Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχωρεί η κακοκαιρία
  • [02] Επαφές Στρο με Καραμανλή-Μολυβιάτη
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Στρο
  • [04] Εγκαίνια έκθεσης EXPRO 2006
  • [05] Διαβαλκανική Σύνοδος υπουργών Μεταφορών

  • [01] Υποχωρεί η κακοκαιρία

    Σε επαγρύπνηση εξακολουθεί να βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, για την επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων που προκάλεσε η η κακοκαιρία, η οποία υποχωρεί σταδιακά. Ιδιαίτερα χαμηλές εξακολουθούν να είναι οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ λόγω του παγετού που έχει σχηματισθεί στο οδόστρωμα,οι αρχές εφιστούν την προσοχή οδηγών και πεζών στις μετακινήσεις τους, κυρίως τις πρωϊνές ώρες.

    Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.Κλειστά τα σχολεία στα βόρεια προάστια, κατά περίπτωση θα λειτουργήσουν στις περιοχές της ανατολικής Αττικής. Κλειστά επίσης, θα παραμείνουν τα σχολεία σε Ιθάκη, Κεφαλονιά και βόρεια Εύβοια. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    [02] Επαφές Στρο με Καραμανλή-Μολυβιάτη

    Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων επιβεβαίωσαν κατά την συνάντησή τους, χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Ο κ. Στρο νωρίτερα είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Στην ατζέντα βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκλογές στην Παλαιστίνη, το Ιράκ και το Κόσοβο, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο Κυπριακό, καθώς ο κ. Στρο είχε προηγουμένως επισκεφθεί την Τουρκία και την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατατέθηκαν την περασμένη Τρίτη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ με στόχο την αναθέρμανση του διαλόγου για το Κυπριακό, ο κ. Στρο δήλωσε: «όπως είπαν και τα Ηνωμένα Έθνη και ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Όλι Ρεν, οι προτάσεις αποτελούν θετικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δίνει την δυνατότητα για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» και τόνισε ότι «θα μπορούσαν να εξετασθούν προσεκτικά». Ερωτηθείς κατά πόσο αυτές οι προτάσεις είναι συμβατές προς τις υποχρεώσεις της Άγκυρας για κύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης, ο βρετανός υπουργός τόνισε ότι «κάθε υποψήφιο μέλος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει» και συνέχισε: «οι προτάσεις του κ. Γκιουλ αφορούν την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα». Σε ερώτηση εάν συνδέει την άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων με την υποχρέωση της Άγκυρας σχετικώς με το Πρωτόκολλο, ο κ. Στρο απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετικό θέμα η άρση της απομόνωσης του Βορρά, η οποία βασίζεται σε απόφαση που έχει ληφθεί στο Συμβούλιο της 24ης Απριλίου του 2004, όπου συμμετείχαμε και εγώ και ο κ. Μολυβιάτης και αφορούσε κυρίως το εμπόριο και την παροχή βοήθειας», ενώ τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βήμα βήμα - άλλωστε τις έχει αποδεχτεί η Άγκυρα και έχει υπογράψει και το Πρωτόκολλο».

    Ο κ. Στρο εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της βρετανικής προεδρίας «για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο κ. Μολυβιάτης προς όφελος συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να γίνει εφικτό να ληφθεί στις 3 Οκτωβρίου 2005 η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας». Και συνέχισε: κάθε ενταξιακή διαδικασία συνεπάγεται υποχρεώσεις τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τα υποψήφια μέλη. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, οι οποίες είναι σαφείς. Αυτές ισχύουν τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κροατία, όπως άλλωστε ίσχυσε και για τις προηγούμενες υποψήφιες χώρες.

    Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελέτησε πολύ προσεκτικά τις τουρκικές προτάσεις και επισήμανε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις προτάσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί τον περασμένο Μάιο και οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά». Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ακόμη ότι «ανεβιώθη η σκέψη μιας τετραμερούς διάσκεψης» και τόνισε ότι «το πλαίσιο αυτό δεν είναι το κατάλληλο, καθώς το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών». Υπενθύμισε δε την δήλωση του κ. Ρεν ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει και επανέλαβε την ελληνική θέση περί επανένωσης της Κύπρου «κατά τρόπον ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαύσουν τα αγαθά από της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να συμβεί αυτό πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Εμείς επιθυμούμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι η νέα αυτή διαδικασία θα καταλήξει σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα και δεν θα υπάρξει μια ακόμη αποτυχία».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού μέσω των Ηνωμένων Εθνών έχει πλέον «πεθάνει» ή έστω αποδυναμωθεί, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι «αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση των εμπλεκομένων μερών και από το εάν υπάρχουν τα κίνητρα» και πρόσθεσε: «Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν και τα δύο. Η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Αντιθέτως, είναι προς το συμφέρον όλων μια συμφωνημένη λύση. Εμείς θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία της αναζητήσεως μια λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

    [03] Συνάντηση Παπανδρέου-Στρο

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συναντάται στο γραφείο του στη Βουλή, με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζάκ Στρό.

    Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου, θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Π.Μολυβιάτη, με τον οποίο συζήτησαν για τις προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    "Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ. Αυτές τις υποχρεώσεις προσπαθεί να τις αποφύγει και μάλιστα με αντάλλαγμα την έμμεση, ντε φάκτο αναγνώριση του βορείου τμήματος της Κύπρου, του κατεχόμενου τμήματος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

    "Εμείς όπως έχω και έχουμε δηλώσει δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι απέναντι σε αυτές τις προτάσεις και η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο που έχουμε πράξει και εμείς. Την καλούμε να κινηθεί δεόντως προς όλες τις κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς την ΕΕ, η οποία πρέπει να εγγυηθεί ότι η Τουρκία υλοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της χωρίς παρεκκλίσεις", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους".

