Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Φλώρινα ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Στον ανακριτή η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

  • [01] Στη Φλώρινα ο Γιώργος Παπανδρέου

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο νομό Φλώρινας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση αντί να αποκαλύψει έχει ενταφιάσει την αλήθεια, έδειξε ανικανότητα και αύξησε περισσότερο την ανασφάλεια στον Ελληνα πολίτη.

    "Ανασφάλεια δημιουργεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Και σημείωσε : "Είχαμε μία ιστορία υπουργών που επί τρίωρο μας περιγράφανε αστυνομικού τύπου ιστορίες, που αποκάλυψαν, όμως, την αδυναμία, την ανευθυνότητα, τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι πάντα να συμβάλουμε στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Πώς όμως; Οταν ούτε κάν ενημέρωση έχουμε, ούτε κάν διάθεση να συνεργαστούν μαζί μας σε μεγάλα θέματα όπως αυτό που οι ίδιοι είπαν ότι ήταν μέχρι και θέμα εθνικής ασφάλειας. Όμως αντί να αποκαλύψουν την αλήθεια, με τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα έχουν ενταφιάσει την αλήθεια και έχουν δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στον Ελληνα πολίτη. Κατά πόσο μπορεί να αισθάνεται ότι προστατεύεται, ότι προστατεύονται τα δικαιώματά του και οι βασικές του ελευθερίες;".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών ασχολείται με τις εσωτερικές της υποθέσεις, πότε θα γίνει ανασχηματισμός, ποιός θα διοριστεί πού, ποιοί θα γίνουν διοικητές. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν κυκεώνα εσωστρέφειας και τα προβλήματα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το χωριό Σιταριά και στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Μελίτης Κων. Τσακμάκη και με κατοίκους στο καφενείο άκουσε τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής.

    Ζήτησε για μία ακόμα φορά να δοθεί επίδομα θέρμανσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά έναντι των αγροτών.

    Επισήμανε ότι ο κόσμος εμπιστεύεται και πάλι το ΠΑΣΟΚ και προέβλεψε εκλογική νίκη του κόμματός του.

    Είπε ακόμα ότι και μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις προτεραιότητές του παραμένει ο πολίτης και αυτό θέλει να δείξει με τη σημερινή του επίσκεψη στο νομό της Φλώρινας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση με βουλευτές και τοπικά κομματικά στελέχη στη Φλώρινα και το βράδι θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

    Στο μεταξύ, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, συναντήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ και συζήτησαν το θέμα της κρίσης στις τράπεζες. Η κ.Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για συντονισμένη, προκλητική και καθοδηγούμενη ενέργεια των τραπεζών που υπονομεύει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και την έννοια των τραπεζικών διαπραγματεύσεων.

    Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Βαγγέλης Παπαχρήστος, η αρμόδια συντονίστρια της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και η αναπληρώτρια συντονίστρια Τώνια Αντωνίου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στον ανακριτή η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών

    Εντολή στον 24ο τακτικό ανακριτή Γεώργιο Ακτύπη, που ανέλαβε την υπόθεση των υποκλοπών, να διερευνήσει προς κάθε κατεύθυνση έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Σύμφωνα με την παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ.Διώτη, ο ανακριτής καλείται να ερευνήσει πλην του αδικήματος της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου και το ενδεχόμενο τέλεσης και άλλων αδικημάτων, όπως της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και άλλα.

    Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε κατέθεσαν 15 μάρτυρες, στην πλειοψηφία τους ειδικοί κινητής τηλεφωνίας και κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι της ΕΥΠ.

    Παράλληλα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ.Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου μελετά την δικογραφία που σχηματίστηκε στην Ασφάλεια και παραδόθηκε στην Εισαγγελία πριν λίγες μέρες, που αφορά αυτοκτονία στελέχους της VODAFONE στις 9 Μαρτίου 2005, προκειμένου να κριθεί αν θα συσχετισθεί με την υπόθεση των υποκλοπών.

    Ο κ.Κορωνιάς είχε ενημερώσει για το περιστατικό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ.Δημήτρη Λινό.

    Σήμερα, εξάλλου ζήτησε να επισκεφθεί εισαγγελέα ο αδελφός του αυτόχειρα.

    Ως προς τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τις υποκλοπές, όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Μάλιστα, ήρθαν με σκοπό να διερευνήσουν το θέμα τεχνικοί από την περιφερειακή διοίκηση της VODAFONE στην Ισπανία, δεν κατάφεραν να αναλύσουν τα δεδομένα κι έτσι ήρθαν ειδικοί από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στη Σουηδία.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε οτι η κυβέρνηση έδωσε όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της στη δημοσιότητα για την υπόθεση των υποκλοπών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν ενημέρωσε από την αρχή άλλους πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η θεσμική ενέργεια την οποία έκανε από την αρχή η κυβέρνηση, ήταν ότι ενημέρωσε την δικαιοσύνη και η οποία, από εκεί και πέρα, έκανε την δουλειά της.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε ο Έλληνας επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ελάχιστοι υπουργοί μόνο ενημερώθηκαν, οι οποίοι ήταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και πρόσθεσε ότι, άλλωστε, οι παρακολουθήσεις είχαν σταματήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μετά το Μάρτιο του 2005 η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι δεν γίνονταν παρακολουθήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι και διαδικασίες οι οποίες τηρούνται.

    Ανέφερε ακόμη ότι το θέμα των υποκλοπών θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και εφόσον προκύψει η ανάγκη θα ενισχυθεί περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών.

