Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: Υπάρχουν περιθώρια για καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις
  • [02] Στην Ιταλία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Τρεις νεκροί από πυρκαγιά στον Κορυδαλλό
  • [04] Ο Σιράκ θα κυρώσει το νόμο ζητά όμως αλλαγές

  • [01] Αλογοσκούφης: Υπάρχουν περιθώρια για καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις

    Την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, διατύπωσε απόψε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, προσερχόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδας (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, που, όπως είπε, είναι πάντα χρονοβόρες και σκληρές.

    Πάντως, διατύπωσε την εκτίμηση ότι από τις διαπραγματεύσεις μπορεί να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων και να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, των ανέργων, και των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε είναι κερδοφόρες, είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Δ΄ΚΠΣ, ο υπουργός τόνισε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ανακοινωθεί η κατανομή των πόρων και διαβεβαίωσε ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα περιφερειακά προγράμματα από το εθνικό σκέλος, από ό,τι δόθηκε στο Γ΄ΚΠΣ».

    Αναφορικά με το μέλλον των δύο ανεξάρτητων σήμερα εταιρειών που συνθέτουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ), ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε μόνο ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης προκειμένου να διερευνηθεί το τι χρειάζεται να γίνει, ενώ σχετικά με το θέμα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, παρέπεμψε στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Στη συνεδρίαση που ακολούθησε η διοίκηση του ΣΒΒΕ, έθεσε σειρά ζητημάτων στον Υπουργό, με πρώτο, το νέο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, που συνδέεται άμεσα με τον αναπτυξιακό νόμο. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Σύνδεσμος ζητά, ο νέος αναπτυξιακός νόμος να έχει μεγαλύτερη περιφερειακή διάσταση από τον προηγούμενο, ενώ επισήμανε ότι οι απόψεις του ΣΒΒΕ διαφοροποιούνται σε αρκετά ζητήματα με αυτές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς μιλάμε καθαρά για θέματα περιφέρειας».

    Προς συζήτηση τέθηκαν και διάφορα άλλα φορολογικά ζητήματα, όπως η αναμόρφωση, κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, η συνέχιση της ομαδοποίησης των δαπανών και η δημιουργία σώματος φορολογικών ελεγκτών που θα χορηγεί πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου. Ο ΣΒΒΕ ζητά πιλοτική εφαρμογή με τη δημιουργία σώματος φορολογικών ελεγκτών για τις εισηγμένες.

    Αναφορά έγινε από τον ΣΒΒΕ και στο αίτημα περί ίδρυσης περιφερειακού συμβουλίου ανταγωνιστικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην ανάγκη χαρακτηρισμού της Θεσσαλονίκης ως «εκθεσιούπολης», με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ και τη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου έξω από το κέντρο της πόλης.

    Η διοίκηση του ΣΒΒΕ έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα των ειδικών κινήτρων στις παραμεθόριες περιοχές, με συνέχιση της επιδότησης σε ποσοστό 12% του κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από τον ΟΑΕΔ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στην Ιταλία ο Γιώργος Παπανδρέου

    Συναντήσεις με τον Ρομάνο Πρόντι, και τον Πιέρο Φασίνο θα έχει αύρο στην Ιταλία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και θα συμμετάσχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις της Ένωσης των Κομμάτων της Αριστεράς.

    Ο κ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Ένωσης, Ρομάντο Πρόντι, αύριο, στις 9.00 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας της Ένωσης, στη Ρώμη.

    Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Τεργέστη, προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις, μαζί με τον Γραμματέα του Κόμματος των Δημοκρατών της Αριστεράς, Πιέρο Φασίνο.

    Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στην πόλη Γκορίτσια, (λίγο έξω από την Τεργέστη) στις 3.30 μ.μ. όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει για τους «Πρωταγωνιστές της Νέας Ευρώπης».

    Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη, στις 6.30 μ.μ., και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά απευθείας σε ολόκληρη την Ιταλία. Ο Γ. Παπανδρέου, και ο Πιέρο Φασίνο, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου, Μαουρίτσιο Κονστάντσο, για το μέλλον της Ευρώπης και του σοσιαλισμού.

