Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Δεκέμβριο οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους αγρότες
  • [02] «Εχουμε τη βούληση ν`αλλάξουμε τη χώρα»
  • [03] Υπέρ του "ιρλανδικού μοντέλου" της οικονομίας

  • [01] Τον Δεκέμβριο οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους αγρότες

    Τα θέματα της αγροτικής πολιτικής τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπο τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητες που υπάρχουν και σε επίπεδο επιδοτήσεων και σε επίπεδο ενισχύσεων από την ΕΕ, ύστερα και από τις σκληρές διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο κ. Μπασιάκος δεσμεύθηκε ότι την 1η Δεκεμβρίου του 2006 θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους αγρότες, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά και υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων είπε ότι το κρίσιμο θέμα είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ενώ σημείωσε πως "αν καταφέρουν οι αγρότες να συγκεντρώνουν και να πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους θα έχουν όφελος".

    Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε πως έως τα τέλη του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που γίνονται στις 13 περιφέρειες, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει πλέον μεγαλύτερη απορροφητικότητα των πόρων από το Γ' ΚΠΣ στον αγροτικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών.

    Τόνισε ότι είναι σημαντικό το ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων κατά 24%, ενώ ανέφερε ότι έχει μειωθεί στο μισό (από τέσσερα σε δύο έτη) ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ, λόγω και των εγκρίσεων που απαιτούνται απο την Ευρωπαϊκή Ενωση .

    Συμπλήρωσε επίσης ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καταβάλλονται εντός τριμήνου, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε καθυστέρηση (Πέλλα και Ημαθία) λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων.

    Ο κ. Μπασιάκος ερωτηθείς εάν θα επισκεφθεί το Θεσσαλικό κάμπο είπε ότι έχει ήδη επισκεφθεί 18 νομούς της χώρας και σημείωσε ότι έχουν πάει στη Λάρισα πολλά κυβερνητικά στελέχη και ότι ο ίδιος κάποια στιγμή αργότερα θα επισκεφθεί τη συγκερκιμένη περιοχή.

    Τα προβλήματα των αγροτών, πρόσθεσε, αφορούν ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή.

    Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι στο πλαίσιο των δράσεων για το "Ετος ελαιολάδου" που θα ανακηρυχθεί το 2006 από την κυβέρνηση θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την προώθησή του στο εξωτερικό.

    Παυλόπουλος για απεργία εργαζομένων στους ΟΤΑ

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απηύθυνε έκκληση στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταματήσουν την απεργία και να συμμετάσχουν σε δίμηνο διάλογο για τον καθορισμό των ειδικοτήτων που θα υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το ερώτημα "γιατί κάποιοι θέλουν δεσμεύσεις εδώ και τώρα μπροστά στα 18 χρόνια που περίμεναν; Γιατί δεν το άνοιγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το θέμα; Οι δυο μήνες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα;" και υπογράμμισε ότι "πράγματι ορισμένες ειδικότητες πρέπει να ενταχθούν. Τώρα γιατί κάποιοι ταλαιπωρούν τον κόσμο και παρατείνουν την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά;".

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών ξεκίνησε και πως σύντομα η Αθήνα θα καθαρίσει, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μέσα σε δυο χρόνια ικανοποίησε έντεκα αιτήματα που χρόνιζαν. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι να συσταθεί τριμερής Επιτροπή με τη συμμετοχή των εργαζομένων της ΚΕΔΚΕ και των συναρμόδιων υπουργείων που μέσα σε δυο μήνες θα έχουν καταλήξει.

    Η πρόταση ισχύει είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ υπαινίχθηκε σκοπιμότητες πίσω από τη συνέχιση της απεργίας, λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν να συνεχισθεί η απεργία για λόγους δικούς τους και προσθέτοντας ότι όποιος αρνείται τέτοια πρόταση μάλλον δεν θέλει το καλό των εργαζομένων.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα, για τη δημόσια υγεία, αλλά και ταυτόχρονα να μην θιγούν δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων.

