Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Οχι στην ανασφάλιστη εργασία
  • [02] Στο Βερολίνο ο Αλέκος Αλαβάνος

  • [01] Καραμανλής: Οχι στην ανασφάλιστη εργασία

    Σαφές μήνυμα προς όλους ότι η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος και ότι δεν συμβιβάζεται με συμφέροντα που θέλουν να τον κρατήσουν δέσμιο στο χθες, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη.

    Ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον Αντώνη Τρίτση, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατό του.

    "Σαν σήμερα, πριν από 14 χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχασε έναν από τους μεγάλους οραματιστές της, έναν πολιτικό που τίμησε η παράταξή μας στηρίζοντάς τον στις εκλογές του 1990" είπε ο Κώστας Καραμανλής.

    Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο Θόδωρο Κατριβάνο, λέγοντας μάλιστα ότι ο νέος κώδικας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα φέρει το όνομά του.

    "Επιβεβαιώνουμε με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική που χαράξαμε επιλέγοντας τους άξιους και ικανούς απ' όπου και αν προέρχονται. Υποστηρίζουμε υποψηφίους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οι Έλληνες δεν θέλουν εκείνους που προτείνουν για τις νέες και τους νέους ανασφάλιστη εργασία. Οι πολίτες απορρίπτουν αυτούς που από τη μια δήθεν κόπτονται για τους εργαζόμενους και από την άλλη προτείνουν ελεύθερες απολύσεις και αύξηση της φορολογίας.

    "Αντί για ασφάλεια σχεδιάζουν ανασφάλεια, αντί για φορολογικές μειώσεις προγραμματίζουν φορολογική επιδρομή. Η κοινωνία απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί υπευθυνότητα, απαιτεί συνέπεια" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις δημοτικές εκλογές λέγοντας ότι αποτελούν σημαντικό σταθμό για την Αυτοδιοίκηση και ακολούθως προσδιόρισε το πλαίσιο των αποφάσεων της ΝΔ.

    "Υποστηρίζουμε νομαρχιακούς και δημοτικούς συνδυασμούς που εκφράζουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Αναδεικνύουμε όχι μόνο στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, αλλά και υποψήφιους με ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Στηρίζουμε τους καταξιωμένους, ανεξάρτητα από την κομματική τους προέλευση, αυτή είναι η στρατηγική και είναι αδιαπραγμάτευτη και μας αφορά όλους".

    Παράλληλα, έστειλε έμμεσο μήνυμα προς τους πιθανούς αντάρτες λέγοντας ότι "όλοι έχουμε υποχρέωση να συνταχθούμε με τους υποψήφιους που επιλέγονται, όπως ορίζουν οι αρχές και οι διαδικασίες που συμφωνήσαμε, έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά και ελπιδοφόρα για τις τοπικές κοινωνίες".

    Δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει μέχρι τις δημοτικές εκλογές, ο Κωστας Καραμανλής επεσήμανε ότι "συνεχίζουμε αταλάντευτα το άνοιγμα σε ολόκληρη την κοινωνία. Απορρίπτουμε τις περιχαρακώσεις και τις διχαστικές αντιπαραθέσεις, αποκρούουμε τις πολωτικές εντάσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι είμαστε δύναμη που επιδιώκει την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία "δεν θα κάνει το χατίρι στους σκηνοθέτες και στους πρωταγωνιστές της πόλωσης".

    Επανέλαβε δε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, του μέτρου και της μετριοπάθειας, της ελεύθερης σκέψης και της ανοιχτής κοινωνίας.

    Η επανίδρυση του κράτους

    Εκτακταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην επανίδρυση του κράτους που αποτελεί στρατηγικό του στόχο, επισημαίνοντας τρεις βασικές κατευθύνσεις:

    Πρώτον, ενίσχυση του επιτελικού στρατηγικού και ελεγκτικού ρόλου της κεντρικής διοίκησης και θωράκιση μιας γενναίας αποκέντρωσης.

    Δεύτερον, εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και

    Τρίτον, ουσιαστική και εθνική και οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι, εν αντιθέσει με την πολιτική των παρακρατήσεων που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα αποδίδονται στους ΟΤΑ όλοι οι θεσμοθετημένοι πόροι, ρυθμίζονται τα χρέη τους και δρομολογείται η σταδιακή επιστροφή των πόρων που παρακρατούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

    Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ, είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής, γίνεται πλέον με σύγχρονο, απόλυτα διαφανές και αντικειμενικό σύστημα, προσανατολισμένο στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

    Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, πρόσθεσε, απέκτησαν για πρώτη φορά σταθερούς και αυτοτελείς πόρους, που σήμερα είναι τριπλάσιοι σε σχέση με το 2004, το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" δίνει στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, με απόλυτα αντικειμενικούς και διαφανείς όρους, 3,5 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια, ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα τους έδινε 1,7 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έχουν, ήδη, εγκριθεί πάνω από 6,5 χιλιάδες έργα και έχουν δημοπρατηθεί ή δημοπρατούνται περισσότερα από 2,5 χιλιάδες.

    Ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ρόλου και του κύρους των ΟΤΑ, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, είναι οι νέοι κώδικες για την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

    Σημείωσε επίσης ότι προωθούνται καινοτομίες που αποτελούν το εφαλτήριο για την εδραίωση της αναπτυξιακής προοπτικής, αποσαφηνίζονται και συστηματοποιούνται οι αρμοδιότητές τους, θεσπίζεται χάρτα δικαιωμάτων του δημότη, αναβαθμίζεται ο ρόλος της μειοψηφίας στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, εισάγεται σύστημα συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων, καθιερώνεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων, ενισχύεται ουσιαστικά η δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην εκλογή των δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή με 42%, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε πράξη μία τομή που απαίτησε η ίδια η κοινωνία, μία τομή που εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Επισήμανε ότι αυτό προβλεπόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις πραγματοποιούνται στο ακέραιο.

    Τέλος, περιέγραψε τους στόχους του, υπογραμμίζοντας ότι είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε τοπική κοινωνία, η αναβάθμιση της δημοκρατίας.

    Ο Λευτέρης Ζαγορίτης

    Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, στην εναρκτήρια ομιλία του, τόνισε ότι η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

    Αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, επεσήμανε, είναι να συνταχθούμε με τους υποψήφιους που θα επιλεγούν και θα εκλεγούν στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Πρόσθεσε δε ότι η νίκη έρχεται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

    Νίκη και επιτυχία για τη ΝΔ, είπε ο Λευτέρης Ζαγορίτης,είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, η επικράτηση πολιτικού ήθους και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πολίτες,σκύβοντας στα προβλήματά τους,τα οποία, όπως είπε,φόρτωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Ζαγορίτης αναφερόμενος στη Συνδιάσκεψη είπε ότι στη διάρκεια των εργασιών της θα παρουσιαστεί το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης,το πλαίσιο των δεσμεύσεων που υλοποίησε στα δύο χρόνια που είναι στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Εξάλλου, ο γραμματέας της ΝΔ, κλείνοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης, είπε ότι από αύριο ξεκινάει εξόρμηση στην περιφέρεια από τα στελέχη του κόμματος, τα οποία και θα μεταφέρουν μήνυμα "μαχητικής ετοιμότητας", τονίζοντας ότι «πρέπει να μεταφέρουμε μήνυμα ευθύνης και αποφαστικότητας, μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για τη νίκη της Αυτοδιοίκησης σε κάθε γωνιά της χώρας».

    Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ διαθέτει ικανά στελέχη τα οποία είναι έτοιμα να υλοποιήσουν το όραμα του κόμματος, σημειώνοντας ότι «πρέπει να οπλίσουμε την φαρέτρα του πολιτικού μας λόγου με τα επιχειρήματα που ακούστηκαν εδώ. Να μεταταφέρουμε σε όλη την ελλάδα ένα μήνυμα πως ο πρώτος λόγος ανήκει στον πολίτη».

    Η ΝΔ,είπε, έχει μια και μόνη προτεραιότητα, ασκεί ανθρωποκεντρική πολιτική, δίνοντας λύση στα προβλήματα της καθημερινότητα και κάνοντας πράξεις τις δεσμεύσεις της για μια ολοένα και πιο ισχυρή αυτοδιοίκηση και κοινωνία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Π. Παυλόπουλος

    Στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μία συνοπτική αναφορά στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας "παραλείψεις του παρελθόντος, κομματισμό, έλλειψη προνοητικότητας, αβελτηρία, συγκεντρωτισμό, οικονομική δυσπραγία".

    Ο Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε μία σειρά μέτρων επείγοντος χαρακτήρα για τη ρύθμιση των χρεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ευνοϊκούς όρους.

    Κεντρικό σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, είπε, αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" που έχει προϋπολογισμό 3,5 δισ. ευρώ.

