Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού
  • [02] Ο Γιώργος Παπανδρέου στα Σκόπια
  • [03] Στις 27 Απριλίου η Κ. Ράις στην Αθήνα
  • [04] Ενίσχυση της περιφέρειας μέσω του Δ` ΚΠΣ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους υπουργούς Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και με με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Οπως δήλωσε ο Π.Παυλόπουλος, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς μετά το Πάσχα θα παρουσιαστεί η πρόταση της ΝΔ.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη πως μέχρι να κλείσει τις εργασίες της η ολομέλεια της Βουλής θα έχουν ψηφιστεί και οι δύο κώδικες που αφορούν στους δήμους και τις κοινότητες καθώς και στους δημοσίους υπαλλήλους.

    Για θέματα του υπουργείου Πολιτισμού, συζήτησε με τον πρωθυπουργό ο κ.Βουλγαράκης και τον ενημέρωσε για τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα, ενόψει και των εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί στο χώρο του Πολιτισμού το καλοκαίρι.

    Επίσης ο κ. Βουλγαράκης είπε πως ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το τί έχει γίνει τους δυο μήνες που έχει αναλάβει την ευθύνη του υπουργείου.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα κατεδαφιστεί το κτίριο της "Κολούμπια" στη Ριζούπολη, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι είναι ζήτημα που αφορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο έχει λάβει αποφάσεις πριν ο ίδιος αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο υπουργός Πολιτισμού σε άλλη ερώτηση για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα παρέπεμψε στις χθεσινές του δηλώσεις, όπου είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως μια από τις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ.Βουλγαράκης στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για το πρόγραμμα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάτρα 2006" για τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ συζήτησε μαζί του και τη δυνατότητα συμμετοχής του Προέδρου σε εκδηλώσεις που θα διοργανώσει το υπουργείο Πολιτισμού και θα τελούν υπό την αιγίδα του κ. Κάρολο Παπούλια.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Ο Γιώργος Παπανδρέου στα Σκόπια

    Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο είναι πλήρες μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Β.Μπούτσκοφσκι.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στις 27 Απριλίου η Κ. Ράις στην Αθήνα

    Η Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα την προσεχή Πέμπτη 27 του μηνός, ανέφερε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα και τον ενημέρωσε για όλο το φάσμα των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κα Μπακογιάννη διευκρίνισε στον Πρόεδρο πως δεν έχει ακόμη κανονισθεί το πρόγραμμά της κα Ράις - περιμένουμε, είπε, να ξυπνήσει η Αμερική, γιατί είναι ακόμα νύχτα εκεί - και συμφώνησε με την εκτίμηση του Κάρολου Παπούλια πως θα είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι.

    Άλλωστε, είπε η Υπουργός, θα είμαστε ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 27 και 28 του μηνός στη Σόφια.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος,απαντώντας σε ερωτήσεις των διπλωματικών συντακτών, δήλωσε ότι η πρόσκληση προς την κα Ράις διατυπώθηκε δημοσίως στην Ουάσιγκτων από την ελληνίδα ομόλογό της κα Ντόρα Μπακογιάννη και έγινε αποδεκτή.

    Απομένει, είπε, να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ακολουθείται δια της διπλωματικής οδού ώστε να επιβεβαιωθεί η ημερομηνία και να ανακοινωθεί από το κράτος που αποδέχεται την πρόσκληση. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι το πρόγραμμα της αμερικανίδας υπουργού μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες τους οποίους μόνον η Ουάσινγκτον μπορεί να γνωρίζει.

    Εξάλλου, εξερχομένη του Προεδρικού Μεγάρου η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτηθείσα αν φοβάται επεισόδια στην Αθήνα αν έλθει η κα Ράις δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος. Έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν φοβάμαι τίποτε».

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος οταν ερωτήθηκε για τις διαδηλώσεις που έχουν προαναγγελθεί με αφορμή αυτή την επίσκεψη, απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ώριμη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία,όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία της έκφρασης" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία στην κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο την αμερικανίδα Υπουργό και έχει προαναγγείλει διαδηλώσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε την κα Ράις κύριο εκφραστή της φιλοπόλεμης πολιτικής Μπους και πρόσθεσε πως η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας όποια χώρα και αν επισκεφθεί, δίνει μια σημαντική αφορμή για διαδηλώσουν οι πολίτες εναντίον του πολέμου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Ενίσχυση της περιφέρειας μέσω του Δ` ΚΠΣ

    Από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα μπορούμε να πάρουμε προκαταβολές από τους πόρους του Δ' ΚΠΣ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τον Ιούλιο τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το θέμα αυτό. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007-2013 ("τέταρτο πακέτο") και πρόσθεσε ότι ένα προσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε ως μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποφύγει λάθη του παρελθόντος. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς θα έχει, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τους εξής βασικούς άξονες:

    -Την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Για το στόχο αυτό θα διατεθεί το 80% των πόρων, που θα φτάσουν τα 20,1 δισ. ευρώ.

    -Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και

    -Την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.

    Θα υποβληθούν στην ΕΕ 12-13 προγράμματα, εκ των οποίων τα έξι-επτά θα είναι τομεακά (υπουργείων) και τα πέντε περιφερειακά.

    Ορισμένες περιφέρειες, οι οποίες ενισχύονται σε υψηλό βαθμό από το Γ'ΚΠΣ, θα ενισχυθούν από το 2007 με χαμηλότερα ποσά, διότι έχουν ξεπεράσει το 75% του εισοδήματος του μέσου όρου της ΕΕ. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Αττική, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα και το νότιο Αιγαίο.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας είπε ότι το πλαίσιο κατανομής των δαπανών θα είναι πιο διαφανές και οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι λίγες εκατοντάδες αντί των 6.000 που είναι τώρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι την 1η Ιανουαρίου 2007 τα προγράμματα θα "τρέξουν". Απαντώντας ο κ. Φώλιας σε ερώτηση για την πορεία και την απορρόφηση πόρων μέσω του Γ'ΚΠΣ, είπε ότι "δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερη από το παρελθόν".

    Η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού και Χάραξης Πολιτικής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την περίοδο 2007-2013 έχει τις εξής αρμοδιότητες:

    - Το συντονισμό της διαδικασίας σχεδιασμού και κατάρτισης του αναπτυξιακού προγράμματος 2007-2013, καθώς και των επιμέρους αναπτυξιακών προγραμμάτων υπουργείων και περιφερειών.

    - Τη διατύπωση πρότασης για το αναπτυξιακό πλαίσιο, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τους στόχους του προγράμματος 2007-2013.

    - Τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την κατανομή στις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα επιμέρους προγράμματα από τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις της χρονικής περιόδου 2007-2013. Οι δεσμεύσεις αυτές φθάνουν τα 20,1 δισ. ευρώ.

    - Τη διατύπωση πρότασης για τις αναγκαίες θεσμικές, διοικητικές και οργανωτικές ρυθμίσεις για την αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση, εφαρμογή, αξιολόγηση και έλεγχο των προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

    Στο πλαίσιο του έργου της η Επιτροπή υποστηρίζεται με απόφαση του προέδρου της από ειδική ομάδα σχεδιασμού και κατάρτισης του προγράμματος.

    Στην επιτροπή προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης και συμμετέχουν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, ο γενικός γραμματέας επενδύσεων και ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας Κων.Μουσουρούλης, ο ενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Μέργος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πλούταρχος Σακελλάρης και εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 April 2006 - 12:30:21 UTC