Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ για δημόσια έργα
  • [02] Παρατείνεται η απεργία των ναυτεργατών
  • [03] Μοιραία πτήση για στρατιωτικό ελικόπτερο

  • [01] Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ για δημόσια έργα

    Τα δημόσια έργα και η τεχνική εκπαίδευση, ήταν δύο θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, που έγινε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των δημοσίων έργων, επιλέγοντας τον τομέα αυτό ως μία από τις αιχμές της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που μία επερώτηση, πριν κατατεθεί, παίρνει την έγκριση κομματικού οργάνου το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος.

    Εισηγητής στο θέμα ήταν ο αναπληρωτής συντονιστής οικονομίας - ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Σπηλιώπουλος.

    Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σχετικά με την επερώτηση, στον τομέα των δημοσίων έργων έχει δημιουργηθεί μια "ζοφερή κατάσταση", ενώ στο παρελθόν υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

    Οι ευθύνες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βαρύνουν κατά πρώτο λόγο τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία υλοποιώντας αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας εξυπηρετεί "ιδιοτελείς κομματικούς στόχους και κομματικούς φίλους".

    Τονίζεται, επίσης, ότι το σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων που επέλεξε η κυβέρνηση αποτελεί επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν της χώρας και "κυριαρχεί η αδιαφάνεια, η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας", πρακτικές που φέρνουν "δικαστικές εμπλοκές, καθυστερήσεις, κακή ποιότητα έργων, και τεράστια απώλεια εσόδων από τα κοινοτικά προγράμματα". Η "νεοδημοκρατική διακυβέρνηση", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λειτουργεί και στον τομέα αυτό σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι τα έργα που δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησε η κατασκευή τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έργα που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αναφέρεται ότι οι τεχνικές εταιρίες βρίσκονται στο κόκκινο, ότι έχουν απωλεσθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ το δημόσιο οφείλει στις εταιρίες 1,7 δισ. ευρώ.

    Κριτική γίνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς, όπως αναφέρεται, δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποκομίζουν τεράστια κέρδη μέσω του συστήματος των εγγυητικών επιστολών τις οποίες χρησιμοποιούν, προκειμένου να ανατίθενται έργα σε εταιρίες της αρεσκείας τους.

    Επισημαίνονται καθυστερήσεις σε όλα σχεδόν τα σημαντικά έργα τα οποία έχουν δικαστικές εμπλοκές, ενώ όπως τονίζεται, παρατηρείται "ένα όργιο συναλλαγής και διαφθοράς που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν", καθώς και ότι "πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για στημένους διαγωνισμούς και φωτογραφικές διατάξεις στις προκηρύξεις".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Παρατείνεται η απεργία των ναυτεργατών

    Νέα 48ωρη παράταση της απεργίας των ναυτικών αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε για τις 7 μ.μ. σε νέα συνάντηση την ηγεσία της ναυτικής Ομοσπονδίας.

    Η απεργία -που κρίθηκε νόμιμη από το Πρωτοδικείο Πειραιά- παρατείνεται μέχρι τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου.

    Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχει δημιουργηθεί αδιαχώρητο, αφού περίπου χίλιες νταλίκες και φορτηγά περιμένουν τη λύση της απεργίας γοα να επιβιβαστούν στα πλοία.

    Για το θέμα της απεργίας των ναυτεργατών και τα οικονομικά τους αιτήματα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ το ζήτημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση "τα οικονομικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων και διερευνώνται οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος".

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Ναυτιλίας αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απεργία της ΠΝΟ, υπενθυμίζοντας ότι «τα θεσμικά αιτήματα των ναυτικών έχουν ικανοποιηθεί μετά από διάλογο» και παρατήρησε ότι πλέον απομένουν οικονομικά αιτήματα που τίθενται υπό συζήτηση. Εξάλλου, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση,ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρσή του». Σε παρεπόμενη ερώτηση περί «διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου» που αποδίδουν στο ΚΚΕ ρόλο υποκινητή των απεργών, ο εκπρόσωπος τόνισε πως «δεν γίνονται διαρροές που έχουν ως πηγή το Μέγαρο Μαξίμου».

    Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Τρίτη και οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που όπως υποστηρίζουν είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους. Η κατάσταση έχει ως συνέπεια την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων τροφοδοσίας από και προς τα νησιά. Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί κηπευτικών αδυνατούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, που υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν.

    Στην Κρήτη

    Tην νέα και την παλιά εθνική οδό στον κόμβο του αεροδρομίου Ηρακλείου έχουν αποκλείσει παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, που λόγω της απεργίας της ΠΝΟ ζητούν να μεταφερθούν άμεσα τα αγροτικά προϊόντα τους. Εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε στα γραφεία της Περιφέρειας με εκπροσώπους των αγροτών και των ομοσπονδιών, ο γγ της Περιφέρειας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι αύριο θα επισκεφθεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών.

    Στην Πάτρα

    Τελείωσε η περιπέτεια περίπου 100 μαθητών από την Ζάκυνθο και των συνόδων τους, που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών. Τις βραδινές ώρες της Τρίτης επιβιβάστηκαν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Χίος» και αναχώρησαν από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ζάκυνθο. Μαθητές και καθηγητές είχαν πάει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, αλλά η επιστροφή τους συνέπεσε με την απεργιακή κινητοποίηση.

    Στο μεταξύ, στις προβλήτες του λιμανιού της Πάτρας έχουν αγκυροβολήσει περίπου 15 επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία και πλέον δεν υπάρχει καμία ελεύθερη θέση ελλιμενισμού. Συγχρόνως δεκάδες νταλίκες διεθνών μεταφορών, αρκετές εκ των οποίων είναι φορτωμένες με ευπαθή προϊόντα, παραμένουν σταθμευμένες, τόσο μέσα στους χώρους του λιμανιού, όσο και στην παραλιακή οδό.

    Στη Βόρεια Ελλάδα

    Αποκλεισμένη παρέμεινε για τρεις ώρες, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων, μετά την κινητοποίηση αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης, εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) και οδηγών φορτηγών του συνδικάτου μεταφορέων Μακεδονίας - Θεσσαλίας -Θράκης.

    Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και οι οδηγοί φορτηγών είχαν κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατερίνη-Αθήνα. Οι αγρότες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλγάρων Νίκος Αναστασόπουλος, είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο άλλο ρεύμα, προς Θεσσαλονίκη.

    Οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που -όπως καταγγέλλουν- είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους.

    Πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση επέρριψε ο Γ.Παπανδρέου

    Πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση τακτική Πόντιου Πιλάτου και την κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από την πόλωση και το διχασμό μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών, μεταξύ οδηγών και ναυτεργατών, μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων. Ολα αυτά, τόνισε, την ώρα που τα νησιά μας φλέγονται. Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, είναι υπέρ της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια του πολίτη, ενώ αντίθετα η συντήρηση θέλει την ανασφάλεια για να χειραγωγεί τον πολίτη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σχολιάζοντας, τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν προέκυψαν ξαφνικά σ΄αυτό τον τόπο» και πρόσθεσε: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζονται σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ως τιμητές και είναι πολιτικά ανεύθυνο να καπηλεύονται, να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κομματικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων». Αναφορικά με το φαινόμενο της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ κοινωνικών ομάδων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Παπανδρέου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως «ασφαλώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που διέπρεψαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού».

