Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για το Οπτικοακουστικό Αρχείο
  • [03] Αλαβάνος για επαφές στη Λ.Αμερική
  • [04] Επίθεση στον Χρήστο Πολυζωγόπουλο
  • [05] Σύγκρουση τραπεζών-ΟΤΟΕ για συμβάσεις
  • [06] Οι εξελίξεις στο Κόσοβο στο επίκεντρο των συνομιλιών Καραμανλή-Τάντιτς
  • [07] Στρατηγική συμφωνία με τη Microsoft
  • [08] Ψηφίστηκε η συγχώνευση ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζουν, υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου, οι Συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή και ευθύνη την εκλογή του ως προέδρου της Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από τη θέση αυτή θα μπορέσει να υπηρετήσει ακόμα καλύτερα τόσο την Ελλάδα όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και την αυριανή του κυβέρνηση.

    Είναι ευκαιρία,τόνισε, να αξιοποιηθεί η θέση αυτή για την προώθηση νέων ιδεών και προτάσεων και η εμπειρία δεκάδων κομμάτων καθώς και η προβολή της χώρας μέσα στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ανέφερε επίσης ότι σήμερα, χάρη στην παγκοσμιοποίηση, όλο και λιγότερο μπορεί να υπάρξει ο διαχωρισμός μεταξύ εσωτερικών - εθνικών θεμάτων και εξωτερικών.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, τόνισε, θα διαμορφώσει μία παγκόσμια ατζέντα πολιτικής η οποία έλειπε από την πλευρά των Σοσιαλιστών αλλά όχι και από την πλευρά των νεοσυντηρητικών. Και στο θέμα αυτό, όπως είπε, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Διεθνούς.

    Για την επιλογή ενός μάχιμου πολιτικού ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ήταν μία πρόκληση και για τον ίδιο και για τη Διεθνή μία πρόκληση την οποία αναζήτησαν από κοινού. Και η πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να αναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο, ανάμεσα στην κοινωνία της συμμετοχής και της δημοκρατίας και στην κοινωνία της αγοράς.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί κάτω από το όριο της φτώχειας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι για την επίλυση του προβλήματος αυτό που λείπει δεν είναι η πολιτική βούληση σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο.Και αυτό γιατί όπως ανέφερε δεν υπάρχουν θεσμοί παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    Πάντως, όπως υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί από την αγορά η οποία , όπως τόνισε δεν μπορει να τα λύσει όλα. Η αγορά πρόσθεσε, δεν μπορεί να αντιμετωπίσειπροβλήματα όπως η φτώχεια,οι πανδημίες ή το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντίθετα μπορεί να τα επιδεινώσει.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την όποια εθνική λύση στο θέμα της φτώχειας ως μισή λύση του προβλήματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ψήφισμα που προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης εναντίον του Κομμουνισμού ο κ.Παπανδρέου απάντησε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει ταχθεί σαφώς εναντίον αυτού του ψηφίσματος. Ως πρόεδρος ομως της Διεθνούς διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κυρίως από κόμματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τα οποία, όπως είπε, έχουν τις δικές τους εμπειρίες.

    Σε ερώτηση για το αν στο στόχαστρο του νέου προέδρου της Διεθνούς θα είναι φαινόμενα Μπερλουσκονισμού ή συγκέντρωσης στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Παπανδρέου απάντησε με τη λέξη "απολύτως".Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για τοπικό φαινόμενο αν και όπως πρόσθεσε στην Ελλάδα νομίζουμε ότι όλα γίνονται μόνο εδώ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι στον τομέα των μέσων ενημέρωσης θα υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση και πέραν των ελληνικών συνόρων.

    Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας και την τάση περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ευρώπη ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν την πόλωση και τον φονταμενταλισμό στη ρίζα τους. Πρόκειται ανέφερε για λιγότερο αστυνομικό και περισσότερο για πολιτικό θέμα. Και υπογράμμισε ότι η προσπάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών αποτελεί προτεραιότητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές ή αντίθετες απόψεις μεταξύ σοσιαλιστικών κομμάτων των ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων για τα αγροτικά προϊόντα και τί σκέπτεται να προωθήσει ο ίδιος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς για να φοβηθεί να ασχοληθεί με τα δύσκολα είτε αυτά αφορούν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

    Δεν θα ακολουθήσω, πρόσθεσε, τη λογική του μή κόστους το οποίο αργοτερα πληρώνεται ακριβότερα και είναι μια λογική που ακολουθούν όσοι αρέσκονται να βρίσκονται στην εξουσία και υπογράμμισε ότι δική του αρχή είναι να μιλάει με ειλικρίνεια στο λαό.

