Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εναρξη εργασιών αγωγού φυσικού αερίου

  • [01] Εναρξη εργασιών αγωγού φυσικού αερίου

    Την έναρξη εργασιών κατασκευής από τη ΔΕΠΑ του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί μέρος του ελληνο-τουρκικού αγωγού αερίου,θα κηρύξει αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας.

    Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομίας Χ.Φώλιας θα εγκαινιάσουν το νέο εργοστάσιο της Alfa Wood Πίνδος ΑΕΒΕ στα Γρεβενά.

    Την αμερικανική στήριξη στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών Μάθιου Μπρύζα, ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής στις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη.

    "Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο έργο. Είναι πολύ σημαντικό για τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ -την Ελλάδα και τη Βουλγαρία- γι' αυτό και είναι σημαντικό για εμάς. Φαίνεται ότι είναι εμπορικά βιώσιμος και συγκεντρώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιριών, γι' αυτό και ελπίζουμε πως θα επιτύχει και θα χαρούμε πολύ να τον στηρίξουμε", είπε χαρακτηριστικά,σε αποκλειστική συνέντευξή του στην συντάκτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ,Σοφία Παπαδοπούλου.

    Ο κ. Μπρύζα διαβεβαίωσε για τη βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με γνώμονα το ότι η διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων των συμμάχων τους στην περιοχή αποτελεί ταυτόχρονα και διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων μεμονωμένων εταιριών, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο διασφάλισης των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή . "Δεν πηγάζει (σσ. το ενδιαφέρον) από μεμονωμένες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν, για παράδειγμα, στο φυσικό αέριο. Νοιαζόμαστε για τους εταίρους μας. Νοιαζόμαστε για τη σταθερότητα και την ευημερία σε αυτή την περιοχή. Για τα στρατηγικά συμφέροντα", τόνισε.

    "Έχουμε επενδύσει πολλή ενέργεια, πλούτο και στρατηγικό ενδιαφέρον στη σταθεροποίηση αυτού του τμήματος του πλανήτη. Και εμείς επιθυμούμε την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τις εταιρίες του τμήματος αυτού της Ευρώπης, για την ενοποίηση των αγορών ενέργειας της περιοχής, ο κ. Μπρύζα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, καθώς θεωρούν ότι είναι "πολύ καλή στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των αγορών".

    Σημείωσε δε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης δεν περιορίζεται σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα, αλλά αφορά στο σύνολο αυτής ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μείωσης του ποσοστού ενεργειακής εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Επίσης, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας, Ιβάν Ματέροφ,ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής εργασίας, στα μέσα Απριλίου, θα καταστεί δυνατή η προσέγγιση των συμφερόντων των χωρών που συμμετέχουν στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και θα αρθούν τα εμπόδια. Εξάλλου ο κ. Ματέροφ, αναφερόμενος στα σχέδια της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, γνωστοποίησε ότι χάρη σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να αυξήσει τις ρωσικές προμήθειες κατά περίπου 20%, η Μόσχα σχεδιάζει την επέκτασή της στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και ιδιαίτερα στην αμερικανική.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ματέροφ, υπάρχει ένα κοίτασμα στo Στοκμανόφσκοε (Stokmanovskoe), στη λεγόμενη αρκτική ζώνη, που θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου κατά περίπου 20%, με το οποίο η Μόσχα σκοπεύει αφενός μεν να διασφαλίσει τις προμήθειές της στην παγκόσμια αγορά, αφετέρου δε να επεκταθεί στην αμερικανική αγορά.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην αγορά ενέργειας των ΗΠΑ, ο Ρώσος υφυπουργός διευκρίνισε ότι η ρωσική εταιρία Gazprom έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές προμήθειες, με στόχο το δοκιμαστικό αυτό στάδιο, να διαδεχθεί αυτό της μαζικής προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σημείωσε δε ότι τα ρωσικά σχέδια επέκτασης στην αμερικανική ενεργειακή αγορά δεν περιορίζονται στο φυσικό αέριο, αλλά αφορούν και τον πετρελαϊκό τομέα. Όπως είπε, "κατασκευάζεται ένας αγωγός πετρελαίου, περίπου προς την ίδια κατεύθυνση, προς τα βόρεια, μέσω του οποίου, το πετρέλαιο θα φτάνει έως τις ακτές, και από εκεί, μέσω του ωκεανού, θα κατευθύνεται περαιτέρω".

    Η ευρεία ενεργειακή αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι η μόνη που θέλει να "κατακτήσει" η Ρωσία, αφού, όπως υπενθύμισε ο κ. Ματέροφ, είναι γνωστά τα σχέδια της χώρας του για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην πολύ μεγάλη αγορά της Κίνας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 April 2006 - 12:30:09 UTC