Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ
  • [02] Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Δράμα
  • [03] Ικανοποίηση Παπούλια από τις επαφές στην Ιταλία
  • [04] Στον πυρετό του τελικού στο Αυστραλιανό όπεν
  • [05] Καραμανλής: Ο πρώτος λόγος στις τοπικές κοινωνίες
  • [06] Ο Παγδατής ηττήθηκε από τον Φέντερερ
  • [07] Στην Κούβα ο Αλέκος Αλαβάνος
  • [08] Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων
  • [09] Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

  • [01] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ

    Υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.Ο κ.Κ.Καραμανλης θα δώσει το περιγραμμα της πολιτικης που θα ακολουθησει η κυβερνητικη παράταξη στην πορεια προς τις εκλογές.Ταυτοχρονα ομως θα αναφερθει και στην γενικοτερη πολιτικη της κυβέρνησης οσον αφορα τις μεταρρυθμισεις και αλλαγές.Στην συνεδρίαση θα μιλησει και ο γραμματέας της κεντρικης επιτροπής κ.Βαγγελης Μειμαράκης ο οποιος θα αναφερθει στα κριτήρια με τα οποια θα επιλεγουν οι δημαρχοι ενω αναμενεται να επαναλάβει οτι οι εν ενεργεια δημαρχοι θα εχουν την στηριξη της Νέας Δημοκρατίας.

    [02] Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Δράμα

    Την πεποίθησή του ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ελληνική περιφέρεια θα βρεθεί στο επίκεντρο όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας από την Δράμα όπου μετέβη, προκειμένου να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Νομού Δράμας και το Επιμελητήριο Δράμας και την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

    Ο κ. Σιούφας επισκέφθηκε μια πρότυπη μονάδα θερμοκηπίων που επιδοτήθηκε από προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και, όπως είπε, πρόκειται για μια επένδυση συνολικού κόστους 18 εκατομμυρίων ευρώ, που απασχολεί 160 άτομα και συνδυάζει την αγροτική προοπτική, την σύγχρονη τεχνολογία και την χρήση του φυσικού αερίου, ενώ υπογράμμισε ότι ο εξαγωγικός χαρακτήρας της επιχείρησης αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της σημαντικής αυτής επένδυσης για την οικονομία της Δράμας.

    Κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου ο υπουργός υπογράμμισε την σπουδαιότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας και εν συνεχεία στα νοικοκυριά για οικιακή χρήση, ενώ σημείωσε ότι καθημερινά η κυβέρνηση μέσα από παρόμοιες παρεμβάσεις και ενέργειες φανερώνει την έγνοια της για την συνολική ανάπτυξη της περιφέρειας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σιούφας στα χρήματα που απέσπασε η Ελλάδα για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 και τα οποία όπως είπε στο μεγαλύτερο μέρος τους θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση και την βελτίωση των υποδομών της περιφέρειας, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι οι οδηγίες του πρωθυπουργού είναι σαφείς όσων αφορά τη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγίες που όπως είπε στοχεύουν πλέον στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας και στη διάθεση των κονδυλίων στην περιφέρεια και όχι στο κέντρο.

    Για την Δράμα σημείωσε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες ταχύρυθμης ανάπτυξης και αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

    Παρόντες στην εναρκτήρια εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος. Ο κ. Φώλιας έκανε λόγο για παραγωγικές επενδύσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια που θα αποφέρουν παραγωγικό πλούτο. Τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η περιφέρεια να βρεθεί στο προσκήνιο της αναπτυξιακής προσπάθειας που ξεκίνησε, σημειώνοντας με νόημα ότι το κέντρο πήρε όσα ήταν να πάρει «κερδίσαμε το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, τώρα ήρθε η στιγμή να κερδίσουμε το στοίχημα της συνολικής και ολοκληρωμένης ανάπτυξης της περιφέρειας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει κάθε περιοχή, γιατί η πραγματικότητα από εδώ και στο εξής είναι ότι έχουμε μπροστά μας μόνο προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε».