    Αναφορικά με τις διαφορές που υπαρχουν για τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάει σε ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με επιδότηση όχι των τιμών αλλά με επιδότηση της ασφάλειας του αγρότη που θα του δώσει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί στην αγορά και πρόσθεσε ότι μπορεί να βρεθούν αγορές για ποιοτικά προϊόντα. Θέλουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου να αλλάξουμε τα πράγματα με ασφάλεια ενώ η συντηρητικοί είναι της άποψης "αφήστε τα όλα ελεύθερα και όποιον πάρει ο χάρος".

    Σε ερώτηση αν σχεδιάζει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό με τη νέα του ιδιότητα τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό και τις προσπάθειές επίλυσής του χωρίς να ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Παρέμεινε πάντως στο ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων - μελών ή παρατηρητών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από την Κύπρο(ελεύθερη και κατεχόμενη) η οποία μπορεί να είναι μία καλή βάση για νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών ή συνδικάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν σκοπεύει να συγκροτήσει κάποια ομάδα στελεχών στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τον αντικαθιστά όταν θα ασχολείται με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και απάντησε ότι είχε πάντοτε χρόνο για να σχολείται με τα διεθνή θέματα και αυτό το θεωρεί χρέος του. Αν αφιερώσω αυτό και μόνο το χρόνο στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόσθεσε, θα πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για τη χώρα.

    Ερωτηθείς αν ενοχλήθηκε από τις ευχές του Κ. Καραμανλή για την εκλογή του απάντησε ότι δεν ενοχλήθηκε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις ευχές του και πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με τον όποιον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων.

    Για το θέμα του Κοσόβου για το οποίο υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις από ηγέτες κομμάτων της περιοχής αλλά και τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς,ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα στηρίξει τις προσπάθειες του Μάρτι Αχτισάρι στην περιοχή και θα διευκολύνει τον διάλογο. Πάντως, όπως τόνισε, η όποια λύση δοθεί πρέπει να είναι ειρηνική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής των Βαλκανίων. Δεν μιλάμε πρόσθεσε, για εθνοκάθαρση και τα προβλήματα δεν λύνονται μεμονωμένα. Το πρόβλημα του Κοσόβου αφορά ολη την περιοχή των Βαλκανίων και όλα τα Βαλκάνια έχουν λόγο. Η λύση που θα δοθεί, υπογράμμισε, πρέπει να συνδυαστεί με την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πάντως ότι στο βασικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της Διεθνούς αυτό της ανεξαρτησίας του Κοσόβου υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Και πρόσθεσε πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι το συναινετικό και οχι το επιβαλλόμενο.

    Σχετικά με το Μεσανατολικό για το οποίο εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα από τη Διεθνή ο κ. Παπαναδρέου απαντώντας σε ερώτηση για τη μή συμμετοχή της Χαμάς στη σύνοδο και αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στην περιοχή τόνισε ότι και μόνο η παρουσία του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και της Φατάχ και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους είναι σημαντικό θέμα ενώ το ψήφισμα που εκδόθηκε ανοίγει δρόμους για τις εξελίξεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής πιστοποιεί ότι υπήρξαν δημοκρατικές διαδικασίες στις εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη και συνεχάρη την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Επίσης εξέφρασε το σεβασμό της Διεθνούς στις αποφάσεις του παλαιστινιακού λαού και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση για την οποία, όπως είπε, ελπίζει να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου και της μη χρήση βίας στην κατεύθυνση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Ερωτηθεις σχετικά με την παραπομπή του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πριν από όλα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για την επίλυση των διαφορών .

    Επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία του Ιράν με τον Ελ Μπαραντέϊ για τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι υπάρχει ευθύνη στο θέμα της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, το οποίο χαρακτήρισε πολύ μεγάλο ζήτημα, στις μεγάλες δυνάμεις, παλιές ή νέες, αλλά και σε όσους ανοίγουν σήμερα το ζήτημα. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόσθεσε, θα ξαναδεί το θέμα της εξάπλωσης και θα εξετάσει τί πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει για να την εμποδίσει.

    Σε ερώτηση αν προτίθεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους και να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην αντίθεση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον πόλεμο στη χώρα αυτή και πρόσθεσε ότι στόχος της Διεθνούς είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανεξάρτητου ιρακινού κράτους χωρίς κατοχή.

    Αναφορικά με τον τρόπο που σκέπτεται να δράσει η Διεθνής για τον εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή περνά μέσα απο τον ΟΗΕ και όλους τους Οργανισμούς του καθώς και την περιφερειακή συνεργασία.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε οτι και εκεί υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και σε αυτό πρόκειται να δώσει το βάρος του το ΠΑΣΟΚ.