    Συνάντηση κ. Α. Αλαβάνου με εκπροσώπους ναυτεργατών

    Το λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συνοδευόμενος από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Θ. Δρίτσα και άλλα στελέχη του ΣΥΝ. Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των απεργών ναυτεργατών ο κ. Αλαβάνος δήλωσε τη συμπαράστασή του στη "μεγάλη μάχη που δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες. Είναι μια μάχη για τα δικαιώματά τους". Και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι δυστυχώς ο πρωθυπουργός οδηγεί το σκάφος στην κοινωνική θύελλα και χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο της υποκίνησης εμφυλίου πολέμου μέσα στην κοινωνία". Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μήπως πρέπει να κινηθούν ένα ή δυο καράβια προκειμένου να εκτονώσουν την κρίση με τα ευπαθή αγροτικά εμπορεύματα, ιδιαίτερα από την Κρήτη, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε: "Οχι ένα ή δυο. Ολα τα καράβια και μέσα σε λίγες ώρες. Γι'αυτό και μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει τις αοριστίες και να αποδεχθεί το συγκροτημένο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν θέσει τα ναυτεργατικά συνδικάτα".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Μοιραία πτήση για στρατιωτικό ελικόπτερο

    Νεκροί είναι και οι τέσσερις επιβαίνοντες στο ελικόπτερο UH-1H της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο συνετρίβη στην περιοχή Καρυώτισσα Πέλλας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το ελικόπτερο, που εκτελούσε προγραμματισμένη νυκτερινή εκπαιδευτική πτήση, με τετραμελές πλήρωμα, κατέπεσε και συνετρίβη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των μελών του πληρώματος.

    Τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος ερευνώνται.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, μετέβη στον τόπο της πτώσεως του ελικοπτέρου UH-1H ΕΣ 622 του Στρατού Ξηράς, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Β΄ΣΣ και από τον Διοικητή του 3ου ΤΕΑΣ.

    Αποχωρώντας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά οδύνη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης προς τις οικογένειες των τεσσάρων αδικοχαμένων".

    Τα λύπη της κυβέρνησης για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα,εξέφρασε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και απηύθυνε τα συλλυπητήρια του προς τους συγγενείς των νεκρών.

    Ο κ. Ρουσόπουλος προσέθεσε ότι έχει ήδη διαταχθεί προανάκριση, μετά από εντολή του Στρατιωτικού Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, διενεργείται ΕΔΕ και έχει συσταθεί Επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών του δυστυχήματος

    Τα ονόματα των τεσσάρων μελών του πληρώματος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Πρόκειται για τους:

    --Λοχαγό Αεροπορίας Στρατού Χρήστο Καρυπίδη, του Αναστασίου, έγγαμο, με 2.939 ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του.

    --Ανθυπασπιστή Αεροπορίας Στρατού Ηλία Καραμπά, του Δημητρίου, έγγαμο, με 1.037 ώρες πτήσεως, στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου και 1.236 σε αεροπλάνο.

    --Αρχιλοχία Τεχνικού, Αδάμ Αδαμόπουλο, του Γεωργίου, έγγαμο,

    -- Επιλοχία τεχνικού Κων/νο Φωτιάδη, έγγαμο.

    ΚΚΕ

    "Η αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου, που επέφερε το θάνατο σε τέσσερις αξιωματικούς, δεν μπορεί να μη σχετίζεται με το ότι ήταν απαρχαιωμένο, ένα ιπτάμενο φέρετρο", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και προσθέτει:

    «Τα 100άδες δισεκατομμύρια που ξοδεύονται για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και όλους τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού, στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, αποδεικνύεται πως δεν αφήνουν περιθώρια για την προστασία της ζωής του έμψυχου δυναμικού.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία του δυστυχήματος, καθώς ζητούν αυτή να διερευνηθεί!

    Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων και καλεί το λαό να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα».

    ΣΥΝ

    «Νιώθουμε βαθιά θλίψη, αλλά και οργή για τη νέα αδικαιολόγητη τραγωδία που έπληξε την Ελληνική Αεροπορία», τονίζει σε δήλωσή του για την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αεροπόρων που έχασαν τη ζωή τους και καταλήγει:

    «Είναι ασυγχώρητο, με τόσο μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες που συνιστούν δυσβάσταχτο βάρος για τον ελληνικό λαό, να συνεχίζουν να πετούν πεπαλαιωμένα ελικόπτερα με χαμηλές προδιαγραφές ασφάλειας. Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 February 2006 - 21:30:12 UTC