    Ο κ. Λιάσκος, που είναι και βασικός εισηγητής του συνεδρίου, στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης κυρίως σε περιοχές που υστερούν σε άλλες παραγωγικές δυνατότητες, ιδιαίτερα σήμερα που η ελληνική περιφέρεια πλήττεται από μεγάλη και διαρθρωτικής μορφής ανεργία.

    Ο νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε την ανάγκη χάραξης αναπτυξιακών κατευθύνσεων για το νομό, ενώ σημείωσε ότι βασική επιδίωξη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι δυναμικοί και επιθετικοί χειρισμοί και όχι οι γραφειοκρατικές και ατέρμονες προσπάθειες που δεν οδηγούν πουθενά.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας - Ξάνθης Κώστας Τάτσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος.

    Στο συνέδριο που θα διαρκέσει δυο μέρες, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως εισηγητές τεχνοκράτες, καθηγητές πανεπιστημίου, πρόεδροι ιδρυμάτων πανελλήνιου βεληνεκούς, καθώς και εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» και «ΙΣΤΑΜΕ». Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι με την βράβευση όλων των διατελεσάντων νομαρχών του νομού Δράμας.

    [03] Ικανοποίηση Παπούλια από τις επαφές στην Ιταλία

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας περάτωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ιταλία με τη συνάντηση που είχε σήμερα λίγο πριν από το μεσημέρι με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο.

    Ο κ. Κ. Παπούλιας, που συνοδευόταν από τους υπουργούς Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, Β. Ελλάδας Νίκο Τσιαρτσιώνη, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Σκανδαλάκη και Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη, έφθασε στην Αγία Εδρα στις 11 τοπική ώρα. Μετά την απόδοση τιμών από την ελβετική φρουρά του Βατικανού, ανέβηκε στο δεύτερο όροφο του Αποστολικού Μεγάρου και συνοδευόμενος από αξιωματούχους της εθιμοτυπίας κατευθύνθηκε προς το γραφείο του Ποντίφηκα. Εξω από την πόρτα τον ανέμενε χαμογελαστός ο Πάπας και η πρώτη τους επικοινωνία έγινε στη γερμανική γλώσσα. Ο κ. Παπούλιας χαιρέτησε τον Ποντίφηκα και αυτός τον ευχαρίστησε για την τιμή που του έκανε να τον επισκεφθεί.

    Ακολούθως αποσύρθηκαν στο γραφείο του Πάπα και είχαν δεκαπεντάλεπτη συνομιλία. Επειτα εισήλθε και η υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία που χαιρέτησε τον Πάπα, ο οποίος είχε και εγκάρδια συνομιλία στα γερμανικά με την κ. Παπούλια.

    Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα ένα ασημένιο δίσκο που απεικονίζει το Χριστό με τους μαθητές του, ενώ ο Ποντίφηκας του πρόσφερε το Ανώτατο Μετάλλειο του Παπικού κράτους.

    Ο κ. Κ. Παπούλιας συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό του Βατικανού Καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο.

    Ο Κάρολος Παπούλιας, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της Ιταλίας, καθώς μάλιστα επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία πολιτική βούληση να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς και ιταλοελληνικές σχέσεις στον οικονομικό, εμπορικό, αλλά και στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα.

    ¶λλωστε, όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και, όπως λεγόταν χαρακτηριστικά, ο πολιτισμός μας και η γλώσσα μας αποτελούν, τρόπον τινά, τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

    Επισημαίνεται συναφώς η επιτυχία που σημειώνει η έκθεση με δείγματα του Κυκλαδικού πολιτισμού, την οποία εγκαινίασε ο πρόεδρος στη Ρώμη και η συμφωνία με την Ιταλία για την επέκταση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ιταλικά σχολεία.

    Στο πολιτικό επίπεδο, εξάλλου, όπως τονιζόταν από ελληνικής πλευράς, διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια, η Μεσόγειος, αλλά και η Μέση Ανατολή.

    Ειδικά για την τελευταία περιοχή, από ελληνικής πλευράς σημειωνόταν η νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές και ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επικείμενη στα μέσα Φεβρουαρίου επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Αθήνα.

