Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γκιούλ-Μπακογιάννη
  • [02] Τσιτουρίδης με εργαζόμενους Λιπασμάτων
  • [03] Λήγει το τελεσίγραφο στο Ιράν

  • [01] Συνάντηση Γκιούλ-Μπακογιάννη

    Με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντάται την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη Σόφια.

    Η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί ακόμη και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ιβαΐλο Γκεοργκίεφ Καλφίν.

    Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζητήθηκε η πολιτική ατζέντα της συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ τέθηκε και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η Σόφια θα φιλοξενήσει διάσκεψη με θέμα "Η αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ- τα νέα σύνορα της ασφάλειας", την οποία διοργανώνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Στο μεταξύ, στις 3-4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαβαλκανικής. Με αυτή κλείνει ουσιαστικά η περίοδος της Ελληνικής Προεδρίας της «Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Στις 4 και 5 Μαΐου επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ.Κουμουτσάκος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Τσιτουρίδης με εργαζόμενους Λιπασμάτων

    Συνάντηση με εκπρόσωπους των εργαζομένων στη βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, έχουν οι Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης και Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Καλαντζής.

    Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, δήλωσε χθες ο κ. Τσιτουρίδης, τονίζοντας οτι παρήλθε η εποχή που ψηφίζονταν νόμοι αλλά δεν υλοποιούνταν. Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας σιωπηρής παράτασης της προθεσμίας του νόμου για την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού, όπου αυτό χρειαστεί, αλλά στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρόσφατης νομοθετικής αλλαγής.

    Υπογράμμισε επίσης, οτι στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ δεν είναι δυνατόν να δίδονται αυξήσεις στους μισθούς, μεγαλύτερες απ' αυτές που δίδονται στον δημόσιο τομέα.

    Οσον αφορά το ασφαλιστικό, επανέλαβε οτι ο διάλογος θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ενώ στο ίδιο διάστημα θα σταλούν και οι προσκλήσεις στους κοινωνικούς εταίρους, για να ορίσουν τους εκπροσώπους τους την Επιτροπή που θα αναλάβει την καταγραφή των διαστάσεων του προβλήματος.

    Οσον αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου, για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο υπουργός Απασχόλησης απέφυγε να πάρει θέση, σχολίασε όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο στο χθες και κάθε απόπειρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων δημιουργεί στο κόμμα αυτό συγκρούσεις και αποπομπές.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Λήγει το τελεσίγραφο στο Ιράν

    Το Ιράν δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με μία πιθανή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα έχει στόχο την χαλιναγώγηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του, διότι το πρόγραμμα που αναπτύσσει δεν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, δήλωσε ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη.

    "Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει αποφάσεις που δεν βρίσκονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, τότε το Ιράν δεν αισθάνεται υποχρεωμένο να υπακούσει", δήλωσε ο πρεσβευτής του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε χθες από τη βουλγαρική πρωτεύουσα, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει δράση άμεσα καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με την άρνηση του Ιράν να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Οι δηλώσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών έγιναν μία ημέρα πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου που έχει δώσει ο ΟΗΕ στην Τεχεράνη για να σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

    Πάντως η κ. Ράις καταλήγοντας επισήμανε ότι η χώρα της ελπίζει πάντα πως θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση με το Ιράν.

    Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναμένεται ότι θα αναφέρει πως το Ιράν αρνείται να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου- μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καυσίμου για πυρηνικούς πυραύλους, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Μαρτίου είχε καλέσει το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς η Δύση υποπτεύεται ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί μέρος ενός μυστικού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφαση με βάση το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που συνεπάγεται κυρώσεις για τη χώρα που θα αγνοήσει τις υποδείξεις του Σώματος.

    Εφόσον εγκριθεί μία απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα βασίζεται στο κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας και το Ιράν αρνηθεί να υπακούσει, η Δύση θα προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, αλλά σύμφωνα με διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

    Πάντως πριν τεθεί σε ψηφοφορία ένα σχέδιο απόφασης του Συμβούλιου Ασφαλείας για το Ιράν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν στο Παρίσι, στις 2 Μαϊου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αυτών των κρατών, στην έδρα του ΟΗΕ, στις 9 Μαϊου.

    Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ δήλωσε πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτές προς συζήτηση διάφορες προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Μεταξύ αυτών η πρόταση της Ρωσίας, να γίνεται ο εμπλουτισμός ουρανίου για το Ιράν στο ρωσικό έδαφος, για την οποία ο Ζαρίφ είπε πως "είναι ακόμα ζωντανή".

    Ο Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση του φραστικού πολέμου, που υποχρεώνει και την Τεχεράνη να απαντήσει. "Θα έπρεπε να σηκώσουμε τα χέρια και να πούμε ΄παραδινόμαστε;'. Σας ευχαριστούμε πολύ για όλες τις απειλές;", αναρωτήθηκε ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 April 2006 - 6:30:14 UTC