Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό & ελληνο-αμερικανικές σχέσεις
  • [02] Εντονη κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [03] Σε 8 ημέρες τα αποτελέσματα
  • [04] Καταθέσεις για υποκλοπές
  • [05] Τη Δράμα επισκέπτεται ο κ.Αλ.Αλαβάνος

  • [01] Κυπριακό & ελληνο-αμερικανικές σχέσεις

    Με τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Π.Μολυβιάτη συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης σχολιάζοντας δηλώσεις του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών Τζακ Στρο για την Κύπρο, τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στα θέματα αυτά είναι γνωστή. Υποστηρίζουμε, είπε, τη λύση που θα επανενώσει το νησί και είμαστε υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, εφόσον γίνουν σεβαστές οι κυπριακές αρχές για το θέμα αυτό. Αν υπάρχει κάποια απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αυτό οφείλεται στην κατοχή, σημείωσε.

    Υπενθυμίζεται πως ο κ. Στρό μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων έκανε λόγο για ''ελληνοκυπριακή κυβέρνηση'', ''διοίκηση του Προέδρου Παπαδοπούλου'' και για χειρισμούς της Λευκωσίας που μπορεί να οδηγήσουν σε διχοτόμηση. Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Στρό ανέφερε πως αν το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προτεινόταν στις σημερινές συνθήκες, ούτε οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση ούτε και οι πλείστες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πλησίαζαν την ιδέα να επιτρέψουν σε μια διαιρεμένη Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα είπε πως η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση κατέστησαν σαφές το πλαίσιο της ξεκάθαρης κατευθύνσης και τη γραμμή στο Κυπριακό.Ο εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης, βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης για την επανένωση του νησιού και υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Τόνισε δε ότι η ευθύνη για την κατάσταση και τα προβλήματα της Κοινότητας αυτής δεν μπορεί να αναζητηθεί στα θύματα της εισβολής και κατοχής.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έχει αναλάβει την υπεράσπιση καταπατητών ελληνικών περιουσιών στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι δεν επιθυμεί να το σχολιάσει. Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις του κ. Στρο βοηθούν στο Κυπριακό, απάντησε ότι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού εκφράζουν τις αντιλήψεις της βρετανικής πολιτικής και μένει να αποδειχθεί αν βοηθούν ή όχι.

    Εξάλλου, ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ερωτηθείς για την συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις και απαντώντας σε ερώτηση αν στη μεταξύ τους συζήτηση τέθηκε το θέμα των υποκλοπών δήλωσε ότι "δεν έχουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με υπευθυνότητα.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ελληνα επιχειρηματία ο οποίος κατήγγειλε απαγωγή και ανάκρισή του από αμερικανικές υπηρεσίες στην Βουλγαρία, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι "οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές έχουν πάγιες οδηγίες να συνδράμουν κάθε Ελληνα πολίτη που προσέρχεται σε αυτές με νόμιμο αίτημα".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε: "Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα κάνει δηλώσεις για ένα θέμα που αποτελεί αποκλειστική δικαιοδοσία του πρωθυπουργού."

    ΠΑΣΟΚ

    O υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο για το Κυπριακό τόνισε πως "δημιουργούνται πολλά ερωτήματα από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας προσεγγίζει την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, τις ευρωπαϊκές συνθήκες, το κοινοτικό κεκτημένο, τις σχέσεις με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού εξωτερικών, Τζακ Στρο, "είναι απαράδεκτες" και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου βρίσκεται σε αναστολή στο Βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση της άμεσης εφαρμογής της Τελωνειακής Ένωσης με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτήν την πραγματικότητα φαίνεται να αγνοεί ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, είπε ο κ. Παπουτσής.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το κόμμα του και ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά, επί πολλά χρόνια πρωτοστατούν, όπως και σήμερα, για την επίτευξη μίας λύσης του Κυπριακού προβλήματος, που θα δώσει μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

    Και κατέληξε λέγοντας πως τις θέσεις αυτές είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Τζακ Στρο στην Αθήνα, όπως, επίσης, να τονίσει ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει την υλοποίηση των υποχρεώσεων της προς την Ε.Ε., ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, με την de facto αναγνώριση των κατεχομένων.

