Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Περιφερειακή Ανάπτυξη
  • [02] Ψηφίζεται η τροπολογία για ασφαλιστικό τραπεζών
  • [03] Επέκταση του μοριακού ελέγχου του αίματος
  • [04] Σήμερα η ολική έκλειψη ηλίου

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Περιφερειακή Ανάπτυξη

    Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως διεξάγεται στις 10.30 το πρωί, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την "Ανάπτυξη της Περιφέρειας", μετά από αίτημα του πρωθυπουργού.

    Στο μεταξύ, το "πράσινο φως" έδωσε χθες η κυβερνητική επιτροπή στον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, για την προώθηση του νομοσχεδίου που επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και αναμορφώνει το πλαίσιο, σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    Με το νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών, υπερπενταπλασιάζεται η εγγυημένη τιμή αγοράς και επεκτείνεται ο χρόνος αγοράς από 10 σε 12 χρόνια, μειώνονται οι προθεσμίες για την αδειοδότηση, αποσαφηνίζεται το τοπίο για τις εκκρεμούσες αιτήσεις και αυξάνεται το ειδικό τέλος για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φιλοξενούν τέτοιες επιχειρήσεις σε 2,5% για την πρώτη πενταετία και στη συνέχεια σε 3%.

    Ο κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε λόγο για νέα πραγματικότητα και σταθμό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα και υδροηλεκτρικά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα αυτό, καθώς παράγονται μόλις 615 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ για παράδειγμα στη Γερμανία η παραγωγή φτάνει 18.430 και στην Ισπανία τα 10.000 μεγαβάτ .

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας εξετάζουν από κοινού την δυνατότητα να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Ψηφίζεται η τροπολογία για ασφαλιστικό τραπεζών

    Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η ένσταση που προέβαλαν, χθες το βράδυ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματικότητα της τροπολογίας της κυβέρνησης, με την οποία το επικουρικό ταμείο των εργαζόμενων της Εμπορικής Τράπεζας (ΕΤΕΑΠΕΤΕ) υπάγεται στο ΕΤΕΑΜ/ΕΤΑΤ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επικαλέστηκε νομικές γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, τις οποίες είχε καταθέσει η Εμπορική Τράπεζα στο Μονομελές Πρωτοδικείου Αθηνών σε δίκη ασφαλιστικών μέτρων, στην οποία συμμετέσχε το Ελληνικό Δημόσιο.

    Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις αυτές, «ο νομοθέτης μπορεί και υποχρεούται από το Σύνταγμα [...] να προβεί σε υποκατάσταση του ιδιωτικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, του ΤΕΑΠΕΤΕ, με κρατικό ασφαλιστικό τομέα». Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, οι γνωμοδοτούντες είναι οι καθηγητές Γ. Κασιμάτης, Δ. Τσάτσος, Φ. Σπυρόπουλος, Γ. Λεβέντης και Απ. Γεωργιάδης.

    Επικαλέστηκε επίσης εγκύκλιο του τέως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη (Δεκ. 2003) βάσει της οποίας: «Οι ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων απαιτούν ειδική νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα με συνταξιοδοτικό νόμο. Εφιστάται η προσοχή για αποφυγή τυχόν ρυθμίσεων μέσω των ΣΣΕ, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα δημιουργούν υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, πέραν αυτών που προκύπτουν από την εισοδηματική πολιτική.» Ήταν σωστή η εγκύκλιος του κ. Χριστοδουλάκη, είναι λάθος η σημερινή στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Νωρίτερα, ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει την τροπολογία ως «μνημείο πολιτικού αυταρχισμού και νομικής ανοησίας» διότι, παρεμβαίνει -όπως είπε- στην ανοιχτή δικαστική αντιπαράθεση των εργαζομένων με τη διοίκηση της Εμπορικής, εισάγει δυσμενή μεταχείριση στην ίδια ομάδα εργαζομένων και πλήττει τον ελεύθερο οικονομικό ανταγωνισμό υπέρ συγκεκριμένων τραπεζικών επιχειρήσεων. Για «πολιτικό κανιβαλισμό» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης.