    Της συνάντησης Μολυβιάτη - Παπανδρέου είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τυπική.

    [04] Εγκαίνια έκθεσης EXPRO 2006

    Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 13η Διεθνή Έκθεση EXPRO 2006, την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Για τέσσερις ημέρες μέσα από τα 300 περίπτερά της θα παρουσιαστούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν τον ξενοδοχειακό και επαγγελματικό εξοπλισμό. Νωρίτερα, ο κ. Αβραμόπουλος θα εγκαινιάσει και την 37η τουριστική έκθεση Xenia.

    Η έκθεση EXPRO 2006 θα περιλαμβάνει όποιο νέο προϊόν έχει να παρουσιάσει η διεθνής και εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία, που θα καλύψει και τις απαιτήσεις των ελλήνων ξενοδόχων και επαγγελματιών για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους. Λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία έρευνα του ΣΕΤΕ, από όπου προκύπτει ότι ο στόλος των ξενοδοχείων της χώρας είναι κατά 77 % γηρασμένος, εκτιμάται ότι η έκθεση μπορεί να συμβάλει στην άμεση ποιοτική αναβάθμιση του για να ανταποκριθεί στις νέες μεγάλες προκλήσεις.

    Η επαγγελματική αγορά του κλάδου, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, προχωρά κάθε χρόνο σε μερική ή ριζική ανακαίνιση του 80% των καταστημάτων και επιχειρήσεων. Παράλληλα και σύμφωνα με στοιχεία Επιμελητηρίων και αρμοδίων φορέων, ετησίως δρομολογούν την λειτουργία τους περίπου 20.000 νέες τουριστικές και επαγγελματικές επιχειρήσεις.

    Εχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να επισκεφθούν την Έκθεση, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και στελέχη επιχειρήσεων από Βαλκανικές χώρες, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με στοιχεία της EXPRO η ετήσια αύξηση των επισκεπτών αυτών είναι της τάξης του 15% καισ την φετινή EXPRO 2006 αναμένονται πάνω από 1.500 επισκέπτες από αυτές τις χώρες.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκδήλωση της Λέσχης Αρχιμαγείρων που πραγματοποιείται πλέον κάθε χρόνο στο πλαίσιο λειτουργίας της EXPRO, ενώ και φέτος θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής Τέχνης με τη συμμετοχή 300 και πλέον Επαγγελματιών και μαθητών Τουριστικών Σχολών. Οι διαγωνιζόμενοι στο Φεστιβάλ μαθητές Τουριστικών Σχολών θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από κορυφαία ονόματα της Διεθνούς Γαστρονομίας.

    Η 13η Διεθνής Έκθεσης EXPRO 2006 Επαγγελματικού και Τουριστικού Εξοπλισμού θα λειτουργήσει από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου έως και την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, από τις 10:00 π.μ. έως 20:00 στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΚΕΠ της Αθήνας που βρίσκεται στο 12ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Μεταμόρφωση Αττικής. Μέγας χορηγός της Έκθεσης είναι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Ε.Ο.Τ.

    [05] Διαβαλκανική Σύνοδος υπουργών Μεταφορών

    Μια νέα σελίδα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο χώρο των Βαλκανίων, ανοίγει μετά την κατ΄ αρχή συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν οι υπουργοί μεταφορών των κρατών μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στη διάρκεια της Συνόδου τους, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη.

    Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, που διεξήχθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, οι υπουργοί μεταφορών από Αλβανία, πΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μολδαβία και Ελλάδα συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών που θα συνδέει τους βασικούς κόμβους - πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στόχος της Συνεργασίας αυτής είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού σε βασικά τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή.

    Η πρώτη φάση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου, το οποίο στην ουσία περιλαμβάνει ένα δίκτυο 14 σιδηροδρομικών αξόνων, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 και η δεύτερη το 2020. Στην πρώτη φάση, όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε, θα γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, για την αύξηση της ταχύτητας των επιβατικών τρένων στα 130 χλμ/ώρα, με προοπτική τα 160km/h, ακόμα και τα 220 χλμ/ώρα σε κάποια σημεία του δικτύου, ενώ η ταχύτητα των εμπορευματικών τρένων θα προσαρμοστεί αναλόγως.

    Στο μνημόνιο προβλέπεται επίσης ο περιορισμός ή η εξάλειψη των εμποδίων στις διασυνοριακές διελεύσεις και η απλοποίηση των διαδικασιών, ο συγχρονισμός των χρονοδιαγραμμάτων των έργων που εκπονούνται ή προγραμματίζονται σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, καθώς και η εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών σχημάτων (ΕΕ, Διεθνείς χρηματοδοτικοί Οργανισμοί).

    Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου η Ελλάδα πέτυχε να αναλάβει την Προεδρία της Διευθύνουσας Επιτροπής που θα προωθήσει την υλοποίηση της Συμφωνίας καθώς και την Τεχνική Γραμματεία που θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη.

    Ο κ. Λιάπης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, έκανε λόγο για ένα τολμηρό εγχείρημα για την αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, την προαγωγή του σιδηρόδρομου ως φιλικότερου προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς, την προώθηση του τουρισμού αλλά και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και την ανάδειξη της χώρας μας ως πρωταγωνιστή στις εξελίξεις στην περιοχή.

    Το απόγευμα οι υπουργοί μεταφορών που πήραν μέρος στη Σύνοδο θα παρακολουθήσουν συναυλία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 January 2006 - 13:49:12 UTC