Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους άνεργους της Νάουσας
  • [02] Ο Ολυμπιακός Κυπελλούχος Ελλάδας

  • [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους άνεργους της Νάουσας

    Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία, η επίμαχη τροπολογία για την ειδική οικονομική ενίσχυση των ανέργων στα κλωστήρια Ναούσης. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ την καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

    Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, διευκρίνισαν ότι η ειδική εισοδηματική ενίσχυση για τους ανέργους, θα ισούται με το ποσό της κύριας αλλά και της επικουρικής σύνταξης και θα καταβάλλεται μέχρι να βρουν δουλειά ή μέχρι να βγουν κανονικά στη σύνταξη. Επίσης, ότι θα δημιουργηθεί, μέχρι το καλοκαίρι, Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους ανέργους, από το οποίο θα χορηγείται αποζημίωση, σε νομούς όπου υπάρχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας.

    Είχε προηγηθεί κλίμα έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

    Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, όσο και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Σάββας Τσιτουρίδης, κάλεσαν την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν υπερψηφίζει ή όχι τη νέα ρύθμιση.

    Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήραν το λόγο, επέμειναν στη θέση του κόμματός τους, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά θα την καταψηφίσουν.

    Η στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο υπουργών.

    Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, υποστήριξε ότι «η τροπολογία για τους απολυμένους των Κλωστηρίων Ναούσης, είναι το αποκορύφωμα της προχειρότητας, της ανευθυνότητας και της επιπολαιότητας, με την οποία δείχνει ότι αντιμετωπίζει η ΝΔ τα μεγάλα προβλήματα της χώρας».

    «Εμείς προτείνουμε να γίνει άμεσα αποδεκτό το κείμενο του ΠΑΣΟΚ για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη στις φθίνουσες περιοχές, το οποίο δίνει λύσεις ουσιαστικές, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, και για τη Νάουσα και για τις άλλες προβληματικές περιοχές », σημείωσε ο κ. Μακρυπίδης. Παράλληλα ανέφερε τις τρεις προτάσεις του κόμματός του, σύμφωνα με τις οποίες, η ρύθμιση δεν θα αφορά μόνο τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, δεν θα υπάρχει το χρονικό όριο του 2008, ενώ θα προβλέπεται η προσφορά κοινωνικής εργασίας για τους επιδοτούμενους.

    «Αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας, εμείς καταψηφίζουμε την τροπολογία», κατέληξε ο κ. Μακρυπίδης.

    «Θέλω να καταλάβω αν ο κ. Μακρυπίδης, εκφράζων το όλο ΠΑΣΟΚ, εννοεί πως οι απολυμένοι της Νάουσας πρέπει να περιμένουν το πρόγραμμα του κόμματός του για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας. Η κυβέρνηση λοιπόν απαντά. Στη Νάουσα δεν υπάρχει αόριστο πρόγραμμα, αλλά ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης», απάντησε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

    «Εσείς, κύριε υπουργέ, εκφράζετε το όλον της κυβέρνησης; Γιατί επί τρεις εβδομάδες μιλούσατε για πρόωρη συνταξιοδότηση και χθες σας ``άδειασε`` ο υπουργός Οικονομίας που μίλησε για ειδική οικονομική ενίσχυση των ανέργων», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.

    «Ανεπιτυχώς προσπαθούν στο ΠΑΣΟΚ, να μεταθέσουν, το πρόβλημα ιδεολογικής σύγχυσης που έχουν, στην κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Τσιτουρίδης και συμπλήρωσε:

    «Να μας πείτε μια ξεκάθαρη απάντηση. Γιατί με υπεκφυγές δεν πείθετε κανένα. Ναι ή όχι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;»

    «Θα είχε δικαίωμα να τα λέει αυτά η κυβέρνηση, αν η πολιτική της δεν ήταν μονομερής, ταξική και άδικη. Η κυβέρνηση κάνει μερεμέτια και θέτει το ερώτημα. Θα το ψηφίσετε; Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ψηφίσει και μια αποσπασματική τροπολογία, αλλά με προϋποθέσεις. Αν μείνει η ρύθμιση ατεκμηρίωτη, εσείς θα έχετε την ευθύνη της πολιτικής σας απέναντι στον ελληνικό λαό και θα υποστείτε τις συνέπειες της», απάντησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τσιτουρίδη.