    Ο συνυπογράφων την τροπολογία υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι η ρύθμιση διασφαλίζει τα κεκτημένα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Εμπορικής και ταυτόχρονα διασώζει την τράπεζα. Αναρωτήθηκε επίσης για το λόγο που «ορισμένοι» δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν μία εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2004, με υπουργική απόφαση, εντάχθηκε στο ΙΚΑ ο κλάδος σύνταξης των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα με 640 εκατ ευρώ, όταν οι αναλογιστικές μελέτες υπολόγιζαν ότι θα έπρεπε να δοθούν άλλα 800 εκατ ευρώ στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ για επιλεκτική μνήμη και υποκρισία.

    Αντισυνταγματική χαρακτήρισαν την τροπολογία οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος και του ΣΡΑ Φ. Κουβέλης.

    Επέκτασ το μορια ελεγ σε όλα τα νοσοκ κεντρα αιμοδοσ ανανκοί ο μετά τη μόλυση με τον ιό του Αιτς α

    Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η ένσταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ επί της τροπολογια για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Συνταγματικά θεμική η ρύθμιση με γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών, τόνισε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Το απόγευμα αναμένεται η ψήφιση της τροπολογίας

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Επέκταση του μοριακού ελέγχου του αίματος

    Πλήρη ηθική και ιατρική κάλυψη στην 17χρονη με μεσογειακή αναιμία, αλλά και στον 76χρονο καρδιοπαθή που μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS μέσω μετάγγισης από το αίμα του 38χρονου αιμοδότη, θα παράσχει το υπουργείο Υγείας.

    Ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι από τα 14 κέντρα αιμοδοσίας που υπάρχουν σήμερα στην χώρα, στα οχτώ γίνεται μοριακός έλεγχος του αίματος κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να περάσει μολυσμένο αίμα σε ασθενείς μέσω των μεταγγίσεων. Οπως ανακοίνωσε, σε λιγότερο από δύο μήνες θα τοποθετηθεί σύστημα μοριακού ελέγχου και σε άλλα έξι κέντρα αιμοδοσίας τα οποία βρίσκονται στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου συνέβη και το περιστατικό, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στο "Αμαλία Φλέμινγκ" και στο Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα.

    Το κόστος για το μοριακό έλεγχο σε επίπεδο προσωπικού και εξοπλισμού για τα έξι αυτά νοσοκομεία εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ.

    Ανάλογα κέντρα μοριακού κέντρου βρίσκονται ήδη στο Λαϊκό νοσοκομείο, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς", στο "Ιπποκράτειο" της Αθήνας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και Ιωαννίνων.

    Οι επιστήμονες, αναφορικά με το περιστατικό, κατέστησαν σαφές ότι ο αιμοδότης όταν έδωσε αίμα βρισκόταν στην περίοδο του "σιωπηλού παραθύρου", δηλαδή ήταν στις πρώτες 20 ημέρες της μόλυνσης, οπότε είναι πιθανό να μην ανιχνεύεται ο ιός του AIDS στο αίμα του. Η υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης κ. Κ. Πολίτη τόνισε ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε από τον Ιανουάριο που βρέθηκε θετική η 17χρονη κοπέλα με τη μεσογειακή αναιμία μέχρι το Μάρτιο οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να εντοπιστούν και οι 23 αιμοδότες, και να εξεταστούν, ώστε να εντοπιστεί ποιος πραγματικά ήταν υπαίτιος για τη μόλυνση της κοπέλας.

    Παράλληλα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναμένεται να παραγγείλει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, προκειμένου να διερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό.

    Το επικίνδυνο κενό που αποκαλύφθηκε στο σύστημα αιμοδοσίας είναι η κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή το περιστατικό μετάγγισης μολυσμένου αίματος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι "τα θέματα της υγείας δεν έχουν σχέση με την εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Σήμερα η ολική έκλειψη ηλίου

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή έκλειψη ηλίου, καθώς θα είναι η πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες που ολική έκλειψη θα είναι ορατή από γεωγραφικό σημείο της Ελλάδας και μάλιστα μόνο στο Καστελόριζο, ενώ θα είναι μερική για όλη την υπόλοιπη χώρα.

