Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό και Βαλκάνια στη συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Κ. Ανάν
  • [02] Θεσμική θωράκιση του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών
  • [03] Επιστολή Παπανδρέου στον Θαπατέρο
  • [04] Ουκρανία - Προηγείται το φιλο-ρωσικό κόμμα

  • [01] Κυπριακό και Βαλκάνια στη συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Κ. Ανάν

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναμένεται να συζητήσει τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της, σήμερα, με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ «περιμένει ακόμη» την απάντηση της τουρκικής πλευράς για τη συμφωνία που έγινε στο Παρίσι, όσον αφορά τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών. Η κ. Μπακογιάννη θα συζητήσει επίσης με τον κ. Ανάν την κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κόσοβο.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την προχθεσινή συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ότι «η κ. υπουργός των Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, υπογραμμίζοντας ότι σβ αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει δείξει την εποικοδομητική στάσή της. Περιμένουμε την ανταπόκριση της άλλης πλευράς».

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τα μέρη, θα συνεχίσει να συζητά το θέμα και να δει, όπως είπε, εάν υπάρχει κάποια ευκαιρία τη «σωστή στιγμή» να προσπαθήσει να λυθεί το θέμα.

    Σε ερώτηση αν έχει να δώσει κάποια νέα πρόταση, υποστήριξε ότι «από τις επιδόσεις μου στο παρελθόν, το να καταθέτεις προτάσεις δεν είναι ό,τι πιο επιτυχές». «Ετσι, λοιπόν, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει άλλη πρόταση από πλευράς μου», επεσήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι προτάσεις είναι απλώς ιδέες που παρουσιάζω στα μέρη ανεπίσημα για να δουν εάν υπάρχει κάποια ιδέα, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη με την προσδοκία ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν σε κάτι. Δεν έχω κάποια πρωτοβουλία για το μέλλον».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Θεσμική θωράκιση του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές κ.κ. Δημήτρη Τσάτσο, Αντώνη Μανιτάκη, Χρήστο Καψάλη, Παναγιώτη Τσανάκα, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Μανωλεδάκη.

    Οι καθηγητές θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις τους για τη θεσμική θωράκιση του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τους καθηγητές στις 13 Φεβρουαρίου και τους είχε ζητήσει τις προτάσεις αυτές.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Επιστολή Παπανδρέου στον Θαπατέρο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου με την ιδιότητά του και ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απέστειλε προς τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο επιστολή με την οποία συγχαίρει τον ίδιο και την κυβέρνηση του για «την επιτυχή διαπραγμάτευση που οδήγησε στην ανακοίνωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός από την ΕΤΑ» και προσθέτει ότι αξίζουν ευχαριστίες στην ισπανική κυβέρνησή που κατόρθωσε αυτήν την ιστορική κατάπαυση πυρός.

    Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την ελπίδα ότι η «μεγάλη αυτή επιτυχία θα είναι, θετικό παράδειγμα σε όλον τον κόσμο ώστε να αποκηρυχθεί η βία ως μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων» και υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την περαιτέρω ασφάλεια και ευημερία του ισπανικού λαού».

    Τέλος διαβεβαιώνει για «αμέριστη υποστήριξή» στις συνεχιζόμενες προσπάθειές του Ισπανού πρωθυπουργού για την προώθηση της ειρήνης.

    Επικρίσεις από τη Μ.Ξενογιαννακοπούλου

    « Αυτό που ζούμε σήμερα στη Γαλλία με τις εκρηκτικές του διαστάσεις, δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια συνταγή με τα ίδια αδιέξοδα που εφαρμόζει η νεοδεξιά κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα, η νεοδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ. Μια πολιτική που έχει στόχο, να φέρει αντίπαλους, την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη με αποτέλεσμα να διασπά την κοινωνική συνοχή, να δημιουργεί κοινωνική πόλωση και κοινωνική οξύτητα».

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην ομιλία της σε πολιτική εκδήλωση του Κινήματος στην Κοζάνη και πρόσθεσε ότι "τελικά αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία, δεν ήρθε έτσι ξαφνικά, αλλά είναι ένα πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση , η οποία υπονόμευσε και υπονομεύει τη συλλογική αυτονομία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την αξιοκρατία, υπονομεύει τις ίσες δυνατότητες απασχόλησης και τις συνθήκες εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, όπως βλέπουμε στον νόμο για τις ΔΕΚΟ".

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως αυτά είναι "η ψεύτικη μεταρρύθμιση της ΝΔ" και πρόσθεσε ότι "αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά άδικη, οικονομικά αδιέξοδη, αναποτελεσματική".

