Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον Κόφι Ανάν θα συναντηθεί αύριο η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [02] Θεσμική θωράκιση του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών
  • [03] Νίκη για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

  • [01] Με τον Κόφι Ανάν θα συναντηθεί αύριο η Ντόρα Μπακογιάννη

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναμένεται να συζητήσει τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησής της με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ «περιμένει ακόμη» την απάντηση της τουρκικής πλευράς για τη συμφωνία που έγινε στο Παρίσι, όσον αφορά τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών. Η κ. Μπακογιάννη θα συζητήσει επίσης με τον κ. Ανάν την κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κόσοβο.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την χθεσινή συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι «η κ. υπουργός των Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, υπογραμμίζοντας ότι σβ αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει δείξει την εποικοδομητική στάσή της. Περιμένουμε την ανταπόκριση της άλλης πλευράς».

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τα μέρη, θα συνεχίσει να συζητά το θέμα και να δει, όπως είπε, εάν υπάρχει κάποια ευκαιρία τη «σωστή στιγμή» να προσπαθήσει να λυθεί το θέμα.

    Σε ερώτηση αν έχει να δώσει κάποια νέα πρόταση, υποστήριξε ότι «από τις επιδόσεις μου στο παρελθόν, το να καταθέτεις προτάσεις δεν είναι ό,τι πιο επιτυχές». «Ετσι, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει άλλη πρόταση από πλευράς μου», επεσήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι προτάσεις είναι απλώς ιδέες που παρουσιάζω στα μέρη ανεπίσημα για να δουν εάν υπάρχει κάποια ιδέα, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη με την προσδοκία ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν σε κάτι. Δεν έχω κάποια πρωτοβουλία για το μέλλον».

    Χαιρετισμός της υπουργού σε δεξίωση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

    Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην προσφορά των αποδήμων στον Ελληνισμό αναφέρθηκε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χθες βράδυ σε δεξίωση που οργανώθηκε στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, για την εθνική μας επέτειο.

    «Σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης. Για άλλη μια φορά επίσης, θα τονίσω τη θερμή αγάπη και την περηφάνια που νιώθουν οι Ελληνες πίσω στην πατρίδα για σας», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη στο χαιρετισμό της, προσθέτοντας: «Να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα πάει καλά: εξυγιαίνει τα οικονομικά της, κάνει ακόμα πιο ισχυρή τη δημοκρατία της και παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο, οικονομικά και πολιτικά, στην περιοχή της. Είμαστε περήφανοι για σας και εσείς μπορείτε να είσαστε περήφανοι για την Ελλάδα».

    Στη συνέχεια, τόνισε ότι «οι Ελληνοαμερικανοί είναι περήφανοι για την πατρίδα τους, την πιο δυνατή δημοκρατία στον κόσμο και για την πατρίδα καταγωγής τους, τη Ελλάδα, την πρώτη δημοκρατία στον κόσμο και μια από τις περισσότερο παλλόμενες δημοκρατικές κοινωνίες σήμερα».

    Αναφερόμενη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «στρατηγικοί και ιδεολογικοί εταίροι», σημειώνοντας ότι «οι ιδρυτές αυτού του Εθνους εμπνεύστηκαν από τα ελληνικά ιδεώδη και τα ιδεώδη της αμερικανικής επανάστασης ενέπνευσαν την ελληνική επανάσταση μερικά χρόνια μετά».

    Η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι δυο χώρες στέκονται πάντα μαζί για την ελευθερία, τονίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Ελλάδα ήταν μια από τις τρεις χώρες στον κόσμο, πέρα από την βρετανική αυτοκρατορία, που συμμάχησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε μεγάλη διεθνή κρίση», προσθέτοντας: «Σήμερα, εργαζόμαστε στενά μαζί για σταθερή και προοδευμένη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συνεργαζόμαστε για κάθε μεγάλη διεθνή πρόσκληση, από το Αφγανιστάν μέχρι τις φυσικές καταστροφές».

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και στη «στενή συμμαχία» της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον οικονομικό τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας στην στρατηγική αυτή περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

    Τέλος, έκανε αναφορά στην «πρώτη επίσημη» επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπουργός Εξωτερικών, στην «ενίσχυση της σχέσης μας» και στην «αναζήτηση κοινού εδάφους» για τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως: την «τελική λύση» του προβλήματος του Κοσόβου, την «καινούρια πρόοδο» στο θέμα της Κύπρου και τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, όπως και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Επίσης, είπε ότι είχε «καρποφόρα συνομιλία» με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, «καλή φίλη της Ελλάδας», όπως υπογράμμισε, σημειώνοντας την τιμή που της έγινε να συναντήσει στο Λευκό Οίκο τον πρόεδρο Μπους, στην τελετή για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

    Την κ. Μπακογιάννη υποδέχτηκαν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας η γενική πρόξενος Αικατερίνη Μπούρα και ο πρόξενος Γιώργος Αλεξόπουλος. Στη δεξίωση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για σειρά επαφών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Θεσμική θωράκιση του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές κ.κ. Δημήτρη Τσάτσο, Αντώνη Μανιτάκη, Χρήστο Καψάλη, Παναγιώτη Τσανάκα, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Μανωλεδάκη.

    Οι καθηγητές θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους για τη θεσμική θωράκιση του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τους καθηγητές στις 13 Φεβρουαρίου και τους είχε ζητήσει τις προτάσεις αυτές.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Νίκη για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

    Οι γερμανοί συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να παραμένουν στην εξουσία μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σε τρία κρατίδια, διατηρώντας μία περιφερειακή ισορροπία που είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα του συναπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

    Σύμφωνα με τηλεοπτικές δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη, οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους στο πλούσιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (νοτιοδυτικά) και στη φτωχότερη περιοχή της Σαξωνίας-Άνχαλτ (ανατολικά).

    Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται στη Ρηνανία-Παλατινάτο (δυτικά), το τελευταίο μεγάλο κρατίδιο όπου έχουν την εξουσία και μπορεί να έχουν αρκετή υποστήριξη ώστε να κυβερνήσουν χωρίς τους εταίρους τους στο συνασπισμό, Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 March 2006 - 17:30:23 UTC