Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η VODAFONE θα ενημερώσει για τις υποκλοπές
  • [02] «Δεν θίγεται η μονιμότητα στο Δημόσιο»
  • [03] Στο νοσοκομείο ο Θανάσης Βέγγος
  • [04] Απεργία τραπεζών
  • [05] Εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές θα προτείνει η κυβέρνηση
  • [06] Στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ

  • [01] Η VODAFONE θα ενημερώσει για τις υποκλοπές

    Το δύσκολο έργο για την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών, που συγκλονίζουν τη χώρα και ειδικά τον πολιτικό κόσμο, καθώς είχαν παγιδευτεί τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης καλείται να φέρει εις πέρας η δικαιοσύνη. Ηδη, ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Διώτης παρήγγειλε στον 24ο τακτικό ανακριτή Γεώργιο Ακτύπη, να διερευνήσει αν εκτός από το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου ενδέχεται να έχουν τελεστεί και άλλα αδικήματα όπως της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και άλλα. Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ΑΔΑΕ, κάλεσε την προσεχή Πέμπτη 9 του μηνός τους υπευθύνους της Vodafone προκειμένου να δώσουν στοιχεία που έχουν σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] «Δεν θίγεται η μονιμότητα στο Δημόσιο»

    Στην άμεση ανάγκη επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, σαν συστατικό της προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το 8ο περιφερειακό επιμορφωτικό κέντρο του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στη Λαμία, και τόνισε ότι τα βήματα του υπουργείου είναι σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε άδικες τις επιθέσεις εναντίον των δημοσίων λειτουργών για τις παρουσιαζόμενες αγκυλώσεις ενώ αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ειδικά στον τομέα της εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ότι αποτελεί χρέος προς τις σημερινές συνθήκες. «Έχουμε υποχρέωση να τακτοποιήσουμε όλους αυτούς του ανθρώπους που αποτελούν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για να έχουν την υπηρεσιακή τους εξέλιξη», είπε ο κ. Παυλόπουλος επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη μονιμότητα των υπαλλήλων. «Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι η μονιμότητα δεν θίγεται με τίποτα», είπε ο κ. Παυλόπουλος και καταλόγισε ευθύνες «σε όλους αυτούς που για τους δικούς τους λόγους έχουν αναδείξει ένα ανύπαρκτο θέμα σαν κεντρικό».

    Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί το δίκτυο των περιφερειακών επιμορφωτικών κέντρων έτσι ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκτήσουν τα νέα εφόδια που τους είναι απαραίτητα και παράλληλα προσέδωσε μεγάλη σημασία στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης με τον Κώδικα δημοσιών υπάλληλων που, όπως είπε, ολοκληρώνεται και μέχρι τέλους Μαρτίου θα κατατεθεί στη βουλή.

    Εξάλλου, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε σε πολυάριθμο ακροατήριο στο εργατικό κέντρο Λαμίας, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το σύνταγμα του 1975 σαν το μακροβιότερο καταστατικό χάρτη της σύγχρονης ιστορίας υπογράμμισε όμως ότι είναι αναγκαίο να προσαρμόζεται ο καταστατικός χάρτης στις σύγχρονες συνθήκες. Ο κ. Παυλοπουλος απέρριψε τις κατηγορίες «του επικοινωνιακού χαρακτήρα της αναθεώρησης» και ανέλυσε ένα προς ένα τα σημεία της αναθεώρησης που έχουν ανακοινωθεί.

    «Πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί που μας καταλογίζουν τέτοιες προθέσεις ότι τούτη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας Κώστας Καραμανλής δεν παίζει ποτέ με τους θεσμούς», επανέλαβε ο κ. Παυλόπουλος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στο νοσοκομείο ο Θανάσης Βέγγος

    Σε σειρά ιατρικών εξετάσεων και αξονική τομογραφία υποβλήθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο δημοφιλής ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

    Ο Θανάσης Βέγγος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την οικογένεια του νωρίς χθές το απόγευμα όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.Τις επόμενες ώρες αναμένεται ιατρικό ανακοινωθέν.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Απεργία τραπεζών

    Σε τροχιά σύγκρουσης οδηγούνται οι σχέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και 6 τραπεζιτών που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει για αύριο 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Λόγω της απεργίας θα καταβληθούν με δύο μέρες καθυστέρηση, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, τα οικογενειακά επιδόματα στους πολύτεκνους του ΟΓΑ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές θα προτείνει η κυβέρνηση

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε απάντηση των επαναλαμβανόμενων, ανεύθυνων αιτιάσεων πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του Προέδρου του, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, έχω να δηλώσω τα εξής: Κρίνοντας, για μια ακόμη φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδώσει στην Κυβέρνηση προθέσεις και πρακτικές που σημάδεψαν, επί δεκαετίες, τις δικές του επιλογές, καθιστώντας το τελικά συνώνυμο με την ασυδοσία, την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και τον διεθνή διασυρμό της χώρας.

