Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
  • [02] Στο ECOFIN ο κ.Αλογοσκούφης
  • [03] Ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών
  • [04] Διαδήλωση κατά της οδηγίας Μπολκεστάιν

  • [01] Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    "Προεξοφλημένο γραμμάτιο, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι "θα αποδειχθεί μια τρύπα στο νερό", ενώ έκανε λόγο και για "εσωτερικές διευθετήσεις στη Ν.Δ." και για "ανασχηματισμό αμηχανίας και αδυναμίας".

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι με τον ανασχηματισμό "ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να αγοράσει χρόνο", αλλά "δεν μπορεί να ανασχηματίσει τις πολιτικές του που εξυπηρετούν τους λίγους και πλήττουν τους πολλούς".

    Ειρωνεύθηκε τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι "επιτέλους ο κ. Καραμανλής κατάφερε να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του", αλλά "δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του". Και του καταλόγισε αδυναμία συντονισμού της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε αναποτελεσματική, που "λειτουργεί μόνο επικοινωνιακά για την παραπλάνηση, την εξαπάτηση, τον αποπροσανατολισμό και τη μετάθεση ευθυνών".

    Απαντώντας σε ερωτρήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "για την κυβέρνηση το ρολόι μετράει αντίστροφα", ενώ για την υπόθεση των υποκλοπών και τις αναφορές του πρωθυπουργού για το θέμα της συγκάλυψης, προκάλεσε την κυβέρνηση, αν το επιθυμεί, να δραπετεύσει στο παρελθόν, να δουν μαζί τις περιπτώσεις υποκλοπών κατά το παρελθόν και σε βάρος ποιών γίνονταν. Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής, από σήμερα, αναλαμβάνει στο ακέραιο και εξ ολοκλήρου την ευθύνη στο ζήτημα των υποκλοπών.

    ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό αναφέρει ότι "η αντιλαϊκή πολιτική δεν μετασχηματίζεται, μόνο ανατρέπεται από την οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "οι αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση έγιναν με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών της πλουτοκρατίας, για να επιταχυνθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τα αντιλαϊκά μέτρα".

    Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

    "Καμιά αυταπάτη και καμιά ανοχή! Για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη να απεγκλωβιστούν από την πολιτική και τα κόμματα του κεφαλαίου. Να δυναμώσουν αποφασιστικά την οργάνωση και την πάλη τους για μια μεγάλη και ριζική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος μπορούν να κάνουν στις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές αλλάζοντας το συσχετισμό δύναμης προς όφελος των ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις".

    ΣΥΝ

    "Πρόκειται για ανακάτεμα της τράπουλας. Τα χαρτιά, όμως, δυστυχώς είναι σημαδεμένα, δηλαδή είναι αναλλοίωτες οι πολιτικές", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος με αφορμή τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι "ανασχηματισμός θα είχε νόημα αν η κυβέρνηση άλλαζε θέσεις, αν αντιμετώπιζε τα μεγάλα θέματα της ανεργίας, της ακρίβειας, των δημοκρατικών ελευθεριών. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν έχουμε ανασχηματισμό πολιτικής".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε τέλος πως από το σημερινό ανασχηματισμό "δυστυχώς αναδύεται άρωμα ακόμα μεγαλύτερης πρόσδεσης στην Ουάσιγκτον".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στο ECOFIN ο κ.Αλογοσκούφης

    Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια τόσο η ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και η ελληνική ειδικότερα, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του σημερινού ECOFIN που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός υπογράμμισε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που εμφανίζουν όλες λίγο πολύ οι ευρωπαϊκές οικονομίες, συνεπεία της εισόδου "νέων δυναμικών παικτών", όπως η Ινδία και η Κίνα, στη διεθνή οικονομική σκηνή αλλά και εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές, συνέχισε ο υπουργός, καθιστούν επιτακτική πλέον την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες συμφώνησαν τα κράτη μέλη της ΕΕ προ πενταετίας στη Λισαβόνα και τις οποίες σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωσαν πέρσι.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε κυρίως στην ανάγκη ενίσχυσης -με την εφαρμογή προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης- τόσο του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών όσο και της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε, πρέπει να υποστηρίζονται από την κατάλληλη μακρο-οικονομική πολιτική.

    Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ανέφερε ότι "δείχνει να είναι καλύτερη βραχυχρόνια, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν από το διεθνές περιβάλλον, κυρίως από τις τιμές του πετρελαίου και τις άλλες ανισορροπίες που υπάρχουν σε κάποιους από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ο υπουργός εκτίμησε ότι "η ευρωπαϊκή οικονομία, στη χρονιά που διανύουμε, θα έχει καλύτερες επιδόσεις και αυτό βέβαια θα είναι προς όφελος όλων των κρατών μελών και χωρών όπως η Ελλάδα, η οποία έχει μια διπλή πρόκληση: αφενός να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου να διατηρήσει και να ενισχύσει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς".

    Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ακόμη ότι το 2005 υπήρξε έτος σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και στις αγορές γενικότερα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αρχίζουν και αποδίδουν, τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα τόσο στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης όσο και στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σε χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη, ο υπουργός επανέλαβε ότι η αναμόρφωση στην Ελλάδα θα γίνει σταδιακά, σε βάθος χρόνου και μέσα από ευρύτερο διάλογο.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε πως την αναμένει, σημειώνοντας ωστόσο πως σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, θα είναι θετική.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών

    Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες όλης της χώρας έπειτα από την επιβεβαίωση του ιού της γρίπης των πτηνών σε τρία δείγματα κύκνων που είχαν εντοπιστεί στη Βόρεια Ελλάδα. Και ενώ στις πιθανές εστίες εισβολής του ιού στη χώρα μας προστέθηκε πλέον και επίσημα η Σκύρος, όπου εντοπίστηκε μια αγριόχηνα που έφερε το στέλεχος του Η5Ν1, καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο διαβεβαιώνει πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα κρούσμα σε οικόσιτο ή συστηματικής εκτροφής πτηνό στην χώρα μας.

    Τα αποτελέσματα σχετικά με την ανίχνευση του λοιμογόνου στελέχους Η5Ν1 στα 3 νεκρά πτηνά που είχαν βρεθεί στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, στον Σταυρό και στην Παραλία Κατερίνης, βρήκαν τις αρμόδιες αρχές να επαγρυπνούν αλλά κυρίως να εφαρμόζουν όλα τα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. μέτρα βιοασφάλειας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που θα γίνουν στο Λονδίνο για την ταυτοποίηση του ιογόνου στελέχους Η5Ν1, περιμένει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης μετά την απομόνωση του ιού της γρίπης των πτηνών -υπότυπος Η5- σε δύο ακόμη δείγματα κύκνων στην Παραλία Θεσσαλονίκης και την Ασπροβάλτα, ενώ αποτελέσματα αναμένονται και για 3 κύκνους που εντοπίστηκαν νεκροί την Παρασκευή σε Χαλκιδική και Λαμία. Επίσης, εντός των ημερών, θα έχουμε απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα δείγματα που παραδόθηκαν από τον Βόλο, την Καστοριά και τη Λήμνο.

    Στο μεταξύ, εξιτήριο από το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης παίρνει σήμερα ο 15χρονος, που νοσηλεύτηκε προληπτικά, ενώ αρνητικά είναι τα αποτελέσματα και των δεύτερων εξετάσεων και για τον 29χρονο κυνηγό.

    Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) ο ανήλικος, που παρουσίασε πυρετό, δεν είχε προσβληθεί από τον ύποπτο ιό της νόσου, αλλά από συνηθισμένη γρίπη.

    Ο 29χρονος είχε παρουσίασει, επίσης, συμπτώματα γρίπης και ανέφερε στους γιατρούς επαφή με άγριες πάπιες κατά τη διάρκεια κυνηγιού. Το περιστατικό θεωρήθηκε ως ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών και τέθηκε υπό την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ωστόσο η κλινική του πορεία εξελίχτηκε ομαλά. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποτελέσματα για τον υπότυπο Η5Ν1, τόσο με την ταχεία μέθοδο όσο και με την RT - PCR είναι αρνητικά

    Επίσης, περισσότερα από πενήντα δείγματα νεκρών πτηνών, από διάφορες περιοχές της χώρας εξετάζονται καθημερινά από το Κέντρο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών στη Θεσσαλονίκη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα επιφυλακής, εξετάστηκαν από τους επιστήμονες του κέντρου 3.500 δείγματα νεκρών πτηνών.

