιτητικές εστίες, ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον υπάρχει και για έργα των υπουργείων Πολιτισμού, Δικαιοσύνης κ.α.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δόθηκε εντολή στην Ειδική Γραμματεία να προχωρήσει σε επαφές με τους ενδιαφερόμενους, να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις ώστε να υλοποιηθούν τα προγράμματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτάσεις του ΣΕΒ ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και σαφείς.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας επαναλάμβαναν τη διαφωνία της κυβέρνησης με την κατάργηση ή την αλλαγή του ορίου απολύσεων 2% που ζητάει ο ΣΕΒ.

    Ο κ.Καραμανλής το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

    [07] Συνέντευξη Κυπριανού για τη γρίπη των πτηνών

    H EE είναι η καλύτερα προετοιμασμένη περιοχή στον κόσμο για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας θανατηφόρας γρίπης και αυτό καλύπτει και την Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος για θέματα υγείας. Ο Κύπριος Επίτροπος σημειώνει παράλληλα ότι για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού αποθέματος αντιικών φαρμάκων χρειάζεται πρώτα η έγκριση των κρατών μελών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα αυτό.

    Ο Μάρκος Κυπριανού πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Τουρκία.

    Η συνέντευξή του στο ΑΠΕ έχει ως εξής:

    -Ποιος ήταν ο σκοπός της Διεθνούς Διάσκεψης που έγινε προ ημερών στο Πεκίνο και ποιές αποφάσεις ελήφθησαν για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών;

    Στη «δήλωση του Πεκίνου», όπως ονομάστηκε, καθορίζονται τα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας, από όπου αντλούνται δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι η Διάσκεψη επέτυχε να συγκεντρώσει το ποσό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα το πρόβλημα. Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν 2 δις. δολάρια και πετύχαμε να συγκεντρωθούν 1,9 δις. δολάρια, από τα οποία το 1 δις. είναι χορηγίες και τα 900 εκατ. είναι δάνειο. Επίσης, ενθαρρύνουμε τις χώρες που έχουν το πρόβλημα να ενισχύσουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της γρίπης. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς οικονομικό υπόβαθρο και χρειάζονται ενίσχυση διεθνώς.

    Δεύτερον, είναι εξίσου σημαντική η αναγνώριση ότι πρόκειται για διεθνή απειλή. Δεν πρόκειται για «φιλανθρωπία», όπως σε μια περίπτωση σεισμού, ή φυσικής καταστροφής, αλλά για αυτοάμυνα. Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή του, βοηθούμε όλη την υφήλιο. Το σημαντικό είναι ότι η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί, εκτός από την παροχή οικονομικής στήριξης, και στην επιστημονική συνεργασία, στην έρευνα, στην ανταλλαγή πληροφοριών κ.ο.κ. Για πρώτη φορά υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση παρόμοιου μεγέθους πριν την παρουσία μιας καταστροφής.

    -Πώς έχει σήμερα η κατάσταση αναφορικά με τον κίνδυνο πανδημίας γρίπης των πτηνών για τον άνθρωπο; Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;

    Καταρχήν, δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα γίνει πανδημία, ούτε αν θα γίνει από τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης των πτηνών. Η ιός της γρίπης των πτηνών είναι «ο συνήθης ύποπτος», διότι έχει παρουσιαστεί και έχει αρχίσει να προσβάλει ανθρώπους, χωρίς βεβαίως να έχει μεταλλαχθεί ακόμα. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορία, ο ιός της γρίπης κάθε χρονική περίοδο παρουσιάζει μία μετάλλαξη που γίνεται επικίνδυνη. Επομένως, οφείλουμε να προετοιμαστούμε και δεν έχουμε δικαιολογία να μην το κάνουμε. Θα ήθελα να τονίσω πως τα μέτρα προετοιμασίας θα ωφελήσουν τα συστήματα υγείας. Μακάρι να μη συμβεί πανδημία γρίπης, είναι κάτι που όλοι ευχόμαστε. Ωστόσο, τα μέτρα προετοιμασίας είναι μία σημαντική επένδυση που δεν πρόκειται να χαθεί, διότι δημιουργούν, σε κάθε χώρα, ένα σύστημα άμυνας για την αντιμετώπιση μιας οποιασδήποτε απειλής υγείας.

