Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδιο για την συγκέντρωση των ΜΜΕ
  • [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επίσημη επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα
  • [04] Στο ECOFIN ο κ.Αλογοσκούφης

  • [01] Νομοσχέδιο για την συγκέντρωση των ΜΜΕ

    Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, η Κυβερνητική Επιτροπή για το νομοσχέδιο συγκέντρωσης των ΜΜΕ. Ο κ.Κ.Καραμανλής μετά τις χθεσινές συναντήσεις του με τους προέδρους των Αρμοδίων Ανεξάρτητων Αρχών: της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κυρίων Νικήτα Αλεξανδρίδη, καθώς και με τους διακεκριμένους επιστήμονες-καθηγητές Δημήτρη Τσάτσο, Αντώνη Μανιτάκη, Χρήστο Καψάλη και Παναγιώτη Τσανάκα, τόνισε στην ομιλία του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και υπογράμμισε ότι οι πολίτες μπορούν σήμερα να αισθάνονται ότι "η εποχή της συγκάλυψης έχει περάσει ανεπιστρεπτί".

    "Η κυβέρνηση λειτουργεί πάντα με την ευθύνη που επιβάλουν οι περιστάσεις και όχι με τη λογική του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους. Έχουμε την αποφασιστικότητα και τη δύναμη που απαιτούν οι καιροί", είπε ο πρωθυπουργός, σε εκτενή δήλωσή του μετά τις συσκέψεις που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το θέμα των υποκλοπών.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κατεύθυνση για τις αποτελεσματικότερες ρυθμίσεις και τα πρόσθετα μέτρα όπου χρειάζεται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών με το προσωπικό και τα μέσα που απαιτούνται για να μπορούν να λειτουργήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, η συστηματική και εντατική διενέργεια ελέγχων και η καθιέρωση πλαισίου αυστηρότερων ποινών τόσο σε βάρος εκείνων που εμπλέκονται σε παρόμοια εγκλήματα, όσο και σε βάρος εκείνων που χρησιμοποιούν προϊόντα εγκλήματος.

    Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι δύναμη της κυβέρνησής του είναι η σχέση εμπιστοσύνης που διαμόρφωσε με τους πολίτες και είναι οι ίδιοι οι πολίτες "που αντιλαμβάνονται πολύ καλά γιατί γινόμαστε στόχος εγκληματικών ενεργειών, που ξεχωρίζουν ποιοι δρουν με αίσθημα ευθύνης και ποιοι μιλούν με την ελαφρότητα της ανευθυνότητας, ποιοι είναι εκείνοι που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, άλλες συμπεριφορές και άλλα ήθη και ποιοι προτάσσουν τα συμφέροντα του τόπου".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι οι πολίτες ενημερώνονται, προστατεύονται τα δικαιώματά τους, ενισχύονται οι θεσμοί, θωρακίζεται η πολιτεία και αναβαθμίζεται η ασφάλεια της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις σε αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι "σε θέματα εθνικής σημασίας δεν χωράνε μικροκομματισμοί και ανευθυνότητα,αλλά απαιτείται συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, απαιτείται ενότητα, απαιτείται συναίσθηση ευθύνης".

    Επίσης υπογράμμισε πως "η πολιτεία θα είναι αμείλικτη, η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, ισχυρή και ανυποχώρηση".

    Με όλα αυτά, είπε ο κ. Καραμανλής, πρόκειται να ασχοληθεί και η αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο της οποίας υπάγονται και οι ανεξάρτητες αρχές.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση κινείται και λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο αδιαπραγμάτευτων αρχών και αξιών που είναι προστασία των εθνικών συμφερόντων, η ασφάλεια των πολιτών, η διαφάνεια και η υπευθυνότητα.

    Με αυτές τις αρχές, είπε, "αποκαλύψαμε και αντιμετωπίζουμε μία εγκληματική ενέργεια σε βάρος του τόπου, σε βάρος των πολιτών και σε βάρος της κυβέρνησης και αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που απαιτούσε και απαιτεί απ' όλους σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στα συμφέροντα του τόπου και τα δικαιώματα των πολιτών".