    Εξάλλου, εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και οι τοπικοί δήμοι λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών. Στον κεντρικό Δήμο της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά πτηνά, ενώ στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία συνεχίζεται και σήμερα η ενημέρωση των μαθητών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Νέους φόβους για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη προκαλεί ο εντοπισμός στην Ιταλία των πρώτων κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού σε πέντε κύκνους, αλλά και ο εντοπισμός του στελέχους της γρίπης των πτηνών, σε κύκνο στη Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Ήδη οι Ιταλικές αρχές προχώρησαν στη δημιουργία ζωνών υψηλού κινδύνου που εκτείνονται στα τρία χιλιόμετρα από τις περιοχές που βρέθηκαν τα νεκρά πτηνά. Στη Σλοβενία οι αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαική Επιτροπή ότι ο ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε σε κύκνο και δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν άμεσα σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα. Επίσης, κύκνος που βρέθηκε νεκρός στο Βέλγιο κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία υποβάλλεται σε εξετάσεις για τη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσαν οι βελγικές υγειονομικές αρχές αλλά διευκρίνισαν πως δεν ανησυχούν, απλώς ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία.

    Εργαστήριο του Χονγκ Κονγκ που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία από τη γρίπη των πτηνών. Ο Ιλχάμ Πατού εκπρόσωπος νοσοκομείου ειδικευμένου στις μολυσματικές ασθένειες δήλωσε πως το εργαστήριο επιβεβαίωσε πως οι δύο γυναίκες που πέθαναν την περασμένη εβδομάδα στην Τζακάρτα είχαν προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1. "Λάβαμε την επιβεβαίωση της ΠΟΥ. Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στη χώρα έφτασε τους 18" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ, και δεύτερο εργαστήριο του Βιετνάμ ανακοίνωσε πως παρασκεύασε ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών και διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους. "Ήδη δοκιμάζουμε το εμβόλιο σε ζώα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε στη διάθεσή μας 2.000 δόσεις για να αρχίσουμε τις δοκιμές στους ανθρώπους", επισήμανε ο Λε Βαν Χιέπ διευθυντής του εργαστηρίου Νχα Τρανγκ.

    ΕΕ Επαρκή τα μέτρα

    Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία θα επιτρέψουν να αποφευχθεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά εμπορικών πτηνοτροφικών μονάδων, δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Μάρκος Κυπριανού.

    "Το σημαντικό είναι ότι τα κράτη μέλη εφαρμόζουν χωρίς δισταγμό τα μέτρα που προβλέπονται σε κοινοτικό πλαίσιο. Οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται άμεσα στις χώρες τις οποίες αφορούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Φίλιπ Τοντ.

    "Πρόκειται για προληπτικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σε πουλερικά του εμπορίου", πρόσθεσε. "Προς το παρόν δεν πρόκειται παρά μόνον για άγρια πουλιά, ευτυχώς δεν υπάρχει για την ώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε πουλερικά του εμπορίου", τόνισε.

    Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει προς το παρόν να συστήσει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Οι εμπειρογνώμονες των 25 χωρών μελών πρόκειται εξάλλου να συσκεφθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για μία αποτίμηση των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία.

    Ο Τοντ διευκρίνισε πάντως ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να προχωρήσουν σε πρόσθετα μέτρα εάν το κρίνουν αναγκαίο, καθώς σύμφωνα με μία απόφαση που ελήφθη τον περαασμένο Νοέμβριο οφείλουν να προχωρούν σε επανεκτίμηση του κινδύνου επί μονίμου βάσεως.

    Υπουργείο Οικονομίας

    Απόφαση για την άμεση απόδοση 9.191.000 ευρώ από πιστώσεις του Προϋπολογισμού Εξόδων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών, υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, μετά και την εκδήλωση της εν λόγω ζωονόσου στη χώρα μας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επείγον έγγραφό του (13/2/2006), ζήτησε την επαύξηση πιστώσεων στον Προϋπολογισμό Εξόδων του και την άμεση διάθεση των αιτούμενων πιστώσεων των 9.191.000 ευρώ, αίτημα που έγινε αμέσως αποδεκτό και υπεγράφη αυθημερόν η σχετική απόφαση.

    Υπερβολική η ανησυχία, εκτιμά καθηγητής του ΑΠΘ

    Τα όρια της υπερβολής και του πανικού αγγίζει το φαινόμενο των αντιδράσεων σχετικά με τα κρούσματα της νόσου των πτηνών σε συγκεκριμένους κύκνους στην Ελλάδα, εκτιμά ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ με ειδίκευση στην Άγρια Πανίδα.