    Ο Χρήστος Παπουτσής συμπλήρωσε λέγοντας ότι "η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει την αδράνεια και την ακινησία. Να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της Ελλάδας προς τη Βρετανική κυβέρνηση, το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να υπενθυμίσει τη δέσμευση της Τουρκίας ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνοδεύεται από την εκπλήρωση όλων την υποχρεώσεων της χωρίς παρεκκλίσεις. Να ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού κεκτημένου".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Εντονη κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τη συζήτηση πρότασης νόμου του κόμματός του για το επίδομα θέρμανσης.

    Στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν, τόσο το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών όσο και οι κατηγορίες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κρυφές συναντήσεις που έχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται την ώρα που πλήττονται οι θεσμοί της χώρας με το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια της ΝΔ να χωρίσει τους έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα.

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ ενώ ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι γυρνάει τη χώρα 40 χρόνια πίσω.

    «Ο πρωθυπουργός κρύβεται όλες αυτές τις μέρες που η χώρα συγκλονίζεται από το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο εξ αποστάσεων ηγέτης δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Το μόνο που βλέπουμε να κάνει η κυβέρνηση, είναι επικοινωνιακές πολιτικές και τρικ, σκιές και σκηνικά παραπλάνησης για την συγκάλυψη της αλήθειας. Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός δεν αντέχουν την αλήθεια. Μάθαμε ότι ενώ είχε την ευκαιρία να απαντήσει στην Βουλή (σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τις υποκλοπές), αποφάσισε να ακυρώσει την εμφάνισή του. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει, δεν μπορεί, δεν αντέχει τον δημοκρατικό χώρο του Κοινοβουλίου» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ πρόσθεσε:

    «Εμείς ζητάμε να λάμψει η αλήθεια. Παρακολουθούμε συνέχεια τις αντιφάσεις της κυβέρνησης, τις λίστες να μεγαλώνουν ή να μικραίνουν, μια επιχείρηση δηλαδή συγκάλυψης. Την απάντηση όμως σε αυτές τις αθλιότητες θα τις δώσει ο ελληνικός λαός και δεν σας σώζει κανένας ανασχηματισμός».

    Ο κ Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη για προσπάθεια υπονόμευσης της χώρας από στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Ενορχηστρωμένα ο κ. Αλογοσκούφης και βουλευτές της ΝΔ κατηγορήσανε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την κ. Βάσω Παπανδρέου και τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη ότι πάνε με εντολή μου να υπονομεύσουν την ελληνική οικονομία. Το επανέλαβε αυτό και ο κ.Ρουσσόπουλος. Αποκαλύψατε κύριοι της ΝΔ τον καλό παλιό σας εαυτό. Ότι η παράταξη σας δεν έχει αλλάξει. Για εσάς υπάρχουν εθνικόφρονες και μιάσματα. Χωρίζετε έτσι τον ελληνικό λαό».

    Στο σημείο αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν έντονα, ενώ όταν η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ανακαλέσει τις τελευταίες οξύτατες φραστικές διατυπώσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε:

    «Δεν θα είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά πρόεδρος της Βουλής».

    «Θέλω να διαβεβαιώσω το σώμα ότι ούτε η πρόεδρος ούτε το προεδρείο λειτουργούν ποτέ υπέρ της κυβέρνησης ή κάποιου κόμματος. Λειτουργούν πάντα με αποκλειστικό κριτήριο την υποβοήθηση του διαλόγου και την διατήρηση του επιβεβλημένου επιπέδου του Κοινοβουλίου», επεσήμανε από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής.

    Εξίσου έντονο ύφος χρησιμοποίησε και ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας για να απαντήσει στον κ Παπανδρέου.

