Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη με τον Κύπριο ΥΠΕΞ
  • [02] Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ για δημόσια έργα
  • [03] «Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε καινούργια εποχή»
  • [04] «Δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου»

  • [01] Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη με τον Κύπριο ΥΠΕΞ

    Την κοινή θέση Αθηνών και Λευκωσίας υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με σεβασμό στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, επαναβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αμέσως μετά το τέλος της πρώτης συνάντησης που είχε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Γιώργο Ιακώβου.

    Η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη ότι για να είναι βιώσιμη η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας και στη συνέχεια να γίνει αποδεκτή από τις δυο κοινότητες.

    Η Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης μιας διαδικασίας διευθέτησης, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, ώστε να έχει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "τα περισσότερα δυνατά εχέγγυα επιτυχίας".

    "Όλοι συμφωνούμε οτι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία", είπε η κα Μπακογιάννη.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών κατέστησε ακόμη σαφές ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού με τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία, όπως και κάθε υποψήφια για ένταξη χώρα, απέναντι στην ΕΕ.

    Στις δηλώσεις της η κα Μπακογιάννη καλωσόρισε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών τον οποίο χαρακτήρισε "παλιό φίλο", ενώ υπογράμμισε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα στις δυο πρωτεύουσες είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευώδοση της κοινής προσπάθειας στο ανοικτό εδώ και δεκαετίες θέμα του Κυπριακού.

    Η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε εξαιρετική την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες της με τον κ. Ιακώβου, στη διάρκεια των οποίων έγινε μια ανασκόπηση, αλλά και μια εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Κυπριακό και είπε ότι προσβλέπει και στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

    Την ικανοποίησή του και τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα, όντας ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών με τον οποίο συναντάται μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κ. Μπακογιάννη, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι ο ίδιος και η κ. Μπακογιάννη είναι φίλοι από παλιά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "αυτό θα βοηθήσει στη μεταξύ μας συνεργασία" και επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή "θα βασιστεί στην κοινή πολιτική που έχουν διαχρονικά καθορίσει οι δυο κυβερνήσεις, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας πρωθυπουργός».

    Ο κύπριος Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι η συνεργασία του με την κα Μπακογιάννη θα συνεχιστεί, όπως και με τον προκάτοχό της υπουργό Εξωτερικών, ενώ επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ορισμένα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως για παράδειγμα οι δυο εκκρεμούντες κανονισμοί για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι την προσεχή Τρίτη, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και κατέληξε λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς εάν οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού,ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ενθάρρυνε ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει σε μια προπαρασκευαστική φάση για μια νέα προσπάθεια. Τόνισε στη συνέχεια ότι αυτό αποτελεί ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με το Γενικό Γραμματέα και επεσήμανε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις συζητήσεις αυτές. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε σχετικά και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να οδηγήσει «σε μια ουσιαστική, καλά προετοιμασμένη διαπραγμάτευση» και επανέλαβε ότι «είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση χρειαζόμαστε μόνον επιτυχία».

    Η κα Μπακογιάννη ερωτηθείσα σχετικώς, εξήγησε ακόμη τη θέση που διατύπωσε χθες (στην τηλεόραση του Alpha), ότι το Σχέδιο Ανάν έτσι όπως παρουσιάστηκε στον κυπριακό λαό αποτελεί ιστορία, λέγοντας ότι η νέα προσπάθεια πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες: το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Σχέδιο Ανάν.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν έχει κάνει πρόοδο ή όχι η Τουρκία στην εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων προς την ΕΕ, η κα Μπακογιάννη υπενθύμισε τη χθεσινή δήλωση του Αυστριακού καγκελλάριου και προεδρεύοντος της ΕΕ Βόλφγκανγκ Σιούσελ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι το θέμα δεν είναι διμερές και ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί έναντι των "25" ότι θα υπάρξει πρόοδος εντός του 2006, στα συγκεκριμένα θέματα που καθορίζονται από το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αντιδήλωση της ΕΕ. Παρά το ότι δεν έχουμε διαπιστώσει πρόοδο, είναι πολύ δύσκολο η Τουρκία να παρακάμψει τις υποχρεώσεις της, είπε.

    Τέλος, ερωτηθείς για την «επιφυλακτικότητα» με την οποία φέρεται να υποδέχθηκε η Λευκωσία την τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και για το αν αυτό θα επηρεάσει τη συνεργασία ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, ο κ. Ιακώβου επανέλαβε ότι «η κοινή γραμμή των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας είναι διαχρονική και έχει εκπονηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο".

