Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση φορολογικών συντελεστών και αύξηση του αφορολόγητου το 2007
  • [02] Εντατικοποιείται το πρόγραμμα παροχών του ΟΕΚ
  • [03] Στη Βιέννη η Ντόρα Μπακογιάννη

  • [01] Μείωση φορολογικών συντελεστών και αύξηση του αφορολόγητου το 2007

    Η αύξηση του αφορολόγητου από τα 11.000 στα 12.000 ευρώ, σε ένα βήμα, αλλά και η σταδιακή μείωση των δύο κύριων φορολογικών συντελεστών από το 2007, είναι μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Ο υπουργός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τους δύο κύριους φορολογικούς συντελεστές που υπάρχουν σήμερα, το 30% και το 40% και θα αρχίσει να τους μειώνει στο 29% και 39% το 2007, για να φτάσουν σταδιακά στο 25% και το 35% αντίστοιχα, το 2009.

    Αναφέρει, επίσης, ότι σχεδιάζεται η διεύρυνση του κλιμακίου στο οποίο εφαρμόζεται ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει τις κατηγορίες εισοδήματος από 13.000 έως 23.000 ευρώ. "Κατ΄ελάχιστον", εξηγεί ο κ.Αλογοσκούφης, "από τις 23.000 θα πάει στις 30.000 και σταδιακά θέλουμε να φθάσει στις 50.000 ευρώ". Όπως διευκρινίζει ο υπουργός, η ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές ανάγκες. Αν μπορέσει να γίνει σε ένα βήμα, θα γίνει αμέσως, αλλιώς θα γίνει σταδιακά. "Έτσι, θα μείνουν πια τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, τα οποία, βεβαίως, θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή".

    Ερωτηθείς για τη φοροδιαφυγή, ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι μία σταδιακή διαδικασία η οποία θα πάρει χρόνο. Τονίζει όμως ότι οι προσπάθειες ενισχύονται λόγω των νέων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες διασταυρώσεων να γίνονται όλο και μεγαλύτερες. "θα τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο", δηλώνει ο υπουργός, "διότι αυτό είναι που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε πιο αντικειμενικούς ελέγχους".

    Σε ερώτηση για την πορεία της Σοφοκλέους, ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρει ότι οι χρηματαγορές είναι απρόβλεπτες και οι επενδυτές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι τα χρηματιστήρια έχουν μεγάλες διακυμάνσεις. "Εμείς, νομίζω, έχουμε πει πολλές φορές και σε όλους τους τόνους, ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός", επισημαίνει.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι για το ασφαλιστικό έχει διεξαχθεί αρκετή προκαταρκτική συζήτηση και πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Τονίζει ότι το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις, τη μακροοικονομική, "που είναι τα μελλοντικά ελλείμματα των ταμείων και τα χρέη που δημιουργούν" και την κοινωνική, δηλαδή "οι αδικίες που έχει το σύστημα σήμερα στην Ελλάδα".

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης δεν συμφωνεί ότι η κυβέρνηση ακολούθησε φιλελεύθερη γραμμή στην οικονομία, αλλά αντίθετα, τη χαρακτηρίζει πολύ μετριοπαθή, κάτω από τις σημερινές συνθήκες. Κάνει λόγο για εξαιρετικά στενά δημοσιονομικά περιθώρια και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν. Θεωρεί πάντως ότι "δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές που δημιουργούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση", ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιδιώκει τις μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. "Θεωρώ ότι οι πολιτικοί πρέπει να να λαμβάνουν υπόψη τους και τις κοινωνικές και τις πολιτικές παραμέτρους στις επιλογές τους", καταλήγει ο υπουργός.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Εντατικοποιείται το πρόγραμμα παροχών του ΟΕΚ

    Εντατικοποιείται, μετά από παραινέσεις του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, το πρόγραμμα παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον αντιπρόεδρο του ΟΕΚ κ. Φώτη Αγαδάκο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε.», κ. Νικόλαο Καυκάλα, ζήτησε από τα στελέχη του Οργανισμού να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια, ώστε το πρόγραμμα παροχών να παρουσιάσει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2005. «Σήμερα, τα 40 υπό εξέλιξη έργα, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, και τα 40 υπό δημοπράτηση έργα μάς κάνουν να αισιοδοξούμε», δήλωσε ο κ. Τσιτουρίδης.

    Ιδιαίτερα ο υπουργός Απασχόλησης στάθηκε στην Υπουργική Απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου 2006 μέσω της οποίας βελτιώθηκαν οι όροι συμμετοχής κάποιων κατηγοριών εργαζομένων στο πρόγραμμα απόκτησης στέγης. Συγκεκριμένα πλέον οι εργαζόμενοι χρειάζονται 2.200 ημέρες εργασίας από 3.000 που ήταν πριν για άτομα έχοντα αναπηρία πάνω από 67%, 1.500 ημέρες εργασίας από 3.000 για κινητικά ανάπηρο ή παραπληγικό, 600 ημέρες από 3.000 για τυφλό, 1.200 ημέρες από 3.000 για εποχικά εργαζόμενο και 1.400 ημέρες από 3.000 για οικοδόμο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στη Βιέννη η Ντόρα Μπακογιάννη

    Με την επίσκεψη στην ελληνική δύναμη του Κοσόβου ολοκλήρωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την επίσκεψή της στην περιοχή.

    Η κυρία Μπακογιάννη, σήμερα θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με την Αυστριακή ομόλογο της και προεδρεύουσα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Ούρσουλα Πλάσνικ και με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσοβο Μάρτι Αχτισάαρι.

    Νωρίτερα στην Πρίστινα, η υπουργός Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη, είχε συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου, όσο και με τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης Χακίμ Θάτσι όπου επεσήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες γίνονται στη Βιένη για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, αλλά και την ανάγκη να διεξαχθούν αυτές χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικό, ενώ ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η διαδικασία εφαρμογής των κριτηρίων που έχει θέσει η Διεθνής Κοινότητα και αναφέρθηκε ακόμη στην προστασία της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Διαβεβαίωσε πάντως τους συνομιλητές της για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων.

    Ο κ. Σεϊντίου δεσμεύτηκε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τόνισε ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και θα προωθήσει την προσέγγιση του Κοσόβου στις ευρωατλαντικές δομές.

    Ο Χακίμ Θάτσι επανέλαβε ότι "πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση του λαού για ανεξαρτησία" και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αυτό θα γίνει εντός του 2006.

    Η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε ακόμη με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου, παρουσία του πολιτικού διοικητή και ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Σερεν Γεσεν Πετερσεν και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 March 2006 - 7:30:12 UTC