    Υπογράμμισε τέλος, ότι η καθαριότητα της Αθήνας μέχρι το βράδυ θα έχει προχωρήσει αρκετά και ευχαρίστησε όσους εργαζόμενους συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, καθώς και το δήμο Αθηναίων.

    Σιούφας: Κίνητρα σε ιδιώτες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειες

    Φορολογικά κίνητρα για ιδιώτες σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Αναπτυξης Δ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι θα υπάρχει έκπτωση έως 20% των δαπανών που γίνονται για την εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (φωτοβολταϊκά συστήματα, μικρές ανεμογεννήτριες κοκ.) από ιδιώτες.

    Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι αυξάνεται από 500 σε 700 ευρώ η έκπτωση για την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου απο καυστήρες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

    Με τα κίνητρα αυτά, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, θα μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση περί κερδοσκοπείας στα καύσιμα είπε πως "απάντησα χθες στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι υπεύθυνα για τον τομέα ότι η Στατιστική Υπηρεσία της Χαριλάου Τρικούπη τους δίνει λάθος στοιχεία".

    Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι δεν έχει σημασία ποια είναι η τιμή των καυσίμων πριν από τους φόρους, καθώς οι πολίτες ενδιαφέρονται για το τί πληρώνουν και η τελική τιμή των καυσίμων είναι 20 με 22% φθηνότερη από ότι στην Ευρώπη.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] «Εχουμε τη βούληση ν`αλλάξουμε τη χώρα»

    Η αγροτική πολιτική ήταν το αποκλειστικό θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στη σημερινή συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει τη βούληση να αλλάξει τη χώρα και θα το κάνει μετά τις εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του, με την οποία έκλεισε τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ.Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις των βουλευτών της περιφέρειας του Κινήματος πάνω σε θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να κάνει το επάγγελμα του αγρότη επιλογή και όχι κληρονομιά και δεσμεύτηκε για μια γεωργία που θα σέβεται το περιβάλλον, αλλά θα είναι ανταγωνιστική, μια γεωργία που θα στοχεύει στον καταναλωτή και τις ανάγκες της αγοράς και όχι στις επιδοτήσεις.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομιλία του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για την αγροτική ανάπτυξη. "Οι αγρότες εξαπατήθηκαν, η ΝΔ αγνόησε και αθέτησε το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων και επιπλέον είναι ανίκανη για την προσαρμογή της αγροτικής μας πολιτικής στη νέα ΚΑΠ", είπε στην εισήγησή του ο κ.Σπυρόπουλος.

    Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε,ενώ είχε υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ στο 8%, αυτός παρέμεινε στο 19%, για το ότι ενώ μιλούσε για τα "ψίχουλα" των 30 ευρώ στις αγροτικές συντάξεις έδωσε 7 ή 8 ευρώ παραπάνω, καθώς και για τα όσα έλεγε για το επίδομα θέρμανσης, για το "όλα τα λεφτά όλα τα κιλά" και επιπλέον διότι έριχνε όλα τα βάρη στους "κακούς" κανονισμούς του ΠΑΣΟΚ.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ηττήθηκε στο ζήτημα των καπνών, όπου οι καπνοπαραγωγοί θα χάσουν το 50% των περιουσιακών τους στοιχείων από το 2009 και μετά, καθώς και στο βαμβάκι και τη ζάχαρη.

    Οι αγροτικοί πόροι μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο κι ενώ η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα έπρεπε να μετεξελίξει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε βασικό εργαλείο μετασχηματισμού των επιδοτήσεων σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, κακώς ανέθεσε το έργο αυτό στην ΠΑΣΕΓΕΣ μετακυλίοντας το κόστος στους αγρότες και τις ευθύνες στην ΠΑΣΕΓΕΣ, είπε ο κ. Σπυρόπουλος.

