Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρουσόπουλος για τηλεφωνικές υποκλοπές
  • [02] Αυξάνεται ο δανεισμός των νοικοκυριών

  • [01] Ρουσόπουλος για τηλεφωνικές υποκλοπές

    «Ο κ.Γ. Βουλγαράκης προσδιόρισε ως πηγή συγκεκριμένων διαρροών και ανυπόστατων φημών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε όσους μετέρχονται αυτής της μεθόδου να στείλουν όποια στοιχεία διαθέτουν στη δικαιοσύνη. Διότι αν κάποιος απλώς αξιοποιεί τη μέθοδο της φημολογίας για να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, θα έπρεπε (όποιοι υιοθετούν αυτές τις φήμες) να δηλώσουν τι γνωρίζουν. Ας πάνε στη δικαιοσύνη ή ας έρθουν στο φώς της δημοσιότητας, για να πούν τι γνωρίζουν».

    Την απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση σχετική με τις υποκλοπές.

    Σε ερώτηση περί του νοήματος της χθεσινής δήλωσης του Υπουργού Πολιτισμού - και πρώην Υπουργού Δημοσίας Τάξεως - Γιώργου Βουλγαράκη (σύμφωνα με την οποία αν αποκάλυπτε όσα γνώριζε δεν θα γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες) ο κ.Θ.Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα καθυστέρησης στα Ολυμπιακά έργα και θύμισε ενδεικτικά το πρόβλημα που αντιμετώπισε το ΥΠΕΧΩΔΕ με τη Μαραθώνια διαδρομή.

    «Ανάλογες καθυστερήσεις βρήκε ο κ. Βουλγαράκης στο υπουργείο Δημόσια Τάξης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος παραπέμποντας και στα σχετικά δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου.

    Σε δημοσιογραφική παρατήρηση πως «ο πρωθυπουργός μίλησε για την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στην οποία συνέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά σήμερα εξαιρείται το ΠΑΣΟΚ», ο εκπρόσωπος είπε πως παγίως - όπως έχει σημειώσει και ο πρωθυπουργός - η ΝΔ πιστεύει ότι «όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα», όμως για συγκεκριμένα πράγματα και για ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης «μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια αντίφαση»".

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με τη χρονική συγκυρία ανάδειξης αυτής της επιχειρηματολογίας, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε τον πρώτο καιρό να καταγγείλει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις διαδικασίες, επικρίνοντας μάλιστα τη δικαιοσύνη, κατά την προσφιλή του μέθοδο να στρέφεται κατά της δικαιοσύνης, όταν εκτιμά ότι αυτό είναι που το συμφέρει".

    «Σήμερα», πρόσθεσε, «το ΠΑΣΟΚ μας εμφανίζει θύτες, ενώ είμαστε θύματα των υποκλοπών. ΄Ε όχι δά! Ο κ. Βουλγαράκης είπε λοιπόν, ότι αν κάποιοι έχουν οτιδήποτε ας το πούν στο φώς της δημοσιότητας και να μην το λένε με διαρροές, δημιουργώντας εντυπώσεις επικίνδυνες για την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

    Ο κ. Ρουσόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τα όρια της σοβαρότητας, αυτό, όμως, είναι κάτι παλαιό. Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο εσωκομματικό τους πεδίο, γιατί ο κ.Γιώργος Παπανδρέου έχει ανάγκη να ενισχύσει τον εσωκομματικό δεσμό του κόμματός του, έχει εκτραχύνει τον πολιτικό του λόγο. Και είναι κρίμα, γιατί αλλιώς είχε πεί στους έλληνες πολίτες ότι θα σταθεί και αλλιώς συμπεριφέρεται».

    Αναφορικά, εξ άλλου, με πληροφορίες αποδιδόμενες σε δημοσιεύματα σε "κύκλους της Εισαγγελίας" (σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορούν να παρέμβουν σε δημοσιεύματα, μολονότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο κ. Γ. Βουλγαράκης κάλεσαν τη δικαιοσύνη να παρέμβει για το περιεχόμενο δημοσιευμάτων περί των υποκλοπών) ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη δεν συνηθίζει να διοχετεύει φήμες». Όσοι λοιπόν, είπε, επικαλούνται "κύκλους" »οφείλουν να επικαλεστούν συγκεκριμένα πρόσωπα - διότι η δικαιοσύνη δεν κάνει διαρροές».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Αυξάνεται ο δανεισμός των νοικοκυριών

    Κατά τα τελευταία τρία έτη (2003-2005) τα τραπεζικά δάνεια προς τα ελληνικά νοικοκυριά αυξήθηκαν με πολύ υψηλό ετήσιο ρυθμό, κοντά στο 30%, επισημαίνεται σε έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με τίτλο ?Δανεισμός και χρηματοοικονομική πίεση στα νοικοκυριά: Έρευνα σε επίπεδο νοικοκυριών?. Η δειγματοληπτική έρευνα της ΤτΕ κάλυψε 6.000 νοικοκυριά από αστικές και ημιαστικές περιοχές της Ελλάδος.

    Πάντως, το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά, παρά τη σημαντική αύξησή του κατά την ανωτέρω περίοδο, εξακολουθεί να παραμένει ως ποσοστό του ΑΕΠ σε χαμηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα από ό,τι κατά μέσον όρο στη ζώνη του ευρώ. Το 2005 στην Ελλάδα βρισκόταν στο 38,3% (περιλαμβανομένων των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί) ή στο 36,5% χωρίς τα τιτλοποιημένα δάνεια, ενώ στη ζώνη ευρώ ήταν στο 52,6% (χωρίς τα τιτλοποιημένα δάνεια).