    -Πριν από λίγα χρόνια ανησυχούσαμε για το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), αλλά σήμερα ο κίνδυνος θεωρείται πως έχει εκλείψει. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί το ίδιο και με την γρίπη των πτηνών; Μετά από πόσο διάστημα θα μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς;

    Ο ιός των πουλερικών είναι πολύ πιο δύσκολος. Όπως έχω ήδη επισημάνει, πρόκειται για έναν «πονηρό» ιό που μεταλλάσσεται, προσαρμόζεται και συμπεριφέρεται διαφορετικά, όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων και ζώων, αλλά και σε κάθε είδος πουλιού. Πιστεύω, ότι απέχουμε από τη μέρα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει η απειλή. Ωστόσο, εκείνο που σίγουρα θα ήταν ένας σημαντικός σταθμός είναι να καταφέρουμε την εξάλειψη του ιού στα ζώα και στα πουλερικά. Αυτή τη στιγμή η γρίπη βρίσκεται στα άγρια και αποδημητικά πουλιά που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Αν καταφέρουμε να προστατεύσουμε και να σταματήσουμε τα κρούσματα στα πουλερικά και στα πουλιά που έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα, διότι όσο λιγότερο έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος με τον ιό, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες μετάλλαξής του και μετατροπής του σε έναν ανθρώπινο ιό. Η προσπάθεια, θα είναι μακροχρόνια και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να επιτύχουμε αυτό τον στόχο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι δεν πρόκειται για έναν ιό που θα εξαλειφθεί μέσα σε λίγους μήνες, γιβ αυτό άλλωστε, το παγκόσμιο σχέδιο χρηματοδότησης, ύψους 1,9 δις. δολάρια, προβλέπεται για τρία χρόνια και ίσως παραπάνω.

    -Ποιές είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι μια περιοχή ή χώρα έχει πληγεί από πανδημία της γρίπης των πτηνών;

    Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πανδημία. Ουσιαστικά, ο ΠΟΥ είναι αυτός που θα καθορίσει αν υπάρχει πανδημία, βάσει δικών του κριτηρίων. Αν υπάρξει συνεχής και σταθερή τάση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε ο ΠΟΥ θα κηρύξει πανδημία. Πιστεύω, βεβαίως, ότι απέχουμε από αυτήν την περίπτωση, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ταυτόχρονα, όμως, ας μην αγνοούμε και το πρόβλημα του σημερινού ιού γρίπης που επηρεάζει τα πουλερικά, κατά κύριο λόγο, αλλά και τη ζημιά που προκαλεί στον γεωργικό τομέα και στις πτηνοτροφικές βιομηχανίες. Υπενθυμίζω, ότι το 2003, στην Ολλανδία, υπήρξε μια παρόμοια περίπτωση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που στοίχισε στην Ολλανδική οικονομία 150 εκατ. ευρώ. Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει παρόμοια οικονομική ζημιά και στις χώρες της ΝΑ Ασίας που βασίζουν τις εξαγωγές τους στα κοτόπουλα και στο κρέας από κοτόπουλα. Ναι μεν ο αρχικός στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας, αλλά ας μην υποτιμούμε και τη μεγάλη απειλή που αποτελεί για την γεωργία και την κτηνοτροφία αυτός ο ιός.

    -Σε ποιό βαθμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και κατβ επέκταση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης θανατηφόρας πανδημίας;

    Σε ό,τι αφορά τον κτηνιατρικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί τα μέτρα που λαμβάνονται για την θανάτωση των άρρωστων πουλιών ή για την προστασία των περιοχών που έχουν πληγεί από τον ιό. Η Επιτροπή χρηματοδοτεί την επιτήρηση και τις έρευνες που γίνονται στα άγρια πουλιά και γενικά όλα τα προληπτικά μέτρα. Είμαστε τυχεροί, διότι στην ΕΕ δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα τέτοιο κρούσμα.

    Σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη υγεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά και συντονίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών, αλλά δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα. Αρμόδια για τα θέματα ανθρώπινης υγείας εξακολουθούν να είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ και συνεπώς η Επιτροπή δεν έχει κονδύλια προς αυτόν τον σκοπό. Όλα τα κράτη μέλη έχουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης μιας πανδημίας. Βεβαίως, η άσκηση ελέγχου αυτών των εθνικών σχεδίων, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή, καθώς και τα όλα τα μέτρα συντονισμού και ενίσχυσης, όπως π.χ. συναντήσεις εμπειρογνωμόνων για ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό.

    Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 20 εκατ. ευρώ έρευνες που σχετίζονται με τον ιό της γρίπης. Πρόκειται για υφιστάμενα και καινούρια ερευνητικά προγράμματα που αφορούν, τόσο το φαρμακευτικό θέμα για την προετοιμασία δημιουργίας εμβολίου, καθώς επίσης και τη συντόμευση του χρόνου έγκρισης ενός εμβολίου, σε περίπτωση που θα παρουσιαστεί πανδημία. Φυσικά, δεν μπορούμε να έχουμε εμβόλιο τώρα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα ο ιός της πανδημίας. Ωστόσο, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, με χρηματοδότηση από την Επιτροπή, για να συμπτυχθεί αυτός ο χρόνος. Επίσης, η Επιτροπή χρηματοδοτεί έρευνες που αφορούν τον ίδιο τον ιό, δηλαδή πώς συμπεριφέρεται, πώς μεταλλάσσεται, έρευνες που αφορούν τα αποδημητικά πουλιά και πώς αυτά μεταδίδουν τον ιό.

    -Εξετάζετε το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού αποθέματος αντιικών φαρμάκων; Η επιλογή αυτή δεν είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή από το να έχει το κάθε κράτος μέλος τα δικά του αποθέματα;

    Για σκοπούς κάλυψης του πληθυσμού και θεραπείας, όχι. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά και επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Βάσει της νομοθεσίας και της Συνθήκης που υπάρχει, θα πρέπει το κάθε κράτος μέλος να λάβει τα δικά του μέτρα. Αυτό που συζητείται είναι η δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος, σαν μέτρο άμεσης δράσης, μόλις παρουσιαστούν τα πρώτα κρούσματα μιας πανδημίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, ούτως ώστε να περιοριστούν και να μην επεκταθούν και στην υπόλοιπη ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη μέχρι να μπορέσουν να δημιουργήσουν τα δικά τους αποθέματα, όμως είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη μέλη, δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν να δώσουν, με το Συμβούλιο Υπουργών, στην ΕΕ τη νομική, αλλά και την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας, αποθέματος φαρμάκων και βεβαίως θα πρέπει να αποφασίσουν και ποιός θα το διαχειρίζεται. Η Επιτροπή έχει αναλάβει να παρουσιάσει ένα έγγραφο για συζήτηση, σχετικά με το ποιά θα είναι τα θέματα που θα πρέπει να αποφασιστούν για τη δημιουργία ενός αποθέματος, αλλά αυτό είναι κάτι που εναπόκειται στα κράτη μέλη, διότι είναι καθαρά δική τους αρμοδιότητα.

    -Αν υπάρξει πανδημία θανατηφόρας γρίπης, θεωρείτε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι επαρκώς προετοιμασμένα για την αντιμετώπισή της; Είστε ικανοποιημένος από το βαθμό προετοιμασίας της Ελλάδας και της Κύπρου, ειδικότερα;

    Φαίνεται ότι όλα τα κράτη μέλη είναι προετοιμασμένα σήμερα. Έχουν εξεταστεί όλα τα σχέδιά κατά την άσκηση «στρατιωτικού τύπου» που κάναμε τον Νοέμβριο και έχουν εντοπιστεί οι αδυναμίες, διαφορετικές, για κάθε κράτος μέλος. Αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, αλλά και με το ευρωπαϊκό κέντρο πρόληψης ασθενειών που εδρεύει στη Στοκχόλμη, προσπαθούμε να διορθώσουμε ή να συμπληρώσουμε τα κενά που παρουσιάζει το σχέδιο του κάθε κράτους μέλους, αλλά και το κοινοτικό. Η ΕΕ είναι η καλύτερα προετοιμασμένη περιοχή στον κόσμο. Δεν έχουμε φτάσει στο τέλειο ακόμα, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο προετοιμασίας και αυτό καλύπτει και την Κύπρο και την Ελλάδα. Για εμένα, το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα υπάρχει σχέδιο σήμερα και σε περίπτωση κρίσης ο καθένας γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει και πότε. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συμπληρωθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