    «Ρωτήσατε που είναι ο πρωθυπουργός. Δουλεύει νύχτα - μέρα για να ορθοδοποδήσει η χώρα από την τραγική κατάσταση την οποία αφήσατε πίσω σας εσείς» είπε ο κ Δούκας ενώ αναφερόμενος στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών επεσήμανε: « Σήμερα δεν πλήττεται μόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αλλά όλη η δημοκρατία. Λυπούμαι για τη στάση που κρατήσατε. Είναι δουλειά όλων μας να αποκαλύψουμε αυτή την αθλιότητα».

    Αναφερόμενος δε, ο υφυπουργός Οικονομίας, στους χαρακτηρισμούς του κ Παπανδρέου σχολίασε: «Είναι σύγχρονος πολιτικός λόγος αυτός; Νόμιζα ότι αυτά τελείωσαν πριν 40 χρόνια και εσείς τα επαναφέρετε; Δεν είναι σύγχρονος πολιτικός λόγος αυτός. Νόμιζα ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί τελείωσαν πριν 40 χρόνια και εσείς τους ξαναφέρνετε πίσω;»

    Δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας

    Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ άσκησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με αφορμή τις συναντήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μυστικές συναντήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν ανακοινώνονται. "Δεν αμφισβητώ το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, αλλά δεν καταλαβαίνω το λόγο της μυστικότητας. Να υπάρχουν μυστικές συναντήσεις και να επαναλαμβάνονται στις Βρυξέλλες τα επιχειρήματα που ακούγονται εδώ, τα οποία είναι αστήρικτα. Κρυφές συναντήσεις υποδηλώνουν κρυφές επιδιώξεις", αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Και προσθέτει: "Δεν είναι δυνατόν η προσπάθεια που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση -που της την αναγνωρίζουμε- να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, να εξελίσσεται σε προσπάθεια αντιπολίτευσης της χώρας. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαφώς έχουν το δικαίωμα να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, όμως, να αντιπολιτεύονται τη χώρα και να δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες εις βάρος του ελληνικού λαού".

    Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε ότι οι συναντήσεις των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης των χωρών μελών, είναι συνήθης διαδικασία και αποτελεί υποχρέωσή τους. "Άλλωστε ο κ. υπουργός το γνωρίζει αυτό από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Όσο δε για τα λεγόμενά του περί υπονόμευσης, δυστυχώς τα έχει καταφέρει μόνος του πολύ καλά με τη δήθεν απογραφή. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Είναι γνωστή η τακτική της Ν.Δ. και των ευρωβουλευτών της, όταν ήταν στην αντιπολίτευση", αναφέρει η κ.Παπανδρέου.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπρόσπωπου

    «Οι πληροφορίες για επαφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αξιωματούχους της ΕΕ που είδαν το φως της δημοσιότητας, δημιουργούν απορίες και προκαλούν σκέψεις, για το αν το ΠΑΣΟΚ πέρα από τη δημόσια δραστηριότητά του διαθέτει και δεύτερη, αθέατη, δραστηριότητα», τόνισε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος έθεσε στη συνέχεια ορισμένα ερωτήματα: «αληθεύει ότι έγινε συνάντηση της κ.Β. Παπανδρέου με επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά; Αληθεύει ότι η συνάντηση έγινε μετά από συνεννόηση του κ.Παπανδρέου; Τι σκοπό είχε; Υπάρχει κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες;».

    Ο εκπρόσωπος παρατήρησε επιπρόσθετα ότι τα ερωτήματα αυτά διατυπώνονται διότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ «διακρίθηκαν στο παρελθόν στην υπονόμευση θεμάτων της χώρας μας» - παραπέμποντας σχετικά σε επιστολή που είχαν απευθύνει τρία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομία και την απογραφή.

    «Έλαβαν μιαν αποστομωτική απάντηση για την αναγκαιότητα της απογραφής», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος και υπενθύμισε στη συνέχεια επιστολή του κ. Ν. Σηφουνάκη,που ζητούσε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον «βασικό μέτοχο».

    «Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να απαντήσει για το αν υπάρχει κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Και αναφέρθηκε σε νεώτερη δήλωση του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος -αν και, όπως είπε ο εκπρόσωπος, «είναι ο εισηγητής στην αναθεώρηση του Συντάγματος, εισηγητής δηλαδή της διάκρισης των εξουσιών»- «μίλησε για παράβαση καθήκοντος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών» επιτιθέμενος σε λειτουργούς της δικαιοσύνης.

