Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Νέο εθνικό συμβόλαιο ενόψει των αλλαγών»

  • [01] «Νέο εθνικό συμβόλαιο ενόψει των αλλαγών»

    Υπέρ ενός νέου εθνικού συμβολαίου που απαιτεί μία κοινωνική συμμαχία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ώστε η κοινωνία να δεχθεί τις ραγδαίες αλλαγές αλλά και να πρωτοστατήσει σε αυτές, τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή του ομιλία στο Συνέδριο του "Εκόνομιστ".

    "Υπάρχει ο άλλος δρόμος που επενδύει στον άνθρωπο και την κοινωνία, ένα νέο εθνικό συμβόλαιο που απαιτεί μια κοινωνική συμμαχία όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, όπου μέσα από τη συναίνεση και τη διαβούλευση μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία συμφωνία ώστε να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας για τις αλλαγές που έρχονται", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "αυτή η νέα εθνική κοινωνική συμφωνία (θα είναι) ανάμεσα στις γενιές και θα κατανέμει βάρη, ευκαιρίες, δυνατότητες και πόρους".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε ακόμα μία φορά τη συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει μέσα στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας να διαμορφωθούν βασικά στάνταρ για τους εργαζόμενους που να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την εξάλειψη της καταναγκαστικής και της παιδικής εργασίας, καθώς και την εξάλειψη των διακρίσεων και τόνισε ότι όλα αυτά απαιτούν βούληση, συναίνεση και διάλογο έτσι ώστε "να συγκροτήσουμε ένα νέο σύστημα ασφάλισης και προστασίας των εργαζομένων που να ταιριάζουν στις καταστάσεις που έχουμε των ραγδαίων αλλαγών της απασχόλησης αλλά και της κινητικότητας της απασχόλησης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι είναι άλλο πράγμα η ευελιξία της εργασίας και άλλο η μετατροπή της εργασίας σε εμπόρευμα, "η εργασία δεν είναι μόνο εμπόρευμα, είναι και ταυτότητα του ανθρώπου", είπε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή ουσιαστικά σημαίνει προσαρμογή κάποιων χωρών σε νέες αξίες και θεσμούς έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό το πλαίσιο έδωσε προοπτική στις χώρες και το ίδιο πρέπει να γίνει και με τους εργαζόμενους καθώς πρέπει να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που να επιτρέπει τις αλλαγές με ασφάλεια.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήταν πάντοτε υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ και προς τα δυτικά Βαλκάνια και προς την Τουρκία και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ως υπουργού Εξωτερικών λέγοντας πως ξεκινήσαμε με την Τουρκία με μικρά βήματα τα οποία η τότε αξιωματική αντιπολίτευση λοιδωρούσε.

    Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "χαιρετίζω σε πολιτικό επίπεδο την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για την εξαγορά τουρκικής τράπεζας και περιμένω περισσότερα από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να γίνει λεπτομερής εξέταση της οικονομικής πλευράς της εξαγοράς καθώς η πολιτική της σημασία είναι αναμφισβήτητη, πρόσθεσε ότι αυτή η εξαγορά δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για τη μείωση των ποσοστών των ασφαλιστικών ταμείων στην τράπεζα και επισήμανε ότι δεν δικαιολογούνται, σε εποχές μεγάλης κερδοφορίας των τραπεζών, κινήσεις που στηρίζει η κυβέρνηση, για παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου εντόπισε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά ως δύο αιτίες που δημιουργούν αφενός μεν αγκυλώσεις, αφετέρου δε εμποδίζουν την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας και πρότεινε τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής η οποία θα περιλαμβάνει τους εξής πέντε άξονες:

    α. Ανάπτυξη δραστηριοτήτων έντασης της γνώσης και ενσωμάτωσή τους στην παραγωγή, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

    β. Αναβάθμιση της θέσης της εργασίας σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια της εργασίας επιτρέπει τη μεγάλη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.

    γ. Ανάπτυξη σύγχρονων πρακτικών,στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για προσαρμογή στις αλλαγές.

    δ. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και

    ε. Ανάπτυξη στρατηγικών πλεονεκτημάτων σε τομείς όπως η υγεία, η πληροφορική, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μεταποίηση.

    Στόχος μας είναι η ανάπτυξη εργατικού δυναμικού με υψηλή εξειδίκευση, ο συνδυασμός δημοσιονομικής σταθερότητας και επενδύσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος πάντα στην ελληνική οικονομία ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή παραμένει ακόμα εσωστρεφής και το "άνοιγμά" της στον κόσμο είναι ένα στοίχημα και πρόσθεσε πως η φθηνή εργασία δεν σε κάνει ανταγωνιστικό και αυτή, όπως επεσήμανε, είναι και η διαφορά μας με την κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε η χώρα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την κατηγόρησε για καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας, έλλειψη λειτουργίας θεσμών και έλλειψη σαφών κανόνων ώστε ο εργαζόμενος να νιώθει σιγουριά για το πού πάμε.

    Ο κ. Παπανδρέου και πάλι λόγο για ψευδεπίγραφη απογραφή η οποία, όπως είπε, ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και πρόσθεσε ότι η Γιουροστάτ λέει πως αν η καταγραφή των αμυντικών δαπανών γινόταν με τον τρόπο που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν θα είμασταν τώρα υπό επιτήρηση.

    Επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για κοινωνικά άδικες ρυθμίσεις, για εύκολες λύσεις μέσω αύξησης έμμεσων φόρων και για τη δημιουργία τελικά μιας "μικρής φοβικής Ελλάδας των μειωμένων προσδοκιών και με ουσιαστική απουσία από τη διεθνή σκηνή".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι παρότι το 2005 είχε κηρυχθεί έτος ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα, σημειώθηκε μία πρωτοφανής φυγή κεφαλαίων ύψους ενός δισ. ευρώ.

    Τασσόμενος υπέρ της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας μέσα από κανόνες και αξίες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε τέλος ότι "τα σύνορά μας να μην είναι εκείνα που προστατεύουν τον Ελληνα επιχειρηματία αλλά να είναι η αξία του και η ανταγωνιστικότητά του που τον προστατεύει και του δίνει σιγουριά το μέλλον".

    O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν "απόπειρα αυτοκριτικής για την περίοδο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ" και πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου "έστω και αργά ενστερνίστηκε τις απόψεις στελεχών του".

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε, σε ανακοίνωσή του, δηλώσεις:

    - του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος, στις 13.4.2000, "ομολογούσε ότι υπάρχουν μικρά ως μεγάλα συμφέροντα που κατατρώγουν, ως πιράνχας, το Σώμα της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα»,

    - του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σε άρθρο του στο Βήμα (8.6.2003) περιέγραφε «συνθήκες παρακμής και σήψης» και

    - του σημερινού Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, ο οποίος επεσήμαινε (ΒΗΜΑ 11.3.2001) ότι «η κοινωνική κρίση εκφράζεται με την έλλειψη συνειδητοποιημένων μεγάλων στόχων και την εφαρμογή του χρησιμοθηρικού δόγματος ?βολέψου γιατί χανόμαστε?... Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης βαρύνει τον πολιτικό κόσμο και ιδιαίτερα το κόμμα που κυβερνά», έλεγε τότε ο κ. Καστανίδης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 April 2006 - 16:30:12 UTC