    Στον κ. Παπανδρέου τέθηκε ερώτηση σχετικά με το τεράστιο, όπως αναφέρθηκε, χάσμα μεταξύ των σοσιαλιστικών κομμάτων που προέρχονται απο αναπτυγμένες χώρες και αναπτυσσόμενες, όπως για παράδειγμα η Λατινική Αμερική όπου τα κόμματα εμφανίζονται πιο "επαναστατικά".

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς απάντησε ότι μπορεί κάποιος να είναι επαναστατικός αλλά όχι ταυτόχρονα βίαιος και επικαλέστηκε τα παραδείγματα του Μ. Γκάντι και του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν συνδέει το "επαναστατικός" με το "στρατιωτικός". Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι η επανάσταση στο μυαλό και την ψυχή μας και όχι στα μέσα, όπως οι σφαίρες και τα όπλα. Και δεν δέχθηκε ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

    Αλλη μία διαφορά για την οποία ρωτηθηκε ο κ. Παπανδρέου αφορά σε κόμματα που εφαρμόζουν διαφορετικά οικονομικά μοντέλα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κ. Μπλερ.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τον Τόνι Μπλερ του Ιράκ αλλά δέχθηκε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τον βρετανό πρωθυπουργό της εσωτερικής πολιτικής όπου έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε τομείς όπως η υγεία και η απασχόληση. Γενικά, τόνισε, πρέπει να αξιοποιηθεί η μεγάλη εμπειρία όλων των κομμάτων προκειμένου να επιλέξουμε το καλύτερο για τους λαούς μας πάντοτε στο πλαίσιο των σοσιαλιστικών μας αξιών και αρχών.

    Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Χιλιανός Λουϊς Αγιάλα, ο οποίος αναφερόμενος στις εργασίες του διημέρου τόνισε ότι τα πάντα έγιναν ανοιχτά και με διαφάνεια και όλοι αποχώρησαν ευχαριστημένοι.

    Από τους ομιλητές, πρόσθεσε, υπογραμμίστηκε ο παγκόσμιος χαρακτήρας της οργάνωσης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου προέδρου, ο οποίος, όπως είπε, επί σειρά ετών ασχολείται με τα διεθνή θέματα και διαδέχεται προσωπικότητες όπως ο Βίλι Μπραντ και Πιερ Μορουά.

    Στο τέλος των εργασιών της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πρόσθεσε ο κ.Αγιάλα έχουμε νέο πρόεδρο και νέο όραμα για το μέλλον.

    Τέλος, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) ενέκρινε τέσσερα ψηφίσματα, για τα Βαλκάνια,την Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας,την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη μεταξύ λαών και πολιτισμών.

    [02] Ψηφίστηκε το ν/σ για το Οπτικοακουστικό Αρχείο

    Θέλουμε να εξασφαλίσουμε στις μελλοντικές γενιές πρόσβαση στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «σύσταση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου» στην ολομέλεια της Βουλής.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συμπεριλαμβανόμενη διάταξη για τη «συγχώνευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ», έγινε θετικά δεκτή από τους εισηγητές της ΝΔ Σ. Βούλτεψη, του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου και του ΣΥΝ Φ. Κουβέλη.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε την ανάγκη κάλυψης του χαμένου εδάφους για τη διάσωση, διατήρηση και διάχυση του οπτικοακουστικού υλικού ελληνικού ενδιαφέροντος, που εκτείνεται χρονικά από το υλικό των πρώτων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων, των αδερφών Μανάκια, έως τις μέρες μας, με πιο πρόσφατη εξέλιξη, την υποδοχή του αρχείου της ελληνικής υπηρεσίας του BBC από τη Βουλή των Ελλήνων. «Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις», διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος, «τα Υπουργεία, οι Οργανισμοί και οι ιδιωτικοί φορείς θα παραχωρήσουν αντίγραφα των αρχείων τους στο ΕΟΑ και όχι τα πρωτότυπα που θα συνεχίσουν να διατηρούν». Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι το ΕΟΑ θα αποτελείται από δημοσιοποιημένο υλικό και όχι από διαβαθμισμένο και ότι θα είναι προσβάσιμο σε όλους, ωστόσο θα υπάρχει αντίτιμο για εκείνους που θέλουν να το εκμεταλλευτούν εμπορικά.

    Αναφορικά με την ενοποίηση του ΑΠΕ με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι επαναδιατυπώνεται η σχετική ρύθμιση παλαιότερου νόμου του ΠΑΣΟΚ, διότι είχε πάρα πολλά προβλήματα.

    Απαντώντας σε κριτική που άσκησαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξαίρεση των δημοσιογράφων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης από την παροχή επιδόματος, που προβλέπει διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η εξαίρεση υπάρχει με νόμο του 1995. «Εάν μετανοήσατε, είχατε χρόνο να τον αλλάξετε» είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Όσο για τις επικρίσεις ότι το ΕΟΑ δεν έπρεπε να είναι ΝΠΙΔ, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε ότι και το Ίδρυμα της Βουλής «για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» είναι επίσης ΝΠΙΔ.

    Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είπε ότι τα ΝΠΙΔ ανταποκρίνονται καλύτερα στους σκοπούς ίδρυσης τους και ότι ο έλεγχος σε αυτά είναι καλύτερος από ότι στα ΝΠΔΔ.

    Ειδικότερα για τη συγχώνευση ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Βούλτεψη είπε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία με την οποία συμφωνούμε όλοι, «ώστε να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες και να ενισχυθεί ο ρόλος τους μέσα από τη συνεργασία, τη συνένωση δυνάμεων και την κοινή δράση. Η προεργασία έχει ήδη γίνει αθόρυβα και αποτελεσματικά» είπε η κ. Βούλτεψη ενώ συνεχάρη «τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους στο ΑΠΕ για την αποτελεσματική και με σύγχρονα μέσα προσπάθειά τους στην υπηρεσία της διαρκούς ενημέρωσης».

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου αναρωτήθηκε, προς τι η δημιουργία του ΕΟΑ εφόσον θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν οι διευθύνσεις της ΕΡΤ ή των υπουργείων που διαθέτουν τα σχετικά αρχεία. Αντιτάχθηκε στην εξαίρεση του ΕΟΑ από το δημόσιο τομέα και τα δημόσια λογιστικά και ζήτησε την υπαγωγή του στη Βουλή. Εξάλλου, υποστήριξε ότι το ΕΟΑ θα ελέγχεται πλήρως από τον υπουργό και ότι οι υπάλληλοι θα προσληφθούν με διαβλητό τρόπο.

    Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη είπε ότι δεν θεωρεί ως προοδευτική εξέλιξη την πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου «επί αντιτίμου». Θα ψηφίζαμε τη σύσταση του ΕΟΑ εάν ήταν υπό τον έλεγχο της Βουλής, εάν ήταν ΝΠΔΔ και υπαγόταν στα δημόσια λογιστικά είπε η κ. Κανέλλη.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΝ είπε ότι η χώρα καθυστέρησε αρκετά στη δημιουργία ενός ΕΟΑ, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, για την ανάγκη ίδρυσης ενός ΝΠΙΔ, όταν «θα μπορούσε να υπάρξει αυτοτελής διεύθυνση στη Γενική Γραμματεία Τύπου». Χαρακτήρισε πάντως θετική τη διάταξη για τη συγχώνευση του ΑΠΕ με το ΜΠΕ καθώς και τη ρύθμιση για την παροχή επιδόματος στους εργαζόμενους της Γ.Γ. Ενημέρωσης.

    Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Ευγενίος Χαϊτίδης, ρώτησε τον υπουργό Επικρατείας εάν έχει διασφαλιστεί ότι η συγχώνευση ΑΠΕ και Μακεδονικού Πρακτορείου δεν θα δώσει την ευκαιρία στην ΠΓΔΜ να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πλέον το ΜΠΕ και να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα σε βάρος των παγίων θέσεων της χώρας μας.

    Απαντώντας, ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε την πρόβλεψη του νομοσχεδίου ότι η νέα εταιρεία ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ΑΠΕ και του ΜΠΕ, εντός και εκτός Ελλάδας, και τόνισε ότι έχει ληφθεί πρόνοια να μη χαθεί κανένα από τα δικαιώματα που έχουμε διεθνώς.

    [03] Αλαβάνος για επαφές στη Λ.Αμερική

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ , θα κάνει δηλώσεις, στα γραφεία του κόμματος, σχετικά με τα συμπεράσματα από το ταξίδι του, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΝ -στα πλαίσια του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς- στην Βενεζουέλα και την Κούβα.

    Ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος επέστρεψε χθες το βράδυ, είχε επαφές και συναντήσεις στην Αβάνα με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της κουβανικής κυβέρνησης κ. Εουμέλιο Καβαλιέρο και οι υπεύθυνοι Διεθνών Σχέσεων του Κ.Κ. Κούβας κ. Όσκαρ Μαρτίνες και η κ. Καρδινάλ Διέγο.

    Επίσης, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών Κούβας και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών Κούβας, όπου πραγματοποίησε συσκέψεις εργασίας.

    Κατά τις επαφές αυτές, συμφωνήθηκε να ανοίξει ένας ευρύτατος διάλογος μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς της Λατινικής Αμερικής με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να αναπτυχθούν διμερείς συνεργασίες τόσο με τον ΣΥΝ όσο και με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Τέλος, ο Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στην επίσημη εφημερίδα του Κ.Κ. Κούβας «Granma», τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης και διεύρυνσης των σχέσεων, τόσο των δύο λαών, όσο και της ελληνικής με την κουβανική κυβέρνηση.

