Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα για την 21η Απριλίου

  • [01] Μηνύματα για την 21η Απριλίου

    "Η προάσπιση και περαιτέρω ενίσχυση και εμπέδωση της Δημοκρατίας, αποτελεί υπόθεση όλων των ελλήνων δημοκρατών, όπως και η διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όπου γης".

    Αυτά αναφέρονται σε μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 21ης Απριλίου και προστίθεται ότι "αυτό είναι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μαζί με τους πολίτες αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση, πάντα με πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, που το κατέστησαν καθοριστικό εκφραστή των ελπίδων και των οραμάτων του ελληνικού λαού".

    Στο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ τονίζεται επίσης ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έβαλε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία σε έναν χουντικό μονόδρομο, σε ένα καθεστώς αναξιοπρέπειας, βίας, καταπάτησης κάθε έννοιας Δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης, βασανιστηρίων, εξοριών, ακόμα και δολοφονιών. Η χώρα απομονώθηκε διεθνώς και η ελληνική κοινωνία οδηγήθηκε σε μαρασμό. Το τέρμα του μονόδρομου έφερε μια εθνική τραγωδία, το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την τουρκική εισβολή, και τη συνεχιζόμενη κατοχή του Νησιού, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης στο μήνυμα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται ότι "σήμερα, με τους αγώνες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή Δημοκρατία, έχει κατακτήσει υψηλούς στόχους, η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί στην ευρωζώνη και η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει οικοδομηθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, έχει ενισχυθεί η θέση της διεθνώς. Η χώρα απέκτησε σημαντικές υποδομές και πραγματοποίησε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορεί, πλέον, ο ελληνικός λαός, να κοιτάζει προς το μέλλον με αισιοδοξία".

    Όμως, σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατία δεν χαρίστηκε στον ελληνικό λαό. Ήρθε ως αποτέλεσμα της αντίστασης του ελληνικού λαού, αλλά και της αυτοθυσίας απλών καθημερινών ανθρώπων.

    Και το ΠΑΣΟΚ καταλήγει:

    Σήμερα, το μήνυμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ισοδυναμεί με ένα προσκλητήριο δημοκρατικής και αγωνιστικής εγρήγορσης και συμμετοχής για την διαφύλαξη των κατακτήσεων του έλληνα πολίτη, αλλά και για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να αξιοποιήσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης. Χωρίς φοβικά σύνδρομα, με γνώση, σιγουριά, αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια. Στο εσωτερικό μέτωπο, για να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές του συντηρητικού «μονόδρομου» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στο διεθνές πεδίο, για να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για πάσης φύσεως παρεμβάσεις στο όνομα, μάλιστα, της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην παγκόσμια κοινότητα μπορεί να εμπεδωθεί με:

    Συμμετοχή των πολιτών

    Συλλογική προσπάθεια

    Διεθνή συνεργασία και διάλογο

    Διαρκή υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των πολιτών

    Αλληλεγγύη

    Επένδυση στον άνθρωπο, στην παιδεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε λαού και κάθε τόπου".

    ΚΚΕ και ΣΥΝ για την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

    Το ΚΚΕ σε μήνυμά του για τη φετεινή επέτειο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 επισημαίνει πως η επέτειος αυτή "υπενθυμίζει ότι η κυριαρχία της πλουτοκρατίας και η ενεργή συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι ασυμφιλίωτη με τα λαϊκά δικαιώματα".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "με πρόσχημα την τρομοκρατία και σε συντονισμό με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψήφισαν νόμους και υπέγραψαν συνθήκες που «νομιμοποιούν» το φακέλωμα, τις παρακολουθήσεις και την καταστολή του λαϊκού κινήματος".

    "Οι επιστρατεύσεις απεργών, τα αγροτοδικεία και τα μαθητοδικεία, η τρομοκρατία του εργοδότη στους τόπους δουλειάς, επιβεβαιώνουν ότι με ή δίχως κοινοβουλευτικό μανδύα η δικτατορία του κεφαλαίου βρίσκεται πίσω από τη νομιμότητα που επιβάλλεται", τονίζει το ΚΚΕ.

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι "οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία έχουν συμφέρον να απορρίψουν αυτή την αντεργατική - αντιλαϊκή νομιμότητα. Να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους για το δίκιο τους, τα σύγχρονα δικαιώματά τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Να αντιπαλέψουν τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΕΕ - ΝΑΤΟ, για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Τους πόλεμους που διεξάγουν στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Τις απειλές που εκτοξεύουν κατά του Ιράν. Ελπιδοφόρα προοπτική δίνει μόνο η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική συμμαχία, που στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία".

    Εξ άλλου στο δικό του μήνυμα, ο Συνασπισμός σημειώνει πως για την Αριστερά και τα στελέχη της, "που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα, η 39η επέτειος της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου αποτελεί πολυσήμαντο γεγονός με οριακά συμβολικό αλλά και βαθιά ανθρώπινο περιεχόμενο".

    Το κύριο μήνυμα της επετείου, επισημαίνει ο ΣΥΝ, "είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής και ότι ο αγώνας αυτός είναι άμεσα συνυφασμένος με την υπόθεση της ειρήνης. Πολύ περισσότερο σήμερα που η ειρήνη δοκιμάζεται, ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή και οι κοινωνίες βρίσκονται αντιμέτωπες με προσπάθειες περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους".

    Ο ΣΥΝ τονίζει πως πρέπει "να εντείνουμε τους αγώνες μας για ειρήνη με δημοκρατία και δικαιοσύνη,να πούμε όχι σε ένα νέο πόλεμο στην Μ.Ανατολή, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να απαιτήσουμε ειρηνικές λύσεις στη βάση των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, την Παλαιστίνη, το Κόσοβο".

    "Και με τέτοια αιτήματα «θα υποδεχτούμε» την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Ράις, που επισκέπτεται την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα", τονίζει ο ΣΥΝ.

    Ακόμη στο μηνυμά του ο ΣΥΝ επισημαίνει πως "πρέπει να αποκρούσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας και να δυναμώσουμε τις δικές μας προσπάθειες, ώστε η κοινωνική και η πολιτική Αριστερά στον κόσμο, την Ευρώπη, τον τόπο μας να έρθει ξανά στο προσκήνιο των εξελίξεων".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 April 2006 - 8:30:12 UTC