Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών
  • [02] «Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρική επιλογή»
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζικών

  • [01] Προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών

    Τη σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στο υπουργείο Δικαιοσύνης που θα αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας και άλλων φορέων, καθώς και τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και την παράδοση του υπομνήματος της Επιτροπής των "Σοφών". Ο κ.Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις απόψεις που υπάρχουν για να ενισχύσει το νομοθετικό οπλοστάσιο.

    Στο πόρισμα της επιτροπής των πανεπιστημιακών καθηγητών, την οποία συγκρότησε στις 13 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός - και στην οποία μετείχαν οι κ.κ.Δ.Τσάτσος, Ν.Ανδρουλάκης, Ι. Μανωλεδάκης, Αντ.Μανιτάκης, Χρ.Καψάλης και Π.Τσανάκας - αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι στο πόρισμα αναφέρεται ότι:

    1) στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις, ανάλογα με τον φορέα που συντελεί την παράνομη πράξη, δηλαδή υποκλοπές,

    2) ο νομοθέτης πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την τεχνολογική πρόοδο και τους κινδύνους που τυχόν ανακύπτουν για να προσαρμόζει τις ισχύουσες ρυθμίσεις,

    3) προκύπτει ανάγκη συντονισμού των ανεξαρτήτων αρχών,

    4) προτείνεται η άμεση διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου για την ελευθερία και την ασφάλεια των επικοινωνιών.

    Επ΄αυτού διατυπώνεται η άποψη ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές θα μπορούσαν να συμβάλλουν για τον συντονισμό των σχετικών πρωτοβουλιών.

    Αναφορικά με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του απορρήτου μεταξύ άλλων προτείνεται:

    α) στους σκοπούς της ΑΔΑΕ να περιληφθεί και η ασφάλεια των δημοσίων δικτύων επικοινωνίας και των δεδομένων της επικοινωνίας και

    β) να έχει η ΑΔΑΕ τη δυνατότητα ελέγχου της ασφάλειας του δικτύου και των φορέων που διαθέτουν εσωτερικά δίκτυα, μετά από επώνυμη καταγγελία παραβίασης του απορρήτου.

    Συμπερασματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι στο πόρισμα των πανεπιστημιακών καθηγητών υπογραμμίζεται ότι καμία νομοθέτηση δεν ωφελεί αν δεν εξευρεθούν ή ενισχυθούν εκείνοι οι θεσμοί που δεν θα επιτρέπουν να εγκλωβίζονται τα συστήματα επικοινωνίας και να παραβιάζεται - έστω σε εξαιρετικές περιπτώσεις - το απόρρητο των χρηστών τους.

    Οι γνωμοδοτικές πρωτοβουλίες, εξάλλου, σημειώνεται στο πόρισμα δεν διασφαλίζουν απόλυτη προστασία του πολίτη - δεδομένου ότι ακόμη και ο προληπτικός έλεγχος (ακόμη κι αν είναι αυστηρός) αποδίδει μια στατική εικόνα και άρα δεν παρέχει πλήρη προστασία.

    Η προάσπιση, τέλος, των ελευθεριών και της ασφάλειας των πολιτών είναι υπόθεση εθνική που υπερβαίνει τα κόμματα και τις κυβερνήσεις, ενώ αντίθετα η ενδυνάμωση των θεσμών και η αφύπνιση του πολίτη είναι «οι καθοριστικές συνιστώσες για τον περιορισμό, αν όχι την εξάλειψη, φαινομένων που πλήττουν τη δημοκρατική συνείδηση όλων μας».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παράλληλα με το πόρισμα των διακεκριμένων εμπειρογνωμόνων έχουν υποβληθεί και τα πορίσματα των ανεξαρτήτων αρχών - της ΑΔΑΕ και της ΕΕΤΤ - οι απόψεις των οποίων θα συνυπολογιστούν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα οριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

    Σε ερώτηση σχετική με σημερινή δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη (πως «αν έλεγε όσα γνώριζε, δεν θα γίνονταν ποτέ οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την «ορθότατη παρατήρηση» του κ. Βουλγαράκη προς «όσους προσπαθούν σκοπίμως να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος της κυβέρνησης, κατασκευάζοντας ψευδείς ειδήσεις" και τους κάλεσε να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, γιατί, "αλλιώς, πρόκειται απλώς για συκοφάντες».

    Απαντώντας σε συναφή ερώτηση, ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι «ο κ.Βουλγαράκης που χειρίστηκε με άψογο τρόπο το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως διεθνώς αναγνωρίστηκε, έδωσε επαρκείς απαντήσεις».

    Αναφορικά με δημοσίευμα που αναφερόταν στον εντοπισμό δευτέρου δικτύου υποκλοπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ασφαλώς θα διερευνήσουν το θέμα».

    Τέλος σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] «Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κεντρική επιλογή»

    Ο νόμος για τις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται κανονικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι ''αν υπάρξουν διοικήσεις των ΔΕΚΟ που θα ζητήσουν κάποιες αλλαγές στα θέματα προσλήψεων, του προσωπικού κλπ, θα τις εφαρμόσουμε, αν επιμένουν οι διοικήσεις και συμφωνούν οι εργαζόμενοι.''