    Ήδη, ανέφερε, έχει κατανεμηθεί στους ΟΤΑ το 45% των πόρων του προγράμματος. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του προγράμματος "ΘΗΣΕΑΣ", ανέφερε ο υπουργός, αποτυπώνεται στα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια κατανομής των πόρων.

    Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρώντας πιστά τις υποσχέσεις της αντιμετώπισε μια σειρά από χρόνιες παθογένειες που εμπόδιζαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει μπροστά. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι η κυβέρνηση προσδιόρισε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ το ποσό των παρακρατηθέντων πόρων των ετών 1998-2003 και δρομολόγησε την απόδοσή τους.

    Σε ό,τι αφορά στα θέματα των συμβασιούχων, ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί, αναλαμβάνει με τον κρατικό προϋπολογισμό το βάρος της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για τις λεγόμενες μεταφερόμενες αρμοδιότητες.

    Ως ενδεικτικό της συνέπειας της κυβέρνησης, ανέφερε το γεγονός ότι για πρώτη φορά πέρυσι και φέτος αποδόθηκαν πλήρως στους ΟΤΑ οι προβλεπόμενοι πόροι.

    Στο θεσμικό επίπεδο, ανέφερε ο υπουργός, ολοκληρώθηκε ο νέος κώδικας δήμων και κοινοτήτων, ο οποίος κατατίθεται την Δευτέρα στη Βουλή και περιλαμβάνει πολύ σημαντικές καινοτομίες, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους έγιναν αποδεκτές από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Με το νέο κώδικα καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος, διαμορφώνονται εγγυήσεις κοινωνικού ελέγχου της τοπικής εξουσίας, καθιερώνεται η χάρτα δικαιωμάτων του δημότη, η κατάρτιση οδηγού του δημότη και η υποχρέωση της δημοτικής και κοινοτικής αρχής να προβαίνει σε ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων σε δημόσια συνεδρίαση.

    Θεσμοθετείται, πρόσθεσε, ένα πλέγμα διατάξεων με τις οποίες περιορίζεται η κρατική εποπτεία, ενισχύεται ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ, εκσυγχρονίζεται η οικονομική τους διοίκηση με όρους διαφάνειας και εξυγιαίνονται οι δημοτικές επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου τα πράγματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν πολύ χειρότερα πριν από το 2004.

    Στα δύο χρόνια που η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά σταθεροί, αυτοτελείς και δυναμικοί πόροι, οι οποίοι οδήγησαν σε τριπλασιασμό των εσόδων στα δύο αυτά χρόνια. Επίσης, απέκτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προβαίνει σε επενδύσεις και έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου, ενώ διαμορφώθηκε σύγχρονο σύστημα χρηματοδότησης και κατανομής των πόρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Σε θεσμικό επίπεδο, υπογράμμισε, η κυβέρνηση προώθησε μία σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν με τη ψήφιση του νέου κώδικα νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, που θα φέρει το όνομα του Θεόδωρου Κατριβάνου.

    Ανέφερε ενδεικτικά την κατάργηση του περιορισμού των δύο θητειών για την ανάδειξη του νομάρχη, τη θεσμοθέτηση των αντινομαρχών, την επανασυγκρότηση των νομαρχιακών επιτροπών, τη σύσταση θέσης μετακλητού γενικού γραμματέα, τον εξορθολογισμό των εξόδων παράστασης.

    Τέλος, ανέφερε ότι όπως ήδη έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, αρχίζει ο διάλογος για το ποια θα είναι η μελλοντική διοικητική δομή της χώρας. Αυτό, είπε, θα προκύψει μετά από συζήτηση με όλους τους αρμόδιους και αντιπροσωπευτικούς φορείς.

    Ο Υπουργός των Εσωτερικών εκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι μέσα σε δύο χρόνια η κυβέρνηση κατόρθωσε να κάνει ότι δεν είχε ενδιαφερθεί και καταφέρει να κάνει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια της διακυβέρνησής του.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

    Σημαντική πολιτική αναμέτρηση χαρακτήρισε τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στην Εθνική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας.

    Η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βγει σήμερα απο την Συνδιάσκεψη με μία ξεκάθαρη στρατηγική νίκης και πρόσθεσε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πάνω απο όλα την εμπιστοσύνη της παράταξης.

    Είπε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα απόλυτης εμπιστοσύνης και στήριξης στα στελέχη που θα δώσουν τη μάχη της Αυτοδιοίκησης.

