Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - Δημοσιοποίηση δημοσιονομικών δεδομένων

  • [01] ΕΕ - Δημοσιοποίηση δημοσιονομικών δεδομένων

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλοτέρων στην ΕΕ, ωστόσο η μείωσή του το 2005 υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την επίσημη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων των 25 κρατών μελών της ΕΕ στην οποία προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε το 2005 στο 4,5% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των 25 κρατών μελών της ΕΕ. Υψηλότερο έλλειμμα παρουσιάζουν η Ουγγαρία, 6,1%, η Πορτογαλία 6% ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία της οποίας το έλλειμμα είναι στο 4,1%.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, για την Ελλάδα ανήλθε το 2005 στο 107,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρέος μεταξύ των 25 κρατών μελών. Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία, 106,4%, το Βέλγιο 93,3%, η Μάλτα, 74,7%, και η Κύπρος 70,3%.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το 2004 είναι εξαιρετικά σημαντική αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έπεσε από το 6,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, στο 4,5% το 2005. Σημειώνεται ότι το 2003 το έλλειμμα ήταν 5,8% και το 2002 στο 4,9%.

    Στη σημερινή της ανακοίνωση η Eurostat διατυπώνει επίσης ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με τα στατιστικά δεδομένα του Βελγίου και της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Eurostat επισημαίνει την καλή συνεργασία της με την εθνική στατιστική υπηρεσία, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, τα οποία χαρακτηρίζει δομικής και συστημικής φύσεως. Η Eurostat αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσει μία μεθοδολογικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Ελλάδα, στόχος της οποίας θα είναι να αρθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη.

    Δηλώσεις Τόρες

    Αλματώδη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμέλια Τόρες, την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που δίδει στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, η εκπρόσωπος υπογράμμισε την «άριστη συνεργασία» της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας με τις στατιστικές αρχές της Ελλάδος. Ανέφερε, επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα και διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα αρθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούν τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμέλια Τόρες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν την οικονομική κατάσταση των Δήμων και των Ασφαλιστικών ταμείων και ότι αυτές θα συζητηθούν τον Μάιο, οπότε κλιμάκιο της Eurostat θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

    Τα δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν τη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2005, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το

    υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Το έλλειμμα μειώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ από 6,9% του ΑΕΠ το 2004, δηλαδή κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Η βελτίωση στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζεται με έντονο ρυθμό και φέτος, όπως προκύπτει από την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο. Η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ κατά το 2006 είναι εφικτή, χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα. Δεν απαιτείται καμία αναθεώρηση του στόχου του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι συνεπής με τη δέσμευση της χώρας μας από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Παράλληλα, από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει το δημοσιονομικό χάος και η κακή διαχείριση που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Ένα από τα στοιχεία που επηρέασε το έλλειμμα του 2005 είναι και το πρόστιμο που πλήρωσε η Ελλάδα για την κακή διαχείριση των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης την περίοδο 2000-2003, το οποίο σύμφωνα με τους κανόνες καταγράφηκε ολόκληρο στη διαχείριση του 2005".

    Όσον αφορά τη διαφάνεια των δημοσιονομικών στοιχείων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η βελτίωση που έχει επιτευχθεί τα δύο τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη, όπως έχουν τονίσει στο παρελθόν τόσο το Συμβούλιο Ecofin όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Ειδικά για το θέμα του πλεονάσματος των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουν ορισμένα από τα προβλήματα που προέρχονται από το μακρινό παρελθόν. Τα προβλήματα αυτά η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει οριστικά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όπως έκανε με όλα τα άλλα προβλήματα δημοσιονομικής αδιαφάνειας που κληροδότησε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο αναγκαία ήταν η δημοσιονομική απογραφή για την αποκατάσταση της διαφάνειας των στοιχείων", προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

    "Η προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σχετικά με τη δημοσιονομική απογραφή πέφτει στο κενό. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη αποστομωτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την καταγραφή των αμυντικών δαπανών. Το άγος της δημοσιονομικής αταξίας θα κυνηγά για πάντα τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 April 2006 - 12:30:12 UTC