    «Μαθήματα ορθολογισμού δεν δεχόμαστε από πρωταγωνιστές τυχοδιωκτικών πολιτικών. Βεβαίως έχει η κυβέρνηση την ευθύνη, αλλά οι απολυμένοι της Νάουσας περιμένουν να ξεκαθαρίσετε τι θα ψηφίσετε», τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης.

    «Εμείς λειτουργούμε ως κυβέρνηση και εσείς ως χειρότερη αντιπολίτευση», σχολίασε ο Χάρης Καστανίδης.

    Το λόγο στο σημείο αυτό, πήρε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε βελτιώσεις, ενώ χαρακτήρισε θετικό που το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε κάποιο σχέδιο προτάσεων. Ωστόσο, ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε:

    «Εμείς θα εξετάσουμε ό,τι έχει θετικό αυτό το σχέδιο. Όμως, είναι απαράδεκτο ένα σχέδιο που το ΠΑΣΟΚ το επεξεργάστηκε χθες βράδυ, να ζητά να το ψηφίσουμε. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 20 χρόνια μπορεί να κοσκινίζει».

    Η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της πολιτικής της είναι να δημιουργήσει κλίμα προσδοκιών γιατί προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές.

    «Ο κόσμος όμως σας έμαθε, και όσες πλαστές επιταγές και να δώσετε, δεν πρόκειται να σας πιστέψει», κατέληξε η κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου δήλωσε ότι καταψηφίζει την τροπολογία, αφού -όπως υποστήριξε-, με τη νέα ρύθμιση διαγράφονται σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως προβλεπόταν αρχικά.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει, έχει όμως αρκετές επιφυλάξεις.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Ο Ολυμπιακός Κυπελλούχος Ελλάδας

    Το 22ο Κύπελλο της ιστορίας του και ταυτόχρονα το 2ο σερί ντάμπλ, αλλά και 12ο συνολικά, κατέκτησε σήμερα ο Ολυμπιακός στο Παγκρήτιο στάδιο. Η πειραϊκή ομάδα νίκησε 3-0 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με σκόρερ τους Κωνσταντίνου (61'), Καστίγιο (90') και με αυτογκόλ του Ίβιτς (71').

    Ο Φερνάντο Σάντος ετοίμαζε μια έκπληξη στην ενδεκάδα, αφού πέρασε στην άμυνα τον Τραϊανό Δέλλα, που είχε να αγωνιστεί από τις 26 Φεβρουαρίου. Από την άλλη πλευρά, ο Τροντ Σόλιντ, έχοντας να ξεπεράσει τη μεγάλη απουσία του Ριβάλντο, παρέταξε μια αναμενόμενη ενδεκάδα, αφού ήταν αυτή που δοκίμαζε τις προηγούμενες ημέρες στις προπονήσεις.

    Το παιχνίδι άρχισε με ελαφρά υπεροχή της ΑΕΚ, οι παίκτες της οποίας έδειχναν πιο δραστήριοι μέσα στο γήπεδο. Ωστόσο έχαναν στην τελική πάσα ή στην τελική προσπάθεια, όπως στο 26', που η ΑΕΚ βγήκε με αξιώσεις στην αντεπίθεση, έφτασε στην περιοχή του Νικοπολίδη, ο οποίος με εξαιρετική απόκρουση γλίτωσε την ομάδα του από το σουτ του Κατσουράνη.

