Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ιταλία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

  • [01] Στην Ιταλία ο Γιώργος Παπανδρέου

    Συναντήσεις με τον Ρομάνο Πρόντι, και τον Πιέρο Φασίνο έχει σήμερα στην Ιταλία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και θα συμμετάσχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις της Ένωσης των Κομμάτων της Αριστεράς.

    "Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι εδώ στην Ιταλία να υποστηρίξω τον πολύ καλό φίλο Ρομάνο Πρόντι, μία προσωπικότητα που θα δώσει και πάλι φωνή στην Ιταλία, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο και παγκοσμίως", δήλωσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του συνδυασμού της Κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, στη Ρώμη.

    "Χρειαζόμαστε αυτή την προοδευτική φωνή για τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, για μια κοινωνικά δίκαιη και ειρηνική Ευρώπη", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "νομίζω ότι ο αέρας της αλλαγής που έχει ξεκινήσει από την Ισπανία, την Πορτογαλία έρχεται ελπίζουμε σύντομα και στην Ιταλία για να αγκαλιάσει και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης και βεβαίως και την Ελλάδα".

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με "το φαινόμενο Μπερλουσκόνι", δηλαδή τη συγκέντρωση πολιτικής και οικονομικής δύναμης μαζί με τον έλεγχο των ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "καθώς προέρχομαι από μία χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, η οποία όμως αντιμετώπισε και δυσκολίες, πρέπει να επαγρυπνούμε. Εχουμε νέες μορφές κυριαρχίας στον κόσμο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο δημοκρατικές".

    "Οπως συζητήσαμε, και έκανε και ο Ρομάνο Πρόντι εδώ και εμείς στην Ελλάδα, με την άμεση εκλογή μας από τον κόσμο πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για τη συμμετοχή των πολιτών, να φέρουμε νέες μορφές συμμετοχής, αλλιώς οι κοινωνίες θα παθητικοποιηθούν και οι πολίτες θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την πολιτική. Πρέπει να δώσουμε δύναμη στον κόσμο, τη συγκέντρωση τέτοιας εξουσίας, τη θεωρώ αντιδημοκρατική", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι ανέφερε ότι συζήτησαν με τον κ. Παπανδρέου θέματα Ευρώπης και Βαλκανίων, θέματα μετανάστευσης και το πως η Ευρώπη θα αποκτήσει δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανερχόμενη δύναμη της Κίνας.

    Επίσης συζήτησαν την πρόταση για προώθηση της πρωτοβουλίας στη Μεσόγειο, με τη δημιουργία μίας μεσογειακής τράπεζας αλλά και για την ενδυνάμωση του ευρωμεσογειακού διαλόγου με μία πολύ πιο ισχυρή πρωτοβουλία από την υπάρχουσα της Βαρκελώνης, στην οποία οι μεσογειακές χώρες θα διαδραματίσουν το ρόλο ατμομηχανής της ανάπτυξης.

    Επίσης οι κ.κ. Παπανδρέου και Πρόντι, σύμφωνα με όσα είπε ο δεύτερος, συζήτησαν και για την εμπειρία της άμεσης εκλογής τους από τους πολίτες αλλά και τη συμμετοχή των γυναικών σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Πρόντι έφθασαν πεζοί στην πλατεία Αγίων Αποστόλων, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του συνδυασμού της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Παπανδρέου δώρισε στον Ρομάνο Πρόντι ένα κλαδί ελιάς από την ελληνική γη.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είχε και μία σύντομη συνάντηση με την πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών κα Πία Λοκατέλι, μέλος του πολιτικού γραφείου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και με τον Ενρίκο Μποζέλι, πρόεδρο του κόμματος, το οποίο συμμετέχει στο συνδυασμό της Κεντροαριστεράς.

    Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Τεργέστη, προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις, μαζί με τον Γραμματέα του Κόμματος των Δημοκρατών της Αριστεράς, Πιέρο Φασίνο.

    Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στην πόλη Γκορίτσια, (λίγο έξω από την Τεργέστη) στις 3.30 μ.μ. όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει για τους «Πρωταγωνιστές της Νέας Ευρώπης».

    Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη, στις 6.30 μ.μ., και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά απευθείας σε ολόκληρη την Ιταλία. Ο Γ. Παπανδρέου, και ο Πιέρο Φασίνο, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου, Μαουρίτσιο Κονστάντσο, για το μέλλον της Ευρώπης και του σοσιαλισμού.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

    Επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που θα ξεπεράσουν τα 21 δισ. ευρώ αναμένονται τα επόμενα χρόνια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στη Συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της περιοχής, με θέμα «Ενέργεια: Θεμελιώδης Πυλώνας Ανάπτυξης της ΝΑ Ευρώπης», που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Ο υπουργός τόνισε : «Στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, εργαζόμαστε ώστε να αποτελέσει η περιοχή μας έναν ενιαίο χώρο, ελκυστικό για επενδύσεις στην ενέργεια και στους άλλους τομείς της οικονομίας, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών».

    Ο κ. Σιούφας εκτίμησε ότι η λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας επιφυλάσσει όφελος και για τους οικιακούς και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. «Ολοι έχουμε συμφέρον να μπει σε λειτουργία η Ενεργειακή Κοινότητα, το ταχύτερο δυνατό», είπε και πρόσθεσε πως «είναι ανάγκη, κάθε χώρα να επισπεύσει τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες ώστε να κυρωθεί άμεσα και από όλους, η ιδρυτική Συνθήκη της Ενεργειακής Κοινότητας».

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης που προωθούν Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία, ο κ. Σιούφας τόνισε: «Ανταποκρινόμαστε έτσι στην ανάγκη ενός ακόμη διαύλου μεταφοράς πετρελαίου της Κασπίας στις διεθνείς αγορές, συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, προς το Βόσπορο ή προς άλλους αγωγούς, που βρίσκονται είτε σε λειτουργία, είτε σε φάση κατασκευής».

    Παράλληλα, πρόσθεσε, «η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και την Ιταλία στηρίζουν την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου (του ελληνο-τουρκικού και του ελληνο-ιταλικού) που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής στις αγορές της Ευρώπης».

    Τους κατευθυντήριους άξονες της Κροατίας στον τομέα της ενέργειας, παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρήσεων, Zeljko Tomsic επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η εναρμόνιση της χώρας του με τις επιταγές της ΕΕ. Οπως είπε, η εξάρτηση της χώρας - σε ό,τι αφορά την ενέργεια - μειώθηκε στο 50%, καθώς βασίζεται στη δική της παραγωγή. Το 2004 έγιναν καθοριστικά βήματα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η κατασκευή υποδομών στη χώρα για την προώθηση των ενεργειακών προγραμμάτων.

    Προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το έργο ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο», τόνισε στην ομιλία του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Ρουμανίας Zsolt Bogos, καθώς «λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια της προμήθειας των κρατών της Ευρώπης». Ο αγωγός -που αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο 2011- θα μεταφέρει αέριο από το Ιράν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Η δυναμικότητά του θα μπορεί να φτάσει έως και στα 30 δισ. κυβικά μέτρα, ετησίως.

    Ο κ.Bogos σημείωσε ότι στις προτεραιότητες της χώρας είναι η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε πως η Ρουμανία είναι μια από τις πέντε πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αποθέματα αργού πετρελαίου. Η αποθηκευτική ικανότητα πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων της χώρας, ανέρχεται σε 2,8 εκ. τόνους, με αποθεματική ικανότητα για 67,5 μέρες.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αναστάσιος Νεράντζης, τόνισε ότι η Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα άνοιξε το δρόμο για την ενσωμάτωση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη μεγάλη ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας. «Ελπίζουμε σύντομα να προσχωρήσει και η Τουρκία», επισήμανε ο κ.Νεράντζης και πρόσθεσε: «Έχει έρθει πλέον η ώρα να προχωρήσουμε θαρραλέα σε μια κοινή ενεργειακή πολιτική, πάντα όμως με σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των κρατών, που συνιστούν αυτή την ενεργειακή κοινότητα».

    Στη συνάντηση συμμετείχε Τούρκος εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι παρίσταται για «κοινωνικούς λόγους», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας του να μην υπογράψει την Ενεργειακή Συνθήκη.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 April 2006 - 11:30:12 UTC