Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:Προτεραιότητα η ανάπτυξη της περιφέρειας
  • [02] Στην Κεφαλονιά ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] Θετικές προβλέψεις ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [04] Πορεία Πανευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ
  • [05] Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράν.

  • [01] Καραμανλής:Προτεραιότητα η ανάπτυξη της περιφέρειας

    Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τη Μεσσηνία, ενώ παράλληλα υπογράμμισε με έμφαση ότι ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται με αποφασιστικότητα.

    Μιλώντας στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού Μεσσηνίας, ο κ. Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αφήνουμε τους οπαδούς της συντήρησης και του χθες στον αδιέξοδο δρόμο του λαϊκισμού, της άρνησης και του μηδενισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες αναγνωρίζουν ως απύθμενο θράσος και υποκρισία να παριστάνουν όχι μόνο τους ανεύθυνους αλλά και τους τιμητές εκείνοι που ευθύνονται για τη δημιουργία των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων".

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επιλογές, οι πράξεις και οι παραλείψεις του χθες άφησαν πίσω τους ένα κράτος σπάταλο και αντιπαραγωγικό, άφησαν στην οικονομία τεράστια χρέη και υπέρογκα ελλείμματα. Αφησαν στους πολίτες μεγάλα καθημερινά προβλήματα, ανεργία, ακρίβεια, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Η κυβέρνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και βρίσκεται στο μέσο μιας δύσκολης και ελπιδοφόρας πορείας. Κάνοντας σύντομο απολογισμό της διετίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση πέτυχε με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο σημαντική μείωση του ελλείμματος για να φθάσει στο τέλος του χρόνου κάτω από το όριο του 3%. Πέτυχε ακόμη έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης την υποχώρηση της ανεργίας παρά τη μεταολυμπιακή συγκυρία και παράλληλα σημαντική αύξηση των εξαγωγών κυρίως στα αγροτικά προϊόντα.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στην πολιτική της κυβέρνησης για την Περιφέρεια. Τόνισε ότι η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει ως πρώτο άξονα την περιφερειακή Ανάπτυξη, κατά τρόπο που το 80% των 20 δισεκ. ευρώ που θα διατεθούν, θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.

    Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου έχουν υποβληθεί στο νομό 17 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι σήμερα στο νομό υλοποιούνται 156 έργα και δράσεις από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 131 εκατ. ευρώ ενώ στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος "Θησέας" που εφαρμόζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν προενταχθεί 407 έργα εκ των οποίων τα 102 βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης ή και της κατασκευής.

    Αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στηρίζει στην πράξη τον αγροτικό κόσμο που είχε αφεθεί "να τα βγάλει πέρα μόνος του" και υπογράμμισε "την επίλυση του βραχνά των πανωτοκίων, την διασφάλιση μέχρι το 2013 θετικών ρυθμίσεων για τα μεσογειακά προϊόντα, την εξασφάλιση για την ίδια περίοδο περίπου 22 δισ. ευρώ για υποδομές και ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης, τη δημιουργία τοπικών κέντρων αγροτικής ανάπτυξης, την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων".

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην πολιτική για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου. Στόχος, είπε, είναι να προωθήσουμε το ελληνικό λάδι που είναι ίσως το καλύτερο του κόσμου στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας παράλληλα τις απαραίτητες υποδομές για τη σύγχρονη παραγωγή, πιστοποίηση και τυποποίησή του.

    Τέλος, μιλώντας πάντα για τη Μεσσηνία, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές που αφορούν τους τομείς του πολιτισμού και της Παιδείας και ανέφερε χαρακτηριστικά τη στερέωση και ανάδειξη του Κάστρου της Καλαμάτας, την αποκατάσταση βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, τη συντήρηση και αποκατάσταση τμημάτων του Κάστρου Κορώνης.

    Για τον τομέα της Παιδείας, ανέφερε ότι έχει δημοπρατηθεί και ξεκινά το έργο για το κτίριο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχει και ο χώρος για την ανέγερση φοιτητικής εστίας.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στη νομαρχία Μεσσηνίας στην Καλαμάτα αφού προηγουμένως άκουσε τις θέσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νομού.

    Νωρίτερα είχε συνάντηση με το νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο.

    Tα έργα στην σήραγγα Ραψομμάτη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

    Στο νέο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χθες το πρωί στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσσηνία και στη Λακωνία επισκέφθηκε τα έργα στην σήραγγα Ραψομμάτη στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας.