    Οι υποψήφιοι που θα δώσουν τη μάχη των εκλογών θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουν πίσω τους όλη την παράταξη, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών συνεχάρη την ΔΑΠ για τη νίκη της στις φοιτητικές εκλογές και σημείωσε ότι όταν δίνεις τη μάχη με αρχές και αξίες, τότε έχεις την πρωτιά.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Στη δική του ομιλία ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται η κυβέρνηση.

    Η κυβέρνηση, είπε, κρίνεται στις εθνικές εκλογές και τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πλούσιο έργο στην διετία που προηγήθηκε και το οποίο πρέπει να προβληθεί.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, έλυσε χρονίζοντα προβλήματα και αυτό πρέπει να το πούμε στον πολίτη.

    Οφείλουμε να βγούμε προς τα έξω και να δώσουμε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει την περιφέρεια και δίνει τέλος στο αθηνοκεντρικό κράτος.

    Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, είναι χώρος συνεννόησης και συναίνεσης. Οι υποψήφιοι πρέπει να αναζητήσουν τοπικές συμμαχίες, πέρα και πάνω απο κομματικές σημαίες.

    Είπε ακόμη ότι πριν το Πάσχα θα πρέπει η ΝΔ να προχωρήσει στην ανακοίνωση των περισσοτέρων ονομάτων των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών και κάλεσε όλους τους υπουργούς και βουλευτές να βγούν προς τα έξω και να τους στηρίξουν.

    Υπενθύμισε ακόμη την παλαιότερη ρήση του πρωθυπουργού ότι χρειάζεται σεμνότητα, ταπεινότητα και εργατικότητα.

    Τέλος συνεχάρη τη ΔΑΠ για τη νίκη της, λέγοντας μάλιστα ότι η πρωτιά της φοιτητικής παράταξης δείχνει ότι οι ιδέες της ΝΔ έχουν ευρύτερη απήχηση στη νεολαία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "ψαρεύει σε θολά νερά" και προκαλεί ανασφάλεια στους πολίτες, τους εργαζόμενους και στους νέους.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Σιούφας, συνεχίζει τη μακρά περίοδο της πολιτικής του ανωριμότητας.

    Απάντησε δε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε πει ότι τα δύο χρόνια απο τις εκλογές σηματοδοτούν την αρχή του τέλους της νέας διακυβέρνησης, λέγοντας ότι τα δύο χρόνια είναι απλώς το τέλος της αρχής, μίας μακράς διακυβέρνησης με τον Κώστα Καραμανλή.

    Η ΝΔ, είπε ο Δ. Σιούφας, είναι κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογική δύναμη, αλλά για να παραμείνει τέτοια χρειάζεται περισσότερη συνοχή, αλληλεγγύη, συλλογικότητα.

    Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πυλώνα αναπτυξιακού προτύπου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χτίζει επάνω σε αυτόν τον πυλώνα για να δώσει την απάντηση που πρέπει στις δύο Ελλάδες του ΠΑΣΟΚ.

    Σημείωσε τέλος ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης οικοδόμησε σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και επίλυσης των προβλημάτων με τις τοπικές κοινωνίες.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθανάσιος Νάκος

    Κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και αναφορά στο έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθανάσιος Νάκος μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση.

    Ο κ.Νάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην σταθεροποίηση των θεσμών,μετά,όπως είπε,από τους κλυδωνισμούς που υπέστη η Αυτοδιοίκηση από τις αναποτελεσματικές και αδιάφορες πολιτικές των κυβερρνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    «Δημιουργούμε σήμερα τις απαραιτήτες,τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να πάμε ακόμα πιο περά»,τόνισε και πρόσθεσε ότι όραμα της κυβέρνησης είναι μια πιο αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση, στραμμένη προς τον πολίτη και ανέπτυξε την πολιτική που θα εφαρμόστει για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    Αναφερόμενος στα όσα έχει μέχρι τώρα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση είπε ότι κατάφερε να μπουν οι βάσεις για πραγματική ανάπτυξη, χωρίς στρεβλώσεις,πείθοντας τους πολίτες ότι η ΝΔ μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα,αλλά και το πολιτικό σύστημα για να μπορέσει,όπως είπε,η Δημοκρατία να γίνει πιο ποιοτική και συγχρόνως να μπορεί ο πολίτης να απολαύσει τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνει.

    Αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική είπε ότι «ήταν χρέος μας να δώσουμε στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης το απαραίτητο οξυγόνο ζωής, γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους το αφαίρεσαν,παρακρατώντας θεσμοθετημένους πόρους».

    Εκτενή αναφορά έκανε ο υφυπουργός στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» καθώς και στον Κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι «έγιναν πολλά αυτά τα δύο χρόνια, όμως δεν τελειώνουμε εδώ, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας».