    Αυτός υπήρξε, επεσήμανε ο πρωθυπουργός,και αυτός παραμένει ο γνώμονας των επιλογών των δράσεων και των αποφάσεων της κυβέρνησης και σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η διερεύνηση βρίσκεται σε νέα αποφασιστική φάση και υπογράμμισε ότι "διερευνώνονται τα πάντα και σε κάθε κατεύθυνση".

    Σημείωσε ακόμη ότι η συνδρομή της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη είναι δεδομένη και επανέλαβε πως "στηρίζουμε τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στο έργο που επιτελούν και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη".

    "Οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου και αν βρίσκονται. Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ανάλογης φύσης ζητήματα στον τόπο μας και συμβαίνει γιατί έχουμε και τη βούληση και την τόλμη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δρόμο της ευθύνης, της προάσπισης των συμφερόντων του τόπου και των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη", υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.

    ΠΑΣΟΚ: Ο λαός απαιτεί την αλήθεια

    «Υστερα από 11 μήνες εκκωφαντικής σιωπής και συγκάλυψης ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε για να μιλήσει σαν ο άσχετος τρίτος και όχι ως ο υπεύθυνος πρωθυπουργός της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, «ύστερα από 11 μήνες προσπάθειας συγκάλυψης, παραπλάνησης της έρευνας, αθώωσης εκ των προτέρων της εμπλεκόμενης εταιρείας και ενώ η κοινή γνώμη απαιτεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, ο πρωθυπουργός συνεχίζει απλά μια επικοινωνιακή τακτική στη γραμμή: παραπλάνηση, συγκάλυψη, εμπαιγμός, μετάθεση ευθυνών».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως ο Κ. Καραμανλής «σήμερα ανακάλυψε τις ανεξάρτητες Αρχές και την ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης και όχι πριν από 11 μήνες όταν ενημερώθηκε για την εγκληματική δραστηριότητα κατά της ασφάλειας της χώρας και κατά των δικαιωμάτων των πολιτών» και ως εκ τούτου, είπε, «είναι επίδειξη υποκρισίας να θυμάται σήμερα την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων, ενότητας και κοινής στάσης ύστερα από 11 μήνες έλλειψης οποιασδήποτε ενημέρωσης, παραπλάνησης και συγκάλυψης».

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ακόμη ότι ο Κώστας Καραμανλής « επιχειρεί να δραπετεύσει στο μέλλον, για να αποφεύγει τις ευθύνες της κυβέρνησής του και τις δικές του προσωπικές ευθύνες, κρύβεται πίσω από τη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες Αρχές τις οποίες απέκλεισε επί 11 μήνες από τη διερεύνηση της υπόθεσης, κρύβεται πίσω από τους έγκριτους καθηγητές με τους οποίους συζήτησε σήμερα για να απαντηθεί το ερώτημα αν είναι επαρκές ή όχι το θεσμικό πλαίσιο, την ίδια ώρα που ανακοινώνει ότι οι υπουργοί ετοιμάζουν ήδη το σχετικό νομοσχέδιο».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης πως «τίποτα δεν εμπόδιζε τον Πρωθυπουργό όλο αυτό τον καιρό που έχει πλήρη γνώση του θέματος, να κινήσει αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου, εάν αυτό απαιτείται». "Γιατί δεν το έκανε; Γιατί, αν υπήρχε θεσμικό κενό, το άφησε ακάλυπτο επί 11 μήνες;, ρώτησε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε έξω από τους θεσμούς, δεν είχε την πολιτική βούληση να λειτουργήσουν οι θεσμοί, λειτούργησε χωρίς σοβαρότητα, χωρίς συναίσθηση της ευθύνης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η ημερήσια διάταξη της Βουλής γι αυτή την εβδομάδα, δεν περιλαμβάνει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία παραπέμπει ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως έχει ήδη αναληφθεί πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη σύγκληση της Επιτροπής αυτές τις μέρες, εντός της εβδομάδας.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε επίσης ότι «συντελέστηκε ένα έγκλημα εναντίον της ασφάλειας της χώρας και εναντίον των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και ένα δεύτερο έγκλημα πολιτικής ανευθυνότητας με τους χειρισμού της κυβέρνησης, την απόκρυψη και την ακινησία, την προσπάθεια συγκάλυψης».