    Όλο αυτό το διάστημα οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίζονταν νωχελικοί στο παιχνίδι τους, με εξαίρεση τρεις φορές που ο Τζόρτζεβιτς ξέφυγε του Γεωργέα και δημιούργησε δύσκολες καταστάσεις στην περιοχή του Σορεντίνο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν φάνηκε επιθετικά ο Ολυμπιακός, κυρίως γιατί Κωνσταντίνου και Οκκάς είχαν μπλοκαριστεί. Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η ΑΕΚ, με κινητήριο μοχλό τον Ίβιτς, διατήρησε την υπεροχή, παρέμεινε όμως ανούσια κι έτσι το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους δύο φιναίλστ ισόπαλους χωρίς γκολ.

    Με την ΑΕΚ πιο επικίνδυνη ξεκίνησε και το β' ημίχρονο, όμως μια ολιγωρία των κεντρικών αμυντικών της έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Ήταν στο 61' όταν ο Καφές σέντραρε από δεξιά, Δέλλας και Τσιρίλο έχασαν τον Κωνσταντίνου, που από κοντά έκανε το 1-0. Από εκείνη τη στιγμή και μετά οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους και δέκα λεπτά αργότερα πέτυχαν και το δεύτερο γκολ, με τη... βοήθεια του Ίβιτς, που στην προσπάθεια να διώξει το φάουλ του Τζόρτζεβιτς έστελε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα του Σορεντίνο.

    Παρά τις αλλαγές του Σάντος στο τελευταίο εικοσάλεπτο δεν άλλαξε κάτι. Στο 89' ήρθε το «κερασάκι» από τον Καστίγιο, που πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του κι έκανε το 3-0. Έτσι μετά το πρωτάθλημα, η ομάδα του Τροντ Σόλιντ κατέκτησε και το Κύπελλο. Να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ σε τελικό Κυπέλλου μετά από 53 χρόνια.

    ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

    10': Ο Ίβιτς ελίχθηκε μέσα στην περιοχή και κόπηκε τελευταία στιγμή από τον Ανατολάκη σε κόρνερ, το οποίο εκτελέστηκε και ο Τσιρίλο από καλή θέση σούταρε άουτ.

    12': Σε γύρισμα του Τζόρτζεβιτς από αριστερά, ο Κωνσταντίνου αμαρκάριστος έστειλε την μπάλα άουτ.

    17': Ο Λυμπερόπουλος μόνος με τον Νικοπολίδη, υποδείχθηκε σε θέση οφ-σάιντ.

    20': Από νέα προσπάθεια του Τζόρτζεβιτς, ο Καφές σούταρε δυνατά άουτ.

    26': Η ΑΕΚ έφυγε με ταχύτητα στην αντεπίθεση, ο Λάκης μπήκε στην περιοχή και γύρισε στον Κατσουράνη, που σούταρε για να αποκρούσει με υπερένταση ο Νικοπολίδης.

    50': Από μπαλιά του Ζούλιο Σέζαρ, ο Λυμπερόπουλος με πλασέ έστειλε την μπάλα να περάσει δίπλα από το δοκάρι.

    54': Σε κόρνερ του Οκκά, ο Σορεντίνο έχασε την μπάλα μπροστά από τον Κωνσταντίνου, αλλά ο Κύπριος επιθετικός δεν το εκμεταλεύθηκε και ο Ιταλός τερματοφύλακας μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια.

    61': Ο Καφές σέντραρε από δεξιά και ο Κωνσταντίνου με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

    71': Ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε φάουλ και ο Ιβιτς με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

    90': Με εξαιρετική ατομική προσπάθεια μέσα στην περιοχή ο Καστίγιο διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)

    Κίτρινες: Τουρέ, Κωνσταντίνου, Καφές - Τσιρίλο, Γεωργέας, Δέλλας, Κατσουράνης

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Μπουλούτ, Σούρερ, Ανατολάκης, Στολτίδης, Τουρέ (67' Μάριτς), Καφές, Οκκάς (78' Καστίγιο), Κωνσταντίνου (92' Ντάνι), Τζόρτζεβιτς.

    ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Τζιωρτζιόπουλος, Δέλλας (70' Σοάρες), Τσιρίλο, Εμερσον, Κατσουράνης, Ίβιτς, Λάκης, Λυμπερόπουλος (84' Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (78' Καπετάνος).

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 May 2006 - 18:30:14 UTC