    [04] Επίθεση στον Χρήστο Πολυζωγόπουλο

    Επίθεση από ομάδα νεαρών δέχθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ.Πολυζωγόπουλος στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Ναυραρίνου, στο κέντρο της Αθήνας. Οι νεαροί προξένησαν φθορές με ξύλα και πέτρες στο ΙΧ αυτοκίνητο του κ.Πολυζογώπουλου, τον οποίο τραυμάτισαν ελαφρά. Μετά την επίθεση η δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος επέβαινε στο αυτοκίνητό του μαζί με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου και υπεύθυνο του Εργατικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Ιωάννη Ρομπόλη. Ήταν σταματημένοι στο φανάρι όταν οι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον του. Τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο και τον χτύπησαν. Ελαφρά τραυμάτισαν και τον κ. Ρομπόλη που προσπάθησε να τους σταματήσει, ενώ έσπασαν και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

    Στη συνέχεια άρπαξαν δύο τσάντες με έγγραφα από το πορτ παγκάζ, το κινητό τηλέφωνο του προέδρου της ΓΣΕΕ και εξαφανίστηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων πριν φτάσει στο σημείο μια διμοιρία ΜΑΤ που βρισκόταν σε μικρή απόσταση και έτρεξε όταν αντελήφθη τι συνέβαινε. Ο κ. Πολυζωγόπουλος μετέβη με τα πόδια στην κλινική συνοδευόμενος από τον κ. Ρομπόλη όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις και αξονική τομογραφία.

    Το αυτοκίνητο του προέδρου της ΓΣΕΕ παρελήφθη από την Αστυνομία και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής Υπηρεσίας για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αφού σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετοί από τους νεαρούς το ακούμπησαν με γυμνά χέρια.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία η ομάδα των νεαρών κατευθυνόταν προς την πλατεία Εξαρχείων μετά τη λήξη της συγκέντρωσης και πορείας στο κέντρο της Αθήνας από περίπου 500 άτομα που έγινε για συμπαράσταση στους κρατούμενους Καλαϊτζίδη, Ασπιώτη και Καρασαρίνη.

    Σε ανακοίνωσή της , η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για άνανδρη δολοφονική επίθεση από πολυπληθή ομάδα φασιστοειδών.

    Τον κ. Πολυζωγόπουλο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Υγείας , Νικήτας Κακλαμάνης. Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του τόνισε "Καταδικάζω απερίφραστα αυτή τη βάρβαρη επίθεση, όπως την καταδικάζει και ο κάθε δημοκράτης της χώρας μας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Θόδωρος Ρουσόπουλος καταδίκασε την επίθεση απο το βήμα της Βουλής και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες για την ανεύρεση των δραστών. Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΝ.

    Σε καταδίκη της «άνανδρης» επίθεσης κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο προχώρησε η Βουλή δια του ββ αντιπροέδρου του σώματος Γ. Σούρλα, ο οποίος ευχήθηκε γρήγορη επάνοδο στα καθήκοντά του.

    [05] Σύγκρουση τραπεζών-ΟΤΟΕ για συμβάσεις

    Νέο μέτωπο μεταξύ των συνδικάτων και των τραπεζών άνοιξε στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων μετά τη χθεσινή πρωτοβουλία έξι τραπεζών, που ζήτησαν να συνάπτονται πλέον επιχειρησιακές και όχι κλαδική σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι τράπεζες με ταυτόχρονη επιστολή τους προς την ΟΤΟΕ επιχειρούν να καταργήσουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, θεσμό που μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί ως μέσο επίλυσης των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές έξι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς) συμφώνησαν και με ξεχωριστές αλλά ουσιαστικά πανομοιότυπες επιστολές ανακοίνωσαν στην ΟΤΟΕ ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την κλαδική σύμβαση με την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων. Κατά τους τραπεζίτες τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και οι συνθήκες του ανταγωνισμού επιβάλλουν πλέον οι ρυθμίσεις αυτές να γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, κάτι που, κατά τους συνδικαλιστές, οδηγεί στην πλήρη ελαστικοποίηση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων και κατά συνέπεια στην πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

    Η ΟΤΟΕ, με σημερινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για "επικίνδυνη, αυθαίρετη, αλαζονική και παράνομη συμπεριφορά των τραπεζών", για πρακτική που έχει ως στόχο "τη συμπίεση της αμοιβής και των όρων εργασίας που αυτές, εν είδει καρτέλ, θέλουν μονομερώς να επιβάλουν στους εργαζομενους".

    Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται από το σύνταγμα και τους νόμους και κανείς, όσο οικονομικά ισχυρός και αν είναι, δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση αυτές τις κατακτήσεις. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θεωρεί αυτονόητο πως "αν οι τράπεζες επιμείνουν και η κυβέρνηση δεν παρέμβει άμεσα και δραστικά για την άρση αυτής της αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θα αντιταχθεί στην αδιανόητη πρόκληση".

    Η ΟΤΟΕ, που συγκαλεί αύριο την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας για το ζήτημα, έχει ήδη ενημερώσει την ΓΣΕΕ προκειμένου οι αντιδράσεις των συνδικάτων να συντονιστούν απέναντι σ' αυτήν την ενέργεια την οποία οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν ως "θεσμική εκτροπή".

    Σύμφωνα με ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη, στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ προειδοποιεί ότι "η παρανομία και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν".

    Οι θέσεις των τραπεζών

    Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών αναφέρουν ότι οι επιστολές που έστειλαν στην ΟΤΟΕ είναι ξεχωριστές για κάθε τράπεζα και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται η Ελληνική Ενωση Τραπεζών που δεν αποτελεί συνδικαλιστικό φορέα.

    Το σκεπτικό που εκφράζουν οι διοικήσεις συνδέεται με το γεγονός ότι παλαιότερα, όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχεδόν στο σύνολό του, ελεγχόταν ιδιοκτησιακά από το Δημόσιο, η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για την επίλυση των θεμάτων του τραπεζικού κλάδου είχε νόημα. Παράλληλα ήταν εύκολο (λόγω του ενός κύριου μετόχου) να εκπροσωπηθεί τουλάχιστον το 70% του τραπεζικού συστήματος στις σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως απαιτεί ο νόμος του 1990 με βάση τα τότε δεδομένα.

    Οι τραπεζίτες επισημαίνουν όμως ότι οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, καθώς το Δημόσιο έχει πολύ μικρή άμεση συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών τραπεζών, με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να κατέχουν πάνω από το 30%, κατά μέσον όρο, του μετοχικού κεφαλαίου στις μεγαλύτερες από αυτές. Ταυτόχρονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα επιχειρησιακά σχέδια και οι χώρες εγκατάστασης κάθε τράπεζας διαφέρουν σημαντικά, με αποτέλεσμα ο ορισμός κοινού εκπροσώπου με ενιαία θέση να μην ευνοείται πια. Τα εργασιακά και κοινωνικά θέματα του κλάδου, περιλαμβανομένων των μισθολογικών, δύσκολα αποτελούν πλέον αντικείμενο κλαδικών ΣΣΕ, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, και τονίζουν ότι τα θέματα αυτά πρέπει πια να αντιμετωπίζονται με επιχειρησιακές συμφωνίες κάθε τράπεζας χωριστά, στο πλαίσιο του νόμου που τις προβλέπει.

    Ειδικότερα όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς την ΟΤΟΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Αράπογλου, "οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορεί να δώσουν καλύτερες λύσεις με τις απευθείας διαπραγματεύσεις εργοδότη και εργαζόμενου και με την άμεση γνώση των συγκεκριμένων συνθηκών των προβλημάτων της κάθε τράπεζας". Και υπογραμμίζει: "Την προτίμησή μας στην επιχειρησιακή σύμβαση συλλογικής εργασίας εκφράζουμε ρητά με την παρούσα επιστολή και αυτήν θα επιδιώξουμε με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην τράπεζά μας μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων που ισχύουν".

    Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ κ. Τσουκαλά, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα θέματα τα οποία θέτει η ΟΤΟΕ προς διαπραγμάτευση, απέχουν πολύ από τα μείζονος σημασίας θέματα τα οποία απασχολούν την Eurobank ενώ ορισμένα από τα αιτήματα της ΟΤΟΕ κρίνονται ανεδαφικά. "Ενδεικτικά και μόνο επισημαίνω την υπερβολική αύξηση των αποδοχών άνω του 10%, που θα οδηγήσει σε υπέρμετρη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας και τη μείωση των ορίων εργασίας σε 35 ώρες εβδομαδιαίως, από 37 που ισχύει σήμερα", αναφέρει ο κ. Νανόπουλος. Και υπογραμμίζει ότι δεν "επιθυμούμε να λάβουμε μέρος στις διαπραγματεύσεις και ούτε να δώσουμε εξουσιοδότηση για το σκοπό αυτό", ενώ παράλληλα αναφέρει ότι "η ΟΤΟΕ δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να αντιμετωπίσει τα καινούργια δεδομένα, ενώ τα προβλήματα διαφοροποιούνται από τράπεζα σε τράπεζα".

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Ματζούνης υπογραμμίζει στην επιστολή του στην ΟΤΟΕ ότι "σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τα εργασιακά και κοινωνικά θέματα του τραπεζικού κλάδου, περιλαμβανομένων των μισθολογικών, δεν μπορούν πλέον να αποτελούν αντικείμενο κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω επιχειρησιακών συμφωνιών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κάθε τράπεζας χωριστά".