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός τόνισε ότι αξιολογήθηκε πάρα πολύ θετικά από την ΕΕ και επασήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια απο τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της Λισαβόνας, διότι το χρονικό διάστημα 2003-2004 βρισκόμαστε στη τελευταία θέση μεταξύ των "15" σε όλους τους δείκτες.

    Ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε επίσης ότι η πολιτική μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αποβλέπει στο να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, να βελτιωθεί η προσέλκυση περισσοτέρων επενδύσεων και να γίνονται περισσότερες εξαγωγές.

    Οι μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, αποτελούν κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και "σ' αυτό δεν κάνουμε πίσω". Και κατέληξε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα αποφασίσει εάν καταγραφεί στο στρατόπεδο των αντιμεταρρυθμιστών.

    Αναφερόμενος ο υπουργός στα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει τη δυναμική της ανάπτυξης με περισσότερη απασχόληση και με παράλληλη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου.

    Ανέφερε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε η ανάπτυξη να στηριχθεί σε τρείς άξονες:

    - Στην έρευνα και καινοτομία. Θα πρέπει να δαπανάται το 3% του ΑΕΠ ως το 2010 στην έρευνα και την τεχνολογία. Οι στόχοι δεν είναι για όλους οι ίδιοι, διότι εξαρτάται από το σημείο εκκίνησης της κάθε χώρας-μέλους. Θα πρέπει να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες αύξησης των δαπανών, ενώ οι "25" θα πρέπει να αποδώσουν ιδιαίτερη σημασία στη διά βίου εκπαίδευση για τα έτη 2007-2013.

    - Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως το τέλος του 2007 θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί υπηρεσίες "μιας στάσης" για τη διασφάλιση με εύκολο και απλό τρόπο της ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Αργότερα, θα πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να ιδρύεται μία επιχείρηση σε μία εβδομάδα.

    - Στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης και ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των νομίμων μεταναστών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι πρέπει σε κάθε νέο που εγκαταλείπει το σχολείο να του προσφέρεται ή μια νέα κατάρτιση ή μια θέση εργασίας εντός 6 μηνών.

    Το πως θα εφαρμοστεί αυτή η δέσμευση απο την Ελλάδα για τους νέους, θα το καθορίσει το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ.

    Επίσης, αποφάσισαν οι "25" να καθορίσουν μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια. Θα πρέπει να υπάρξει μια ισόρροπη συνύπαρξη μεταξύ του ενεργειακού εφοδιασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ & ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι το θέμα της "Ολυμπιακής" είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και ότι ο μόνος ρόλος του υπουργείου Οικονομίας είναι να διασφαλίσει τα χρήματα των φορολογουμένων.

    Δήλωσε επίσης ότι το όνομα της "Ολυμπιακής" δεν κινδυνεύει να χαθεί.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στα Ναυπηγεία, είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μην υπάρξουν επιπτώσεις από το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν προχωρήσει σε αλληλοκαταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει εάν έχουν καταβληθεί κρατικές ενισχύσεις.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των τραπεζών είπε ότι κάθε ταμείο τράπεζας που θα εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο, θα γίνεται με ειδική διάταξη του νόμου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις τραπεζικών

    Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλες τις τράπεζες για αύριο Τρίτη κήρυξε η ΟΤΟΕ μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος των εργαζομένων στην Εμπορική. Ειδικά στην Εμπορική Τράπεζα η απεργία θα αρχίσει από σήμερα και θα είναι διήμερη.

    Παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση η ΟΤΟΕ προγραμματίζει σήμερα συγκέντρωση στην Εμπορική Τράπεζα. Συγκέντρωση θα γίνει και αύριο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τα Υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομίας. Η ηγεσία της ΟΤΟΕ θα επιδιώξει συναντήσεις με τους κ.κ. Σ. Τσιτουρίδη και Γ. Αλογοσκούφη, ενώ την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της ΟΤΟΕ με το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λ. Ζαγορίτη.

    Με την απεργιακή κινητοποίηση οι ΟΤΟΕ επιδιώκει να αναβαθμίσει τέσσερα αιτήματα:

    1) να αποσυρθεί η τροπολογία σχετικά με την Εμπορική,

    2) να αποσυρθεί ο νόμος για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και να προχωρήσει διάλογος με την ΟΤΟΕ πάνω στο θέμα,

    3) να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση που να πιέζει τους τραπεζίτες να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ για κλαδική σύμβαση στις τράπεζες και

    4) να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα.

    Οι συνδικαλιστές του κλάδου δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν συντονισμό με τη ΓΣΕΕ και τις μεγάλες Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ την Τετάρτη συγκαλείται το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της ΟΤΟΕ.

    Δηλώσεις Αλογοσκούφη

    Η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών που κατατέθηκε στη Βουλή τη περασμένη Παρασκευή, είχε προαναγγελθεί απο τις 17 Φεβρουαρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι η τροπολογία κατατέθηκε μέρα-μεσημέρι και όχι νύχτα, απαντώντας στις αντιδράσεις εργαζομένων και αντιπολίτευσης, ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας, που λήγει στο τέλος Μαρτίου, για την ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 March 2006 - 13:30:16 UTC