Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομίας
  • [02] Ετήσια έκθεση για το 2005 της ΤτΕ
  • [03] Στη Σόφια η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [04] Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Αλ.Αλαβάνος

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομίας

    Για την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά και για τον απαρέγκλιτο στόχο της κυβέρνησης να πέσει το έλλειμμα κάτω του 3%, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση εφ'ολης της ύλης για τα θέματα παιδείας με την υπουργό κ.Μαριέττα Γιαννάκου.

    Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε ικανοποιητική την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σε καλή πορεία η μείωση του ελλείμματος με στόχο να πέσει απο το 3% στο τέλος του 2006.

    Είπε ακόμη ότι είναι σε καλή πορεία οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως επίσης και οι συνομιλίες με τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

    Τέλος, ανέφερε ότι σε καλή τροχιά είναι και η εφαρμογή του νόμου για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

    Από την πλευρά της, η κυρία Γιαννάκου, ερωτηθείσα κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι εκπαιδευτικοί μέσα στο Μάϊο, είπε ότι η πρόοδος δεν συντελείται με συγκρούσεις, οι οποίες πολλές φορές έχουν στόχο να αφήσουν τα πράγματα όπως έχουν. "Η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσει", τόνισε η κυρία Γιαννάκου.

    Σε σχετική ερώτηση αν η κυβέρνηση συζητά για τα αιτήματα των καθηγητών, η υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση ασχολείται με όλα τα αιτήματα, σημείωσε δε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ικανοποιήθηκαν πολλά αιτήματα, όπως αυτό που αφορά τον τρόπο διορισμού των αναπληρωτών, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι το 2004 και το 2005 δόθηκαν 417 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

    Στο θέμα αυτό, επισήμανε, ότι πολλές φορές η δυσκολία δεν προέρχεται απο τη χρηματοδότηση, αλλά απο τη δυσκολία εξεύρεσης οικοπέδων για σχολική στέγη.

    Η κ. Γιαννάκου δήλωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις πανελλαδικές εξετάσεις και όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί σε αυτή την περίοδο, απάντησε "ρωτήστε τους καθηγητές".

    Η κ. Γιαννάκου ρωτήθηκε και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της κ. Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα και απάντησε ότι οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών ήταν άψογοι και ουδείς απο την κυβέρνηση έχει διαφωνία.

    Ρωτήθηκε ακόμη για το θέμα της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς και για το εάν ο υποψήφιος θα πρέπει να προέρχεται απο το χώρο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας και απάντησε ότι αυτό που χρειάζεται είναι επάρκεια και εντιμότητα.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετική με την παραίτηση του προέδρου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η κ. Γιαννάκου απάντησε ότι δεν θα κάνει σχόλια για ένα τέτοιο ζήτημα και ότι "ζούμε σε δημοκρατία".

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Ετήσια έκθεση για το 2005 της ΤτΕ

    Προειδοποίηση προς τους δανειολήπτες για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων απήυθηνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Εκθεσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επεσήμανε ότι « θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γεγονός που οφείλουν οι καταναλωτές να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.» Συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με τον αυξημένο πληθωριστικό κίνδυνο και επεσήμανε ότι ο «ρυθμός με τον οποίον θα αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωπαικής οικονομίας καθώς και από το εύρος των έμμεσων επιπτώσεων που θα προκαλούνται εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.»

    Οσον αφορά στην ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκτιμά καταρχήν ότι οι επιπτώσεις από την μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου δεν θα είναι σημαντικές. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2006 προβλέπεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι (3,7%) στο 3,5% . Στο μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπεται ελαφρά υποχώρηση και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα, στο 3,3% από 3,5% πέρυσι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η ΤτΕ μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι θα επιφέρει μία επιβάρυνση του πληθωρισμού φέτος κατά 0,3% , επιβραδύνοντας ταυτοχρόνως τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,15% την τρέχουσα διετία (2006 - 2007).

    Εκτίμησε, επίσης, ότι εξαιτίας της επικείμενης ανόδου των επιτοκίων , θα μειωθεί η ζήτηση των ακινήτων και θα συγκρατηθούν οι αυξήσεις των μισθών. Δεν απέκλεισε, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να σημειωθεί σε ορισμένες περιοχές και υποχώρηση των τιμών τους.

