Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Για μια ανθρωποκεντρική Ευρώπη"

  • [01] "Για μια ανθρωποκεντρική Ευρώπη"

    "Καμιά στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα αν δεν είναι ανθρωποκεντρική", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε ομιλία του σήμερα το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, υπό τον τίτλο "Για μια ανθρωποκεντρική Ευρώπη".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως η πραγματικότητα σήμερα σε μεγάλο μέρος της ΕΕ είναι δύσκολη και εξήγησε πως παρά τον αγώνα εναντίον της ανεργίας, οι μικρές επιτυχίες δεν είναι αρκετές για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

    "Αντί να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ανεβαίνουν σε αρκετές χώρες οι δείκτες της ανεργίας και των υποαπασχολούμενων. Αντί να αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική προστασία οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δημιουργούνται όλο και μεγαλύτερες στρατιές αποκλεισμένων. Αντί να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής για όλους, βαθαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές σε κοινωνίες δύο τρίτων. Οι αγρότες ανησυχούν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι νέοι άνθρωποι αγωνιούν για μια θέση εργασίας, έπειτα για το ενδεχόμενο απόλυσής τους και αναζήτησης άλλης δουλειάς, στο τέλος για τη σύνταξη και την ασφάλισή τους, οι εργαζόμενοι για μεταφορά των θέσεών τους εκτός Ευρώπης", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης πως το χειρότερο είναι ότι έχει αναπτυχθεί μία βαθιά δυσπιστία των κοινωνιών απέναντι στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και πρόσθεσε ότι η η αιτία είναι προφανής: Υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των θεωρητικών των εργασιακών σχέσεων, υπάρχει έντονη κοινωνική ανασφάλεια.

    "Γεγονός είναι ότι καμία στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν είναι ανθρωποκεντρική, δεν ξεκινά από την αρχή της προστασίας των αδυνάτων και δεν προσλαμβάνει τη διεθνή πραγματικότητα σαν χώρο όπου η λειτουργία της αγοράς δεν θα είναι ο μοναδικός ρυθμιστικός παράγοντας. Εάν δεν επενδύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας, την έρευνα και τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Και εξήγησε ότι η επισήμανσή του αυτή δεν συνιστά πολιτικό ρομαντισμό, αλλά "πρόκειται για σεβασμό των αρχών, πάνω στις οποίες χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, των αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης. Πρόκειται ακόμη για πολιτικό ρεαλισμό γιατί έχει ήδη φανεί, όχι μία φορά αλλά πολλές, ότι, όταν εντείνεται η συλλογική ανασφάλεια, όταν βαθαίνουν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, εκδηλώνονται με ακραίο τρόπο και απρόβλεπτες συνέπειες οι κοινωνικές εντάσεις. Όπως έχει δείξει η ιστορική πείρα, μπορεί τότε να δημιουργούνται επικίνδυνες δυναμικές εκτός του πολιτικού συστήματος. Οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν περάσει από διάφορες φάσεις κυρίαρχων οικονομικών θεωριών, όποτε όμως δεν ακούστηκε η φωνή του λαού, οι εντάσεις και οι ανατροπές σάρωσαν και θεωρίες και θεωρητικούς".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο Στρασβούργο χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο ως το δημοκρατικότερο θεσμό της ΕΕ και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    "Η υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος, εκκρεμής ακόμη, επηρεάζεται, μοιραία, από τη διεθνή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Η παγκοσμιοποίηση, ο μονοπολικός κόσμος, η ανάπτυξη των νέων οικονομιών, η μετακίνηση πληθυσμών, η επιρροή εξωθεσμικών κέντρων στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων, η ασύμμετρη απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, τα προβλήματα του περιβάλλοντος, συνδυασμένα με ενεργειακή ανασφάλεια, συνθέτουν ένα πολύπλοκο και ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον που δημιουργεί προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια πραγματικότητα, απέναντι στην οποία οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απαιτείται να τοποθετηθούν με απόλυτη ειλικρίνεια", επεσήμανε ο Πρόεδρος.

    Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται σήμερα να επιστρέψει στις αρχές του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που ενέπνευσαν το ξεκίνημά της. Η ελευθερία, η ισότητα και ο ανθρωπισμός είναι τα υψηλά ιδανικά που καθόρισαν το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής ιδέας και που σήμερα θα πρέπει να νοηματοδοτηθούν ξανά".

