Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη με Μπους και Ράις

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη με Μπους και Ράις

    Ολιγόλεπτη κατβ ιδίαν συνάντηση είχε με τον Πρόεδρο Μπους είχε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η οποία προηγήθηκε της ειδικής τελετής που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος για να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προέβη στην παρακάτω δήλωση:

    «Είναι πολύ σημαντικό ότι η Αμερική τιμά την Ελλάδα και την ελληνική επανάσταση, και μέσα από την ελληνική επανάσταση τιμά τις αρχές και τις αξίες που αυτή η επανάσταση υπηρέτησε. Στην κατβ ιδίαν συνομιλία μου με τον Πρόεδρο Μπους αυτό ήταν και το περιεχόμενο, δηλαδή η αναγνώριση της Ελλάδας ως ένα σύμβολο, ως μια χώρα η οποία τιμά τις δημοκρατικές αξίες και τον πολιτισμό. Είναι βεβαίως και γενέτειρα της δημοκρατίας, αλλά είναι και σήμερα ένα παράδειγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας η οποία ως μοντέλο δημοκρατίας λειτουργεί σε μια ολόκληρη περιοχή.

    Με αυτή την συνάντηση ολοκλήρωσα την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον η οποία πήγε ιδιαίτερα καλά. Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω το σύνολο των ελληνικών θέσεων και απόψεων στους Αμερικανούς ομολόγους μου, και θα συνεχίσουμε τώρα στη Νέα Υόρκη».

    Χθες, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Η αμερικανίδα υπουργός απεδέχθη πρόσκληση της Ελληνίδας ομολόγου της να επισκεφθεί την Ελλάδα και εξέφρασε την προσωπική της χαρά για το γεγονός ότι θα της δοθεί η ευκαιρία να έρθει στη χώρα μας.

    Σε δηλώσεις της μετά την ημίωρη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Ράις συνεχάρη την κ. Μπακογιάννη για το έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος Αθηναίων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί "στρατηγικό εταίρο" σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή επιθυμία για επίλυση πολλών διεθνών προβλημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούν σε όλα τα θέματα.

    Στο πλαίσιο της αναφοράς της στη στρατηγική συνεργασία, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με το μουσουλμανικό κόσμο και τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προώθηση της ειρήνης.

    Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, αναφέροντας συγκεκριμένα τα δυτικά Βαλκάνια, το μέλλον των οποίων, όπως είπε, βρίσκεται στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και παραγόντων.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, έτσι ώστε να υπάρξει μια ενωμένη δικοινοτική Κύπρος, η οποία θα προκύψει μέσα από μια λύση που θα βασίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και η κ. Ράις, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού στη βάση δημοκρατικών αξιών, χωρίς να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν.

    Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σταθερή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία άρχισε μετά τους σεισμούς του 1999.

    Η κ. Μπακογιάννη έθεσε στην Αμερικανίδα ομόλογό της την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και από την πλευρά της η κ. Ράις τόνισε ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν συνεχώς στην τουρκική πλευρά.

    Πριν την συνάντησή της με την κα Ράις, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε για 45 λεπτά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με το Νο 3 της αμερικανικής διπλωματίας, τον Υφυπουργό των Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος, λόγω της προηγούμενης θητείας του ως πρέσβεως στην Αθήνα, γνωρίζει καλά τα ελληνικά ζητήματα.

    Το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο ομογενής διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Νεγκροπόντε στο Blair House, προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου και της επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Σε αυτό ήταν επίσης παρόντες ο Νίκολας Μπερνς, ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ, και ο αναπληρωτής βοηθός Υπουργός Ματ Μπράιζα, ο οποίος χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, όπως και αρκετοί επιφανείς Ελληνοαμερικανοί.

    Η κα Μπακογιάννη αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη όπου σήμερα το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν της ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Αύριο θα συναντηθεί με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και θα εορτάσει την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με την ομογένεια.

    Την Δευτέρα θα συμμετάσχει στη θεματική συζήτηση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αιτή, που διοργανώνει η Αργεντινή ως προεδρεύουσα χώρα τον Μάρτιο και εν συνεχεία θα γίνει δεκτή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα που απασχολούν τον διεθνή Οργανισμό, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως επίσης και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το θέμα της ΠΓΔΜ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 March 2006 - 17:30:17 UTC