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει όλη την αλήθεια και τόνισε πως η συγκάλυψη είναι συνενοχή. Κάθε μια από τις υποτίθεται αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες που επικαλείται σήμερα ο κ. Καραμανλής παραβιάστηκαν στην υπόθεση αυτή και παραβιάζονται κάθε μέρα από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση έχει τρωθεί. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει πληγεί, την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, την ευθύνη την έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί, την ευθύνη την έχει προσωπικά ο κ. Καραμανλής, συμπλήρωσε ο κ. Αθανασάκης.

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα δείξει την απαιτούμενη συναίνεση όπως ζήτησε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Αθανασάκης είπε πως δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση και πρόσθεσε πως «συναίνεση, σε μια διαδικασία συγκάλυψης δεν μπορεί να υπάρχει. Ο λαός απαιτεί την αλήθεια και αυτό που απαιτούμε είναι η αλήθεια». Ωστόσο, σημείωσε πως στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα θεσμικής ενίσχυσης, εκεί βεβαίως κάθε κόμμα με βάση το πλαίσιο των αρχών του, οφείλει και μπορεί να συμβάλλει.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε, ως Κυβέρνηση, τα πρωτεία της ανευθυνότητας, τα οποία διατηρεί και ως Αντιπολίτευση».

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    "Τίποτα δεν πρόσθεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ώστε να υπάρξει έστω και μια ρωγμή στο σκοτάδι των υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Άρα οι ευθύνες της κυβέρνησης παραμένουν μεγάλες", αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ με την οποία σχολιάζει τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι επιβεβαιώθηκε η θέση που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή «η αλήθεια δεν πρόκειται να γίνει γνωστή».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "αυτό είναι επόμενο, αφού την ενοχή κρατών, εταιρειών, κυβερνήσεων, υπηρεσιών και άλλων μηχανισμών του ιμπεριαλισμού, φροντίζουν να την κρατούν καλά κρυμμένη.Σ ε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένη, συμμετέχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως συμμετείχαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

    Το πρόβλημα των υποκλοπών, αναφέρει το ΚΚΕ, δεν αφορά ορισμένα πρόσωπα, που κι αν ακόμα εντοπιστούν και τιμωρηθούν, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια. Πολύ περισσότερο που οι διάφοροι παράγοντες, κυβερνητικοί και μη, προσπαθούν να εθίσουν την κοινή γνώμη με το διαχωρισμό της παρακολούθησης σε νόμιμη και παράνομη, προσθέτει το ΚΚΕ.

    Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το ΚΚΕ αναφέρει ότι "ούτε η δικαιοσύνη, ούτε οι όποιες αρχές πρόκειται να φέρουν φως στην υπόθεση, όπως υποστήριξε ο Κ.Καραμανλής, αφού ισχύουν οι αντιδραστικές συμφωνίες και νόμοι των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και όλο το δήθεν «αντιτρομοκρατικό» νομικό πλαίσιο".

    Η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει: «Η εποχή της συγκάλυψης δεν πέρασε, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς για το λαό διαρκεί ακόμα, αφού δεν έχει βάλει ο ίδιος τέρμα στην αντιλαϊκή πολιτική. Μένει να το κάνει, εντείνοντας την πάλη του για την κατάργηση όλων των συμφωνιών, στο πλαίσιο της δράσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά».

    Δηλώσεις Αλαβάνου

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις για το θέμα των υποκλοπών ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να εγκαταλείψει πια την πολιτική των διαβεβαιώσεων και των καλών προθέσεων, η οποία δεν έχει κανένα αντίκρισμα με την πραγματικότητα και να δώσει όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν σε σχέση με τη συμμετοχή των ξένων αλλά και ελληνικών υπηρεσιών, και στην υπόθεση των Πακιστανών και στην υπόθεση των υποκλοπών".