    Οι δύο προηγούμενες ολικές εκλείψεις που ήταν ορατές στην Ελλάδα, έγιναν το 1870 και το 1936. Επόμενη ολική έκλειψη ορατή στη χώρα μας θα γίνει το 2088

    Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων και μη, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι ήδη έχουν φροντίσει να βρίσκονται εκεί στις 29 Μαρτίου για να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν το σπάνιο και μεγαλειώδες φαινόμενο, προκαλώντας το αδιαχώρητο στο νησί. Επιπλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τη Ρόδο για μια αυθημερόν επίσκεψη στο ακριτικό νησί για την παρατήρηση του φαινομένου.

    Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας η έκλειψη θα φανεί ως μερική, με σημαντικό ποσοστό κάλυψης που θα μικραίνει σταδιακά προς τα βορειοδυτικά της χώρας.

    Κατά τη μερική έκλειψη ο ουρανός θα σκοτεινιάσει αισθητά. Όμως στο Καστελόριζο για λίγα λεπτά θα νυχτώσει. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στο Καστελόριζο περίπου στις 12:34 και θα ολοκληρωθεί στις 15:10.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη θα είναι υψηλό. Με μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης στη νοτιοανατολική Ελλάδα (98% στη Ρόδο, 96% στην ανατολική Κρήτη) που θα μικραίνουν προς τα βόρεια ή δυτικά. Η Αθήνα θα έχει ποσοστό κάλυψης 84% και η Θεσσαλονίκη 75%.

    Όσοι τώρα θα επιχειρήσουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι πρόχειροι τρόποι για την παρατήρηση του Ηλίου είναι πολύ επικίνδυνοι. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καπνισμένα (μαυρισμένα) γυαλιά, μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, πολλαπλά γυαλιά ηλίου, τυχαία γυαλιά ηλεκτροκόλλησης κλπ. Οι αόρατες υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες του Ηλίου διαπερνούν αυτά τα υλικά, και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια ακόμη και με πολύ σύντομη παρατήρηση.

    Ο ασφαλής τρόπος για παρατήρηση είτε με τηλεσκόπιο/κιάλια είτε χωρίς οπτικό όργανο είναι με τη χρήση ειδικού ηλιακού φίλτρου που μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία. Τέτοια φίλτρα πωλούνται στα ειδικευμένα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού σε διάφορες μορφές. Υπάρχουν και απλές κατασκευές «ηλιακών γυαλιών», που φοριούνται όπως τα γυαλιά ηλίου και είναι ασφαλή για την παρατήρηση του φαινομένου.

    Για τη φωτογράφηση της έκλειψης χρειάζεται επίσης ειδικό ηλιακό φίλτρο.

    Εκτός από το Καστελόριζο η έκλειψη θα είναι ολική για περιοχές διαφόρων χωρών όπως της Τουρκίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Λιβύης, της Αιγύπτου, του Τσαντ και της Νιγηρίας.

    Επιπλέον να σημειωθεί ότι για όσους θέλουν να δουν την ολική έκλειψη αλλά δεν καταφέρουν να βρεθούν στο Καστελόριζο το Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναλάβει με τη συνδρομή ερασιτεχνών αστρονόμων και άλλων φορέων τη ζωντανή μετάδοση της ηλιακής έκλειψης μέσω του διαδικτύου.

    Η προβολή της έκλειψης θα γίνεται από πέντε σημεία λήψης με ισάριθμα τηλεσκόπια, το ένα εκ των οποίων θα είναι εγκατεστημένο στο Καστελόριζο.

    Το «Ηλιο-πάρτι στο πανεπιστήμιο Αθηνών» θα περιλαμβάνει εικονοροή, αλλά και φωτογραφίες που θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και μετά την ολοκλήρωση του φαινομένου.

    Η ιστοσελίδας που μπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι είναι η www.solar-eclipse.uoa.gr, και η ζωντανή μετάδοση θα ξεκινήσει στις 12:01 το μεσημέρι της Τετάρτης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 March 2006 - 5:30:16 UTC