Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Παπαρήγα: Υποστήριξη στους κατοίκους των Α. Λιοσίων

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Άρχισε τις εργασίες της το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που, ανάμεσα στα άλλα, θα ασχοληθεί με θέματα απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας καθώς και με την αναθεωρημένη στρατηγική της Λισσαβόνας. Στη Σύνοδο συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ο οποίος έλαβε νωρίτερα, μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου συζητήθηκαν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής καθώς και η προετοιμασία του Συνεδρίου του ΕΛΚ.

    Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και την βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε πως "για μας βασική προτεραιότητα είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες και τους νέους, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΕΛΚ - την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρώμη - σημείωσε ότι το Συνέδριο συγκαλειται ανά τριετία και έχει σκοπό την υιοθέτηση βασικών κειμένων αρχών,καθώς και την εκλογή του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Φέτος, πρόσθεσε,γιορτάζουμε και 30 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΚ.

    Αύριο ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, είναι οι προτεραιότητες της σημερινής Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αυστριακού καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ και της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάνσικ.

    Η Σύνοδος ξεκίνησε με μία «τριμερή κοινωνική συνάντηση» ανάμεσα στην Τρόικα της ΕΕ (προεδρία, Φινλανδία, Γερμανία), την Επιτροπή και τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες -UNICE και συνδικάτα - ETUC), με θέμα την ανάπτυξη και την απασχόληση, και θα ακολουθήσει συζήτηση για την έρευνα, την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενέργεια.

    «Είναι η πρώτη φορά που οι κοινωνικοί εταίροι θα θέσουν άμεσα τα αιτήματά τους προς το Συμβούλιο της ΕΕ», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως με τη συμμετοχή όλων αυτών, οι οποίοι δημιουργούν τις θέσεις εργασίας και βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα γίνει ένας ουσιαστικότερος διάλογος.

    Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνάντηση των «25» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζ. Μπορέλ. Οι διαβουλεύσεις των «25» θα συνεχιστούν στο δείπνο εργασίας.

    Αύριο το πρωί, έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    ΠΑΣΟΚ για ελληνική οικονομία - σύνοδο κορυφής ΕΕ

    "Ο κ. Καραμανλής θα χρειαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως η κυβέρνησή του κατάφερε μέσα σε δύο μόλις χρόνια να ανακόψει μία πολυετή δυναμική οικονομικής και κοινωνικής προόδου στην Ελλάδα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως επισημαίνει, η πορεία της χώρας μας χωρίζεται σε δύο περιόδους: στην περίοδο 2000-2003 κατά την οποία υπήρξε αισθητή βελτίωση στη συντριπτική πλειονότητα των δεικτών, και στη διετία 2004-2005 κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει επιδεινώσει τη θέση της σε σχέση με όλους σχεδόν τους στόχους της Λισαβόνας. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι "στους πιο σημαντικούς δείκτες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης η χώρα μας έχει οπισθοδρομήσει τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας" .

    Αναφέρει ακόμα ότι "η πολιτική απάτη της «απογραφής» που οδήγησε στην επιτήρηση της χώρας μας και η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Ν.Δ, μεταφράζονται σήμερα σε επιβράδυνση της ανάπτυξης, μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, υψηλότερους φόρους για τους πολλούς, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, ακρίβεια για την ελληνική οικογένεια, υπερδανεισμό στα νοικοκυριά, ασφυξία στην αγορά, στραγγαλισμό των δημοσίων επενδύσεων, μαρασμό των ιδιωτικών επενδύσεων, μείωση των ξένων επενδύσεων, διακοπή των έργων στην Ελληνική περιφέρεια. Η Ελλάδα πλέον αποκλίνει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όχι των 15 αλλά των 25 κρατών μελών".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Παπαρήγα: Υποστήριξη στους κατοίκους των Α. Λιοσίων

    Την σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ στους κατοίκους των Άνω Λιοσίων για την απομάκρυνση της χωματερής εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά τη σημερινή συνάντησή της με την Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της Χωματερής.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η ευρύτερη περιοχή είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών γιατί δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι υπάρχει «λυκοσυμμαχία κατά των λαών» και πρόσθεσε «ότι βλέπουμε λοιπόν μπροστά μας είναι στη φύση της ΕΕ» , ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα στη Γαλλία σημείωσε:

    «Η πρόταση Βιλπέν, η πρόταση Παπανδρέου δεν γεννήθηκαν μέσα από το κεφάλι τους όπως γεννήθηκε η Αθηνά από το κεφάλι του Δία. Όλα τα συντηρητικά κόμματα, είτε είναι ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ και αντίστοιχα κόμματα στην Ευρώπη, ψάχνουν να βρουν τρόπους για να ρίξουν τα βάρη στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία ελπίζοντας ότι οι συνταξιούχοι θα πεθάνουν λίγο νωρίτερα ή θα δουλεύουμε μέχρι τα 80 για να εξασφαλίζουμε τα κέρδη των εταιριών. Αυτή είναι η ουσία. Επομένως η λύση βρίσκεται στη συνειδητοποίηση του πολιτικού πυρήνα των προβλημάτων, στην ταξική πάλη και στην πολιτική ριζοσπαστικοποίηση».

    Για την Ολυμπιακή

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής η Γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «προγραμματισμένη επιλογή» και πρόσθεσε:

    «Ένα μεγάλο μέρος της φέτας της αγοράς που κατείχε η Ολυμπιακή στο εσωτερικό και στις διεθνείς αερογραμμές θέλουν να περάσει σε πιο ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρίες. Μην ξεχνάμε και ένα άλλο. Ότι ο τομέας των μεταφορών, των συγκοινωνιών εδάφους και αέρος είναι στενά συνδεδεμένος με την απελευθέρωση της αγοράς, με τη μετακίνηση των εμπορευμάτων, ακόμα με πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους. Επομένως την Ολυμπιακή τη θυσιάζουν συνειδητά».

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για υποκίνηση κινητοποιήσεων από το ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα είπε ότι «είμαστε υπερήφανοι γιατί παρά τη συνθετότητα της κατάστασης, τις δυσκολίες και τα εμπόδια παραμένουμε πιστοί στη θέση ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και της εργάτριας».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 March 2006 - 19:30:21 UTC