    Ο κ. Α.Αλαβάνος ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα "για έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αυτού του μήνα, το οποίο εστάλη σε όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ειδικού χώρου για την παρακολούθηση, παγίδευση μέχρι πάνω από 30.000 συσκευών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την άποψη ότι αυτά γίνονται στο πλαίσιο προετοιμασίας εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ σε σχέση με τα θέματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, αλλά,όπως είπε, "υπερβαίνουν και τα όρια της Οδηγίας διότι,ενώ προβλέπεται η καταγραφή απλώς των κλήσεων,εδώ στήνεται ένας μηχανισμός, ο οποίος προβλέπει την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μάλιστα σ΄ έναν τεράστιο αριθμό".

    Όσον αφορά ειδικότερα στην ΕΥΠ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στα κόμματα "να ενημερωθούν για την αλληλογραφία της ΕΥΠ με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας".

    Ο Α. Αλαβάνος υποστήριξε ότι "με βάση τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε, αυτή τη στιγμή η ΕΥΠ υπερβαίνει ακόμα και τα όρια - στα οποία δεν συμφωνούμε εμείς- του Νόμου 2225/1994,του εκτελεστικού νόμου δηλαδή που έχει σχέση με το άρθρο 19 του Συντάγματος για το απόρρητο των επικοινωνιών και γίνονται παρακολουθήσεις, χωρίς να υπάρχει άδεια από την Εισαγγελία Εφετών".

    Yπόθεση Κ.Τσαλικίδη

    Φάκελο με νεότερα στοιχεία για υπόθεση θανάτου του Κ. Τσαλικίδη κατέθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Θεμιστοκλής Σοφός στον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Ι. ΔΙώτη.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Σοφός από τα στοιχεία προκύπτει ότι το τελευταίο άτομο με το οποίο μίλησε ο Τσαλικίδης από το κινητό του τηλέφωνο πριν βρεθεί απογχνωνιμένος στο σπίτι του στις 9/3/2005 δεν ήταν η αρραβωνιαστικιά του κ. Σάρα Γαλανοπούλου. Ο κ. Σοφός ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι από την επεξεργασία του λογισμικού του κινητού τηλεφώνου προκύπτει ότι μετά την συνομιλία του με την κ. Γαλανοπούλου, περιπου στις 11:15 το βράδυ της 8ης Μαρτίου ο Τσαλικίδης μίλησε και με άγνωστο άτομο μέχρι στιγμής. Προηγουμένως όπως λέει ο κ. Σοφός είχε δεχθεί μια κλήση πιθανότατα από τηλέφωνο της VODAFONE. Μετά τη συνομιλία Τσαλικίδη με το άγνωστο άτομο στο κινητό καταγράφηκαν άλλες δύο κλήσεις ενδεχομένως από το ίδιο τηλεφωνικό κέντρο με την εισερχόμενη οι οποίες δεν απαντήθηκαν.

    Ο κ. Σοφός παρέδωσε επίσης στον κ. Διώτη δεύτερο τετράδιο σημειώσεων για τεχνικά θέματα που κρατούσε ο Κ. Τσαλικίδης από τον Απρίλιο του 2004 έως τις 24/1/2005. Στον φάκελο προς τον εισαγγελέα επίσης περιέχεται και έγγραφο με το οποίο από τον περασμένο Ιούνιο η οικογένεια Τσαλικίδη ζητούσε από την αστυνομία να ερευνήσει το e- mail του Κ. Τσαλικίδη εκφράζοντας αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου.

    Τέλος, ο κ.Σοφός παρέδωσε τον τηλεφωνικό κατάλογο του κινητού του Τσαλικίδη καθώς και ολόκληρο το περιεχόμενο του e-mail που έστειλε ο εκλιπών στην VODAFONE λίγες ώρες πριν πεθάνει.

