Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: Αύξηση σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: Αύξηση σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ

    Για τις εξελίξεις στην οικονομία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη σημερινή επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε, ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και ειδικά για την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης και για τις προοπτικές που διαγράφονται για την οικονομία γενικότερα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης στάθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία απέφυγε την ύφεση το 2005 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αποτέλεσμα της ορθής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση και ανέφερε στον κ.Παπούλια ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τη χρονιά που πέρασε έκλεισε στο 3,7%, η ανεργία, πάντα για το 2005, κλείνει κάτω από το 10%, ενώ για την πορεία του ελλείμματος σημείωσε ότι αυτό μειώθηκε σημαντικά με στόχο το 2006 να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Για το 2007 ο κ.Αλογοσκούφης προανήγγειλε αύξηση του ΕΚΑΣ και ΟΓΑ αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις ομάδες εκείνες που πληρώνουν το μεγάλο βάρος της φορολογίας (μισθωτοί) στο πλαίσιο της πολιτικής για την ενίσχυση των ασθενών στρωμάτων. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται μεγάλες τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στην ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να πετύχει ο τρέχων προϋπολογισμός το βασικό του στόχο που είναι να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπήκε έγκαιρα και κατάλληλα προετοιμασμένη στην ΟΝΕ.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι δέχτηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων και τους επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας κάνει ό,τι χρειάζεται για να βελτιωθεί η οικονομία.

    Εισερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ο κ.Αλογοσκούφης του δώρισε ένα βιβλίο για την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, από τη δραχμή μέχρι το ευρώ.

    Ανοικτή συζήτηση για την οικονομία

    Πρέπει να γίνει διάλογος για το ασφαλιστικό στη Βουλή και στην κοινωνία μεταξύ των φορέων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης-συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό βιβλιοπωλείο "Ιανός" σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Κέρκυρα", που εκδίδουν την "Οικονομική Επιθεώρηση".

    Ο υπουργός ανέπτυξε συνολικά τους στόχους της οικονομικής πολιτικής για την διατηρησιμότητα των οικονομικών, τον κεντρικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια και την αύξηση εισοδήματος των εργαζομένων.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το εισόδημα των Ελλήνων εργαζομένων βρίσκεται στο επίπεδο του 70% του μέσου όρου των εισοδημάτων της Ε.Ε. των 15. Έχουν γίνει, τα τελευταία χρόνια, προσπάθειες για να προσεγγίσουμε τις άλλες χώρες μέλη αλλά οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να πετύχουμε την προσέγγιση των μισθών, η οποία θα στηρίζεται σε καλύτερες οικονομικές βάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα διευκολύνει η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αποδίδουμε, πρόσθεσε, πολύ μεγάλη έμφαση στη διαχρονική μεταρρύθμιση της οικονομίας και πρέπει να γίνουν μετασχηματισμοί και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους κλάδους εντάσεως εργασίας, εντάσεως τεχνολογίας και εντάσεως κεφαλαίου.

    Δεν μπορούμε, πρόσθεσε, να ανταγωνισθούμε άλλες χώρες που στηρίζουν και θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξή τους στο χαμηλό εργατικό κόστος. Πρέπει, αντίθετα, να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία, στην ποιότητα των προϊόντων και στις μεγάλες επενδύσεις.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι πολλές φορές παρεξηγούνται οι κινήσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Αυτά που γίνονται για τις επιχειρήσεις, ενδιαφέρουν τα φυσικά πρόσωπα, αφού οι επιχειρήσεις πληρώνουν τους μισθούς των απασχολημένων, είπε χαρακτηριστικά.

    Μεταξύ των κεντρικών στόχων της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια είναι και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας στη ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα είναι τα επόμενα χρόνια πολλοί υψηλοί, προβλέποντας ότι τα επόμενα πάντε - δέκα χρόνια οι περιοχές αυτές μπορούν να αποτελέσουν το επόμενο οικονομικό θαύμα της Ευρώπης.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι αυτές γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους και πρόσθεσε ότι θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), στις διορθωτικές κινήσεις που γίνονται στο Γ' ΚΠΣ, στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ και στην χάραξη του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για τα έτη 2007-2013. Επίσης αναφέρθηκε στη νέα ψηφιακή στρατηγική για τα έτη 2006-2013, η οποία αντικαθιστά εν μέρει το πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚΤΠ), το οποίο, όπως είπε, ο υπουργός, κατακλύστηκε με προχειρότητα.

    Εξάλλου ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από τις ελληνικές τράπεζες και αναγνώρισε ότι υπάρχει το πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο οφείλεται σε ένα βαθμό στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν προετοιμάσει κατάλληλα την χώρα για τη εισαγωγή του ευρώ. Τέλος, ο υπουργός προέβλεψε ότι και το 2006 αλλά και τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 March 2006 - 15:30:16 UTC