Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαίνια της έκθεσης Xenia
  • [02] Υποχωρεί η κακοκαιρία
  • [03] Συμβούλιο Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών
  • [04] Στη Βενετία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • [01] Εγκαίνια της έκθεσης Xenia

    Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Tουριστικής Ανάπτυξης, έγιναν σήμερα τα εγκαίνια της 37ης έκθεσης επαγγελματικού τουριστικού εξοπλισμού Xenia, που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου (Ελληνικό) μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

    Από το βήμα των εγκαινίων ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέδειξε τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και εξήρε την προσφορά των Ελλήνων επιχειρηματιών στις προσπάθειες για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον ο ελληνικός τουρισμός προχωράει στη νέα εποχή σημειώνοντας ότι καθοριστικός παράγοντας για την ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος αναδεικνύεται η ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος ανέφερε ότι μόνο με την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα ξεφύγει η Ελλάδα από τον σκληρό ανταγωνισμό.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ.Σγουρίδης, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, ζήτησε από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης να ασχοληθεί περισσότερο με τον εγχώριο τουρισμό, επικαλούμενος έρευνα της Eurostat ότι ένας στους δυο Έλληνες δεν πάει διακοπές, όπως επίσης να συνεχισθεί το πρόγραμμα των μαθητικών εβδομάδων.

    Όσον αφορά την έκθεση, τονίστηκε ότι η Χenia, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην κρίσιμη σχέση των επαγγελματιών της βιομηχανίας του τουρισμού, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής με την αγορά των εταιρειών προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελεί πρωτοπόρο στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

    Παράλληλα, σε μελέτη της Xenia Εκθέσεις-Συνέδρια Α.Ε. για τις τουριστικές επενδύσεις, με την ευκαιρία της έκθεσης, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα (από το 1998 μέχρι το Νοέμβριο του 2005), μέσω του - παλαιού και νέου - αναπτυξιακού νόμου έχουν εγκριθεί 1.120 τουριστικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ.

    Αν και οι επενδύσεις αυτές στο μέγεθος και το επίπεδό τους (π.χ. ανακαινίσεις, δημιουργία μικρών μονάδων) διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της υποδομής του ελληνικού τουρισμού, ενεργοποιώντας παράλληλα μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες, η βασική ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τη μελέτη, θα προκύψει με την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων και ειδικότερα είτε μέσα από την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, είτε μέσα από το πρόγραμμα της ΕΤΑ.

    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η υλοποίηση της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας του εφοπλιστή Β. Κωνσταντακόπουλου, η επένδυση των βρετανικής Loyalward Limited (εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου) στην μοναστηριακή περιουσία της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, τα πρώτα οκτώ περιουσιακά στοιχεία που θα προκηρυχθούν στις αρχές του 2006 από την ΕΤΑ και δύο σημαντικές επενδύσεις που σχεδιάζονται στη Μαγνησία.

    Εγκαίνια έκθεσης EXPRO 2006

    Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 13η Διεθνής Έκθεση EXPRO 2006, την οποία θα εγκαινιάσει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης. Για τέσσερις ημέρες μέσα από τα 300 περίπτερά της θα παρουσιαστούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν τον ξενοδοχειακό και επαγγελματικό εξοπλισμό.

    Η έκθεση EXPRO 2006 θα περιλαμβάνει όποιο νέο προϊόν έχει να παρουσιάσει η διεθνής και εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία, που θα καλύψει και τις απαιτήσεις των ελλήνων ξενοδόχων και επαγγελματιών για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους. Λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία έρευνα του ΣΕΤΕ, από όπου προκύπτει ότι ο στόλος των ξενοδοχείων της χώρας είναι κατά 77 % γηρασμένος, εκτιμάται ότι η έκθεση μπορεί να συμβάλει στην άμεση ποιοτική αναβάθμιση του για να ανταποκριθεί στις νέες μεγάλες προκλήσεις.

    Η επαγγελματική αγορά του κλάδου, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, προχωρά κάθε χρόνο σε μερική ή ριζική ανακαίνιση του 80% των καταστημάτων και επιχειρήσεων. Παράλληλα και σύμφωνα με στοιχεία Επιμελητηρίων και αρμοδίων φορέων, ετησίως δρομολογούν την λειτουργία τους περίπου 20.000 νέες τουριστικές και επαγγελματικές επιχειρήσεις.

    Εχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να επισκεφθούν την Έκθεση, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και στελέχη επιχειρήσεων από Βαλκανικές χώρες, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με στοιχεία της EXPRO η ετήσια αύξηση των επισκεπτών αυτών είναι της τάξης του 15% καισ την φετινή EXPRO 2006 αναμένονται πάνω από 1.500 επισκέπτες από αυτές τις χώρες.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκδήλωση της Λέσχης Αρχιμαγείρων που πραγματοποιείται πλέον κάθε χρόνο στο πλαίσιο λειτουργίας της EXPRO, ενώ και φέτος θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγειρικής Τέχνης με τη συμμετοχή 300 και πλέον Επαγγελματιών και μαθητών Τουριστικών Σχολών. Οι διαγωνιζόμενοι στο Φεστιβάλ μαθητές Τουριστικών Σχολών θα κριθούν από Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από κορυφαία ονόματα της Διεθνούς Γαστρονομίας.

    Η 13η Διεθνής Έκθεση EXPRO 2006 Επαγγελματικού και Τουριστικού Εξοπλισμού θα λειτουργήσει από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου έως και την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, από τις 10:00 π.μ. έως 20:00 στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΚΕΠ της Αθήνας που βρίσκεται στο 12ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στη Μεταμόρφωση Αττικής. Μέγας χορηγός της Έκθεσης είναι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Ε.Ο.Τ.

    [02] Υποχωρεί η κακοκαιρία

    Σε επαγρύπνηση εξακολουθεί να βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, για την επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, η οποία υποχωρεί σταδιακά. Ιδιαίτερα χαμηλές εξακολουθούν να είναι οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ λόγω του παγετού που έχει σχηματισθεί στο οδόστρωμα,οι αρχές εφιστούν την προσοχή οδηγών και πεζών στις μετακινήσεις τους, κυρίως τις πρωϊνές ώρες.

    Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία στα βόρεια προάστια, κατά περίπτωση λειτούργησαν στις περιοχές της ανατολικής Αττικής. Κλειστά επίσης, παρέμειναν τα σχολεία σε Ιθάκη, Κεφαλονιά και βόρεια Εύβοια. Κανονικά έγιναν τα μαθήματα σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    [03] Συμβούλιο Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών

    Την καθιέρωση της ποσόστωσης 40% για την εκπροσώπηση των γυναικών και στο Υπουργικό Συμβούλιο αν αναλάβει την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζοντας το απόγευμα τις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τις πρώτες τομές που έκανε όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν να θεσμοθετήσει την εκπροσώπηση γυναικών κατά 40% σε όλα τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος. "Οι γυναίκες -είπε- προάγουν τις παγκόσμιες αξίες σ' έναν κόσμο με διαφορετικές πολιτισμικές πραγματικότητες. Το θέμα αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη σημασία της γυναίκας, την προστιθέμενη αξία που προσφέρει, την πολιτική και τη δυνατότητα οικοδόμησης νέων γεφυρών και ελπίδων στον κόσμο. Η απελευθέρωση του τεράστιου γυναικείου δυναμικού της κοινωνίας μας αποτελεί προϋπόθεση για τη Δημοκρατία. Το δικό μας Κίνημα ταυτίστηκε με ριζικές θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα για την ισότητα".

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με αριθμούς που αν και δεν δίνουν ανάγλυφα την εικόνα όπως είπε είναι συνταρακτικοί: Από 750 εκατομμύρια αναλφάβητους παγκοσμίως τα 2/3 είναι γυναίκες. Από 1,3 δισ. άτομα κάτω από τοο όριο της φτώχειας, 900 εκατ. είναι γυναίκες. Από τους μετανάστες το 50% είναι γυναίκες. Επίσης στο AIDS το 50% είναι γυναίκες, 200.000 θάνατοι από εκτρώσεις, 90% των θυμάτων σε πόλεμο είναι γυναίκες και παιδιά. Στην εργασία οι γυναίκες είναι το 43% του εργατικού δυναμικού, το 50% των άνεργων , το 77% των χαμηλόμισθων και το 80% των προσφύγων , 4 εκατομ. γυναίκες πουλιούνται και αγοράζονται κάθε χρόνο αλλά και σε προσωπικό οικογενειακό επίπεδο επικρατούν αντιλήψεις απαράδεκτες. Οι μισές γυναίκες που δολοφονούνται δολοφονούνται από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους ποσοστό που σε μερικές χώρες φτάνει το 70%. Μία στις 4 γυναίκες είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το σύντροφό της. Στον πολιτικό στίβο έχουμε το αντίστροφο. Παγκοσμίως μόνο 15% γυναίκες κατέχουν θέσεις σε νομοθετικά σώματα ενώ σε 14 χώρες από τις 190 περίπου στον κόσμο έχουν ένα ποσοστό πάνω από 30% στην εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