    [04] Στον πυρετό του τελικού στο Αυστραλιανό όπεν

    Η Κύπρος και όλος ο Ελληνισμός απανταχού της Γης, ζουν στον πυρετό του τελικού του αυστραλιανού ανοικτού κυπέλλου, μεταξύ του Μάρκου Παγδατή και του Ελβετού Ρότζερ Φέντερερ, που κατέχει την πρώτη θέση στο άθλημα.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 10.30 π.μ. και χιλιάδες έχουν μείνει στα σπίτια τους για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση.

    Αλλοι έχουν συρρεύσει σε χώρους στις πόλεις όπου έχουν στηθεί γιγαντοοθόνες.

    Επίσης, πολλά καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών έχουν τοποθετήσει στις βιτρίνες τους τηλεοράσεις, συντονισμένες στη μετάδοση του αγώνα.

    [05] Καραμανλής: Ο πρώτος λόγος στις τοπικές κοινωνίες

    Με ευχές προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για επιτυχία στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ξεκίνησε την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Καλωσορίζουμε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των σοσιαλιστικών σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών πολιτικών δυνάμεων και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες τους. Μέσα από τις διαδικασίες του συμβουλίου αυτού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την συμπαράστασή του στους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της κακοκαιρίας και παράλληλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. "Είναι γνωστό ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε περιοχές όπου ανάλογα καιρικά φαινόμενα δεν συμβαίνουν συχνά και αυτό οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα, εντοπίζονται τα αίτια και προωθούνται τα αναγκαία μέτρα", σημείωσε.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσφορά όλων εκείνων που εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για χάρη του κοινωνικού συνόλου. "Υπήρξε διαρκής κινητοποίηση των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων. Κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες απέδειξαν ότι ενισχύουν τη συνεργασία τους. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήθηκε το κράτος που θέλουμε και που δικαιούνται οι πολίτες, κανένας όμως δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για αποτελεσματικότερο κράτος κοντά στον πολίτη συνεχίζεται.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας για τις δημοτικές εκλογές. Η στρατηγική μας, ανέφερε, καθορίζεται από το πλαίσιο των βασικών αρχών και είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου. Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και συνεχίζουμε το άνοιγμά μας σε ολόκληρη την κοινωνία. Προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι ίδιοι οι πολίτες. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση έχουν αναμφισβήτητα πολιτικό περιεχόμενο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "στηρίζουμε τους καταξιωμένους, αναδεικνύουμε και στηρίζουμε όχι μόνο τα στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, αλλά και υποψηφίους με ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες, που εκφράζουν αιτήματα των δημοτών. Όλα αυτά συνιστούν ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές".

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα θυσιάσει το όφελος των τοπικών κοινωνιών στον βωμό της ανέξοδης πόλωσης των διχαστικών πρακτικών και του ακατανόητου φανατισμού. "Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να παίξουμε στο ταμπλό της στείρας αντιπαράθεσης σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης: Πρώτον, ρητή κατοχύρωση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

    Δεύτερον, εμπέδωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και συγκρότηση συνταγματικού δικαστηρίου.

    Τρίτον, διαρκής ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα και στα ΜΜΕ με αποτεσματικό έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων, διαφάνεια της προεκλογικής δαπάνης των βουλευτών, κατοχύρωση ουσιαστικού "πόθεν έσχες".

    Τέταρτον, αναπροσαρμογή ρυθμίσεων που αφορούν τους βουλευτές με αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, προσαρμογή των κωλυμάτων εκλογιμότητας, καθιέρωση μερικού επαγγελματικού ασυμβίβαστου, οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας.

    Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, ρύθμιση της δυνατότητας να καλύπτονται οργανικές θέσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πάντα μέσω ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Έκτον, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ρύθμιση που να αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη. Έβδομον, σύνδεση της χρήσης των δασικών εκτάσεων με ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

    Ο κ. Καραμανλής, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας, διευκρίνισε ότι έχουν διακριτούς ρόλους και αν υπάρχουν θέματα προς ρύθμιση, μπορούν να αντιμετωπίζονται από τον κοινό νομοθέτη.