    Η ελευθερία, είπε, είναι πλέον μία έννοια που εξετάζεται σε συνάρτηση με εκείνη της ασφάλειας και πρόσθεσε ότι ο Ευρωπαίος πολίτης, και όσοι ζουν στον ευρωπαϊκό χώρο, δεν θέλουν να αισθάνονται απειλούμενοι σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από τη διεθνή τρομοκρατία, ταυτόχρονα, όμως, απορρίπτουν εκπτώσεις στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών. Υπερασπιζόμαστε το δόγμα "ασφάλεια και ελευθερία" όχι "ασφάλεια αντί ελευθερίας", επεσήμανε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, επεσήμανε ακόμη ότι :

    - Οι μετανάστες ζητούν ισότιμη μεταχείριση με τους πολίτες των χωρών υποδοχής τους και κάποιες φορές το αίτημά τους προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις.

    - Οι άνεργοι ζητούν ίσες ευκαιρίες στη δυνατότητα μιας ζωής με αξιοπρέπεια. Και οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια διεκδικούν την ίδια πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία με εκείνους που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο ανθρωπισμός, λοιπόν, είναι εκείνη η αρχή του ευρωπαϊκού διαφωτισμού που στις μέρες μας αναδεικνύεται σε μέγα ζητούμενο των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και σε μέγα διακύβευμα για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

    - Ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη είναι κενό γράμμα, ευημερία των αριθμών χωρίς ευημερία των ανθρώπων είναι απλώς μία αντίφαση.

    - Οι Ευρωπαίοι πολίτες, παρά τις όποιες απογοητεύσεις, εξακολουθούν να επενδύουν τις προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή και έναν καλύτερο κόσμο στην ευρωπαϊκή ιδέα.

    - Αποτελεί συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας πορείας ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών καθώς, όπως φάνηκε πρόσφατα, η έλλειψη κατανόησης, εμπιστοσύνης και διαλόγου μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες, ιδίως όταν υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση και αίσθημα αδικίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης της ΕΕ - η διεύρυνση, είπε, είχε ιστορική και ηθική διάσταση, καθώς με την ένταξη των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τερματίστηκε η διαίρεση της γηραιάς ηπείρου, αποκαταστάθηκε η ιστορική ενότητα όλων των λαών της Ευρώπης μπροστά σε ένα κοινό πεπρωμένο - και χαιρέτισε την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

    Αναφορικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι "η χώρα μου έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσής της. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η είσοδος στην Ένωση προϋποθέτει την πλήρη υιοθέτηση των αρχών και των κανόνων της και ότι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν κάμπτεται προ οιωνδήποτε ευρύτερων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων".

    Στην ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως επηρέασε το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων για το ευρωσύνταγμα, το γεγονός ότι η γεωγραφική επέκταση προηγήθηκε της πολιτικής ολοκλήρωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες ανησυχίες, δικαιολογημένοι προβληματισμοί και, κάποιες φορές, απογοήτευση. Η απάντηση σε αυτή την απογοήτευση δεν μπορεί παρά να είναι η επιτάχυνση του ρυθμού της διαδικασίας πολιτικής εμβάθυνσης, είπε ο Πρόεδρος.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας πως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έπεσαν και τα τελευταία τείχη στο εσωτερικό της Ευρώπης, εκτός από την ?πράσινη γραμμή? που εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο στα δύο, ορίζοντας ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα που περιμένει ακόμη τη λύση του.

    Σημείωσε ακόμη πως η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει και να ευημερήσει παρά μόνο ως αυτόνομη, ισχυρή και ενιαία παρουσία στο διεθνές σύστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται και πρόσθεσε ότι ο συνεκτικός ιστός μεταξύ των κρατών μελών δεν μπορεί να είναι μόνο το νόμισμα ή μία κοινή σημαία, αλλά ένα σύστημα αρχών και αξιών, ένας κοινός πολιτικός και κοινωνικός πολιτισμός.

    Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας: Η κρίση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η παράλληλη ενεργειακή κρίση που σοβεί, και η οποία μπορεί να είναι βαθύτερη απβ όσο φαίνεται, η τρομοκρατία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει της οριστικοποίησης του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, οι συνθήκες στην Αφρική καθώς και το θέμα του Aids είναι καταστάσεις που απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθρώσει το δικό της ενιαίο λόγο και να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με το πρόβλημα του Ιράν επισήμανε πως "είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη διάδοση των πυρηνικών όπλων και παράλληλα πιστεύουμε ότι θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της διπλωματίας, που, κατά την εκτίμησή μου, είναι ανεξάντλητες, ώστε να υπάρξει συναίνεση. Αυτή τη συναίνεση την επιζητούν οι ευρωπαϊκές αλλά και όλες οι κοινωνίες που στέλνουν διαρκώς ηχηρά μηνύματα υπέρ της ειρήνης και υπέρ του διαλόγου των πολιτισμών".