    ΠΑΣΟΚ- Δήλωση Βενιζέλου

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις, μετά, όπως αναφέρει, "την άρνηση των Τραπεζών να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ για τη σύναψη κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον ο ίδιος ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων", δηλώνει ότι "φαίνονται πλέον τα αποτελέσματα του «μεταρρυθμιστικού οίστρου» της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή".

    "Αμφισβητείται πλέον ο κορυφαίος κοινωνικός θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας γιατί οι τράπεζες, ενθαρρυμένες από την μονομερή και ταξική πολιτική της κυβέρνησης, βρίσκουν την ευκαιρία να αποδιαρθρώσουν τις εργασιακές σχέσεις στον πιο ευαίσθητο, ίσως, τομέα της οικονομίας. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό δεν αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά τον ιδιωτικό τομέα και είναι το επόμενο βήμα μετά την αμφισβήτηση του θεσμού της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας", αναφέρει ο κ.Βενιζέλος.

    Επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί και να εφαρμόσει το Σύνταγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και να διαφυλάξει την ισορροπία μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, που η κυβέρνηση συστηματικά υπονομεύει υπέρ της εργοδοτικής πλευράς. Η κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων δεν αφορά μόνον τους εργαζόμενους, αλλά και ευρύτερα την λειτουργία της αγοράς, που βασίζεται στον υγιή και όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό".

    [06] Οι εξελίξεις στο Κόσοβο στο επίκεντρο των συνομιλιών Καραμανλή-Τάντιτς

    Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, τις σχέσεις Σερβίας-Μαυροβουνίου, την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Σερβία είναι σήμερα μια δημοκρατική και εκσυγχρονισμένη χώρα σημειώνοντας ότι ''προχωράμε με νέο όραμα προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια". Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στη Σερβία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση υπέρ αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας που θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των πλευρών και όχι προϊόν επιβολής ή υπαγόρευσης.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια στη μετά Ρουγκόβα εποχή και σημείωσε ότι η έμπρακτη υλοποίηση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί θα πρέπει να συνοδεύει τις διαπραγματεύσεις. Προσβλέπουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε ένα πολυεθνικό Κόσοβο όπου Σέρβοι και Αλβανοί θα ζουν ειρηνικά και ο καθεστώς δεν θα είναι σε βάρος της σταθερότητας των Βαλκανίων.

    Σε ό,τι αφορά την κρατική ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του λαού του Μαυροβουνίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερο, διαφανές και δημοκρατικό το αποτέλεσμα των διαδικασιών.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι οποιαδήποτε λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι ειρηνική και να προκύψει μέσα από διάλογο και όχι να είναι προϊόν επιβολής. Είμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου στα πλαίσια της χώρας μας, είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογοι οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής. Υπογράμμισε ότι μοναδικός δρόμος που δίνει εγγυήσεις στο σερβικό πληθυσμό και στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής είναι η ύπαρξη σχέσης με το Βελιγράδι.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Μαυροβουνίου, τόνισε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η επιθυμία των πολιτών θα γίνει σεβαστή από το 50%+1 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Τέλος, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και απηύθυνε νέα πρόσκληση σε Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.

    Αύριο στις 11.00 π.μ. ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Σβέτοζαρ Μάροβιτς. Στις 14.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [07] Στρατηγική συμφωνία με τη Microsoft

    Προνομιακούς οικονομικούς όρους για την αγορά αδειών λογισμικού από το ελληνικό Δημόσιο, δωρεάν δικαιώματα χρήσης του λογισμικού και στο σπίτι για τους εργαζόμενους στους οργανισμούς του δημοσίου τομέα και εκπαίδευση στην χρήση νέων τεχνολογιών είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που διασφαλίζονται μέσω της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft.

    Η συμφωνία υπεγράφη στην Πορτογαλία από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας ψηφιακής στρατηγικής 2006-2013 και της στενότερης συνεργασίας του ελληνικού Δημοσίου με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για θέματα πληροφορικής. Η συμφωνία που υπεγράφη, προβλέπει την ίδρυση κέντρου καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα, το οποίο θα υποστηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ελληνικές εταιρείες λογισμικού στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής που θα είναι ανταγωνιστικές στην διεθνή αγορά.