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εγγυάται πλήρη διαφάνεια, σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, έργα σύγχρονα και ποιοτικά.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε και για τα έργα που γίνονται στην περιοχή και γενικότερα στην Πελοπόννησο.

    Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, σημείωσε, τα έργα αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του τμήματος Αθήναιο-Λεύκτρο προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα και σύντομα θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα μεγάλο κομμάτι, που θα περιλαμβάνει τη σήραγγα Ραψομμάτη.

    Σε λίγες ημέρες, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, υπογράφεται η σύμβαση για το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα και ακόμα ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, ένα ενιαίο, κλειστό, σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο, που θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης.

    Η Πελοπόννησος, κατέληξε ο πρωυπουργός, αλλάζει. Αποκτά τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμμετάσχει, με αυτοπεποίθηση στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στην Κεφαλονιά ο Γ.Παπανδρέου

    ``Και απο αυτό το μέρος δεσμευόμαστε οτι θα αποκαλύπτουμε και θα στηλιτεύουμε καθημερινά την κρυφή ατζέντα της ΝΔ. Δεσμευόμαστε οτι θα ανταποκριθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης με αποφασιστικότητα, ειλικρίνια και ευαισθησία. Για να μπεί τέλος στην κυβέρνηση Καραμανλή, στην κυβέρνηση της δεξιάς , της συντηρητικής παράταξης που δίνει προνόμια στους ισχυρούς και πλήτει τους πολλούς``.

    Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην χθεσινή του ομιλία στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Ιονίων νήσων του ΠΑΣΟΚ, στο Αργοστόλι.Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην μακρά δημοκρατική ριζοσπαστική παράδοση της Κεφαλονιάς τονίζοντας οτι ``ολοι μαζί πιστοί στην παράδοση των επτανήσιων ριζοσπαστών στέλνουμε μετά απο δύο χρόνια μιζέριας και απαισιοδοξίας της κυβέρνησης της ΝΔ, μήνυμα αλλαγής πορείας``.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτιτικής της ενώ αναφερόμενος στις συντάξεις είπε οτι ``δική μας δέσμευση είναι να κατοχυρώσουμε και να αυξήσουμε τις συντάξεις. Δική μας δεσμευση είναι η ενδυνάμωση της δημόσιας ασφάλισης χωρίς ανατροπές της τελευταίας στιγμής στον προγραμματισμό της ζωής του πολίτη``. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε οτι η περιφέρεια βιώνει την εγκατάλειψη και την ελλειψη προοπτικής καθώς και το κλείσιμο εργοστασίων και την ελλειψη πολιτικής για την αγροτική πολιτική και επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ οτι μείωσε τη φορολογία στους επιχειρηματίες και οχι στα χρήματα που μένουν σ ην επιχείρηση για επένδυση , για ανάπτυξη, για νέες δουλειές και πρόσθεσε οτι τώρα ο κ. Αλογοσκούφης ετοιμάζει νέες μεγάλες φοροελαφρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε οτι ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να βγεί απο το Μαξίμου αλλά δεν μπορεί ούτε θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή οτι κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ ``που του φταίει γενικώς για όλα`` την ώρα που η κυβέρνησή του δημιουργεί καινούργια προβλήματα που θα κληθεί να λύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυριο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε οτι δεν κατάλαβε γιατί επρεπε να πάει ο Πρωθυποργός στην Σπάρτη.Για να απαντήσει στον υπουργό του για την ναυτιλία και οσα αυτός είπε και πρόσθεσε οτι ο υπουργός παραμένει ακόμα στη θέση του και οτι παρά οσα λέει ο κ. Καραμανλής στις ομιλίες του οτι είναι σε μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή ``ολοι καταλαβαίνουν οτι ο κ. Καραμανλής είναι σε μόνιμη ασυμβίβαστη, μετωπική σύγκρουση οχι με τη διαφθορά και τη διαπλοκή αλλά με την αλήθεια``.

    Αναφερόμενος στις περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε οτι απο αυτές αλλά και απο τις συζητήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες θα προκύψει η εθνική κονωνική συμφωνία.

    Αναφερόμενος στις νησιωτικές πολιτικές ο κ. Παπανδρέου ειπε οτι το ΠΑΣΟΚ εχει προτάσεις για αυτές , τις οποίες θα συζητήσει με τους πολίτες και τόνισε οτι ιδιαίτερα στα μικρά νησιά ο Δήμος πρέπει να παίξει το ρόλο και της αυτοδιοίκησης και του κράτους, καθώς η παρουσία του κράτους είναι ανύπαρκτη.