    "Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι η τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού στην κυπριακή κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακώβου προσθέτοντας ότι ο ίδιος «λόγω και της φιλίας μας ξέρω ότι η συνεργασία θα είναι άψογη».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ για δημόσια έργα

    Τα δημόσια έργα και η τεχνική εκπαίδευση, ήταν δύο θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, που έγινε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα των δημοσίων έργων, επιλέγοντας τον τομέα αυτό ως μία από τις αιχμές της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που μία επερώτηση, πριν κατατεθεί, παίρνει την έγκριση κομματικού οργάνου το οποίο συνεδριάζει υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος.

    Εισηγητής στο θέμα ήταν ο αναπληρωτής συντονιστής οικονομίας - ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Σπηλιώπουλος.

    Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σχετικά με την επερώτηση, στον τομέα των δημοσίων έργων έχει δημιουργηθεί μια "ζοφερή κατάσταση", ενώ στο παρελθόν υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

    Οι ευθύνες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βαρύνουν κατά πρώτο λόγο τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία υλοποιώντας αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας εξυπηρετεί "ιδιοτελείς κομματικούς στόχους και κομματικούς φίλους".

    Τονίζεται, επίσης, ότι το σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων που επέλεξε η κυβέρνηση αποτελεί επιστροφή στο χειρότερο παρελθόν της χώρας και "κυριαρχεί η αδιαφάνεια, η εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας", πρακτικές που φέρνουν "δικαστικές εμπλοκές, καθυστερήσεις, κακή ποιότητα έργων, και τεράστια απώλεια εσόδων από τα κοινοτικά προγράμματα". Η "νεοδημοκρατική διακυβέρνηση", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λειτουργεί και στον τομέα αυτό σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι τα έργα που δημοπρατήθηκαν και ξεκίνησε η κατασκευή τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έργα που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αναφέρεται ότι οι τεχνικές εταιρίες βρίσκονται στο κόκκινο, ότι έχουν απωλεσθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ το δημόσιο οφείλει στις εταιρίες 1,7 δισ. ευρώ.

    Κριτική γίνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς, όπως αναφέρεται, δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποκομίζουν τεράστια κέρδη μέσω του συστήματος των εγγυητικών επιστολών τις οποίες χρησιμοποιούν, προκειμένου να ανατίθενται έργα σε εταιρίες της αρεσκείας τους.

    Επισημαίνονται καθυστερήσεις σε όλα σχεδόν τα σημαντικά έργα τα οποία έχουν δικαστικές εμπλοκές, ενώ όπως τονίζεται, παρατηρείται "ένα όργιο συναλλαγής και διαφθοράς που δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν", καθώς και ότι "πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για στημένους διαγωνισμούς και φωτογραφικές διατάξεις στις προκηρύξεις".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] «Η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε καινούργια εποχή»

    Το Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος στην υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγάλο έργο για την πόλη, μετά το πολυπόθητο Μετρό, το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει το Μάιο και θα ολοκληρωθεί το 2012.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γεώργιο Σουφλιά, το Μάρτιο ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου αναμένεται το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποθαλάσσια αρτηρία.

    Ακολούθως, μέσα στο Μάιο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, η οποία πιθανότατα θα κυρωθεί από τη Βουλή τον Ιούλιο, ώστε στις αρχές του φθινοπώρου να εγκατασταθεί ο εργολάβος στην υποθαλάσσια αρτηρία (από όπου εκτιμάται ότι θα περνούν καθημερινά 90.000 οχήματα).

    Τα δύο μεγάλα έργα του Μετρό και της υποθαλάσσιας, μαζί με την επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων 10/28 στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου επίσης υπάρχουν θετικές εξελίξεις, υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν συνολικά πάνω από 1,7 δισ. ευρώ. Ειδικά για το έργο της υποθαλάσσιας, ο κ.Σουφλιάς επεσήμανε ότι εξετάζεται πώς μπορεί να εμπλακεί στην όλη διαδικασία η εταιρία Εγνατία Οδός ΑΕ.

    Εγγύτερα στην υλοποίησή τους φαίνεται ότι θα βρεθούν, όμως, και μια σειρά από μικρότερα έργα, αφού, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σουφλιάς, μετά από σύσκεψη με τους φορείς της Θεσσαλονίκης στο δημαρχείο, "συμφωνήσαμε σήμερα ότι θα στείλω το γενικό γραμματέα του υπουργείου να καταγράψει τα έργα αυτά και τις προτεραιότητες, ώστε να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια προς το υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότησή τους".

    'Οπως είπε ο υπουργός, "η Θεσσαλονίκη μπαίνει πλέον σε καινούργια εποχή. Το χρωστούσε αυτό η Πολιτεία στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει πραγματικότητα το άπιαστο όνειρο των Θεσσαλονικέων, να αποκτήσει η πόλη Μετρό, να γίνει η υποθαλάσσια, να έχει αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών".