    Το ποσοστό των υπόχρεων νοικοκυριών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο την τριετία 2003-2005. Το 47,7% των νοικοκυριών (με μέλη ηλικίας 25 ετών και άνω) δήλωσε ότι οφείλει κάποιο δάνειο. Ωστόσο, το μέσο χρέος τόσο για κάρτες όσο και στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών αυξήθηκε στην τριετία 2003-2005 με μέσο ετήσιο ρυθμό σχεδόν ίσο με αυτόν που προκύπτει από τα αντίστοιχα τραπεζικά στοιχεία.

    Τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί εμφανίζονται πιο βεβαρημένα το 2005 από ό,τι ήταν το 2002, όπως αυτό τεκμηριώνεται από την εξέλιξη τόσο του μέσου ύψους των οφειλών ανά νοικοκυριό όσο και του λόγου του χρέους προς το εισόδημα. Το μέσο υπόλοιπο χρέους από όλα τα δάνεια ανά νοικοκυριό διαμορφώθηκε σε 19.600 ευρώ το 2005 έναντι 15.500 ευρώ το 2002. Η διάμεσος του λόγου του χρέους προς το εισόδημα ανήλθε σε 33,5% το 2005 από 22,8% το 2002. Ειδικότερα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών στο πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο (νοικοκυριά με ετήσιο καθαρό εισόδημα μέχρι και 7.500 ευρώ) αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2002 και υπερβαίνει κατά πολύ τη μέση επιβάρυνση του συνόλου των νοικοκυριών.

    Η πιο διαδεδομένη κατηγορία δανείων είναι αυτή μέσω πιστωτικών καρτών, ακολουθούμενη από τα στεγαστικά δάνεια και κατόπιν από τα λοιπά τραπεζικά δάνεια (καταναλωτικά, προσωπικά, ανοικτά). Όπως είχε φανεί και στην έρευνα του 2002, η έρευνα του 2005 δείχνει ότι το μέσο χρέος ανά νοικοκυριό αυξάνει με την αύξηση του εισοδήματος και της περιουσίας. Η σχέση αυτή ισχύει ιδίως στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων και πολύ λιγότερο στην περίπτωση των άλλων δανείων συνολικά.

    Η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα παραμένει μικρή, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών στις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις καθώς και τα μερίδιά τους στο συνολικό χρέος των νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ, για τη μεγάλη πλειοψηφία των υπόχρεων νοικοκυριών η άμεση χρηματοοικονομική πίεση, όπως αυτή μετρείται από την επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση των δανείων, δηλαδή το λόγο των δόσεων προς το εισόδημα, διαμορφώνεται μέσα σε όρια που γενικά θεωρούνται αποδεκτά, με την έννοια ότι αυτή δεν φαίνεται να συνεπάγεται ιδιαίτερες δυσκολίες στην κανονική εξυπηρέτηση των δανείων τους. Μάλιστα, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των ερευνών σημειώθηκε μείωση των ποσοστών των νοικοκυριών με κόστος εξυπηρέτησης άνω του 30% και άνω του 40% του εισοδήματός τους. Η βελτίωση αυτή συνδέεται οπωσδήποτε με τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων. Σε κάποιο βαθμό όμως θα πρέπει να αποδοθεί και στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου εκ μέρους των τραπεζών, στο πλαίσιο και των οδηγιών της Τράπεζας της Ελλάδος για την εφαρμογή μιας πιο μακροπρόθεσμης και προνοητικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Ωστόσο, αν και το ποσοστό των νοικοκυριών με κόστος εξυπηρέτησης άνω του 40% είναι μικρό (12%), το μερίδιό τους στο συνολικό χρέος είναι σχετικά υψηλό (σχεδόν 30%).

    Ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών (πάνω από 50%), ιδίως στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια (μέχρι και 15.000 ευρώ), δήλωσε στην έρευνα ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των διαφόρων υποχρεώσεών τους. Το υψηλό ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, θέτει ερωτήματα σχετικά με την πληρότητα της διαθέσιμης πληροφόρησης που έχουν οι τράπεζες, ώστε αυτές να αξιολογούν επαρκώς το αξιόχρεο της πελατείας τους, πολύ περισσότερο μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι τα νοικοκυριά αυτά ανήκουν κυρίως στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και επομένως η χρηματοοικονομική τους θέση είναι περισσότερο ευάλωτη σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων ή μεταβολής των οικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με στοιχεία που οι τράπεζες υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, μειώθηκε ελαφρά σε 7,9% του συνόλου των εν λόγω δανείων στο τέλος του 2005 από 8,5% το 2002. Αντίθετα, στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, όπου κατά τεκμήριο οι τράπεζες έχουν καλύτερη πληροφόρηση ως προς τα χαρακτηριστικά των δανειοληπτών, ο λόγος αυτός υποχώρησε πολύ ταχύτερα, σχεδόν υποδιπλασιάστηκε, στην ίδια περίοδο και ήδη διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο (3,6% το 2005 έναντι 6,9% το 2002.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και την επιλογή της πελατείας των τραπεζών, ώστε σταδιακά να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν οι ακραίες τιμές που παρατηρούνται στη χρηματοοικονομική πίεση επί των νοικοκυριών. Η πολιτική των τραπεζών φαίνεται να είναι προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο και των σχετικών κανόνων που έχει επιβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι όμως απαραίτητο, κατά την ΤτΕ, πέρα από την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν τα ίδια τα νοικοκυριά κατά την ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων, να ενισχυθεί η πληροφόρηση των τραπεζών σχετικά με τη φερεγγυότητα της πελατείας τους, ιδίως όσον αφορά τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, που ενέχουν υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο για τις τράπεζες και να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια χορήγησης πιστωτικών καρτών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 March 2006 - 13:30:13 UTC