    Σύμφωνα με τον κ. Σοφό το εν λόγω e-mail εστάλη προς τα στελέχη της VODAFONE κκ Μαστοράκη, Μπάμπαλη και Βασιλείου και αφορούσε θέματα υψίστης σπουδαιότατος όπως τα χαρακτήριζε ο συντάκτης του. Ο δικηγόρος τόνισε σε δηλώσεις του ότι ο Τσαλικίδης ανέφερε στο εν λόγω e-mail για συγκεκριμένο ζήτημα βελτίωσης δικτύου ότι θα έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν τον Ιούλιο το αργοτερο το Σεπτέμβριο του 2005.

    Ο εισαγγελέας κ. Δiώτης μελετά τα εν λόγω στοιχεία ενώ τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να διενεργήσει αυτοψία στο διαμέρισμα του Κ. Τσαλικίδη στον Κολωνό.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό Όργανο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ο κ.Γ.Παπανδρέου μετείχε χθες στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Μπαρόζο» «για το μέλλον της Ευρώπης στον κόσμο», μετά από πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής. Στην συνέχεια είχε συνάντηση με τον κ.Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του τύπου ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις παρεμβάσεις του υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής επί ελληνικής προεδρίας για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επεσήμανε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο εξετάστηκαν ο ρόλος της ΕΕ για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Μεσανατολικό υπό το φως της εκλογής της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης των πουλερικών.

    Μιλώντας για το θέμα που έχει προκύψει με τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ελευθερία έκφρασης και το σεβασμό των πεποιθήσεων του μουσουλμανικού κόσμου.

    Σημειώνεται ότι στην «Επιτροπή Μπαρόζο» συμμετείχαν ακόμη οι επίτροποι Μπενίτα Φερρέρο Βάλντερ, αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική με τους γείτονες, Λουί Μισέλ, αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια, Πίτερ Μάντελσον, αρμόδιος για το Εξωτερικό Εμπόριο, Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα και Ολι Ρέν, αρμόδιος για τη Διεύρυνση.

    Ερωτηθείς τέλος να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το θέμα των υποκλοπών ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ήδη αποφάσεις του κόμματος για το εν λόγω ζήτημα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Επίσημη επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα

    Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος, εκτός από την Αθήνα, θα μεταβεί και στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα ομιλήσει προς την εκεί εβραϊκή κοινότητα.

    Ο Πρόεδρος Κατσάβ σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, για τις διμερείς ελληνοϊσραηλινές σχέσεις - σε όλους τους τομείς - και τα μείζονα διεθνή προβλήματα, φυσικά δε και για το Μεσανατολικό μετά και την εκλογική νίκη της Χαμάς.

    Μετά την ολοκλήρωση της συναντήσεως στο Προεδρικό Μέγαρο θα υπογραφεί διμερής «Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της Βιομηχανικής Έρευνας και Ανάπτυξης» από τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και Ρόνι Μπάρ ον (Ronnie Bar-on), Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Έρευνας και Τεχνολογίας του Ισραήλ.

    Ο ισραηλινός Πρόεδρος θα συναντηθεί στη συνέχεια με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, θα ξεναγηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα επισκεφθεί τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και θα του απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

    Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Την Πέμπτη , ο Μοσέ Κατσάβ θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, θα ξεναγηθεί στους Βασιλικούς Τάφους και στο Μουσείο Βεργίνας και θα ομιλήσει στην Εβραϊκή Συναγωγή της συμπρωτεύουσας προς την εκεί Εβραϊκή Κοινότητα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Στο ECOFIN ο κ.Αλογοσκούφης

    Η στρατηγική της Λισαβόνας, τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας και η έκθεση για τη γήρανση του πληθυσμού θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Επίσης, μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών θα συζητηθεί "κείμενο βασικών θεμάτων" ενόψει του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το κείμενο αυτό το κατήρτισε η αυστριακή Προεδρία κατόπιν διαβουλεύσεως με την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 February 2006 - 7:30:14 UTC