    Επίσης, σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας η έως τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι οι υπάρχουσες διατάξεις λειτουργούν ευεργετικά για το πολιτικό μας σύστημα.

    Δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Καραμανλής ανέφερε "θέλουμε να υπάρξει ευρύς και ουσιαστικός διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις με την επιστημονική κοινότητα, με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Επιδιώκουμε συνεννόηση, συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις".

    Το 2006, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, έχει καθοριστική σημασία για την οικονομία, για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

    Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει μπροστά στις επιθέσεις και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από όλους εκείνους που φοβούνται τις αλλαγές και το μέλλον.

    Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη

    Την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής των προσώπων και των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα στηρίξει η ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου στις περιοχές που δεν υπάρχει δήμαρχος εν ενεργεία, επισήμανε νωρίτερα σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Η κυρία Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι πολιτικά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το χρίσμα, αλλά το πλαίσιο και οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσώπων και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως το κόμμα δεν πρέπει να επιτρέψει να αναπτυχθούν σε τοπικό επίπεδο ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δημιουργούν εικόνα σύγχυσης και έντασης.

    Την κατάσταση, ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να την χειριστούμε με τη λογική των κατόπιν εορτής απειλών για διαγραφές ή αποκλεισμούς. Πρέπει να επιλέξουμε τους καλύτερους, τους πιο άξιους και ικανούς υποψηφίους, αφήνοντας στο περιθώριο κομματικές ισορροπίες και καταβολές.

    Η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ακόμη ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα και πρόσθεσε: "Δεν θα αναφερθώ στην ουσία του τι σημαίνει να εκλέγεται ένας δήμαρχος με 42% στον πρώτο γύρο, είναι πλέον δεδομένο, ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, όλα αυτά θα κριθούν".

    Η δήμαρχος Αθηναίων κατέθεσε τις βασικές αρχές που κατά την άποψή της συγκροτούν ισχυρό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την ανανέωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης: Δημιουργία μητροπολιτικού δημοτικού οργανισμού για Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα και Ηράκλειο, θέσπιση αιρετής διοίκησης στην περιφέρεια με άμεση εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου από το εκλογικό σώμα, διεύρυνση του ρόλου της αυτοδιοίκησης για το σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης, ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης.

    [06] Ο Παγδατής ηττήθηκε από τον Φέντερερ

    Ο Μάρκος Παγδατής προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να κάνει την έκπληξη και να κατακτήσει το τρόπαιο στο απλό των ανδρών του όπεν Αυστραλίας, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Κύπριος τενίστας αντιμετώπισε στον τελικό τον Ρότζερ Φέντερερ και πήρε το πρώτο σετ με 7-5, αλλά στη συνέχεια υπέκυψε στην ανωτερότητα του Ελβετού, ο οποίος είναι το Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, και έχασε τελικά τα επόμενα σετ και τον αγώνα με 5-7, 0-6, 2-6.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φέντερερ έχει εξελιχθεί στον... «κακό δαίμονα» του Παγδατή, καθώς πριν από τον σημερινό τελικό είχαν αναμετρηθεί άλλες τρεις φορές και ο Ελβετός μετρούσε μόνο νίκες.

    Ο Παγδατής άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τον αγώνα στη «Ροντ Λέιβερ Αρίνα», καθώς μπήκε πολύ καλά ψυχολογικά, μετά τις νίκες επί σπουδαίων αντιπάλων και την πρόκρισή του στον τελικό. Στο πρώτο σετ υπήρχε απόλυτη ισορροπία έως το 5-5 (είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν μπόρεσε να πάρει διαφορά δύο γκέιμ), αλλά στο τέλος ο Κύπριος έκαμψε την αντίσταση του Φέντερερ με 7-5.