    Καταλήγοντας την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως το ευρωπαϊκό μέλλον θα διαμορφωθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες και θα εξαρτηθεί από τη δική τους συμμετοχή στα κοινά. Και αυτό είναι και αναγκαίο και ευκταίο σε μια δημοκρατία. Ο Θουκυδίδης στον βΕπιτάφιοβ του Περικλή περιγράφει με διαχρονική ακρίβεια τη σημασία του ενεργού πολίτη για τη Δημοκρατία. «Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλβαχρείον νομίζομεν», υπενθύμισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Και συμπλήρωσε:

    "Πέρασαν αιώνες από τότε, όμως ο ενεργός πολίτης παραμένει η αρχή και το τέλος του ορισμού της πορείας μας για μια Ευρώπη με παγκόσμια αποστολή. Για μια Ευρώπη που θα είναι όχι μόνο προπύργιο της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πρότυπο του δικαιώματος στην εργασία, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής. Για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι υπερδύναμη ανθρωπισμού".

    Θερμή υποδοχή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου και με θερμό και ιδιαίτερα εκτενή χαιρετισμό, ο Πρόεδρός του ΕΚ Χ. Μπορέλ, υποδέχθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    "Η Ευρωβουλή μας - είπε ο κ. Μπορέλ- σας υποδέχεται σήμερα σαν έναν άνθρωπο της ειρήνης και ένα άτομο που έχει δεσμευθεί υπέρ της ευρωπαϊκής οικοδόμησης".

    Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Προέδρου και υπογράμμισε το γεγονός οτι είχε την υποστήριξη όλου του πολιτικού φάσματος κατά την ανάδειξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας,πράγμα που αποδεικνύει οτι είναι ο άνθρωπος του μέτρου και της χρυσής τομής.

    "Στην Ελλάδα λένε για σας οτι είσαστε η προσωποποίηση του ανθρώπινου μέτρου", είπε ο κ. Μπορέλ και στη συνέχεια έκανε σύντομη αναφορά στην, από τη νεαρή του ηλικία, δράση του Κ. Παπούλια στούς αγώνες γιά την ελευθερία.

    Επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπορέλ απευθυνόμενος στον κ.Παπούλια: "Σε μία εποχή που το τουφέκι ήταν μεγαλύτερο από το ανάστημά σας, αγωνισθήκατε κατά του φασισμού, μετά αγωνισθήκατε κατά της δικτατορίας και γιά την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα σας. Συνεχίσατε να εργάζεσθε γιά την ειρήνη με τις γειτονικές χώρες και είναι διαρκές σας μέλημα ο διάλογος με τον μουσουλμανικό κόσμο και ο φιλόδοξος στόχος να προσεγγίσουν οι δύο όχθες".

    Κάνοντας ειδική αναφορά στη χθεσινή επίσκεψη του παλαιστίνιου ηγέτη κ. Αμπάς, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπενθύμισε ότι χάρις στην παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια ως υπουργού εξωτερικών το 1983, πολλοί παλαιστίνιοι διέφυγαν σε μία δραματική στιγμή, επιβιβαζόμενοι σε ελληνικά πλοία, αποστροφή η οποία προκάλεσε το ιδιαίτερα θερμό χειροκτρότημα του ημικυκλίου.

    Ο Mπορέλ εκανε επίσης αναφορά στις θέσεις που έχει υποστηρίξει ο έλληνας πρόεδρος σε σχέση με την ένταξη των βαλκανικών χωρών.

    "Εσείς πάντα υπενθυμίζατε -είπε- οτι δεν θα υπάρξει τελική ειρήνη γιά την Ευρώπη εφ'οσον τα Βαλκάνια δεν έχουν πολιτικά, οικονομικά και νομικά ενταχθεί ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ."

    Υποστήριξε στη συνέχεια οτι "όλοι οι διεθνείς παρατηρητές έχουν επαινέσει τις αρετές" του έλληνα προέδρου.

    Και πρόσθεσε: "Εισθε ένας άνθρωπος που τιμάτε το λόγο που δίνετε. Λέτε αυτό που σκέφθεσθε και κάνετε αυτό που υπόσχεσθε, στοιχείο ιδιαίτερα αξιόλογο σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές γιά την Ευρώπη".

    Ο κ. Μπορέλ σημείωσε τέλος οτι ο κ. Παπούλιας υπήρξε πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ γιά να καταλήξει, εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος του ακροατηρίου, λέγοντας οτι "η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα καλούς επικοντιστές".

    <OBJECT classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0" width="118" id="flashbanner">

    <EMBED src="/banners/radio.swf" quality="high" bgcolor="#FFFFFF" width="118" name="flashbanner" swLiveConnect="FALSE" align="" type="application/x-shockwave-flash" loop="true" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 May 2006 - 12:30:17 UTC