    Ο κ. Παπανδρέου με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Κεφαλονιά και η Ιθάκη με το ηλεκτρικό ρεύμα είπε οτι ελπίζει πως θα υπάρξει σοβαρή προετοιμασία για να μην επαναληφθούν τα άσχημα του χειμώνα αλλά και για να προστατευούν τα δάση απο τις πυρκαγιές. Αναφερόμενος στην Ιθάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟ Κ ειπε οτι πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το ``Οδυσσειακό κέντρο``για να προχωρήσουν τα έργα υποδομής και στα λιμάνια Πισαετού και Βαθέος ενώ αναφερόμενος στους πρόσφατους σεισμούς της Ζακύνθου είπε οτι επιβάλλεται η συνεχής επικαιροποίηση του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας της περιφέρειας αλλά και η σφυρηλάτηση του πνεύματος εθελοντισμού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε οτι η ερευνα του ΙΣΤΑΜΕ για την περιφέρεια των Ιονίων νήσων αποτελεί πυξίδα για τις ανάγκες του τόπου και αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου στα νησιά, στην απουσία τακτικής αεροπορικής σύνδεσης των Επτανήσων με την Αθήνα , τη Θεσσαλονίκη την Ιταλία, το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη και τόνισε οτι για να γίνουν τα Επτάννησα προορισμός για ολες τις εποχές του χρόνου, για να ανακάμψει το εμπόριο και να μείνει η νεολαία στα νησιά απαιτούνται επίσης τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λιμάνια και νοσοκομεία ευρωπαϊκού επιπέδου, περισσότερες και καλύτερες μαρίνες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε οτι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη νησιωτική πολιτική δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις κοινωνικές υποδομές και στην αξιοποίηση του υπάρχοντος ιστορικού, πολιτιστικού ,αισθητικού και περιβαλλοντικού κεφαλαίου και πρόσθεσε οιτι θέση μας είναι η αναβάθμιση των αερομεταφορών, των ακτοπλοικών και συνδυασμένων μεταφορών.

    Σε αλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ είναι ο σχεδιασμός της ανάπτυξης στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα και η παροχή υπηρεσιών οσο γίνεται εγγύτερα στην πολίτη και τόνισε οτι προϋπόθεση για ολα αυτά είναι ενα ευέλικτο και επιτελικό κράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις κρίσιμες καινοτομίες που προχώρησε το ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των τοπικών του υποψηφίων στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές ενώ αναφέρθηκε και στους υποψήφιους των Ιονίων νήσων και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα με τον Γιώργο Μακιμάρη , στη Λευκάδα με νέα υποψηφιόιτητα τον πρώην αντινομάρχη Κώστα Αραβανή, στο Δήμο Λευκάδας με τη νέα υποψηφιότητα του Κώστα Βλάχου , στη Ζάκυνθο με τον Πέτρο Στραβοπόδη και στην πόλη της Ζακύνθου με τον Στάθη Μπετίνη.

    Στη Κεφαλονιά και στην Ιθάκη το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει για τη Νομαρχία τον Διονύση Γεωργακάτο και στο Δήμο Αργοστολίου τον Γιώργο Τσιλιμιδό επίσης στο Ληξούρι στο Δήμο Παλικής το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την Νόπη Αλεξανδροπούλου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι πάνω στις πλάτες των αυτοδιοικητικών του στελεχών θα βασίσει μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στη χώρα και τόνισε οτι μόνη πυξίδα σε αυτή την πορεία είναι το συμφέρον του πολιτη. της κοινωνίας και της χώρας.

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου είπε οτι ``το μήνυμα μας απο την Κεφαλονιά , απο τα Ιόνια νησιά , απο ολες της γωνίες της Ελλάδας , είναι οτι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη θα είναι νικητής στις επόμενες εθνικές εκλογές

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Θετικές προβλέψεις ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα

    Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γιώργος Αλογοσκούφης από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και οι οποίες αναμένεται να αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα συρρικνωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2006, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, αφού εκτιμούν ότι το ελληνικό έλλειμμα θα πέσει στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006.

    Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2006 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ και το 2007 στο 3,4% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι περίπου οι ίδιες με αυτές της Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά το 2007, ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι τα όποια μέτρα κριθούν αναγκαία για τη σταθεροποίηση των ελλειμμάτων κάτω από το 3%, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό για το 2007.

    Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι το 2007 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα σημειώσει αύξηση στο 3,7% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η εκτίμηση αυτή είναι εξηγήσιμη και οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη πλήρη γνώση του σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για το 2007, όπως αυτός θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.