    Ο διοικητής της ΤτΕ για μία ακόμη φορά απήυθηνε συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ορισμένα μέτρα όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η περιστολή της εισφοροδιαφυγής πρέπει να ληφθούν άμεσα, ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Ζήτησε η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης από τα από 59,6 έτη που είναι σήμερα να προσεγγίσει την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.

    Σύμφωνα με την Εκθεση η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας καθίσταται επείγουσα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων (ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών ως ποσοστό του πληθυσμού 15 -64 ετων) από 26,8% το 2005 σε 60,4% το 2050. Η δημοσιονομική επιβάρυνση από την εξέλιξη αυτή αντανακλάται στην αύξηση των δαπανών για συντάξεις από 12,4% του ΑΕΠ το 2005 σε 22,6% το 2050 και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης από 5,1% του ΑΕΠ σε 6,8% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

    Αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας παρά του υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι το «πρόβλημα της ανεργίας είναι διαρθρωτικό.». Για να αυξηθεί η απασχόληση πρότεινε την υιοθέτηση πολιτικών που θα στοχεύουν στην βελτίωση της ευκαμψίας στην αγορά εργασίας, την προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά καθώς και στη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Προέκρινε τη στήριξη των εργαζομένων (επιδόματα ανεργίας, προγράμματα επανακατάρτισης) από τη δαπανηρή συντήρηση μη βιώσιμων επιχειρήσεων και κλάδων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών σε μη διατηρήσιμα επίπεδα (8% του ΑΕΠ), εξέλιξη η οποία όπως είπε αντανακλά την χαμηλή αναγωνιστικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι την πενταετία 2001 - 2005 η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει κατά 12,5% ενώ σε όρους κόστους εργασίας έχει μειωθεί κατά 30%.

    Για το λόγο αυτό η ΤτΕ προτείνει μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας για τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση των δυσκαμψιών στις αγορές εργασίας και προιόντων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του φορολογικού συστήματος και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με την ΤτΕ απαιτείται επίσης η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς η τεράστια προσφορά ανειδίκευτης εργασίας ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές για την απασχόληση και τις μισθολογικές απολαβές του ανειδίκευτου εγχώριου εργατικού δυναμικού.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στη Σόφια η Ντόρα Μπακογιάννη

    Για τη Σόφια αναχώρησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ρίγα της Λετονίας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Στο μεταξύ, στις 3-4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαβαλκανικής. Με αυτή κλείνει ουσιαστικά η περίοδος της Ελληνικής Προεδρίας της «Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Στις 4 και 5 Μαΐου επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jaap de Hoop Scheffer, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ.Κουμουτσάκος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Αλ.Αλαβάνος

    Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλαβάνος, όπου συναντήθηκε με τις διοικήσεις της εταιρίας των Ναυπηγείων και του σωματείου των εργααζομένων "Τρίαινα".

    Μετά τις συναντήσεις του ο Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε από την κυβέρνηση:

    α) να επιμείνει στην εκτέλεση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας

    β) να αξιοποιήσει το ρόλο της ως μεγάλου πελάτη των Ναυπηγείων και να ζητήσει την εκπόνηση προϋποθέσεων και κριτηρίων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Ναυπηγείων.

    γ) Να αξιοποιήσει τις ενισχύσεις που θα δοθούν για την κατασκευή πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας, προκειμένου να κατασκευαστούν αποκλειστικά σε ελληνικά ναυπηγεία και

    δ) την εκπόνηση κλαδικής πολιτικής για την Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας.

    Ο κ. Αλαβάνος κατήγγειλε τη γερμανική εταιρία που έχει την ιδιοκτησία των Ναυπηγείων "για απαράδεκτη στάση", διότι "δεν επενδύει, δεν ενδιαφέρεται για παραγγελίες, απλώς απομυζά με εύκολο τρόπο ορισμένες κρατικές παραγγελίες του δημοσίου, του Πολεμικού Ναυτικού ή άλλων δημοσίων φορέων και είναι έτοιμη να εκποιήσει τμήματα των Ναυπηγείων, όπως η κατασκευή σιδηροδρομικών συρμών, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια ανασφάλεια στους εργαζόμενους, απολύσεις και υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων".

    Χαρακτήρισε ακόμα την εικόνα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σαν "εικόνα όλης της Ελλάδας, εικόνα ενός ιδιωτικού τομέα που λεηλατεί, καμένης γης και απουσία του κράτους".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 April 2006 - 10:30:19 UTC