Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε 8 ημέρες τα αποτελέσματα
  • [02] Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2005

  • [01] Σε 8 ημέρες τα αποτελέσματα

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες όλης της χώρας μετά τον εντοπισμό τριών ύποπτων κρουσμάτων του ιού της γρίπης των πτηνών σε κύκνους, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Δείγματα στάλθηκαν ήδη στη Βρετανία και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται, το αργότερο σε οκτώ ημέρες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Μπασιάκο, ενημερώθηκαν οι ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της ελληνικής πτηνοτροφίας. Επίσης τέθηκαν σε καραντίνα οι περιοχές σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τα σημεία που βρέθηκαν τα ύποπτα κρούσματα.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας συνιστά στα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με ζωντανά ή νεκρά άγρια πτηνά, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας , διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην οικονομική συνδρομή και κάλυψη των υγειονομικών αναγκών και στη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και προφύλαξης.

    Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος του αρμοδίου για θέματα υγείας Επιτρόπου, Μ. Κυπριανού, ανακοίνωσε τα μέτρα επαγρύπνησης και προστασίας τα οποία -σε εφαρμογή των σχεδίων που έχει εκπονήσει η ΕΕ- θα εφαρμόσει η Ελλάδα.

    Σε γενικές γραμμές ο εκπρόσωπος του Κύπριου Επιτρόπου, ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δύο ζώνες πέριξ της περιοχής που βρέθηκαν νεκροί οι τρείς άγριοι κύκνοι.

    Η πρώτη ζώνη θα είναι ζώνη προστασίας και η δεύτερη ζώνη επιτήρησης. Στην πρώτη ζώνη, η οποία θα έχει ακτίνα 3 χλμ. θα ληφθούν αυστηρά μέτρα, μεταξύ των οποίων ο υποχρεωτικός εγκλεισμός όλων των πουλερικών των ορνιθοτροφείων, καθώς και μέτρα απολύμανσης. Θα απαγορεύεται επίσης η εξαγωγή πουλερικών από τα ορνιθοτροφεία αυτής της ζώνης (εκτός και αν πρόκειται να οδηγηθούν για σφαγή), καθώς και η λειτουργία υπαίθριων αγορών πουλερικών.

    Στη δεύτερη ζώνη, η οποία θα είναι ακτίνας 10 χλμ. θα επιβληθούν επίσης περιορισμοί στη διακίνηση των πουλερικών και θα απαγορευθούν οι υπαίθριες αγορές πουλερικών. Επίσης, θα απαγορευθεί το κυνήγι. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Κυπριανού, ανέφερε ότι εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν τις μονάδες που λειτουργούν στις δύο ζώνες, καθώς και να λάβουν μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στα ορνιθοτροφεία.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε αναμένεται να έχουν περατωθεί οι αναλύσεις στο Βρετανικό εργαστήριο που έχει προσδιορίσει η ΕΕ, θα συνεδριάσει Επιτροπή επιστημόνων των 25 για να επανεκτιμήσει την κατάσταση. Αν τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι αρνητικά ως προς τον εντοπισμό του ιού Η5Ν1, τότε τα μέτρα θα αρθούν. Στην περίπτωση που είναι θετικά θα παραταθεί η εφαρμογή τους για τουλάχιστον 21 μέρες στην πρώτη ζώνη και για 30 ημέρες στη δεύτερη.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποστολής κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Κυπριανού, σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν οι ελληνικές αρχές εκτιμήσουν ότι υφίσταται λόγος. Προς το παρόν τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Τέλος, ερωτηθείς ως προς το αν έχει εκπονηθεί το πόρισμα των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων που προ ημερών μετέβησαν στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά τα κρούσματα γρίπης των πουλερικών, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Κυπριανού ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν ακόμα συντάξει την τελική τους έκθεση και ότι αυτή θα δημοσιευθεί στο εγγύς μέλλον.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους το κρούσμα που εντοπίστηκε στη βόρεια Κύπρο αποτελεί μάλλον μεμονωμένη περίπτωση, αν και όπως σημείωσε η εικόνα δεν είναι εντελώς σαφής.

    Ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι έχουν γίνει συστάσεις για τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων στην περιοχή, την υλοποίηση των οποίων θα εκτιμήσουν εκ νέου οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, μεταβαίνοντας στη βόρεια Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2005

    Ο Φίνμπαρ Ο'Ρέιλι, καναδός φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερ βραβεύτηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2005 για μια φωτογραφία με θέμα τον λιμό στον Νίγηρα, ανακοίνωσαν στο Αμστερνταμ οι διοργανωτές.

    Η φωτογραφία δείχνει το ρυτιδιασμένο χέρι ενός μωρού που αγγίζει τα χείλη της μητέρας του σε κέντρο υποδοχής των θυμάτων του λιμού στον Νίγηρα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην 1η Αυγούστου 2005 στην Ταχούα, στη νοτιο-δυτική περιοχή της χώρας.

    "Η εικόνα αυτή με καταδιώκει από την πρώτη φορά που την είδα, εδώ και δύο εβδομάδες", δήλωσε ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής Τζέιμς Κόλτον. "Την κράτησα στη μνήμη μου, ακόμη και αφού είδα χιλιάδες φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Αυτή η εικόνα έχει τα πάντα, την ομορφιά, τη φρίκη, την απελπισία. Είναι απλή, όμορφη και συγκινητική".

    Στο μεταξύ, στην κατηγορία των αθλητικών φωτογραφιών τη μεγαλύτερη διάκριση πήρε ο ο Τζον Μπάνγκλο, ο οποίος εργάζεται, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, για το Ευρωπαϊκό Φωτοειδησεογραφικό Πρακτορείο EPA.

    Το ΕΡΑ αποτελεί το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Φωτοειδησεογραφικό Πρακτορείο στο οποίο μετέχουν έντεκα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, ανάμεσα στα οποία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το 2004, ένας άλλος φωτογράφος του EPA, ο Στέφαν Ζάκλιν είχε αποσπάσει το τρίτο βραβείο στην κατηγορία φωτογραφίας ειδήσεων.

    Φέτος 4.448 επαγγελματίες από 122 χώρες έλαβαν μέρος παρουσιάζοντας 83.044 φωτογραφίες. Η κριτική επιτροπή απένειμε βραβεία για δέκα κατηγορίες φωτορεπορτάζ (Επικαιρότητα, Ανθρωποι, Καθημερινή Ζωή, Πορτρέτα, Τέχνες και Θεάματα) σε 63 φωτογράφους από 25 χώρες.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 February 2006 - 15:30:23 UTC