    Ο 20χρονος μπήκε πολύ δυνατά και στο δεύτερο σετ, όταν προηγήθηκε με 2-0 και έφτασε «μια ανάσα» από το 3-0, ωστόσο ο Φέντερερ αντέδρασε και πέρασε μπροστά με 4-3. Ο Παγδατής ισοφάρισε 5-5, όμως ο Ελβετός πήρε το δεύτερο σετ με 7-5. Το τρίτο σετ ήταν καθαρά υπόθεση του Φέντερερ, ο οποίος δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλό του και έφτασε τελικά στην κατάκτησή του με 6-0.

    Ο Ελβετός συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο τέταρτο σετ και προηγήθηκε 3-0 (στη διάρκεια του δεύτερου σετ ο Παγδατής έπαθε κράμπα, αλλά συνέχισε τον αγώνα), ο Παγδατής μείωσε σε 4-2, αλλά ο Φέντερερ πήρε το σετ με 6-2 και, παράλληλα, τη νίκη.

    [07] Στην Κούβα ο Αλέκος Αλαβάνος

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική, όπου πήρε μέρος σε συνάντηση ηγετών της Ευρωπαϊκής και Λατινοαμερικανικής Αριστεράς και στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ,στο Καράκας της Βενεζουέλας, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, με την ιδιότητά του ως μέλος του συμβουλίου ηγετών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, βρίσκεται στην Αβάνα της Κούβας προσκεκλημένος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Κούβας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αβάνα θα έχει επαφές με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και θα ενημερωθεί για την εξωτερική και οικονομική πολιτική της Κούβας.

    Σημειώνεται ότι κεντρικό θέμα της επίσκεψής του αποτελεί η ανάπτυξη των σχέσεων και ο συντονισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική.

    [08] Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

    Μηνύματα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ακούστηκαν σε εκδήλωση, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, την οποία οργάνωσαν η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια» στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    «Το Ολοκαύτωμα θα μας υπενθυμίζει για πάντα την πανανθρώπινη αρχή ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε στο κακό οπουδήποτε και αν αυτό βρίσκεται», τονίζει στο μήνυμα του ο Αμερικανός πρόεδρος και σημειώνει: «Η απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του ¶ουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 κατέστησε τον κόσμο πλήρως ενήμερο του τρόμου του Ολοκαυτώματος και της αποφασιστικότητας με την οποία το κακό κατέστρεψε εκατομμύρια αθώα θύματα. Σήμερα, η διεθνής κοινότητα τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος καταδικάζοντας την αναλγησία των ενόχων, τιμώντας το θάρρος εκείνων που αγωνίστηκαν εναντίον της αδικίας, και έχοντας κατά νουν ότι το καλό υπερισχύει του κακού».

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Διατηρώντας τη μνήμη ζωντανή αποδοκιμάζουμε εκείνους που ισχυρίζονται ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ ή ότι έχει μεγαλοποιηθεί. Η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι έργο μισαλλόδοξων. Οφείλουμε να απορρίπτουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς τους από οποιονδήποτε και οποτεδήποτε αυτοί ακούγονται. Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν ως μια αντίδραση στη φρίκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Εν τούτοις η διεθνής κοινότητα πάρα πολύ συχνά απέτυχε να ορθώσει το ανάστημά της μπροστά σε ομαδικές ωμότητες».

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισημαίνει: «Η σημερινή επέτειος υπογραμμίζει σε όλους μας το χρέος να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική πραγματικότητα του Ολοκαυτώματος ως ασπίδα προστασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Για την Ελλάδα το χρέος αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης άφησαν την τελευταία τους πνοή χιλιάδες συμπολίτες μας. Σχεδόν εξοντώθηκαν οι Ισραηλιτικές Κοινότητες, πυρήνες πολιτισμού και δημιουργίας στις πόλεις μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης έχουμε επιλέξει συνειδητά και αμετάκλητα τον δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης. Η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος μας υπαγορεύει να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα τις παγκόσμιες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Τον πόλεμο και την τρομοκρατία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις ασθένειες και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που κατάγεται από οικογένεια Εβραίων της Θεσσαλονίκης, σημειώνει: «Η μαρτυρία μας είναι απαίτηση των ημερών και μας ενώνει σήμερα. Πρέπει να τιμήσουμε τη μνήμη των εκτοπισμένων αυτών ανθρώπων και τη μνήμη των κατεστραμμένων αυτών ψυχών. Τους το οφείλουμε, όπως και εγώ ο ίδιος το οφείλω στην οικογένεια του παππού μου. Η ιστορία πρέπει να μεταδίδεται στις μελλοντικές γενιές, ώστε να μην ξεχάσουν να επαγρυπνούν και να εμποδίσουν άλλες τέτοιες ανθρώπινες βαρβαρότητες που ριζώνουν στη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και την απόρριψη του άλλου».

    Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να δώσουμε όλοι μας για τη δημοκρατία και την ειρηνική πορεία της ανθρωπότητας, είναι η διατήρηση της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας. Ας είναι η σημερινή ημέρα, ημέρα αντίστασης σε κάθε φαινόμενο διάκρισης ή ρατσισμού, φαινόμενα που για να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο δρόμο μιας διευρυμένης Ευρώπης των πολιτών και των λαών της».

    Ο υπουργός τίμησε συμβολικά τον Μανόλη Κονιόρδο για τη γενναία του στάση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, να βοηθήσει στη διάσωση της πενταμελούς εβραϊκής οικογένειας Ασαέλ, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δική του ζωή.

    Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ.

    [09] Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Σημαντική θα είναι η αυριανή μέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα, καθώς αύριο,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας υπό τον Ισπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ για πρώτη φορά θα εκλεγεί στη θέση αυτή ένας μάχιμος πολιτικός, καθώς η παράδοση ήθελε μέχρι τώρα να εκλέγονται πρώην Πρωθυπουργοί, όπως ο Βίλλυ Μπραντ ή ο Πιέρ Μωρουά.

    Μεγάλες είναι οι προσδοκίες στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης ύστερα από μακρά σχετικά περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ήταν σε υποχώρηση και ενώ τα σοσιαλιστικά κόμματα διεθνώς αναζητούν ή έχουν δρομολογήσει βαθύτατες αλλαγές στο εσωτερικό τους.

    Όπως έχουν αναφέρει στην πρότασή τους για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου οι σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και όπως έχουν δηλώσει άλλοι, "ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί στο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς να δώσει σχέδιο, λύσεις, προοπτικές και πνοή στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία".

    Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των σοσιαλιστών σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε ο κ. Παπανδρέου στη λειτουργία του κόμματος, κάτι που μέτρησε σημαντικά στην επιλογή του για τη θέση του Προέδρου της Διεθνούς. Και ήδη γίνεται λόγος για "ελληνικό μοντέλο" στη συγκρότηση και λειτουργία των κομμάτων, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί διεθνώς.

    Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η εκλογή του κ. Παπανδρέου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα έχει θετικά αποτελέσματα και στο εσωτερικό της χώρας, όπου "έχει ήδη αναδειχθεί η υποκρισία της ΝΔ, οι αντιλαϊκές και αυταρχικές επιλογές της" και "έχει αποδειχθεί η διαχειριστική της ανικανότητα".

    Η τελετή έναρξης των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα γίνει σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, με μια εκδήλώση που περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα, με τίτλο "Μουσικές του Κόσμου", αλλά και σύντομο χαιρετισμό του Γιώργου Παπανδρέου.

    Στο πρώτο μέρος της μουσικής εκδήλωσης θα εμφανιστεί ο Ρος Νταίηλυ και θα παρουσιάσει μουσικές απ΄ όλο τον κόσμο, ενώ στο δεύτερο μέρος θα εμφανιστούν οι Πασπαλά, Ρεμπούτσικα και Καλατζόπουλος.

    Οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αρχίζουν αύριο το πρωί, στις 10, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τοποθετήσεις σοσιαλιστών ηγετών για περίπου δύο ώρες.

    Κατά τις 12 το μεσημέρι προβλέπεται να γίνει η ομιλία- εισήγηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για τη θέση του Προέδρου της Διεθνούς, από έναν εκ των αντιπροέδρων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ψηφοφορία "δι΄ ανατάσεως της χειρός" και στη συνέχεια θα μιλήσει ο νέος Πρόεδρος.