    Ο ίδιος σημείωσε ότι αισθάνεται προσωπική ικανοποίηση γιατί συμμετείχε στην προσπάθεια να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τα μεγάλα έργα που χρειάζεται, αλλά και γιατί θα συνδέσει το όνομά του με την πόλη στην οποία σπούδασε.

    Επεκτάσεις Μετρό προς Καλαμαριά, Σταυρούπολη και Κορδελιό

    Αναφερόμενος στο Μετρό Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ο κ.Σουφλιάς υπενθύμισε ότι ο εργολάβος θα εγκατασταθεί το Μάιο, ενώ χαρακτήρισε ως πρωτοφανές - παρά τη γνωστή "δικομανία" των Ελλήνων, όπως είπε - το γεγονός ότι κατατέθηκαν 34 ενστάσεις και προσφυγές για το έργο.

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι το Μετρό θα έχει μήκος 9,6 χλμ και ότι προχωρούν οι μελέτες για την επέκταση του προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη (με πέντε χιλιόμετρα και ισάριθμους σταθμούς προς καθεμία από τις δύο κατευθύνσεις). Στα "σκαριά" θα μπει και η επέκταση προς Κορδελιό (με τέσσερα χλμ και τέσσερις σταθμούς), ενώ, μελλοντικά, το Μετρό προβλέπεται να φτάσει και στο αεροδρόμιο (με επτά χιλιόμετρα και τρεις σταθμούς).

    Ο κ.Σουφλιάς σημείωσε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι υψηλότερης ποιότητας από εκείνο της Αθήνας, ενώ θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως. Οι συρμοί δεν θα έχουν οδηγό, αλλά μόνο συνοδό, αφού θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι, ενώ τα βαγόνια θα είναι κλιματιζόμενα και το Μετρό θα κινείται σε δύο σήραγγες.

    Ερωτηθείς αν αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους προκατόχους του στο υπουργείο για την προσπάθεια που έγινε όσον αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ.Σουφλιάς είπε χαρακτηριστικά: "Προσπάθεια για το Μετρό έγινε και από τον Κ.Λαλιώτη και από την Β.Παπανδρέου. Να πω ότι ατύχησαν στη μέθοδο της παραχώρησης; Να πω ότι οι προσπάθειές τους ήταν ατελέσφορες; Είναι γεγονός. Εμείς βρήκαμε λίγα πράγματα και για αυτά τα λίγα τους ευχαριστούμε".

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σουφλιάς, η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης "βάζει μπροστά μελέτη για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων του Μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας (η παραλιακή οδός της Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε πεζόδρομο, μετά την ολοκλήρωση της αρτηρίας).

    Εξάλλου, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, «η ανακοίνωση για το μετρό δεν έχει καμία σχέση με την υποψηφιότητα Καρατζαφέρη. Απλά, την περασμένη Παρασκευή ήρθε η σχετική επιστολή από την ΕΕ για το πράσινο φως στο έργο, οπότε, όπως ήταν λογικό, η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα».

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ακόμη ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δήμαρχο, τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος και θα διατηρήσει το πόστο του, «είτε κατέβει, είτε δεν κατέβει» ο κ.Καρατζαφέρης. «Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει κάνει πολύ μεγάλο έργο στη Θεσσαλονίκη, έχει ξεχωριστό ήθος και ακέραια προσωπικότητα. Ο λαός θα κρίνει, θα προκρίνει και θα τον ψηφίσει και πάλι», πρόσθεσε.

    Να αποσύρει την καταγγελία του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Δήμος Θερμαϊκού

    Σχετικά με το θέμα του διαδρόμου 10/28, ενός έργου προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, ο υπουργός υπενθύμισε ότι άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες. Το Μάιο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η απαιτούμενη εξυγίανση του εδάφους και τον Ιούνιο υπολογίζεται να ξεκινήσει η επιχωμάτωση.

    Ο κ.Σουφλιάς χαρακτήρισε "σχεδόν απαράδεκτη" τη στάση του Δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος εξέφρασε φόβους για τις επιπτώσεις του έργου στην περιοχή και πρόσθεσε: "Οι επιπτώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Καλά θα κάνει ο Δήμος να αποσύρει την καταγγελία του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προχωρήσει το έργο".

    Διαγωνισμοί και από τους Δήμους για τα υπόγεια πάρκινγκ;

    Εξάλλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενδέχεται να αποκτήσει τελικά τη δυνατότητα να προκηρύσσει διαγωνισμούς για υπόγειους χώρους στάθμευσης, δυνατότητα που έχει σήμερα μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ (για τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Αθηναίων και Πειραιά). "Γιατί να μη δώσουμε στο Δήμο τη δυνατότητα να κάνει και αυτός διαγωνισμούς; Δεν έχει ληφθεί βέβαια απόφαση, αλλά κλίνω στο ότι ο Δήμος πρέπει να μπορεί", είπε ο κ.Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα εξεταστεί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το κτηματολόγιο, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

    Καταγγελία στο ΕΡΣ

    Μεταξύ άλλων, ο κ.Σουφλιάς είπε ότι θα καταθέσει καταγγελία κατ` αρχήν στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ), για το "άθλιο και συκοφαντικό μήνυμα" που μετέδωσε αυτές τις ημέρες σε βάρος του ο ραδιοφωνικός σταθμός "Sky", όσον αφορά το κόστος του έργου για την επέκταση του Μετρό Αττικής προς το Αιγάλεω.