    Πιστεύω - σημείωσε ο κ. Παπανδρέου - ότι αν περισσότερες γυναίκες συμμετείχαν σε θέσεις ευθύνης και εξουσίας δεν θα είχαμε τα φαινόμενα αυτά. Αναφερόμενος στην οικογένεια σημείωσε ότι η στήριξη του θεσμού δεν σημαίνει να αφαιρέσουμε από τη γυναίκα τα δικαιώματά της. Δεν σημαίνει να είναι αιχμάλωτη σε έναν παραδοσιακό ρόλο στην οικογένεια. Σημαίνει να έχει δικαίωμα επιλογής για ίσες δυνατότητες και ως εργαζόμενη και ως μητέρα. Και εδώ πρέπει να αλλάξουμε πολλές νοοτροπίες".

    Και κατέληξε: Μόνο με νέες αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας μπορούμε να μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο κοινωνίας ένα άλλο πρότυπο εξουσίας, ένα άλλο πρότυπο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, ένα άλλο πρότυπο διακυβέρνησης δημοκρατικής ανθρώπινης και δίκαιης.

    Προηγουμένως η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών Πία Λοκατέλι τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ με την ένθερμη στήριξη και πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου έχουν γίνει μεγάλα βήματα ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών. Εχοντας εγκαταστήσει - σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου - ως ποσοστό συμμετοχής υποχρεωτικό για τα δύο φύλα το 40% σε όλα τα όργανα του Κινήματος, στις εκλογές της ανασυγκρότησης πριν μερικούς μήνες τα 9.000 στελέχη μας που εκλέχθηκαν σε όλες τις οργανώσειςα του ΠΑΣΟΚ οι 3.400 είναι γυναίκες. Αυτό - υπογράμμισε - αποτελεί ένα έμπρακτο σημαντικό βήμα για την πιό ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο Κίνημά μας και πιστεύουμε ότι συμβάλλει σε μια συνολική προσπάθεια για την πιό ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο διεθνές και ευρωπαϊκό προοδευτικό και σοσιαλιστικό Κίνημα.

    [04] Στη Βενετία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας και ακολούθως παρακολούθησε δοξολογία στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου.

    Ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε στο ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας έκθεση με έγγραφα Ηπειρωτών που έζησαν στη Βενετία (τυπογράφοι, έμποροι από το 16ο αιώνα) και ξεναγήθηκε στο Ινστιτούτο όπου βρίσκεται και το παλιό αρχείο της ελληνικής κοινότητας από το 15ο αιώνα από την διευθύντρια του Ιδρύματος καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου.

    Το ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και μετά-βυζαντινών σπουδών Βενετίας ιδρύθηκε το 1951 μετά από μία πολιτιστική συμφωνία Ελλάδος και Ιταλίας η οποία προέβλεπε επίσης την επανίδρυση της ιταλικής αρχαιολογικής σχολής και του ιταλικού ινστιτούτου στην Αθήνα.

    Το 1953 η ιστορική ελληνορθόδοξη αδελφότητα της Βενετίας αποφάσισε να παραχωρήσει στο Ινστιτούτο τη διαχείριση της περιουσίας της. Η ελληνορθόδοξη αδελφότητα υπήρξε η πιο σημαντική ελληνική παροικία του εξωτερικού και σημαντικός σταθμός στην ιστορία της ήταν το 1498 όταν η γαληνότατη δημοκρατία της Βενετίας παραχώρησε στους Έλληνες της πόλεως την άδεια ιδρύσεως της αδελφότητας των Ελλήνων ορθοδόξων.

    Στα μέσα του 17ου αιώνα η αδελφότητα αξιοποίησε κληροδότημα του Κερκυραίου δικηγόρου Θωμά Φλαγγίνη και ίδρυσε ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα, το Φλαγγίνειο Εκπαιδευτήριο.

    Κύριος στόχος του Ινστιτούτου, που εδρεύει στο κτίριο του Φλαγγίνειου Εκπαιδευτηρίου, είναι η μελέτη της Λατινοκρατίας στον ελληνικό χώρο με έμφαση στην ιστορία της περιόδου της Βενετοκρατίας. Αποτελεί, παράλληλα, κληρονόμο σημαντικότατων μνημειακών καλλιτεχνικών και αρχειακών θησαυρών και εγγράφων που συνέλεξαν οι Έλληνες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Βενετία μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

    Το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο των Εικόνων του Ινστιτούτου και αύριο το πρωί θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 January 2006 - 21:36:35 UTC