Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας -Μαυροβουνίου»

  • [01] «Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας -Μαυροβουνίου»

    Τη διάθεση της χώρας του να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί στο Βελιγράδι τη δεύτερη στάση της βαλκανικής περιοδείας της και πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία θα αποβεί προς όφελος της χώρας του, καθώς έτσι θα ανοίξει ο ευρωπαϊκός δρόμος της.

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Κοσόβου, ο κ. Τάντιτς τάχθηκε κατά της επιλογής του διαμελισμού και επανέλαβε τη σερβική θέση περί διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και περί διαφύλαξης των δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσόβου και προστασίας των σερβικών μνημείων.

    Για το νέο πρωθυπουργό του Κοσόβου Άγκιμ Τσέκου, ο οποίος υπήρξε αρχηγός του UCK, ο κ. Τάντιτς, αν και εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι «δεν είναι χρήσιμο να έχουμε τόσους πολλούς στρατηγούς στην πολιτική», τόνισε ότι η σερβική πλευρά δεν κρίνει τις αλβανικές επιλογές και θα διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε.

    Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τις απευθείας συνομιλίες με την αλβανική πλευρά. Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της κρατικής κοινότητας Σερβίας - Μαυροβουνίου, ο σέρβος Πρόεδρος ζήτησε τον έλεγχο του ΟΑΣΕ για την εξασφάλιση της δημοκρατικής διαδικασίας και τη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι.

    Η κυρία Μπακογιάννη επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας - Μαυροβουνίου και τόνισε ότι και το θέμα του Κοσόβου αντιμετωπίζεται από την Αθήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας για διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

    Επισήμανε την ανάγκη για λύση η οποία θα είναι αποέλεσμα συμφωνίας των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι λύσεις που επιβάλλονται δεν είναι βιώσιμες». Η υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά των ασφυκτικών χρονοδιαγραμάτων για την εξεύρεση λύσης και χαρακτήρισε αυτονόητο το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Χαιρέτισε ακόμη την συμφωνία για το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο και σημείωσε την ανάγκη η διαδικασία να διασφαλισθεί δημοκρατικά και να τεθεί υπό την παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.

    Η υπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, στον οποίο, όπως είπε, εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια που καταβάλλει η Σερβία - Μαροβούνιο να υπερβεί τα εμπόδια στο δρόμο προς τις ευρωπαϊκές δομές.

    «Η Ελλάδα είναι παλιά και δοκιμασμένη φίλη της Σερβίας - Μαυροβουνίου», δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη και επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί για τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων προοπτική σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας».

    Από την πλευρά του ο κ. Ντράσκοβιτς τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να εργαστεί προκειμένου να λύσει όλα τα προβληματα που εμποδίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της και επανέλαβε την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα νόμιμα διακιώματα των Σέρβων του Κοσόβου.

    Στο πλαίσιο των επαφών της στο Βελιγράδι η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς και με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Κόσοβο.

    Επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

    Εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα έχει η κατάσταση στα Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προσέγγιση των χωρών της περιοχής, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη από το Σαράγεβο όπου ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα την βαλκανική περιοδεία της.

    "Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα οι πρώτες επίσημες διμερείς επαφές μου να γίνουν στην περιοχή", είπε η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ίβανιτς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τη διεύρυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα ενίσχυσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το οποίο για την προσεχή διετία ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της χορήγησης βίζας η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι είναι σημαντική η απρόσκοπτη επαφή μεταξύ φοιτητών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών της περιοχής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ίβανιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη χώρα του, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για την ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

    "Η Ελλάδα έχει προσφέρει τα μέγιστα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με μεγαλύτερη προσφορά το άνοιγμα του δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας",δήλωσε ο κ. Ίβανιτς.

    Οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών έκαναν λόγο για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας και αναφερόμενοι στο οικονομικό φόρουμ που θα διοργανωθεί το προσεχές διάστημα στο Σαράγεβο με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα διαπιστωθούν δυνατότητες νέων επενδύσεων.

    Αργότερα η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αντνάν Τέρζιτς και με τον υψηλό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρίστιαν Σβαρς - Σίλινγκ, ενώ επισκέφθηκε το κτίριο των "κοινών θεσμών" το οποίο ανακαινίζεται με κονδύλια της αναπτυξιακής βοήθειας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 March 2006 - 21:30:08 UTC