Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστράτευση των ναυτεργατών

  • [01] Επιστράτευση των ναυτεργατών

    Κλίμα έντασης και αβεβαιότητας επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των απεργών. Την πολιτική επιστράτευση των πληρωμάτων όλων των, υπό ελληνική σημαία, πλοίων αποφάσισε νωρίς το πρωϊ η κυβέρνηση. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας "από τη συνεχιζόμενη απεργία της Π.Ν.Ο. και λόγω της διακοπής της συγκοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, προκαλείται σοβαρή διαταραχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας και απειλείται άμεσα η υγεία των κατοίκων των νησιών από τη στέρηση τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα πλήττεται το εισόδημα των νησιωτών αλλά και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι αγρότες. Γι αυτό αποφασίστηκε η κήρυξη γενικής πολιτικής επιστράτευσης των πληρωμάτων όλων των υπό ελληνική σημαία δρομολογημένων επιβατηγών, επιβατηγών-οχηματαγωγών και φορτηγών-οχηματαγωγών πλοίων, από τις 06:00 σήμερα το πρωί και μέχρι νεότερης απόφασης".

    Λίγο αργότερα, στις 6.30 το πρωί συνεδρίασε στο Ε/Γ-Ο/Γ "Ελευθέριος Βενιζέλος" το ΔΣ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνηση. Η ΠΝΟ χαρακτήρισε "παράνομη" την απόφαση ύστερα από συζήτηση με τους νομικούς της συμβούλους, οι οποίοι υποστήριξαν πως οι κυβερνήσεις δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιστρατεύουν απεργούς, αφού -όπως υποστηρίζουν- η σχετική διάταξη καταργήθηκε το 2002. Η ΠΝΟ "δια βοής" αποφάσισε να επικεντρωθεί ο απεργιακός αγώνας στα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας. Σημειώνουμε ότι χθες το απόγευμα το Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την προσφυγή της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας να χαρακτηρισθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Οπως αποφασίσθηκε στην πρωϊνή συνεδρίαση της ΠΝΟ, τα καράβια απέπλευσαν μεν από τα λιμάνια της χώρας, αλλά όσα έχουν προορισμό τον Πειραιά και την Πάτρα θα παραμείνουν στα δύο λιμάνια μετά τον κατάπλου τους. Οι συνδικαλιστικές της ΠΝΟ κάλεσαν σε "συμπαράσταση το λαό" και ήδη στο λιμάνι του Πειραιά είναι συγκεντρωμένοι και συμπαραστέκονται στους απεργούς λίγες εκατοντάδες άτομα κυρίως νέοι.

    Το σωματείο των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων χωρίς να έχει πάρει επίσημα απόφαση, εκφράζει τη συμπαράστασή του στο απεργιακό αγώνα των ναυτικών και παροτρύνει τα μέλη του να μη βάλουν τα φορτηγά στα πλοία, δεδομένου ότι τα περισσότερα πληρώματα έχουν λάβει το φύλλο της επιστράτευσης.

    Τα ατομικά φύλλα πολιτικής επιστράτευσης των ναυτολογημένων στα υπό ελληνική σημαία πλοία, που είναι "δεμένα" στο λιμάνι του Πειραιά από τις 16/2, δόθηκαν νωρίς το πρωί από λιμενικούς στους πλοιάρχους, οι οποίοι τα διένειμαν στα πληρώματα. Ομως κανένας πλοίαρχος δεν επιχείρησε απόπλου σκάφους από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η πλειοψηφία της διοικήσης της ΠΝΟ εμμένει στην προχθεσινή της απόφαση για απεργία μέχρι τις 06.00 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής. Πάντως, λίγο πριν το μεσημέρι, θα συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΠΝΟ, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 February 2006 - 11:30:08 UTC