    Το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι μπορεί μεν οι αγρότες να επιβαρύνονται με το κόστος της αρχικής αίτησης,αλλά είναι απαράδεκτο να επιβαρύνονται με το κόστος ταυτοποίησης και επικαιροποίησης. Η κατάσταση είναι ζοφερή, η μόνη ελπίδα είμαστε εμείς, η προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ είναι δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις και οι κρατικές ενισχύσεις ήταν κυρίαρχες τα προηγούμενα χρόνια και δεν μας απασχόλησε τόσο η προοπτική της αγοράς, τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα το αντιμετωπίζουν οι αγρότες που επιδίδονταν σε εκτατικές καλλιέργειες, η πλειοψηφία των οποίων εισέπραττε και τις επιδοτήσεις και τις κρατικές ενισχύσεις.

    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μην παραπλανήσει τους αγρότες και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η νέα ΚΑΠ δεν είναι ιδεολογία μας, αλλά το εργαλείο ενός πλαισίου το οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας, ενώ δεν πρέπει να συμβιβαστούμε και με απώλειες πόρων, τόνισε το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σπυρόπουλος ενέταξε την αγροτική ανάπτυξη μέσα στο συνολικό πλαίσιο ανάπτυξης της υπαίθρου και τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί στροφή στην ποιοτική γεωργία παντού, διότι είναι μία επιλογή που συμφέρει την Ελλάδα έτσι και αλλιώς και πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποβοήθημα της αναδιάρθρωσης.

    Το μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει το Κίνημα να υλοποιήσει αμέσως μετά τις εκλογές τη δημιουργία δομών συμβουλευτικής υποστήριξης, καθώς η έλλειψή τους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της χώρας και εξειδίκευσε τις δομές αυτές σε κοινωνική στήριξη, φροντίδα, υγεία, παιδεία και γεωργική εκπαίδευση ανά περιφέρεια.

    Ο κ. Σπυρόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη ερχόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγρότες.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Υπέρ του "ιρλανδικού μοντέλου" της οικονομίας

    Η πολιτική της κυβέρνησης αξιοποιεί τα διδάγματα από το "ιρλανδικό μοντέλο" της οικονομίας και όχι από το σκανδιναβικό, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα "Μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση", που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης του ΟΗΕ για την παγκόσμια οικονομία το 2006.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία εστιάζονται στη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις (και από το 2007 για τα φυσικά πρόσωπα), όπως έγινε και στην Ιρλανδία.

    Το "ιρλανδικό μοντέλο" στηρίζεται στη χαμηλή φορολογία και σε χαμηλές δημόσιες δαπάνες, είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε ότι στην Ιρλανδία υπήρξε πολιτική συναίνεση από το 1980 για δραστικές μεταρρυθμίσεις και προέκυψε ένας εντυπωσιακός μετασχηματισμός της οικονομίας της.

    Η Ιρλανδία, είπε, αποτελεί πολύ πιο κατάλληλο μοντέλο για την Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια και το σκανδιναβικό μοντέλο που στηρίζεται σε πολύ υψηλές κοινωνικές δαπάνες, αλλά εκεί υπάρχει και υψηλή φορολογία. Υπάρχει ακόμα, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, ένα σύστημα ελεύθερων απολύσεων με ταυτόχρονη εγγύηση του εισοδήματος των απολυομένων.

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της αγοράς εργασίας δεν είναι θέμα απολύσεων αλλά θέμα διαφορών μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ότι το σύστημα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικό. Πρέπει να συγκλίνουν οι δυο μορφές (στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα) απασχόλησης, πρόσθεσε.

    Τέλος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι μια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα μπορεί να χρησιμεύσει και ως πείραμα για τη διεύρυνση του διαλόγου γύρω και από άλλα θέματα. Επανέλαβε ότι η συζήτηση γύρω από το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει με νηφάλιο τρόπο χωρίς οξύτητες και ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα από την παρούσα κυβέρνηση.

    Για την παγκόσμια οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι πολλά προβλήματά της θα μπορούσαν να επιλυθούν με τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, ενώ δεν συμμερίστηκε ορισμένα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΗΕ για το ρυθμό ανάπτυξης και την απασχόληση, τα οποία χαρακτήρισε ως σχετικά απαισιόδοξα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 April 2006 - 12:30:33 UTC