    Απευθυνόμενος προς τους νομάρχες και τους δημάρχους που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία είπε ότι «μπορείτε να διεκδικήσετε με απαιτήσεις τη νίκη στον εκλογικό αγώνα που σας περιμένει αναφέροντας το έργο της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και υπενθυμίζοντας ότι είστε από αυτούς που έβαλαν πρώτο σκοπό τους την προκοπή της πατρίδας, την καλυτέρευση της ζωής του πολίτη, την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει η Αυτοδιοίκηση στον δημότη».

    Πρόσθεσε πως «επιβεβαιώνουμε ότι δεν βλέπουμε τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μια ξεχωριστή πολιτική αναμέτρηση. Δεν τις αντιμετωπίζουμε ως προκριματικές των εθνικών εκλογών,όπως τις βλέπουν δυνάμεις που επιδιώκουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες,να βάλουν τις τοπικές κοινωνίες στις μυλόπετρες του στείρου κομματικού ανταγωνισμού».

    Η μάχη της κυβερνητικής καρέκλας, τόνισε, δεν έχει σχέση με τη μάχη των Δημοτικών εκλογών και κατέληξε λέγοντας ότι «η σημαία της συνεννόησης και της συνεργασίας που θα σηκώσουν οι υποψήφιοι που θα στηριχθούν από τη Νέα Δημοκρατία,αλλά και το έργο που έχουμε επιτελέσει στο χώρο της αυτοδιοίκησης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επικράτηση των δυνάμεων που στηρίζουν τους θεσμούς και θέλουν την πρόοδο και την ανάπτυξη, δηλαδή μια αυτοδιοίκηση με περισσότερες δυνατότητες πιο κοντά στον πολίτη για τον πολίτη».

    Ο Χρήστος Αγραπίδης

    O Δημάρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης τόνισε ότι αρκετά είναι αυτά που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για την Τοπική Αυτοδιοίηση και πρόσθεσε ότι πολλά είναι αυτά που απομένουν να γίνουν.

    Απαιτείται, τόνισε, η οικονομική αναξαρτησία και αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,γιατί, όπως είπε,αποκέντρωση χωρίς ισχυρή αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει.

    Ακόμη τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η απόφαση καταβολής των οφειλών του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση,να τηρούνται οι συμβάσεις μεταξύ υπουργείων και δήμων και να διαμορφωθούν νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται κυρίως στα αστικά κέντρα.

    Σταθερός προσανατολισμός της ΝΔ,είπε ο Χρήστος Αγραπίδης,πρέπει να είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ χαρακτήρισε κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Οκτωβρίου και απευθύνθηκε στους δημότες της Αθήνας, που, όπως είπε, δεν παρασύρονται απο διαχωρισμούς και κομματικές σκοπιμότητες και τους ζήτησε να συστρατευτούν όλοι στον αγώνα για μία καλύτερη Αθήνα.

    Ανέφερε ότι σήμερα ξεκινά και επισήμως τον προεκλογικό του αγώνα "για την Αθήνα του σήμερα και του αύριο για την Αθήνα της δικής μας γενιάς και των επομένων, με όραμα και στόχο" Και πρόσθεσε ότι με τη διαφάνεια, τη σκληρή εργασία και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς η πρωτεύουσα της Ελλάδας θα αποτελεί υπόδειγμα πόλης για όλους τους Ευρωπαίους.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε εκόμη ότι είναι αποφασισμένος να αφιερωθεί στον σκοπό αυτό και να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου με τη βοήθεια όλων των δημοτών, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης.

    Ο Θεόδωρος Μπεχράκης

    Δύσκολες θα είναι οι εκλογές του Οκτωβρίου για τη Νέα Δημοκρατία, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος για την Αυτοδιοίκηση,κι αυτό γιατί, όπως είπε, γίνονται στη μέση της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και οι πολίτες θα τις δουν ως ψήφο διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση.

    Ο Θ. Μπεχράκης κάλεσε τα στελέχη τα κόμματος να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την οργανωτική διαδικασία για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνει η επιλογή των υποψηφιών και η ενημέρωσή τους.

    Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί πολιτική ισορρόπιση της σύγκρουσης για τα πολιτικά θέματα και της προβολής των αυτοδιοικητικών πλεονεκτημάτων που έχει η Νέα Δημοκρατία.