    Η συμφωνία προβλέπει ακόμα τη δημιουργία από την Microsoft τουλάχιστον δέκα κέντρων - εργαστηρίων υπολογιστών για την εκπαίδευση ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (ανέργων, ηλικιωμένων, κατοίκων ακριτικών περιοχών). Παράλληλα προβλέπεται η παροχή υποτροφιών σε διδακτορικούς φοιτητές και η δωρεάν παροχή λογισμικού της Microsoft σε ακαδημαϊκά ιδρύματα για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

    Τέλος, η συμφωνία προβλέπει και την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που τους παρέχονται.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης (ο οποίος πρότεινε στον πρόεδρο της Microsoft κ. Μπιλ Γκέιτς να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ένα από τα επόμενα συνέδρια των κυβερνητικών ηγετών για την κοινωνία της πληροφορίας) δήλωσε ότι με την συμφωνία παρέχονται σημαντικές ευκαιρίες στην νεότερη γενιά των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών, ερευνητών και επιχειρηματιών.

    Εξάλλου ο ειδικός γραμματέας για την κοινωνία της πληροφορίας καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος δήλωσε ότι "η στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη, αξιοποιεί τις προμήθειες λογισμικού της Microsoft που είτε έγιναν ως τώρα, είτε θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των ευρισκομένων σε εξέλιξη έργων και διαγωνισμών του προγράμματος την Κοινωνίας της Πληροφορίας, ώστε να επιτευχθούν επιπρόσθετα οφέλη για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Δημόσιο".

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών

    Συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Fernando Teixeira Dos Santos είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης στη Λισαβόνα, όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις δύο οικονομίες.

    Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: "Εχουμε πολλά κοινά ζητήματα που μας απασχολούν: Το πρόγραμμα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, παράλληλα με την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης. Συζητήσαμε για την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουν υποβάλει και οι δύο χώρες στην Ε.Ε.- τα οποία προβλέπουν τη μείωση των ελλειμμάτων κάτω του 3% του ΑΕΠ- και για την εφαρμογή των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων, που είναι μια ευρωπαϊκή μας υποχρέωση, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση στις χώρες μας. Έχουμε πολλά κοινά προβλήματα, έχουμε σε πολλά σημεία την ίδια κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική και βεβαίως η συνεργασία μας στα πλαίσια και του Eurogroup, αλλά και του Συμβουλίου Ecofin, είναι πάντοτε στενή. Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο αυτής της στενής συνεργασίας».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [08] Ψηφίστηκε η συγχώνευση ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκτή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής έγινε η διάταξη για τη συγχώνευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου. Αντιπαράθεση σημειώθηκε για τη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού του ΕΟΑ, ενώ ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε τη δωρεάν διανομή 100.000 αποκωδικοποιητών για τη λήψη των επίγειων ψηφιακών προγραμμάτων της ΕΡΤ προς Ανθρώπους με Αναπηρίες.

    Την ικανοποίησή τους τόσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα υπό συγχώνευση πρακτορεία ειδήσεων, όσο και για την πρόβλεψη ότι το νέο «ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ» αναλαμβάνει όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, εξέφρασαν τόσο οι εισηγητές των κομμάτων Σ. Βούλτεψη (ΝΔ), Χρ. Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ), Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) και Φ. Κουβέλης (ΣΡΑ) όσο και πλειάδα βουλευτών όπως οι κκ Β. Χρυσής (Δωδεκανήσου, ΝΔ), Τ. Χυτήρης (Ββ Αθηνών, ΠΑΣΟΚ) κά.

    Σημαντικό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού, του ΕΟΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης είπε ότι το προσωπικό θα προσληφθεί με συμβάσεις έργου με ευθύνη του ΔΣ που ορίζει ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι πλην του επιστημονικού προσωπικού που δεν θα ξεπεράσει τα 5-10 άτομα, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ Σ. Βούλτεψη, Κ. Γκιουλέκας χαρακτήρισαν υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ που προσέλαβε επί των ημερών του μεγάλο αριθμό συμβασιούχων εκτός των διαδικασιών του νόμου 2190. "Κατηγορήσατε το ΠΑΣΟΚ ότι αγνόησε το ΑΣΕΠ και τώρα προσλαμβάνετε με ρουσφετολογικό τρόπο προσωπικό στο ΕΟΑ", είπαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Κοσμίδης, Χρ. Αράπογλου και Κ. Γείτονας.

    Σε παρέμβασή του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναλάβει «τα λάθη και τις σαχλαμάρες» που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1981-83, με τις προσλήψεις και ορισμούς διοικήσεων.

    Αναφερόμενος στην έναρξη εκπομπής των τριών νέων ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι εδώ και δύο εβδομάδες, η χώρα μας δεν είναι από τις τελευταίες στην ΕΕ στον τομέα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (ΕΨΤ). Μπήκαμε «στην πράξη» στην Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση και «όχι στα λόγια» είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρούν τα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, βάσει των οποίων θα δοθούν αποκωδικοποιητές σε 100.000 Ανθρώπους με Αναπηρία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 February 2006 - 15:44:26 UTC