    Το απόγευμα θα γίνουν συζητήσεις σε δύο τραπέζια. Η μία συζήτηση θα αφορά στη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων (ασθένεια Σαρόν, επικράτηση Χαμάς) και η άλλη στα Βαλκάνια, για τα οποία, με τη συμβολή του κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η περιοχή τελεί εν αναμονή εξελίξεων στο Κόσσοβο, μετά το θάνατο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Την Τρίτη η συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην παγκοσμιοποίηση και στο ρόλο των σοσιαλιστών στη διαδικασία αυτή. Η συζήτηση θα διαρκέσει, περίπου, μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

    Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη τύπου υπό τη νέα του ιδιότητα, μαζί με τον Γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα.

    Στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναμένεται να πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Σόκρατες, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Στάνισεφ, ο Πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβούνιο Τάντιτς και ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων όπως οι: Ρασμούσεν, Ολάν, Ντ΄ Αλέμα, Φασίνο, Τζεοάνα (πρώην Πρωθυπουργός της Ρουμανίας), Ντι Ρούπο, Μπαϊκάλ, ενώ το Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τζ. Φολκς. Από την Κύπρο θα πάρουν μέρος ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου. Θα μετέχει επίσης ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς. Λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους, δεν έχει κλείσει ακόμα η συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής (Σ.Δ) έχει 161 μέλη από τα οποία 104 είναι εθνικά κόμματα με πλήρες status, 30 είναι εθνικά κόμματα με συμβουλευτικό status, και 14 είναι εθνικά κόμματα με status παρατηρητή. Στη ΣΔ συμμετέχουν επίσης τρεις συνδεδεμένες οργανώσεις (Σοσιαλιστική Εκπαιδευτική Διεθνής, Σοσιαλιστική Διεθνής Νεολαία, Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών) και 10 ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις (όπως το Διεθνές Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα).

    Πενήντα τέσσερα (54) από τα εθνικά κόμματα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε αυτόνομα, είτε ως μέλη κυβερνητικών συνασπισμών.

    Μέλη της Σ.Δ είναι εργατικά, σοσιαλιστικά, και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ο ρόλος αυτών των κομμάτων είναι αισθητός σε όλες τις ηπείρους είτε σε κυβερνητική θέση, είτε σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης:

    1. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κόμματα μέλη της Σ.Δ είναι στην κυβέρνηση σε έντεκα από τα 25 κράτη/μέλη: στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φιλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία. Στα υπόλοιπα 15 κράτη/μέλη, τα κόμματα που μετέχουν της Σ.Δ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο τα μέλη της Σ.Δ. έχουν αξιοσημείωτη παρουσία, ηγούμενα κυβερνητικών συνασπισμών σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία. Έντονη παρουσία έχουν τα μέλη της Σ.Δ. και στα Βαλκάνια όπου ηγούνται κυβερνητικών συνασπισμών στη Βουλγαρία, τη FYROM, και τη Σερβία - Μαυροβούνιο.

    2. Στην Ασία, με ηγετική θέση σε χώρες όπως η Ινδία και το Ανατολικό Τιμόρ, έως και τη Μογγολία

    3. Στην Κεντρική, Λατινική, και Βόρεια Αμερική όπου είναι στην κυβέρνηση σε χώρες όπως η Χιλή, η Ουρουγουάη και ο Παναμάς.

    4. Στην Μέση Ανατολή: Όπου η Σ.Δ. συνενώνει κόμματα εξουσίας τόσο Παλαιστινιακά όσο και Ισραηλινά.

    5. Στην Ωκεανία, όπου μέλη της Σ.Δ. ηγούνται κυβερνήσεων στην Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία.