    Πρέπει η ΝΔ να προβάλει τις διαφορές της από τους πολιτικούς της αντιπάλους της και να ολοκληρώσει της προγραμματικές της προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε.

    Τέλος ο κ.Μπεχράκης είπε ότι στις δημοτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο και στηρίζει.

    Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι παρά τα όσα έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα δύο αυτά χρόνια δεν έγινε ακόμη εφικτό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σχόλιο του ΚΚΕ στην ομιλία του πρωθυπουργού

    Επέκρινε το ΚΚΕ - με ανακοίνωσή του - την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως η ομιλία αυτή "σημαίνει ένα πράγμα: ότι η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ (λιτότητα, φόροι, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση, τσιμεντοποίηση και άλλα) θα εξειδικευθούν ακόμα περισσότερο και στο τοπικό - δημοτικό επίπεδο και το αποτέλεσμα δεν θα είναι άλλο από την ένταση της επίθεσης κατά του λαού".

    Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ προστίθεται ότι "όσο για την «κάρτα με τα δικαιώματα του πολίτη», στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο Κ. Καραμανλής, δεν αποτελεί άλλο από κοροϊδία. Τα δικαιώματα στη δουλειά για όλους, στον ελεύθερο χρόνο, στην αξιοπρεπή διαβίωση είναι ξένα προς τα συμφέροντα που η ΝΔ υπηρετεί. Αποδείχθηκε αυτό και κατά την υπογραφή της επαίσχυντης Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΣΕΕ - ΣΕΒ".

    Καταλήγοντας το ΚΚΕ αναφέρει: "Στις ερχόμενες τοπικές εκλογές ο λαός πρέπει να εκφραστεί με καταψήφιση των συνδυασμών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με εγκατάλειψη και των δύο και με ενίσχυση των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις".

    Νίκος Βούτσης για ομιλία Καραμανλή

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτίμησε πως ο Κώστας Καραμανλής "για μία ακόμη φορά επιδίδεται ανέξοδα στην ρητορεία της ενωτολογίας και παραγνωρίζει ότι οι πολιτικές, οι πολιτικές της δικής του κυβέρνησης διαιρούν, διχάζουν και περιθωριοποιούν".

    Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι "λίγες μέρες μετά τον συναινετικό πολιτικό χαιρετισμό στη διετή εργασιακή ειρήνη, που, αν μη τι άλλο, θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, ο πρωθυπουργός σηκώνει πάλι τους τόνους προς την αξιωματική αντιπολίτευση με την προσφιλή αναγωγή στο παρελθόν".

    Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρκεί και μόνο η ψήφιση και η σημερινή επίκληση από τον κ. Καραμανλή του νέου εκλογικού νόμου, που επιχειρεί να φορέσει στενό δικομματικό κοστούμι στους θεσμούς της, για να αντιληφθεί κανείς εάν πράγματι έχει ίχνος πραγματικού ενδιαφέροντος για τους θεσμούς και τις τοπικές κοινωνίες η σημερινή εισήγηση του πρωθυπουργού, συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στο Βερολίνο ο Αλέκος Αλαβάνος

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος είχε σήμερα στο Βερολίνο συναντήσεις με τους συμπροέδρους του κόμματος "Die Linke" (Αριστερά) κκ Οσκαρ Λαφοντέν και Γκρέγκορ Γκίζι.

    Ο Αλ. Αλαβάνος τους συνεχάρη γιατί για πρώτη φορά εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, στη νεότερη ιστορία της Γερμανίας, από την Αριστερά.

    Οι τρεις πολιτικοί συζήτησαν τρία κυρίως θέματα:

    Α΄ Για την επέκταση του εγχειρήματος της συνάντησης της ιστορικής Αριστεράς με τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες που έχουν έρθει σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των σοσιαλδημοκρατικών ηγεσιών.

    Β΄ Για τη στενότερη σύνδεση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα μεγάλα κοινωνικά και απεργιακά κινήματα που αναπτύσσονται σήμερα στη Γαλλία αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

    Γ΄ Για την ανάδειξη της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα στις 4 Μαΐου 2006 ως ενός μεγάλου γεγονότος, με πλατιά λαϊκή πανευρωπαϊκή συμμετοχή, στην κατεύθυνση μιας Ευρώπης αυτόνομης από τις ΗΠΑ που θα εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη και θα είναι απαλλαγμένη από την ασυδοσία της αγοράς.

    Τα ίδια θέματα, συζητήθηκαν, επίσης, και στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ με τον πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού- Αριστερά Λόταρ Μπίσκι.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 April 2006 - 16:30:15 UTC