    Επίσκεψη Ξενογιαννακοπούλου στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

    Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, τόνισε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, συνοδευόμενη από τους βουλευτές Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Μαγκριώτη, Χρύσα Αράπογλου και Γιάννη Δριβελέγκα.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στους αγώνες των εργαζομένων για πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου και επισήμανε: «Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει ένα θλιβερό θέατρο να παίζεται. Έναν εμπαιγμό πραγματικά σε βάρος των εργαζομένων, μια διγλωσσία που ξεκίνησε με διθυράμβους του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης ότι επιτεύχθηκε λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, για να δούμε μετά αυτή η λύση να μεταφράζεται με διάφορες δηλώσεις οι οποίες διορθώθηκαν στην πορεία, από μερική λειτουργία σε ορθολογική λειτουργία και πίσω να κρύβεται, φυσικά, η περικοπή της λειτουργίας, οι μαζικές απολύσεις και τελικά το κλείσιμο».

    Η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει, όπως είπε, να κρύβεται πίσω από τις διοικήσεις Τραπεζών που η ίδια έχει διορίσει και πρόσθεσε ότι με μεγάλη ευκολία η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο χώρο των τραπεζών για να κατοχυρώσει δικαιώματα των τραπεζών εις βάρος των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, αλλά όταν είναι να δώσει το σήμα στις διοικήσεις των τραπεζών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση ή να δώσει μια πραγματική λύση στο θέμα των Λιπασμάτων, εκεί βλέπουμε να κρατάει τη στάση του Πόντιου Πιλάτου.

    Όπως είπε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα θα πρέπει να υπάρξει η διαβεβαίωση για τη συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα λειτουργίας και ανάπτυξης καθώς και διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων.

    Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η περίπτωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων είναι σύμβολο κορυφαίας υποκρισίας της κυβέρνησης, της κοινωνικής σκληρότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας και ανακολουθίας της. Τόνισε επίσης ότι το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης είναι βιώσιμο και ο αγώνας των εργαζομένων έχει αποτελέσματα διότι είναι κοινωνικά αξιόπιστος.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους βουλευτές ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων Γιώργο Μιχαηλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις, τη δέσμευση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, τη Δευτέρα στην Αθήνα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Τρεις νεκροί από πυρκαγιά στον Κορυδαλλό

    O υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας διέταξε το πρωί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν το θάνατο τριών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κελί της Δ΄ πτέρυγας. Επίσης, έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

    Ο κ.Παπαληγούρας διέκοψε την παραμονή του στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη διεθνή διάσκεψη για την ενίσχυση των θεσμών και του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και επέστρεψε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, ώστε να ενημερωθεί απευθείας για τις συνθήκες της τραγωδίας.

    Ο κ. Παπαληγούρας μετά την επίσκεψή του φυλακές Κορυδαλλού, ανακοίνωσε ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα το διευθυντή των φυλακών Γ. Μαρινάρο.

    Ακόμα, ο κ. Παπαληγούρας επισήμανε ότι η έρευνα προχωράει για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των τριών κρατουμένων και τον τραυματισμό τέταρτου. Τόνισε ακόμα ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν.

    Ανέφερε, επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι έχει ήδη προχωρήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση και οι εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα, ενώ κατά την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού ο κ. Παπαληγούρας συζήτησε με κρατούμενους.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προκύπτουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας για την τραγωδία στο κελί 80. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν δύο αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής με ιατροδικαστή και αστυνομικούς της Εγκληματικής Υπηρεσίας που ερεύνησαν το χώρο.

    Από την έρευνα εντοπίστηκε ένα παλαμικό αποτύπωμα στο τζάμι του παραθύρου, στοιχείο ενδεχομένως που οδηγεί σε σκέψεις ότι οι κρατούμενοι προσπάθησαν να βγουν από το φλεγόμενο κελί.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται από τις αρχές, οι κρατούμενοι να προκάλεσαν οι ίδιοι για κάποιο λόγο την πυρκαγιά, κάτι που δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων. Οι αρμόδιες αρχές στηρίζουν τις ελπίδες τους για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να απαντηθούν τα ερωτήματα, στην κατάθεση του τραυματία κρατούμενου ο οποίος θα μιλήσει όταν το επιτρέψουν οι γιατροί και η κατάσταση της υγείας του.