    «Δικαιοσύνη a la carte επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ;»,διερωτήθη ο κ.Ρουσόπουλος και προσέθεσε πως «η σιωπή του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του είναι -αν μη τι άλλο- ένοχη», ενώ σε συναφή ερώτηση υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται περί φραστικού ολισθήματος, αλλά περί συνειδητής προσπάθειας απαξίωσης της δικαιοσύνης και λειτουργών της».

    Σε ερωτήσεις σχετικές με τον σχολιασμό του αναφορικά με την επίσκεψη της κας Βάσως Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κόμμα, έχει δικαίωμα να κάνει επαφές στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, εδώ και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή αυτές δεν είναι προσωπικές επαφές, οφείλει να τις ανακοινώσει».

    Εξάλλου, σε συναφή ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ (για την απογραφή και τον βασικό μέτοχο) για να υπογραμμίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι με την πολιτική του, δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική της κυβέρνησης. Γιατί άραγε πρέπει να γίνονται εν κρυπτώ τέτοιες συναντήσεις; Τι εξυπηρετούν;».

    Ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι πρόκειται για τη συνάντηση μιας πρώην επιτρόπου με επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά -«γιατί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ δεν ανακοινώνει αυτό το ραντεβού;», διερωτήθη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρατήρησε ότι αν δεν είχε κρατηθεί «μυστική» η συνάντηση δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

    «Διότι αν ήταν φανερή η συνάντηση, θα είχαν απαντηθεί σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Δεν θυμάμαι να πήγε ποτέ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες, όταν είμασταν στην αντιπολίτευση, χωρίς να το ανακοινώσουμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στις Βρυξέλλες και να κάνει επαφές, οφείλει όμως να ανακοινώνει τα ραντεβού, διότι έχουμε παραδείγματα ότι στο παρελθόν δεν παρενέβη υπέρ των εθνικών συμφερόντων», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, τέλος, ότι μολονότι η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή επίθεση για τις τιτλοποιήσεις, δεν υπήρξε δημοσιότητα όταν η ΕΕ ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Σε 8 ημέρες τα αποτελέσματα

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες όλης της χώρας μετά τον εντοπισμό τριών ύποπτων κρουσμάτων του ιού της γρίπης των πτηνών σε κύκνους, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Δείγματα στάλθηκαν ήδη στη Βρετανία και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται, το αργότερο σε οκτώ ημέρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Μπασιάκο, ενημερώθηκαν οι ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της ελληνικής πτηνοτροφίας. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας , διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην οικονομική συνδρομή και κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και στη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και προφύλαξης. Επίσης τέθηκαν σε καραντίνα οι περιοχές σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τα σημεία που βρέθηκαν τα ύποπτα κρούσματα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας συνιστά στα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια πτηνά, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Καταθέσεις για υποκλοπές

    «Φυσικά και υπάρχουν προβληματισμοί, η δικαιοσύνη, όμως, ασχολείται με την υπόθεση και θα κάνει το έργο της απερίσπαστη από την κυβέρνηση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προβληματίζεται από το γεγονός ότι ο κ.Γ.Κορωνιάς ενημέρωσε την κυβέρνηση μόλις έγινε η αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone, μολονότι επί έξι μέρες γνώριζε το θέμα των υποκλοπών.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα θύματα των υποκλοπών», ενώ σε ερώτηση σχετική με πληροφορίες περί φιλικής συναναστροφής του κ.Βουλγαράκη με τον κ.Κορωνιά, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική «σαφή και τεκμηριωμένη» δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια «όχληση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι «δεν διαπιστώθηκε έγκαιρα η παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου», ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε πως δεν είναι σε γνώση του τέτοια πληροφορία.

    Αναφορικά με το γεγονός ότι κατά τη δικαιοσύνη αποδόθηκε η διαβάθμιση του πλημμελήματος στη δίωξη που ασκήθηκε -μολονότι αφορούσε υπόθεση που έθιγε τον πρωθυπουργό- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να προβεί «σε κρίσεις για τη δικαιοσύνη».