    -Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε, σε γενικές γραμμές, πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι κρατικοί μηχανισμοί αν παρουσιαστεί πανδημία θανατηφόρας γρίπης στην Ευρώπη ή σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ; Τί επιπτώσεις θα έχει στην καθημερινή ζωή των πολιτών;

    Θα πρέπει αμέσως να τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια δράσης και αντιμετώπισης του κάθε κράτους μέλους, όπως και του κοινοτικού και ανάλογα με την επέκταση, βεβαίως, θα επηρεαστεί και η καθημερινή ζωή. Μια ενδεχόμενη πανδημία θα έχει επίδραση και στον τομέα της εργασίας. Ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στη δουλειά του και θα πρέπει να περιοριστούν οι μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού για να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Όλα αυτά προβλέπονται στα σχέδια προετοιμασίας. Αυτό που έχει σημασία είναι τη στιγμή που θα δώσει ο ΠΟΥ το «σήμα κινδύνου»- διότι αυτός θα καθορίσει αν υπάρχει πανδημία - να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή τα εθνικά σχέδια και η κάθε χώρα, ανάλογα με το βαθμό κινδύνου, να εφαρμόσει και να πάρει τα αναγκαία μέτρα.

    -Ποιος είναι ο σκοπός της επισκέψεώς σας στην Τουρκία;

    Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και συνορεύει γεωγραφικά με την ΕΕ. Είναι η πρώτη χώρα κοντά στην Ευρώπη όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα θύματα της γρίπης των πτηνών και όπου έχουν εξαπλωθεί τόσο πολύ τα κρούσματα στα πουλερικά. Ακόμα και στη Ρουμανία έχουν περιοριστεί τα κρούσματα στην περιοχή του δέλτα του Δούναβη. Για αυτούς τους λόγους και στα πλαίσια συνεργασίας θα επισκεφθώ την Τουρκία, αλλά και για να συναντηθώ με τους αρμόδιους υπουργούς. Παράλληλα θα ακολουθήσει και το τρίτο κύμα ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, οι οποίοι θα παραμείνουν για αρκετά καιρό στην Τουρκία, με σκοπό να συνεργαστούν με τους Τούρκους εμπειρογνώμονες. Κύριος στόχος της επισκέψεώς μου, όμως, είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [08] Στην Περούτζια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετέβη σήμερα, τρίτη μέρα της επίσκεψής του στην Ιταλία, στην Περούτζια όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλεως και ακολούθως αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Περούτζια που γιορτάζει φέτος τα 700 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Η εξάλειψη της ανεργίας και η δυναμική ανάπτυξη είναι οι βασικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε στην ομιλία του στο πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην ομιλία του με θέμα "Ευρωπαϊκή Ένωση - Προκλήσεις και Οράματα" ο κ. Παπούλιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη υιοθέτησης από την Ενωμένη Ευρώπη ρεαλιστικής πολιτικής που θα συνδυάζει την ενίσχυση του κοινωνικού ευρωπαϊκού μοντέλου , το οποίο αποτελεί "υπαρξιακή συνισταμένη" του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την ανάπτυξη και την μακροοικονομική ισορροπία.

