Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρατείνεται η απεργία των ναυτεργατών

  • [01] Παρατείνεται η απεργία των ναυτεργατών

    Νέα 48ωρη παράταση της απεργίας των ναυτικών αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), την οποία επιβέβαιωσε και μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός κάλεσε την Ομοσπονδία να αναστείλει την απεργία, να συνεχιστεί ο διάλογος και «να οδεύσουμε στην αποκλιμάκωση αυτής της έντασης που πλήττει μεγάλα κοινωνικά στρώματα και κυρίως τη νησιωτική Ελλάδα».

    Σχετικά με τη συνάντηση, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε πως η πραγματοποίησή της ήταν αίτημα όλων των Ελλήνων και της ελληνικής Βουλής, όπως φάνηκε στη συζήτηση στο κοινοβούλιο. Έγινε ένας διάλογος, πρόσθεσε, και σήμερα η κυβέρνηση εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου. Έχει λύσει όλα τα θεσμικά αιτήματα και σήμερα μπήκε στο θέμα της επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων, σημείωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι για το οικονομικό θέμα μπήκε συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση δύο οικονομικών θεμάτων: του εφάπαξ και του φορολογικού.

    Η απεργία -που κρίθηκε νόμιμη από το Πρωτοδικείο Πειραιά- παρατείνεται μέχρι τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου.

    Να σημειωθεί ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχει δημιουργηθεί αδιαχώρητο, αφού περίπου χίλιες νταλίκες και φορτηγά περιμένουν τη λύση της απεργίας γοα να επιβιβαστούν στα πλοία.

    Για το θέμα της απεργίας των ναυτεργατών και τα οικονομικά τους αιτήματα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ το ζήτημα απασχόλησε και τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση "τα οικονομικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Υπουργείων και διερευνώνται οι τρόποι για την αντιμετώπισή τους, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος".

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Ναυτιλίας αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απεργία της ΠΝΟ, υπενθυμίζοντας ότι «τα θεσμικά αιτήματα των ναυτικών έχουν ικανοποιηθεί μετά από διάλογο» και παρατήρησε ότι πλέον απομένουν οικονομικά αιτήματα που τίθενται υπό συζήτηση. Εξάλλου, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση,ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρσή του».

    Στην Κρήτη

    Tην νέα και την παλιά εθνική οδό στον κόμβο του αεροδρομίου Ηρακλείου έχουν αποκλείσει παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, που λόγω της απεργίας της ΠΝΟ ζητούν να μεταφερθούν άμεσα τα αγροτικά προϊόντα τους. Εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε στα γραφεία της Περιφέρειας με εκπροσώπους των αγροτών και των ομοσπονδιών, ο γγ της Περιφέρειας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι αύριο θα επισκεφθεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών.

    Στην Πάτρα

    Τελείωσε η περιπέτεια περίπου 100 μαθητών από την Ζάκυνθο και των συνόδων τους, που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών. Τις βραδινές ώρες της Τρίτης επιβιβάστηκαν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Χίος» και αναχώρησαν από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ζάκυνθο. Μαθητές και καθηγητές είχαν πάει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, αλλά η επιστροφή τους συνέπεσε με την απεργιακή κινητοποίηση.

    Στο μεταξύ, στις προβλήτες του λιμανιού της Πάτρας έχουν αγκυροβολήσει περίπου 15 επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία και πλέον δεν υπάρχει καμία ελεύθερη θέση ελλιμενισμού. Συγχρόνως δεκάδες νταλίκες διεθνών μεταφορών, αρκετές εκ των οποίων είναι φορτωμένες με ευπαθή προϊόντα, παραμένουν σταθμευμένες, τόσο μέσα στους χώρους του λιμανιού, όσο και στην παραλιακή οδό.

    Στη Βόρεια Ελλάδα

    Αποκλεισμένη παρέμεινε για τρεις ώρες, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων, μετά την κινητοποίηση αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης, εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) και οδηγών φορτηγών του συνδικάτου μεταφορέων Μακεδονίας - Θεσσαλίας -Θράκης.

    Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και οι οδηγοί φορτηγών είχαν κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατερίνη-Αθήνα. Οι αγρότες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλγάρων Νίκος Αναστασόπουλος, είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο άλλο ρεύμα, προς Θεσσαλονίκη.

    Οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που -όπως καταγγέλλουν- είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους.

    Πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση επέρριψε ο Γ.Παπανδρέου

    Πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση τακτική Πόντιου Πιλάτου και την κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από την πόλωση και το διχασμό μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών, μεταξύ οδηγών και ναυτεργατών, μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων. Ολα αυτά, τόνισε, την ώρα που τα νησιά μας φλέγονται. Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, είναι υπέρ της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια του πολίτη, ενώ αντίθετα η συντήρηση θέλει την ανασφάλεια για να χειραγωγεί τον πολίτη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σχολιάζοντας, τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν προέκυψαν ξαφνικά σ΄αυτό τον τόπο» και πρόσθεσε: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζονται σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ως τιμητές και είναι πολιτικά ανεύθυνο να καπηλεύονται, να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κομματικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων». Αναφορικά με το φαινόμενο της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ κοινωνικών ομάδων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Παπανδρέου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως «ασφαλώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που διέπρεψαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού».

    Συνάντηση κ. Α. Αλαβάνου με εκπροσώπους ναυτεργατών

    Το λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συνοδευόμενος από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Θ. Δρίτσα και άλλα στελέχη του ΣΥΝ. Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των απεργών ναυτεργατών ο κ. Αλαβάνος δήλωσε τη συμπαράστασή του στη "μεγάλη μάχη που δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες. Είναι μια μάχη για τα δικαιώματά τους". Και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι δυστυχώς ο πρωθυπουργός οδηγεί το σκάφος στην κοινωνική θύελλα και χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο της υποκίνησης εμφυλίου πολέμου μέσα στην κοινωνία". Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μήπως πρέπει να κινηθούν ένα ή δυο καράβια προκειμένου να εκτονώσουν την κρίση με τα ευπαθή αγροτικά εμπορεύματα, ιδιαίτερα από την Κρήτη, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε: "Οχι ένα ή δυο. Ολα τα καράβια και μέσα σε λίγες ώρες. Γι'αυτό και μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει τις αοριστίες και να αποδεχθεί το συγκροτημένο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν θέσει τα ναυτεργατικά συνδικάτα".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 February 2006 - 23:30:49 UTC