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε πως αυτή η πολιτική δεν είναι μονόδρομος και τόνισε πως "εμείς λέμε ότι υπάρχει μια προοδευτική πολιτική, υπάρχει μια σοσιαλιστική προσέγγιση και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, η οποία δέχεται τις προσαρμογές, δέχεται την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές", αλλά αυτές οι αλλαγές θα προκύψουν "μέσα από έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο, μέσα από τον σεβασμό του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων" και θα είναι αλλαγές που "έρχονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, να μοιράσουν και τα βάρη της προσαρμογής, αλλά και τα οφέλη της ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης".

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως το Κίνημα "βγαίνει μπροστά στις πόλεις, στην περιφέρεια, στην Αθήνα, στους χώρους δουλειάς, στην ύπαιθρο και σηκώνουμε ξανά τη σημαία των αξιών των ιδεών μας. Βγαίνουμε μπροστά και ανοίγουμε ξανά δρόμους προοπτικής, δρόμους ελπίδας για τη χώρα μας, για το λαό μας, για την ελληνική κοινωνία".

    Επανέλαβε τις επικρίσεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πρόκειται για μιά πολιτική που "έχει ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: Να ευνοεί τους λίγους, τους ισχυρούς".

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών, λέγοντας πως "συνεχώς διευρύνονται οι διαστάσεις αυτής της υπόθεσης και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις και στην Βουλή και στον ελληνικό λαό και να υπάρξει πλήρης διαλεύκανσή της".

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως "οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι" και πρόσθεσε πως "το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει" και ότι "ο κόσμος στρέφεται προς εμάς και οικοδομούμε ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο".

    "Γιατί εμείς δεν έχουμε αυτοσκοπό την εξουσία, ούτε είμαστε εδώ με έναν άκρατο λαϊκισμό να υποσχεθούμε τα πάντα και να μην κάνουμε τελικά τίποτε, όπως κάνει η ΝΔ. Εμείς είμαστε εδώ,με καθαρές αρχές, να μπορέσουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας βάσει όμως των κατευθύνσεων που εμείς με ειλικρίνεια και αξιοπιστία προτείνουμε στον ελληνικό λαό".

    Τέλος η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφερομένη στην "κρίσιμη αναμέτρηση" των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, τόνισε πως "μαζί με τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, με τους άξιους υποψηφίους μας, εμείς χαράζουμε μια νέα νικηφόρα πορεία και αυτό το προσκλητήριο μάχης θα το δώσουμε όλοι μαζί με ενότητα, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι σβ αυτή τη προσπάθεια, ούτε πρέπει να λείψει κανείς, ούτε κανείς πρέπει να έρθει να αμφισβητήσει αυτή την ενωτική πορεία που ζητάει ο ελληνικός λαός από μας, ζητούν από μας οι πολίτες".

    Είμαστε σίγουροι ότι, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, όποτε και να υπάρχει εκλογική αναμέτρηση, ο λαός θα εμπιστευθεί ξανά το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ", κατέληξε.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Ουκρανία - Προηγείται το φιλο-ρωσικό κόμμα

    Το φιλο-ρωσικό κόμμα των Περιεφερειών του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς διατηρεί σαφές προβάδισμα με 33,3% στις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση έξω από τα εκλογικά κέντρα που διοργάνωσαν τρία ερευνητικά ινστιτούτα.

    Ο επίσης αντιπολιτευόμενος συνασπισμός της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο φαίνεται να κάνει την έκπληξη και να έρχεται στη δεύτερη θέση με 22.7%.

    Μεγάλος ηττημένος ο συνασπισμός " Η Ουκρανία μας" του προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιούτσενκο με 13.5%.

    Μια δεύτερη δημοσκόπηση δίνει επίσης ανάλογη εικόνα, φέρνοντας πρώτο το φιλο-ρωσικό κόμμα των Περιφερειών με 27,5%, το μπλοκ της Τιμοσένκο στη δεύτερη θέση με 21,6% και το κόμμα του Γιούτσενκο στην τρίτη θέση με 15,5%.

    Αν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επαληθευτούν,θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς θα χρειαστεί η συνεργασία τουλάχιστον δύο κομματικών σχηματισμών για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται σαφές πλήγμα κατά του πρέδρου Γιούτσενκο που φαίνεται ότι δεν κατόρθωσε με την "πορτοκαλί επανάστασή του" να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του για οικονομική ανάπτυξη της χώρας και πάταξη της διαφθοράς.

    Ενδεχόμενη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπσμού με τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, Βίκτορ Γιανούκοβιτς θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη θυσία της φιλο-δυτικής του πολιτικής αλλά και του φιλο-δυτικού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τάρασιουκ.

    Μεγάλο θα είναι το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο Γιούτσενκο σε περίπτωση που το κόμμα του καταλήξει να συνεργαστεί με την Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε χάσει τον πρωθυπουργίκό θώκο τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι φυσικό ότι θα αξιώσει και πάλι την ανάληψη της πρωθυπουργίας

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 March 2006 - 21:30:30 UTC