    Ο πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι αναγκαίες προϋποθέσεις προς την παραπάνω κατεύθυνση είναι η εξουδετέρωση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στην ΕΕ και η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της Ευρώπης τόσο στην πανεπιστημιακή όσο και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κάλεσε τους Ευρωπαίους φοιτητές και τα πανεπιστήμια να πρωτοστατήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο των προβλημάτων που δημιουργούνται από την παρούσα παγκόσμια οικονομική κατάσταση πρέπει να δοθεί από την ΕΕ στην αντιμετώπιση των ευπαθών ομάδων όπως η ευρωπαϊκή νεολαία και οι Ευρωπαίοι αγρότες, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Αναφορικά με τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ παρατήρησε ότι η παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα θα πρέπει να βασίζεται στην προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου και τον ευρύ εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και όχι στη στρατηγική των μονομερών επιλεκτικών δράσεων.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κάρολος Παπουλιας είπε ότι θα πρέπει να βρει τη λύση του στη βάση των ψηφισμάτων, των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Αρχών της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να επαναληφθεί η διαδικασία του ΓΓ του ΟΗΕ. Αποτελεί βασικό καθήκον της ΕΕ να συμβάλει ουσιαστικά στον τερματισμό της παράνομης κατάστασης και της κατοχής από την Τουρκία κράτους - μέλους της Ενώσεως. Πρόκειται, είπε, για μια πραγματικότητα που τραυματίζει τις βαθύτερες ευρωπαϊκές αξίες.

    Αναφορικά με την τρομοκρατία, που όπως είπε έχει συνταράξει και την ευρωπαϊκή οικογένεια, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι οι κοινωνίες μας είναι αποφασισμένες να αμυνθούν με αποτελεσματικότητα χωρίς παράλληλα να θέσουν σε κίνδυνο τις συνταγματικές επιταγές τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Τέλος, αναφορικά με το θεσμικό μέλλον της ΕΕ μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο θεσμικός διάλογος πρέπει να αναδείξει πολιτικούς στόχους και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών.

    Κατά την παραμονή του κ. Παπούλια στο πανεπιστήμιο υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας των πανεπιστημίων της πόλεως αυτής και των Ιωαννίνων από τους πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων.

    Μιλώντας νωρίτερα στο δημαρχείο της πόλεως ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε πως η Περούτζια είναι μια πόλη ανοιχτή, γεμάτη ζωντάνια, που δεν κλείστηκε στα επιβλητικά μεσαιωνικά τείχη της και στο παρελθόν της αλλά επέλεξε να ανοιχτεί στον κόσμο και να γίνει ελπιδοφόρος τόπος συναντήσεως ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς, χωρίς διακρίσεις και χωρίς προκαταλήψεις.

    Επίσκεψη στην Ασίζη

    Μετά την Περούτζια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε στην Ασίζη την Μονή του Αγίου Φραγκίσκου, του "φτωχούλη του Θεού", σύμφωνα με τον Νίκο Καζαντζάκη.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου που φτιάχτηκε στη μνήμη του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη Αγίου της Ιταλίας και εκ των πατέρων της ιταλικής λογοτεχνίας, αφού μετέφερε σε γραπτή μορφή τις ιδέες του, ενώ η σκέψη του ανάγεται στις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η αντίληψη του Αγίου Φραγκίσκου για τη ζωή, δεν ήταν απλώς μια θρησκευτική στάση αλλά μια φιλοσοφία.

    Εξάλλου, οι πιστοί του Αγίου Φραγκίσκου, τα μοναχικά τάγματα των Φραγκισκανών υπήρξαν παραγγελιοδότες μεγάλων έργων τέχνης , όπως της Βασιλικής της Ασίζης και εμπνευστές μεγάλων πανεπιστημίων όπως η Σορβόνη στο Παρίσι και αμερικανικών πόλεων όπως το Λος Άντζελες και το Σαν Φραντζίσκο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στη συνέχεια στη Βενετία.

    [09] Συνάντηση Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών

    "Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ. Αυτές τις υποχρεώσεις προσπαθεί να τις αποφύγει και μάλιστα με αντάλλαγμα την έμμεση, ντε φάκτο αναγνώριση του βορείου τμήματος της Κύπρου, του κατεχόμενου τμήματος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, με τον οποίο συζήτησαν για τις προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    "Εμείς όπως έχω και έχουμε δηλώσει δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι απέναντι σε αυτές τις προτάσεις και η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο που έχουμε πράξει και εμείς. Την καλούμε να κινηθεί δεόντως προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς την ΕΕ, η οποία πρέπει να εγγυηθεί ότι η Τουρκία υλοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της χωρίς παρεκκλίσεις", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους".

    Της συνάντησης Μολυβιάτη - Παπανδρέου είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τυπική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 January 2006 - 15:11:46 UTC