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη περί τις 2.30 π.μ. ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Παν. Πανούρης, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά από τη Διεύθυνση των φυλακών. Ο κ. Πανούρης μετέφερε την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της τραγωδίας.

    Τη λύπη της κυβέρνησης για τους θανάτους τριών κρατουμένων και τον βαρύ τραυματισμό του τετάρτου, εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα για την επείγουσα κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων και συγκεκριμένα έξι φυλακών αυξημένης χωρητικότητας που θα προσφέρουν καλύτερους όρους διαβίωσης για τους κρατουμένους. Η παράδοση του πρώτου νέου σωφρονιστικού καταστήματος προβλέπεται να γίνει στα Τρίκαλα εντός των προσεχών εβδομάδων.

    Στο μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν ενταθεί τα μέτρα φύλαξης των συνολικά 2.262 κρατουμένων τόσο μέσα στη φυλακή, όσο και περιμετρικά, καθώς δεκάδες κρατούμενοι -κυρίως της Δ' και της Γ' πτέρυγας- αρνούνται να λάβουν συσσίτιο.

    Ο εισαγγελέας-επόπτης των φυλακών Κορυδαλλού Αντώνης Λιόγας ξεκίνησε ήδη τη διερεύνηση των αιτιών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι τρεις κρατούμενοι και υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα ο τέταρτος του κελιού 80 της Δ' πτέρυγας.

    Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας θα εξετασθούν όχι μόνο οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι της "βάρδιας" στην Δ' πτέρυγα, αλλά και τουλάχιστον 20 κρατούμενοι σε διπλανά ή κοντινά κελιά με το κελί των τριών άτυχων κρατουμένων. Και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δήλωναν σήμερα ότι αν και καλούσαν σε βοήθεια, οι δύο υπάλληλοι φύλαξης άργησαν να ξεκλειδώσουν το κελί, ενώ δεν ειδοποίησαν έγκαιρα την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Η ταυτότητα των θυμάτων

    Νεκροί είναι οι: Στρουμπάκος Νικόλαος του Χαράλαμπου και της Διονυσίας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, Greca Marian του Eleonor και της Maria, που γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1968 και Paduraru Fanel ή Niculescu Dimitri του Konstantin ή Palic Gabril και της Emilia ή Fanika, που γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1972. Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» ο Radu Nikolae του Ion και της Stefana, που γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1974.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε σήμερα το βράδυ ότι αυτοπυρπολήθηκε κούρδος κρατούμενος στη Γ΄ πτέρυγα των φυλακών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Ο Σιράκ θα κυρώσει το νόμο ζητά όμως αλλαγές

    Απευθυνόμενος στο λαό της Γαλλίας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ο γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ, δήλωσε απόψε ότι "η Δημοκρατία απαιτεί το σεβασμό των νόμων που έχουν ψηφισθεί από τους εκπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο". Για το λόγο αυτό και ύστερα από τη θετική απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου αποφάσισε να κυρώσει το νόμο γιά τη Σύμβαση Πρώτης Απασχόλησης CPE.

    Παράλληλα, δήλωσε οτι "άκουσε τις ανησυχίες των νέων και του λαού" και για το λόγο αυτό ζητά από την κυβέρνηση να προετοιμάσει άμεσα την αλλαγή σε δύο βασικά σημεία του νόμου: Η δοκιμαστική περίοδος των δύο χρόνων να μειωθεί σε ένα χρόνο, ενώ παράλληλα ο εργαζόμενος νέος θα πρέπει να ενημερώνεται για τους λόγους της απόλυσής του.

    Ζητά επίσης από την κυβέρνηση να μελετήσει ένα πρόγραμμα που να συνδέει τις σπουδές στα πανεπιστήμια με την αγορά απασχόλησης.

    Ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε τέλος τους νέους και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συμβάλλουν για επίλυση της κρίσης.

    Τα συνδικάτα απορρίπτουν την πρόταση του Ζ. Σιράκ

    Δυο από τα βασικότερα γαλλικά συνδικάτα, η "CGT" και η "Force Ouvriere" επανέλαβαν απόψε την έκκληση τους για ημέρα διαδηλώσεων, στις 4 Απριλίου, κατά του νέου "συμβολαίου πρώτης απασχόλησης", απορρίπτοντας τη λύση που πρότεινε ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 March 2006 - 19:30:17 UTC