Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις κ. Αθανασάκη για ασφαλιστικό
  • [02] Στη Σόφια η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [03] Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

  • [01] Δηλώσεις κ. Αθανασάκη για ασφαλιστικό

    Ο υπουργός Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδης εμφανίστηκε σήμερα λαλίστατος και έτοιμος να σχολιάσει και την παραμικρή λέξη που μπορεί να λεχθεί από ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και θα ήθελα να τον ρωτήσω, όπως και την κυβέρνηση της ΝΔ να μας πουν «ποιες είναι οι θέσεις τους για το ασφαλιστικό, γιατί καθυστερούν εδώ και δύο χρόνια τις αναλογιστικές μελέτες που είναι απαραίτητη βάση και προϋπόθεση για μια συνολική σοβαρή συζήτηση, γιατί δεν εφαρμόζουν όπως έχουν ευθύνη ως κυβέρνηση την νομοθεσία που υπάρχει, γιατί δεν εμφανίζουν τις προτάσεις τους και συνεχίζουν να λειτουργούν ως αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ίσως αυτήν την περίοδο και την πολυτέλεια και το δικαίωμα και την ευθύνη να συζητά για την διαμόρφωση και την παρουσίαση των θέσεών του» προσθέτοντας ότι «οι θέσεις του διατυπώνονται από τον πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο».

    «Η κυβέρνηση και οι υπουργοί που έχουν ευθύνη να κυβερνήσουν την χώρα μπορούν να πουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για την πολιτική τους;» ανέφερε ο κ. Αθανασάκης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ο κ. (Αλέκος) Παπαδόπουλος εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις, υπήρξε και η δήλωση του αρμόδιου για τα θέματα αυτά από το Πολιτικό Συμβούλιο, του κ. Βενιζέλου. Ο διάλογος δεν απαγορεύεται στο ΠΑΣΟΚ και βεβαίως όποιος διατυπώνει τις απόψεις του δημόσια, έχει την υποχρέωση να ακούει την σχετική κριτική αν αυτή υπάρχει» και επανέλαβε ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται από τον πρόεδρο και το Πολιτικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει συνολικό πλαίσιο πρότασης για το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι «καλούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις, όλοι, και η κυβέρνηση, λένε ότι χρειάζονται αναλογιστικές μελέτες που έχουν καθυστερήσει δύο χρόνια για να γίνουν και η εφαρμογή του νόμου σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τα Ταμεία δεν γίνεται».

    O κ.Αθανασάκης αναφέρθηκε και στην άνοδο των τιμών στα καύσιμα λέγοντας ότι «η κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς τη διεθνή κρίση στις τιμές των καυσίμων και η μεγάλη άνοδος των τιμών διεθνώς είναι μια πραγματικότητα που προφανώς επηρεάζει τα μεγέθη της οικονομίας, όμως εδώ υπάρχει μια ελληνική "ιδιαιτερότητα" για την οποία δεν ευθύνεται η διεθνής κρίση, αλλά η αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει και σε αυτόν τον τομέα», διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό απβ ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ».

    «Οι προ φόρων και δασμών τιμές στην Ελλάδα μάς έχουν φέρει αυτήν τη στιγμή στη δεύτερη θέση των πιο ακριβών χωρών στην ΕΕ των ``15``, ενώ το 2004 η Ελλάδα στις προ φόρων και δασμών τιμές ήταν στην ένατη θέση, πήγε στην όγδοη θέση, στην έβδομη και τώρα είναι στη δεύτερη - πώς εξηγείται αυτό;» ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι «εξηγείται απο την αδράνεια της κυβέρνησης, την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων και την ανοχή σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις».

    «Αρκεί να δει κανείς τις υψηλότατες κερδοφορίες των ελληνικών διυλιστηρίων, των ΕΛΠΕ π.χ. της τάξης του 160%. Θα τοποθετηθεί για τα θέματα αυτά η κυβέρνηση ή θα αφήσει να μετακυλίονται όλα τα κόστη στους καταναλωτές;», αναρωτήθηκε ο κ. Αθανασάκης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στη Σόφια η Ντόρα Μπακογιάννη

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Σόφια. Στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, που άρχισαν το απόγευμα, θα καταρτιστεί η πολιτική ατζέντα της συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ αναμένεται να τεθεί και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις, οι οποίοι συνεδριάζσυν υπό την προεδρία του Γ.Γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, δεν θα υιοθετήσουν κάποιο επίσημο έγγραφο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Σόφια, παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα των άτυπων αυτών συνομιλιών βρίσκονται θέματα «πρώτης γραμμής», όπως η κρίση με το Ιράν.

    Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν, επίσης, ζητήματα όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα οι συνομιλίες της Βιέννης για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, αλλά και η πρόοδος των χωρών της περιοχής που επιθυμούν να ενταχθούν στους κόλπους της Συμμαχίας.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των υπουργών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των ομολόγων τους της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπου εκτιμάται ότι θα συζητηθούν και τα θέματα ασφάλειας της ενέργειας.

    Η κ. Μπακογιάννη ενδέχεται να συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης.

    Μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η Σόφια θα φιλοξενήσει διάσκεψη με θέμα "Η αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ- τα νέα σύνορα της ασφάλειας", την οποία διοργανώνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Στο μεταξύ, στις 3-4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαβαλκανικής. Με αυτή κλείνει ουσιαστικά η περίοδος της Ελληνικής Προεδρίας της «Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Στις 4 και 5 Μαΐου επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ.Κουμουτσάκος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

    H προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρώτη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ρεύματος εγκρίθηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. H μονάδα προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2009 ενώ ακολουθούν, στο τέλος του χρόνου και τον Απρίλιο του 2007, προκηρύξεις για άλλες δύο μονάδες.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για σημαντική εξέλιξη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ενέργεια και τόνισε ότι διασφαλίζονται, με κανόνες και διαφάνεια, προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν τα 4 δισ ευρώ συνολικά στον τομέα της ενέργειας.

    O υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Aν.Nεράντζης τόνισε ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για τη χώρα σε πλαίσιο διαφάνειας και νομιμότητας ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ.N.Στεφάνου επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε το τρίτο και πιο σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (προηγήθηκαν η έγκριση του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και η ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς, πέρυσι το Δεκέμβριο).

    O διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔEΣMHE) με βάση το νόμο που προβλέπει εγγυήσεις σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος για ισχύ 900 μεγαβάτ. Θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί για τρεις μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα κατασκευαστούν στη Νότια Ελλάδα, με κριτήριο κατακύρωσης το χαμηλότερο εγγυημένο έσοδο που θα ζητήσουν οι ιδιώτες. H προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ανώτατο και κατώτατο εύρος προσφορών από 75.000 έως 92.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και η εγγύηση παρέχεται για δώδεκα χρόνια.

    H προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι έξι μήνες από την προκήρυξή του , στις αρχές του 2007 προβλέπεται να γίνει η κατακύρωση και ακολουθεί η κατασκευαστική περίοδος της μονάδας.

    O κ.Στεφάνου σημείωσε ακόμη ότι οι επενδύσεις για την κατασκευή των τριών ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος εκτιμώνται, σε σημερινές τιμές, στα 750 εκατ. ευρώ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 April 2006 - 18:30:16 UTC