    Σε ερωτήσεις για το εάν υπάρχει ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου της VODAFONE κ. Κορωνιά είπε ότι το θέμα το ερευνά η δικαιοσύνη.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι χθες η κυβέρνηση υπέδειξε με έμμεσο τρόπο ως υπεύθυνη για τις παρακολουθήσεις την αμερικανική πρεσβεία.

    Ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεως, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, απλώς ανέφερε τα σημεία στα οποία βρίσκονταν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

    Ανέφερε ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι καλές και χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις ότι από την παρουσίαση της υπόθεσης επηρεάστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών.

    "Δεν έχω αποτυπώσει ενοχλήσεις από ξένη χώρα",είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Τέλος,σε ερώτηση για την αυτοκτονία του υπαλλήλου της VODAFONE και εάν σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το θέμα είναι αληθές και το διερευνά η δικαιοσύνη.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πέτρος Μολυβιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το "αν οι αποκαλύψεις δυσκόλεψαν την εξωτερική πολιτική, ή δημιουργούν ένταση με κάποιες χώρες" ήταν κατηγορηματικά αρνητικός.

    "Ασφαλώς όχι. Η κυβέρνηση έκανε πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης για το θέμα, δόθηκαν νομίζω πλήρες εξηγήσεις. Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εξ'αυτού του θέματος", απάντησε, ενώ σε ερώτηση εάν οι παρακολουθήσεις του δικού του τηλεφώνου μπορεί να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, ο κ. Μολυβιάτης είπε: "Οχι, βεβαίως. Ασφαλώς όχι, δεν υπάρχει κανένα θέμα για την εξωτερική μας πολιτική".

    ΣΥΝ: Ακραία αντισυνταγματική ενέργεια

    Ακραία ενέργεια που παραβιάζει το Σύνταγμα και επισύρει το αδίκημα της κατασκοπείας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος την υπόθεση των υποκλοπών σε συνέντευξη που παραχώρησε.

    Ο κ. Αλαβάνος αποκάλυψε ότι επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 2000 είχε υπογραφεί απόφαση της ΕΕ με την οποία επιτρεπόταν σε μία χώρα της Ευρώπης να παρακολουθεί τα τηλέφωνα μιάς άλλης χωρίς την τεχνική συνδρομή της χώρας που παρακολουθείται και κάλεσε την κυβέρνηση να καταγγείλει τη σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγουμένη.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανακοίνωσε επίσης ότι στις 10 Μαρτίου του 2005 εξεδόθη Προεδρικό Διάταγμα για τις διαδικασίες και τις τεχνικές και οργανωτικές εγγυήσεις για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών , που φέρει την υπογραφή των κκ. Παυλόπουλου, Παπαληγούρα, Λιάπη, Βουλγαράκη και Δούκα.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι ο ίδιος όταν είχε επισκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό για την υπόθεση των Πακιστανών, είχε θέσει το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά, όπως είπε, ο Κώστας Καραμανλής δεν του είχε αναφέρει τίποτα για ελληνικές υπηρεσίες και όπως συμπέρανε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αυτό σημαίνει ότι ξένες υπηρεσίες δρούσαν ακόμη και τον Αύγουστο του 2005.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι η VODAFONE φέρει τεράστιες ευθύνες και πρέπει να απαντήσει άμεσα και για το θέμα της συγκάλυψης της υπόθεσης, αλλά και για την καταστροφή του λογισμικού.

    Κάλεσε δε την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Απορρήτου να λάβει άμεσα μέτρα,να καταλογίσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν και να επιβάλει τα πρόστιμα.

    Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι απο τη Δευτέρα ξεκινά επαφές για το θέμα των υποκλοπών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με υπουργούς, με την Επιτροπή Απορρήτου αλλά και με την ΕΥΠ και την Πέμπτη διοργανώνεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Προπύλαια για την υπόθεση αυτή.

    Διευκρινήσεις της Vodafone για το λογισμικό

    Διευκρινίσεις για τις κινήσεις στις οποίες προέβη αμέσως μετά τη διαπίστωση της ύπαρξης του παράνομου λογισμικού υποκλοπών έδωσε η Vodafone, υπεραμυνόμενη, των ενεργειών της.

    Σε ανακοίνωση της Vodafone επισημαίνεται ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι στο δίκτυο της εταιρείας βρέθηκε εγκατεστημένο ξένο λογισμικό, ικανό να διενεργεί υποκλοπές τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προχώρησε άμεσα στην απομάκρυνσή του, όπως επέβαλε η τήρηση της νομιμότητας, οι κανόνες της Vodafone και η κοινή λογική.

    Η εταιρεία διευκρινίζει ωστόσο, ότι πριν απομακρύνει το ξένο λογισμικό διακράτησε και αποθήκευσε αντίγραφα, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν και πότε αυτό πραγματικά λειτούργησε.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ενδεχόμενη διατήρηση του εν λόγω λογισμικού, θα αποτελούσε παράνομη πράξη, θα διακύβευε και θα έπληττε ταυτόχρονα σε μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα των πολιτών, των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων συνδρομητών της, των 2.500 εργαζομένων της, πλήθους συνεργατών της και των μετόχων της.

    Η Vodafone επισημαίνει, τέλος, ότι η ακριβής εικόνα του δικτύου της πριν από την αφαίρεση του λογισμικού έχει αποτυπωθεί πλήρως σε μαγνητικά μέσα και έχει κατατεθεί στις διωκτικές και δικαστικές Αρχές. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ανταποκριθεί και συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα των Αρχών για τη διερεύνηση της σοβαρότατης αυτής υπόθεσης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 February 2006 - 22:16:58 UTC