Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Ράις: "Συμμαχία των προθύμων" κατά του Ιράν

  • [01] Κ.Ράις: "Συμμαχία των προθύμων" κατά του Ιράν

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι είναι πιθανό μια "συμμαχία των προθύμων" να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον του Ιράν, εάν δεν το πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Μιλώντας σε εκδήλωση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο Σικάγο αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Ράις είπε ότι παραμένει πεπεισμένη πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί διαμέσου της διπλωματίας -αν και όχι κατ'ανάγκη πάντοτε μέσω του ΟΗΕ. "Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κράτη που λένε ότι αν δεν επιτύχουμε την λήψη ουσιωδών μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ίσως μια συμμαχία των προθύμων θα μπορούσε να εξετάσει άλλα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν", είπε η Ράις στο ακροατήριο.

    Η Ρωσία και η Κίνα, μόνιμα μέλη με δικαίωμα άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εναντιώνονται στις προτάσεις των ΗΠΑ για την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για την άρνησή του να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η διαφωνία αυτή κυριάρχησε ξανά στις συνομιλίες της Μόσχας αυτή την εβδομάδα για το Ιράν στις οποίες συμμετείχαν οι τρεις προαναφερθείσεις δυνάμεις καθώς και η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

    Η Ράις επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά όσον αφορά την αντιμετώπιση του Ιράν -τοποθέτηση που αφήνει να διαφανεί ακόμη και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης- ενώ τόνισε πως "πάντοτε λέγαμε ότι όσον αφορά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν χρειάζεται καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Η Ράις χαρακτήρισε πάντως την κρίση "διαφορετική" από εκείνην με το Ιράκ, όπου οι ΗΠΑ εισέβαλλαν για να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003. "Το ζήτημα εδώ είναι να κινητοποιήσουμε την διεθνή κοινότητα, να ενώσουμε την διεθνή κοινότητα στην άποψη ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει ούτε ένα πυρηνικό όπλο", είπε η Ράις και κατέληξε: "Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την διπλωματία να αποδώσει".

    Στις 27 Απριλίου η Κ. Ράις στην Αθήνα

    Η Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα την προσεχή Πέμπτη 27 του μηνός, ανέφερε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τον οποίο επισκέφθηκε χθες και τον ενημέρωσε για όλο το φάσμα των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε στον Πρόεδρο πως δεν έχει ακόμη κανονισθεί το πρόγραμμά της κα Ράις - περιμένουμε, είπε, να ξυπνήσει η Αμερική, γιατί είναι ακόμα νύχτα εκεί - και συμφώνησε με την εκτίμηση του Κάρολου Παπούλια πως θα είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι. Άλλωστε, είπε η Υπουργός, θα είμαστε ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 27 και 28 του μηνός στη Σόφια.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος,απαντώντας σε ερωτήσεις των διπλωματικών συντακτών, δήλωσε ότι η πρόσκληση προς την κα Ράις διατυπώθηκε δημοσίως στην Ουάσιγκτον από την ελληνίδα ομόλογό της κα Ντόρα Μπακογιάννη και έγινε αποδεκτή.

    Απομένει, είπε, να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ακολουθείται δια της διπλωματικής οδού ώστε να επιβεβαιωθεί η ημερομηνία και να ανακοινωθεί από το κράτος που αποδέχεται την πρόσκληση. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι το πρόγραμμα της αμερικανίδας υπουργού μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες τους οποίους μόνον η Ουάσινγκτον μπορεί να γνωρίζει.

    Εξάλλου, εξερχομένη του Προεδρικού Μεγάρου η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτηθείσα αν φοβάται επεισόδια στην Αθήνα αν έλθει η κα Ράις δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος. Έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν φοβάμαι τίποτε».

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος οταν ερωτήθηκε για τις διαδηλώσεις που έχουν προαναγγελθεί με αφορμή αυτή την επίσκεψη, απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ώριμη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Δημοκρατία,όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία της έκφρασης" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία στην κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο την αμερικανίδα Υπουργό και έχει προαναγγείλει διαδηλώσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε την κα Ράις κύριο εκφραστή της φιλοπόλεμης πολιτικής Μπους και πρόσθεσε πως η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας όποια χώρα και αν επισκεφθεί, δίνει μια σημαντική αφορμή για διαδηλώσουν οι πολίτες εναντίον του πολέμου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 April 2006 - 10:30:11 UTC