    "Οι θάνατοι περιορισμένου αριθμού κύκνων οφείλονται κυρίως στην εξασθένιση τους από τις κακές καιρικές συνθήκες, ενδεχομένως στην ηλικία τους και γενικότερα στο καταβεβλημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα", αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί ότι πολλά μπορεί να φέρουν τον ιό αλλά να μη νοσούν.

    "Διαφορετικά, θα έπρεπε να προσβάλλονται όλα και na πεθαίνουν μαζικά, καθώς είναι κοινωνικά ζώα και να μεταδίδουν το ένα στο άλλο τον ιό κατά το ζευγάρωμα", προσθέτει.

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ.Παπαγεωργίου, η ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο επιδημίας στα ζώα και όχι στους ανθρώπους.

    Τονίζει μάλιστα, ότι ο εν λόγω ιός μεταδίδεται από τους κύκνους μόνο στις γαλοπούλες και στις κότες και ότι στη χώρα μας λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των οικόσιτων.

    Σε ό,τι αφορά τους μεταναστευτικούς διαδρόμους, τα πουλιά που αναμένονται την άνοιξη στη χώρα μας θα έρθουν από Μικρά Ασία, Δωδεκάνησα και Έβρο.

    Aν και, κατά τον καθηγητή, στην Αφρική είναι μεμονωμένα τα κρούσματα και μάλιστα νότια, τα πουλιά που θα μεταναστεύσουν από εκεί θα κατευθυνθούν μέσω του κεντρικού διαδρόμου σε Σικελία, Ιταλία και βορειότερα ενώ μέσω του δυτικού διαδρόμου, στο Γιβραλντάρ και στην Ισπανία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Διαδήλωση κατά της οδηγίας Μπολκεστάιν

    Πολλές δεκάδες χιλιάδες συνδικαλιστές από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν σήμερα στο Στρασβούργο κατά της οδηγίας Μπολκεστάιν, που προβλέπει την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόκειται να συζητηθεί το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Οι διαδηλωτές ήταν 40.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, σχεδόν 30.000 σύμφωνα με την αστυνομία.

    Επικεφαλής της πορείας, η οποία ξεκίνησε στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδας), ένα μεγάλο κόκκινο πανό της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) ζητεί στα αγγλικά "υπηρεσίες για το λαό" και διακηρύσσει στα γαλλικά πως "είναι καιρός να αλλάξει η οδηγία".

    Ο Γενικός Γραμματέας της CES Τζον Μανκς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης, μαζί με ευρωπαίους συνδικαλιστές ηγέτες.

    Η πορεία επρόκειται να ολοκληρωθεί κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρόσβαση σ' αυτό φυλάσσεται αυστηρά μετά το βίαιο προηγούμενο της διαδήλωσης των ευρωπαίων λιμενεργατών στις 16 Ιανουαρίου: ενώ η οδηγία για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών δεν είχε περάσει, η συγκέντρωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα 64 τραυματίες μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και ζημιές ύψους 400.000 ευρώ.

    «Οι τροπολογίες που προτείνονται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό, σκοτώνουν την οδηγία Μπολκεστάιν»: αυτό εκτιμά ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας συνδικάτων, που θα προτιμούσε πάντως την απόσυρση της οδηγίας.

    «Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός», λέει στη Λιμπερασιόν ο Μονκς, που εκπροσωπεί 79 συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Ομως το παιχνίδι δεν έχει κριθεί. Θα υπάρξει την Πέμπτη μια αναγκαία πλειοψηφία για την ψήφιση της οδηγίας; Δεν είναι βέβαιο. Στη Δεξιά, ένα μέρος των βουλευτών διαφωνεί, όπως και η εργοδοσία. Στην Αριστερά, πολλοί βουλευτές, ιδιαίτερα Γάλλοι, λένε πως η τροπολογία δεν είναι αρκετή. Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν εκπλήξεις».

    Η συζήτηση για την οδηγία Μπολκεστάιν, που προβλέπει την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχίζει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η σημαντικότερη τροπολογία που προτείνουν τα δύο κόμματα αφορά την κατάργηση του άρθρου 16, που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι από μια χώρα που έρχονται να δουλέψουν σε μια άλλη υπόκεινται στη νομοθεσία της χώρας προέλευσής τους. Οι αντίπαλοι της οδηγίας φοβούνται ότι αν ισχύσει αυτό το άρθρο, οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας υποδοχής.

    Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν την αρχική εκδοχή της οδηγίας, που επιτρέπει σε μια επιχείρηση να πωλεί τις υπηρεσίες της σε όλη την Ενωση χωρίς να μπορούν τα κράτη όπου πωλείται αυτή η υπηρεσία να θέτουν επιπρόσθετα εμπόδια. Με τον τρόπο αυτό, θεωρούν ότι θα εκμεταλλευτούν τα «συγκριτικά τους πλεονεκτήματα», δηλαδή την πιο χαλαρή νομοθεσία και τους χαμηλότερους μισθούς. Οι χώρες αυτές υποστηρίζονται από τους «φιλελεύθερους»με την ευρεία έννοια, ιδιαίτερα τη Βρετανία και την Ολλανδία, αλλά και την Ισπανία. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ευρωπαϊκή εργοδοσία. Εξι χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία) έστειλαν επιστολή στην Επιτροπή, προειδοποιώντας την ότι κάθε συμβιβασμός θα αποτρέψει την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών.

    Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονται τα περισσότερα κράτη-μέλη της «παλιάς Ευρώπης», και ιδιαίτερα η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, που φοβούνται ότι αν ισχύσει η αρχική εκδοχή της οδηγίας θα πληγεί ανεπανόρθωτα το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. «Η αρχική αντίληψη της οδηγίας ήταν καταστροφική, αφού επέτρεπε στις ξένες επιχειρήσεις να μη σέβονται την τοπική νομοθεσία», λέει ο Μονκς. «Η Ευρώπη δεν θα επιβίωνε με ένα τέτοιο κείμενο. Αν είμαστε αντίθετοι στις διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι στη Ρώμη πρέπει να κάνεις ό,τι κάνουν οι Ρωμαίοι! Η αρχική εκδοχή της οδηγίας Μπολκεστάιν ισοδυναμούσε με την άδεια προς τους Βρετανούς να οδηγούν στη Ρώμη στ'αριστερά».

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Συνδικάτων, η σύγκρουση των παλιών μελών με τα νέα είναι ανησυχητική. «Οι παλιοί πρέπει να καταλάβουν ότι η διεύρυνση υπηρετεί τα συμφέροντά τους: από τότε που εντάχθηκαν οι δέκα νέες χώρες, το ισοζύγιο πληρωμών των παλιών μελών απέναντί τους είναι θετικό. Ο φόβος για μαζικές μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων δεν επαληθεύτηκε. Αντίθετα, μια χώρα σαν τη Γαλλία κέρδισε σε ανάπτυξη, αφού εξάγει περισσότερο. Επίσης, η Επιτροπή απέδειξε πρόσφατα ότι δεν υπήρξε μεταναστευτικό κύμα, αντίθετα με τις προβλέψεις. Εάν χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία, αν σκοτώσουμε την οδηγία Μπολκεστάιν, θα αντιμετωπίσουμε τη διεύρυνση με ακόμη πιο θετικό τρόπο. Η τοποθέτηση αυτής της κοινωνικής βόμβας στη μέση της Ευρώπης ήταν μια καταστροφική επιλογή».

    Σημαντικό ρόλο έπαιξε αυτή η οδηγία και στην απόρριψη του Ευρωσυντάγματος, λέει ο Τζον Μονκς. «Η Ευρώπη θεωρήθηκε από πολλούς ο Δούρειος Ιππος της παγκοσμιοποίησης, και όχι μια ασπίδα προστασίας. Το ΟΧΙ των Γάλλων άλλαξε το ευρωπαϊκό τοπίο. Ολοι κατάλαβαν ότι το κοινωνικό έπρεπε να επανατοποθετηθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό κόμμα υποστηρίζουν σήμερα τις τροπολογίες στην οδηγία».

    Πολλοί είναι εκείνοι πάντως στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, που εξακολουθούν να αντιτίθενται στη νέα εκδοχή της οδηγίας «για λόγους αρχής». Ο Πιερ Μοσκοβισί, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων στην κυβέρνηση Ζοσπέν και υπέρμαχος του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, λέει ότι δεν είναι εύκολο να πείσεις όσους ψήφισαν ΟΧΙ ότι η οδηγία έπαψε μέσα σε μια νύχτα να είναι «απαράδεκτη» και έγινε «αποδεκτή». Οπως επισημαίνει ο Ζεράρ Ντιπιί στη Λιμπερασιόν, ακόμη και οι πιο «Ευρωπαίοι» μεταξύ των γάλλων σοσιαλιστών φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν πως παίζουν το παιχνίδι των «πολωνών υδραυλικών» αν υποστηρίξουν αυτή την οδηγία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 February 2006 - 15:30:23 UTC