    Εστράφη, εξάλλου και εναντίον της εφημερίδας "Καθημερινή", υποστηρίζοντας ότι αυτή "βάλλει μόνιμα και σταθερά εναντίον του, με κακόπιστη κριτική", σχεδόν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Μπορεί η "Καθημερινή" να διαστρεβλώνει τα λεγόμενά μου, αλλά εγώ δεν έχω καμία σχέση με συμφέροντα», είπε.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] «Δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου»

    "Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια διάλογου με την Π.Ν.Ο. σε πνεύμα συνδιαλλαγής, συνεργασίας, αποκλιμάκωσης της έντασης και εξεύρεσης λύσης. Αυτό που αντιμετώπισε από την Π.Ν.Ο. και την εκτελεστική της επιτροπή ήταν αδιαλλαξία, η οποία οδήγησε στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση" δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το μεσημέρι, μετά την απόφαση της ΠΝΟ να συνεχίσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης, "το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία και με την Π.Ν.Ο. λύσαμε όλα τα θεσμικά αιτήματα της απεργίας και στην τελευταία συνάντηση χθες βράδυ, παρουσιάστηκε το πλαίσιο επίλυσης και των οικονομικών της αιτημάτων, με ένα και μόνο αίτημα από την Κυβέρνηση: είτε να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει προσωπικό ασφαλείας για την επικοινωνία της νησιωτικής Ελλάδας με το κέντρο για τη μεταφορά φάρμακων και υλικών που έχουν ανάγκη οι νησιώτες, είτε να ανασταλεί η απεργία μέχρι να οριστικοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τη Δευτέρα, το πακέτο των μέτρων που θα ικανοποιούσε και τα οικονομικά τους αιτήματα. Η αδιάλλακτη στάση οδήγησε στη σημερινή εξέλιξη".

    Στις 6 τα ξημερώματα, ο υπουργός Ναυτιλίας αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών. Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) σε συνεδρίασή του στις 6.30 το πρωί αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία και χαρακτήρισε "παράνομη" την απόφαση, με το επιχείρημα ότι η σχετική διάταξη έχει καταργηθεί από το 2002. Στο σχετικό χαρακτηρισμό προέβη ύστερα από συζήτηση με τους νομικούς της συμβούλους που υποστήριξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν πλέον τη νομική δυνατότητα να επιστρατεύουν απεργούς. Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο του Πειραιά έκρινε νόμιμη την απεργία των ναυτικών και απέρριψε το αίτημα της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας που ζητούσαν να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Στην πρωϊνή συνεδρίαση της ΠΝΟ αποφασίσθηκε ότι τα καράβια θα αποπλέουν μεν από τα λιμάνια της χώρας, αλλά όσα έχουν προορισμό τον Πειραιά και την Πάτρα θα παραμείνουν στα δύο λιμάνια μετά τον κατάπλου τους. Οι συνδικαλιστικές της ΠΝΟ κάλεσαν σε "συμπαράσταση το λαό". Το πρωϊ επικρατούσε κλίμα έντασης και αβεβαιότητας στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ ενταση και επεισόδια δημιουργήθηκαν νωρίς το πρωί και στο λιμάνι της Κέρκυρας.

    Το σωματείο των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων χωρίς να έχει πάρει επίσημα απόφαση, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο απεργιακό αγώνα των ναυτικών και παροτρύνει τα μέλη του να μη βάλουν τα φορτηγά στα πλοία, δεδομένου ότι τα περισσότερα πληρώματα έχουν λάβει το φύλλο της επιστράτευσης.

    Τα ατομικά φύλλα πολιτικής επιστράτευσης των ναυτολογημένων στα υπό ελληνική σημαία πλοία, που είναι "δεμένα" στο λιμάνι του Πειραιά από τις 16/2, δόθηκαν νωρίς το πρωί από λιμενικούς στους πλοιάρχους, οι οποίοι τα διένειμαν στα πληρώματα. Ομως κανένας πλοίαρχος δεν επιχείρησε απόπλου σκάφους από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η πλειοψηφία της διοικήσης της ΠΝΟ εμμένει στην προχθεσινή της απόφαση για απεργία μέχρι τις 06.00 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής. Πάντως, λίγο πριν το μεσημέρι, θα συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΠΝΟ, προκειμένου να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία του κλάδου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 February 2006 - 13:30:16 UTC