    6. Στην Αφρική, όπου μέλη της Σ.Δ. ηγούνται κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αγκόλα και η Ναμίμπια

    7. Μεταξύ των Αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπάρχουν ηγέτες όπως ο Goran Persson, Πρωθυπουργός Σουηδίας, ο Jose Luis Zapatero, Πρωθυπουργός Ισπανίας, o Tony Blair, Πρωθυπουργός Μ. Βρετανίας, ο Massimo D' Alema, Πρόεδρος των Δημοκρατών της Αριστεράς Ιταλίας, o Francois Hollande, Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, o Elio Di Rupo, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Βελγίου, ο Paavo Liponnen, Πρόεδρος της Βουλής της Φινλανδίας, ο Thorbjorn Jagland, η Helen Clark, Πρόεδρος της Νέας Ζηλανδίας, ο Ricardo Nunez, Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Χιλής κ.α.

    Σημεία ενδιαφέροντος αναφορικά με την Σοσιαλιστική Διεθνή:

    - Η ΣΔ μέχρι το 1989 είχε 101 κόμματα ως μέλη, κύρια στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Την περίοδο αυτή ξεκίνησε μια προσπάθεια ανοίγματος και στις υπόλοιπες ηπείρους με αποτέλεσμα σήμερα να έχει 161 μέλη και παρέμβαση σε κάθε γωνία του πλανήτη.

    - Η ΣΔ είναι αυτή που εγκρίνει την δημιουργία σχέσεων και συνεργασιών με άλλα κόμματα ακόμη και εντός Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα ακολουθεί τις αποφάσεις της ΣΔ.

    - Η ΣΔ έχει αναπτύξει και εκπαιδευτικό ρόλο κύρια σε νέα κόμματα, όπως αυτά της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και αλλού, με μεταφορά καλών πρακτικών, πολιτικής και οργανωτικής εμπειρίας.

    - Η ΣΔ αποτελεί ένα πεδίο συναντήσεων πολιτικών πλευρών σε περιοχές συγκρούσεων όπου κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Πρόσφατα διοργανώθηκαν συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (Μάιος 2005), ενώ στην Σόφια τον Νοέμβριο του 2005 συναντήθηκαν κόμματα από την Σερβία και το Κόσοβο (υπό την συν-προεδρία Παπανδρέου και Ναστάζε)

    - Αποτελεί πλατφόρμα άτυπων συναντήσεων σοσιαλιστών ηγετών και κυβερνητικών στελεχών από όλο τον κόσμο (τύπου Νταβός) για τον συντονισμό των θέσεων τους όπως έγινε το φθινόπωρο στην Νέα Υόρκη την παραμονή της συνεδρίασης του συμβουλίου του ΟΗΕ.

    - Παρεμβαίνει στον σύγχρονο διάλογο για την παγκοσμιοποίηση με την διοργάνωση συναντήσεων. Πιο πρόσφατη αυτή με τον πρόεδρο του WTO Pascal Lamy και σοσιαλιστές ηγέτες λίγο πριν την συνεδρίαση του WTO στο Hong Kong.

    - Συμμετέχει με τα κοινωνικά κινήματα σε παράλληλες εκδηλώσεις στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (Πόρτο Αλέγκρε, Ινδία,...).

    - Διαθέτει μεγάλο δίκτυο από εκλεγμένα στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης με συχνές συναντήσεις, τέτοια είχε πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2001.

    - Για καλύτερο συντονισμό της παρουσίας και της δράσης της έχει και δίκτυα σε κάθε ήπειρο όπου αναλαμβάνουν καμπάνιες επικεντρωμένου ενδιαφέροντος.

    - Η ΣΔ λειτουργεί επίσης και ως μηχανισμός στήριξης των σοσιαλιστικών κομμάτων για την ισχυροποίηση και εδραίωση της παρουσίας τους.

    - Προσφέρεται ακόμη και ως πεδίο συνάντησης και διαλόγου διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

    - Η ΣΔ είναι ένας αναγνωρισμένος διεθνώς μηχανισμός παρατήρησης εκλογικών διαδικασιών με αποστολή παρατηρητών, όπως για παράδειγμα στο Λίβανο όπου συμμετείχε και αντιπροσωπία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και τις πρόσφατες εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    - Διατηρεί δίκτυο Γυναικών και νεολαίας IUSY. (το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν διοργανώσει το Φεστιβάλ της IUSY στην Ελλάδα το 2003 στα Καμμένα Βούρλα)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 January 2006 - 0:44:25 UTC