    Ως προς τη λειτουργία της εταιρείας Vodafone και το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε τις πάγιες αρχές ότι δηλαδή «αν παραβιάζεται ο νόμος, θα υπάρξουν συνέπειες».

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το εύρημα έρευνας της VPRC (πως 8 στους 10 έλληνες πιστεύουν ότι οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται και σήμερα, τόνισε: «Αντιλαμβάνομαι το αίσθημα που διακατέχει πολλούς από τους συμπολίτες μας και η προσπάθεια ανασκευής αυτής της κατάστασης είναι δύσκολη. Περνά μέσα από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις,περνά μέσα από τη δυνατότητα κάθε κυβέρνησης να επιτελεί τον ρόλο της,περνά μέσα από τη δυνατότητα κάθε πολίτη να λειτουργεί ελεύθερα στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας. Εχω πεί πολλές φορές, ότι νόμοι εναντίον του εγκλήματος υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων,ωστόσο υπάρχουν και εγκλήματα. Η κυβέρνηση με τη στάση της, τη λειτουργία της και την αποφασιστικότητά της θέλει να καταδείξει ότι δεν ανέχεται τέτοια φαινόμενα και θα προσπαθήσει να τα πατάξει - σε όποιο χώρο και αν αναφέρονται».

    Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετική με την πτώση της δημοφιλίας του πρωθυπουργού που παρουσιάζει η συγκεκριμένη έρευνα, αν και ο Κ. Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ο κ.Ρουσόπουλος υπογράμμισε τη «βεβαιότητά» του πως «οι έλληνες πολίτες όταν κρίνουν τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση μετά από τις σχετικές εντολές που έδωσε ο πρωθυπουργός και στο σύντομο μέλλον και αργότερα, θα δικαιώσουν απολύτως αυτή την επιλογή».

    Στην ΑΔΑΕ στελέχη της Vodafone

    Πάνω από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του κ. Γιώργου Κορωνιά με την ηγεσία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για το θέμα των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από το δίκτυο της παραπάνω εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Ο κ. Κορωνιάς, μαζί με άλλα ανώτατα στελέχη της Vodafone, έφτασε στα γραφεία της ΑΔΑΕ στο Μαρούσι γύρω στις 11 χθες το πρωί και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Ακολούθησε η συνάντηση με τα μέλη της ΑΔΑΕ. Με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Λαμπρινόπουλο, τα μέλη της ΑΔΑΕ έκαναν διάφορες ερωτήσεις, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση επί ορισμένων στοιχείων που θεωρούνται σημαντικά. Τα μέλη της ΑΔΑΕ ζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες για το παράνομο λογισμικό -πώς τοποθετήθηκε, πώς ενεργοποιήθηκε, πώς λειτουργούσε και πότε απενεργοποιήθηκε- αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προέβη η εταιρία αμέσως μετά τον εντοπισμό του συστήματος των υποκλοπών. Μετά τη συνάντηση, τα στελέχη της Vodafone αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

    Η ΑΔΑΕ, αφού συνεδρίασαν το μέλη της, εξέδοσε το απόγευμα ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση.

    Η ΑΔΑΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, αφού λάβει υπόψη τις εξηγήσεις της εταιρίας και το έγγραφο υπόμνημα που θα υποβάλει, θα αποφασίσει για την επιβολή των νόμιμων προστίμων.

    Στην ίδια ανακοίνωση, η Ανεξάρτητη Αρχή δίνει απαντήσεις σε δημοσιεύματα σχετικά με τους ελέγχους που διενεργεί σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Πρόκειται για εκτάκτους ελέγχους, που θα συνεχιστούν και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή θα εκδοθεί πόρισμα το οποίο θα αξιολογηθεί από την Ολομέλεια της Αρχής για τυχόν επιβολή νόμιμων προστίμων, αναφέρεται σχετικώς.