    Οι αιτιάσεις τους είναι πέρα για πέρα έωλες:

    - Η Κυβέρνηση χειρίστηκε και χειρίζεται και την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με τη δέουσα σοβαρότητα και την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα.

    - Η Κυβέρνηση κινήθηκε και κινείται αποκλειστικά εντός του θεσμικού πλαισίου που εγγυάται διεξοδική διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    - Η Κυβέρνηση, όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσε, αμέσως μόλις περιήλθαν σ΄ αυτήν τα σχετικά στοιχεία, οδήγησε την υπόθεση στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, μόνη αρμόδια να διερευνήσει την ποινικώς κολάσιμη αυτή ενέργεια.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, η Κυβέρνηση - συνεπής στις πάγιες αρχές της για ειλικρίνεια και διαφάνεια παντού - ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Αρχηγούς των κομμάτων και τους πολίτες, με βάση τα στοιχεία της Δικαιοσύνης. Με δική της πρωτοβουλία συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, για να ενημερωθούν υπεύθυνα και με κάθε λεπτομέρεια από τους αρμόδιους Υπουργούς τα μέλη της, προκειμένου να ενεργήσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, κατά τον Κανονισμό της Βουλής.

    Αυτή την ώρα απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Απαιτείται κυρίως να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει, χωρίς προσκόμματα, το έργο της, όταν μάλιστα αυτό έχει ήδη εισέλθει στη φάση της ποινικής δίωξης, δηλαδή στη φάση που οδηγεί στην οριστική διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

    Συνεπής στις αρχές και τις αξίες που παγίως πρεσβεύει, ιδίως έναντι του θεσμού του Κοινοβουλίου, η Κυβέρνηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας - και ακριβώς προκειμένου να μην παρεμβληθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στην έρευνα αυτή, καθώς και προκειμένου να μην θιγεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - θα προτείνει στη Βουλή τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μεγάλο αυτό θέμα.

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος και θα διατυπώσει τις προτάσεις της μέσα στο συναινετικό κλίμα που επιβάλλεται από τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης, τόσο σε σχέση με τη θωράκιση της Πολιτείας, όσο και σε σχέση με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [06] Στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα πραγματοποιεί αύριο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό των Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Η επίσκεψη αποτελεί ένα είδος συνέχειας στην επίσκεψη που έκανε πρόσφατα στην Μόσχα ο ΥΠΕΞ κ.Π.Μολυβιάτης.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρει πως στην ατζέντα των συνομιλών των κ.κ. Μολυβιάτη και Λαβρόφ θα περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κόσοβο, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενώσεως-Ρωσίας, το Μεσανατολικό, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια ο κ. Μολυβιάτης θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Ρώσου ομολόγου του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του ρώσου υπουργού Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ. Κατ'αρχήν ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τις δυο πλευρές.

    "Πριν από όλα, πρέπει να σας πω, είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ότι προσβλέπω στη συνάντηση την προσεχή Δευτέρα με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Λαβρώφ. Οι συζητήσεις που θα έχουμε στην Αθήνα αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, συνέχεια εκείνων που είχαμε πριν από μερικούς μόνο μήνες στη Μόσχα, όταν εγώ είχα την τιμή να τον συναντήσω στην πρωτεύουσα της μεγάλης χώρας σας.

    Θα έχουμε την ευκαιρία, λοιπόν, να κάνουμε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων, των εξαιρετικών, άλλωστε διμερών μας σχέσεων πάντα με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνσή τους. Θα μας απασχολήσουν, βεβαίως, και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε., το Μεσανατολικό και η συνεργασία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Είναι λογικό, εξάλλου, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές στο ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου θα είναι θέματα στα οποία θα αφιερώσουμε σημαντικό μέρος των συζητήσεών μας, αφού είναι γνωστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο χωρών μας για τα ζητήματα αυτά.

    Σε ερώτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, ο κ. Π. Μολυβιάτης τονίζει:

    "Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε την απάντηση που θα σας δώσω. Οι πολύ καλές, οι εξαίρετες θα έλεγα, σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδος έχουν μακρά ιστορία η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Έχω την ασφαλή πεποίθηση ότι η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη, μάλιστα, ένταση και στο μέλλον. Τα θεμέλια είναι στέρεα και ενισχύονται συνεχώς, όπως παραδείγματος χάριν με την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στα τέλη του 2004 που έδωσε τη σκυτάλη στην εξίσου επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία κ. Κ. Παπούλια στη Μόσχα τον περασμένο Μάϊο".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 February 2006 - 7:50:46 UTC