    Σχολιάζοντας εξάλλου τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα των τιμών του πετρελαίου, ο υπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος, λέγοντας ότι παρά τις σημαντικές αυξήσεις η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και ότι η ζώνη του ευρώ είναι σε θέση να απορροφά τους τριγμούς που δημιουργούνται συνεπεία της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

    Αναφερόμενος επίσης στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, σχετικά με τα διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας που παρατηρούνται στα κράτη που μετέχουν στο ευρώ, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι το Eurogroup (δηλαδή οι υπουργοί των 12 χωρών που μετέχουν στο ευρώ) θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ζώνης του ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ότι μεταξύ 2000 και 2004 η Ελλάδα είχε απώλειες στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας, ότι το 2005 σημείωσε μικρή πρόοδο και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχιστεί η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί και τον αναγκαίο όρο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ειδικά για την Ελλάδα η διεύρυνση της ΕΕ προς τις Βαλκανικές χώρες θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός.

    Ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε στους ομολόγους του μία οικονομική ανάλυση σχετική με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Τέλος, κληθείς ο υπουργός να σχολιάσει την εξαγορά του "Γερμανού" από την Cosmote, σημείωσε ότι το ελληνικό Dημόσιο είχε ενημερωθεί και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της Cosmote. Παράλληλα ανέφερε ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά οι προσαρμογές και οι εξαγορές επιχειρήσεων αποτελούν παράγοντα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μιας εθνικής οικονομίας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Πορεία Πανευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

    Με ιδιαίτερα ζωντανό παλμό, με συνθήματα υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου, με πολλές κόκκινες σημαίες και με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών Ελλήνων και ξένων πραγματοποιήθηκε χθες, στο κέντρο της Αθήνας, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

    «Η δύναμή μας είναι η ενότητα», «όχι άλλο Ιρακ, όχι άλλος πόλεμος, όχι επιστροφή στη Χιροσίμα» τόνισε σε δήλωσή του στο Πεδίο του Άρεως ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος, ενώ τη σημασία της δύναμης της ενότητας των κινημάτων επισήμαναν μέλη της ηγεσίας των συνδικάτων.

    Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής και οι χιλιάδες των ξένων επισκεπτών του Φόρουμ, ενώ στην συνέχεια τα ελληνικά συνδικάτα και οι ΜΚΟ. Ακολουθούσε το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ με επικεφαλής περίπου 1.000 μετανάστες που είχαν προσυγκεντρωθεί στην Πλατεία Βικτωρίας, ενώ στο τέλος βρίσκονταν οι οργανώσεις "Γένοβα"και "Σταματείστε τον Πόλεμο".

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά τις πέντε, κοντά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, όταν ομάδα νεαρών αντιεξουσιαστών, πέταξε βόμβες μολότωφ εναντίον της Αστυνομικής δύναμης στο σταθμό του Μετρό, απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και καταδίωξαν τους νεαρούς οι οποίοι κατεβαίνοντας την Β. Σοφίας συνέχισαν να πετούν μολότωφ ακόμα και εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Μετά την άφιξη της πορείας στο Σύνταγμα και την επίθεση νεαρών αντιεξουσιαστών, κατά κλούβας στη Βουλή, τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια συνεχίστηκαν για λίγο στο Μοναστηράκι όπου κατέφυγαν οι ομάδες των νεαρών, προκαλώντας υλικές ζημιές σε καταστήματα της περιοχής.

    Νωρίτερα, από άλλα επεισόδια στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, προκλήθηκαν ζημιές σε υποκατάστημα της ΑΤΕ στό υψος της συμβολής Αλεξάνδρας καί Ιπποκράτους καθώς καί σε ένα περιπολικό της αστυνομίας, ενώ προσήχθησαν δύο άτομα στην αστυνομία.

    Η πορεία, κρίθηκε ως εντυπωσιακή από την οργανωτική επιτροπή του 4ου Ευρωπαικού Κοινωνικού Φόρουμ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συμμετείχαν σε αυτήν 80.000 άτομα.

    17 συλλήψεις

    Δεκαεπτά άτομα έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθηνας κατά τη διάρκεια της πορείας του φόρουμ.

    Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχουν γίνει άλλες εικοσιέξι προσαγωγές εκ των οποίων τρία άτομα τουλάχιστον φαίνεται ότι θα οδηγηθούν μαζί με τους αλλους δεκαεπτά στον εισαγγελέα για συμμετοχή στα επεισόδια, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των προσαχθέντων.

    Δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά. "Επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή επιχείρηση, είπε ο Υπουργός, που είχε δύο όψεις: Πρώτον, η αστυνομία και η κοινωνία μας να είναι φιλόξενη στους ξένους επισκέπτες και στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις και δεύτερον να αποκρούσουμε τη δράση ακτιβιστών. Και τους δύο στόχους τους πετύχαμε. Στατιστικά οι ζημιές είναι ασήμαντες, ενώ κρατήσαμε την ομαλή ροή της πορείας. Μας απασχολεί τώρα να έχουμε μια ήσυχη νύχτα". Ο κ. Πολύδωρας έδωσε τα συγχαρητήρια του στον αρχηγό της ΕΛΑΣ τον Αττικάρχη και τους υπόλοιπους επιτελείς καθώς και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, χαρακτήρισε την επιχείρηση από τις πιο δύσκολες γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά κάποια στιγμή η πορεία από την κεφαλή μέχρι την ουρά ήταν 8 χιλιόμετρα και αυτό καθιστούσε δύσκολο το εργο των αστυνομικών που, όπως τόνισε, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκαν αντέδρασαν με ψυχραιμία και ηρωισμό. Σε οτι αφορά σε μια πληροφορία που ειχε μεταδοθεί νωρίτερα, ότι σε ένα από τα επεισόδια επεσαν πυροβολισμοί, ο κ. Δημοσχάκης το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί με εντολή δική του όλοι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στα μέτρα δεν οπλοφορούσαν.

    Σχετικά με τις ζημιές, όπως είπε ο αρχηγός, είναι κυρίως σπασμένα τζάμια σε τράπεζες και καταστήματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στη Β. Σοφίας και κυρίως στην Ερμού, αλλά ακόμα δεν εχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός. Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν περισυλλέξει σε διάφορα σημεία τσάντες με βόμβες μολότωφ, μεταλικά σφαιρίδια για σφεντόνες και άλλα αντικείμενα τα οποία μεταφέρονται στην εγκληματολογική υπηρεσία για την ανεύρεση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί και ένας πολίτης ο οποίος δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι όταν προσπάθησε να εμποδίσει τους νεαρούς να εισχωρήσουν στην πορεία του φόρουμ. Επίσης, τέσσερις πολίτες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράν.

    Διχασμένο εμφανίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το προτεινόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες,τη Γαλλία και τη Βρετανία σχέδιο απόφασης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν,καθώς Ρωσία και Κίνα διαφωνούν κατηγορηματικά να περιληφθεί στο κείμενο οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποίησαν δύο κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις από την περασμένη Τετάρτη που κατατέθηκε το σχέδιο απόφασης,χωρίς να κατορθώσουν μέχρι στιγμής να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

    "Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία" τόνισε ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη ,Ζαν Μαρκ ντε λα Σαμπλιέρ. "Μου φαίνεται πάντως ότι έχουν κάνει κάποια βήματα,αλλά πολλά μένουν ακόμη να γίνουν" πρόσθεσε.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι "πέντε" συμφωνούν μεν ότι πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων,αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

    "Η Ρωσία είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και θέλει πάρα πολύ να συμμορφωθεί το Ιράν με τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων" τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής ,Βιτάλι Τσούρκιν."Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μιά σημαντική απόφαση που θα στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στο Ιράν" τόνισε ο Τσούρκιν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Ο Τσούρκιν διέψευσε ότι υπάρχει προθεσμία ως τη Δευτέρα για να καταλήξουν σε απόφαση,καθώς καταφτάνουν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των "πέντε" για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εξέλιξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης .

    "Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν" πρόσθεσε ο ρώσος πρεσβευτής.

    Στο ίδιο μήκος κύματος,ο κινέζος πρεσβευτής, Γουάνγκ Γκουάνγκια τόνισε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να διαφωνεί με την αναφορά στο άρθρο 7.

    Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπόλτον εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα έχει υπάρξει συφωνία ως τη Δευτέρα. Πρόσθεσε και αυτός πάντως ότι "αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές,οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα".

    Η Ρωσία,όπως και η Κίνα αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 7 ,εκφράζοντας φόβους ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν. "Χωρίς την αναφορά στο άρθρο 7 ,οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου δεν θα δείχνει τα δόντια της διεθνούς κοινότητας στο Ιράν" αντιτάσσουν δυτικοί διπλωμάτες,προσθέτοντας μάλιστα ότι αν οι "πέντε" που έχουν το δικαίωμα του βέτο δεν συμφωνήσουν,θα είναι πολύ δύσκολο στα υπόλοιπα 10 μέλη του Συμβουλίου να υποστηρίξουν το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 May 2006 - 22:30:24 UTC