    Τέλος, η ΑΔΑΕ επισημαίνει ότι σύντομα θα αρχίσει να διενεργείται ο πλήρης έλεγχος των συστημάτων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, δεδομένου ότι ολοκληρώνονται από τους παρόχους οι Πολιτικές Ασφάλειας, οι οποίες επιβάλλονται από τους κανονισμούς που έχει εκδώσει η Αρχή.

    Κατέθεσε στον εισαγγελέα ο αδελφός του Κ.Τσαλικίδη

    Μηνυτήρια αναφορά για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων ανθρωποκτονίας ή συμμετοχής σε αυτοκτονία υπέβαλε ο αδελφός του Κώστα Τσαλικίδη, κ. Παναγιώτης Τσαλικίδης, ο οποίος κατέθετε χθες επί τεσσερεσήμισι ώρες στον εισαγγελέα κ. Γιάννη Διώτη που ερευνά στις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone.

    Στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Τσαλικίδης επικαλείται τη μαρτυρία της αρραβωνιαστικιάς του αδελφού του κ. Σάρας Γαλανοπούλου. Η κ. Γαλανοπούλου υποστηρίζει ότι μερικές βδομάδες πριν το θάνατό του, ο Κώστας Τσαλικίδης της είχε πει πως "υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η Vodafone" και της είχε ζητήσει να ορκιστεί πως δεν θα το αποκαλύψει σε κανένα.

    Στην αναφορά γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο γεγονός ότι στις 7 Μαρτίου 2005, δυο μέρες δηλαδή πριν την αυτοκτονία, ο Κώστας Τσαλικίδης ζήτησε από την κ. Γαλανοπούλου να κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα προκειμένου να πάνε για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου εκδρομή με φιλικό τους ζευγάρι.

    Σύμφωνα πάντα με την κ. Γαλανοπούλου, περίπου ένα μήνα πριν το θάνατό του, ο Κώστας Τσαλικίδης της είχε πει "είναι θέμα ζωής και θανάτου να φύγω από τη Vodafone", ενώ περίπου 20 μέρες πριν το θάνατό του προέβη σε δήλωση παραίτησης στον προϊστάμενό του κ. Νικόλαο Πλεύρη ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

    Ο κ. Παναγιώτης Τσαλικίδης επικαλείται στη μήνυσή του και τετράδιο σημειώσεων του αδελφού του το οποίο βρήκε στα προσωπικά αντικείμενα του θανόντος το περασμένο Σάββατο και προσκόμισε σήμερα στον κ. Διώτη.

    Το τετράδιο έχει σημειώσεις σε αγγλικά και ελληνικά με ημερομηνίες από 27 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου του 2005. Η οικογένεια προβληματίζεται καθώς σε σημείωση της 10ης Φεβρουαρίου 2005 στο εν λόγω τετράδιο ο Κώστας Τσαλικίδης έχει τη σημείωση "if something goes wrong".

    Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται επίσης ότι στις 8.3.2005 έγινε ευρεία σύσκεψη στη Vodafone στην οποία μετείχαν οι Γ. Κορωνιάς, Νικόλαος Μαστοράκης, Νικόλαος Μπάμπαλης, Νικόλαος Πλεύρης και ο Κώστας Τσαλικίδης με αντικείμενο το ζήτημα των υποκλοπών.

    Στην αναφορά τονίζεται επίσης ότι η συζήτηση στη σύσκεψη αυτή ήταν πολύ έντονη.

    Με την αναφορά ζητείται εκταφή του πτώματος προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, τοξικολογική και ιστολογική εξέταση.

    Η οικογένεια επίσης, όρισε ως τεχνικό σύμβουλο τον ιατροδικαστή κ. Παναγιώτη Γιαμαρέλο, προκειμένου να συμμετέχει με την ιατροδικαστική υπηρεσία στις εξετάσεις, αλλά και προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία στο χώρο του σπιτιού του Κώστα Τσαλικίδη.

    Ζητείται επίσης έλεγχος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο "σέρβερ" της εταιρίας προκειμένου να εντοπιστούν οποιαδήποτε στοιχεία και αν έχουν διαγραφεί ζητείται να δώσει η εταιρία εξηγήσεις για τους λόγους της διαγραφής.

    Με την αναφορά, ο κ. Παναγιώτης Τσαλικίδης καλεί ως μάρτυρες 21 άτομα στην πλειοψηφία τους στελέχη της εταιρίας Vodafone, μεταξύ των οποίων και όλους όσους μετείχαν στη σύσκεψη της 8ης Μαρτίου 2005.

    Σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικίδη κ. Θεμιστοκλής Σοφός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικογένεια επιθυμεί να εξεταστεί το επίμαχο e-mail που φέρεται να έστειλε ο Κώστας Τσαλικίδης στην εταιρία λίγες ώρες πριν βρεθεί νεκρός στο σπίτι του από το δικό του υπολογιστή.

    Δηλώσεις για υπόθεση κ. Β. Κατσικέα

    Παράσταση Πολιτικής Αγωγής στον 24ο τακτικό ανακριτή κ. Γιώργο Ακτύπη, που διενεργεί κύρια ανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών, δήλωσε ο επιχειρηματίας κ. Βασίλης Κατσικέας. Ο συνήγορος του επιχειρηματία, κ.Αντώνης Βγόντζας, δήλωσε ότι δύο τηλέφωνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Ιδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας" της οποίας ο κ. Κατσικέας ήταν μέλος και πρώην πρόεδρος ήταν στη λίστα των παρακολουθούμενων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Ο κ. Βγόντζας είπε ότι αυτά τα δύο τηλέφωνα χρησιμοποιούνταν από το ζεύγος Κατσικέα και επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Ποντίκι" σύμφωνα με το οποίο ο εντολέας του είχε ανακριθεί επί 12 ώρες απο κλιμάκιο της CIA στα περίχωρα της Σόφιας τον Ιούνιο του 2004.

    "Η υπόθεση με τον κ. Βασίλη Κατσικέα είναι γνωστή και έχει παρακολουθηθεί επισταμένως και σοβαρά από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, η οποία εφήρμοσε τις πάγιες οδηγίες συνδρομής σε Έλληνες πολίτες. Η υπόθεση είχε αίσια έκβαση" δήλωσεο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων για την καταγγελλόμενη απαγωγή και ανάκριση του κ. Β. Κατσικεά στη Βουλγαρία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στο σημερινό "Ποντίκι".

    Ο κ. Κουμουτσάκος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την καταγγελία για ανάκριση του Έλληνα πολίτη από τη CIA. Είπε, όμως, ότι δεν έχει υπόψη του ανάλογα περιστατικά με Έλληνες πολίτες. "Η Ελλάδα", συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, "είναι απόλυτα υπέρ της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών αρχών και καταδικάζει ο,τιδήποτε συμβαίνει κατά παράβαση των διεθνών κανόνων. Η υπόθεση κρίθηκε εκ του αισίου αποτελέσματος της. Ο χειρισμός του υπουργείου Εξωτερικών έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και είχε επιτυχές αποτέλεσμα" είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι δεν ετέθη θέμα υποκλοπών στη συζήτηση που είχαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρέπεμψε σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Π.Μολυβιάτη, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι "οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές έχουν πάγιες οδηγίες να συνδράμουν κάθε Ελληνα πολίτη που προσέρχεται σε αυτές με νόμιμο αίτημα".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Τη Δράμα επισκέπτεται ο κ.Αλ.Αλαβάνος

    Διήμερη περιοδεία στη Δράμα θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ.Αλ.Αλαβάνος. Σήμερα θα επισκεφθεί τη Νομαρχία όπου θα έχει συνάντηση με υπαλλήλους και το Δ.Σ. της Νομαρχίας, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της περιοχής καθώς και με το Δ.Σ. των δημοτικών υπαλλήλων. Ο κ.Αλαβάνος θα έχει επίσης συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δράμας ενώ το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Κατά την επίσκεψή του στο χωριό Νεροφράκτης Δράμας θα έχει συνομιλίες με αγρότες της περιοχής, ενώ θα έχει επαφές και στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής. Τέλος, αύριο θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Νευροκοπίου και θα επισκεφθεί το τελωνείο Εξοχής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 February 2006 - 7:30:20 UTC